Како изабрати кућну ЛЕД жаруљу

Развој расветних уређаја: од пожара до високих технологија

Данас је питање рационалне употребе електричне енергије од стране особе посебно акутно. То је због сталне уштеде која се редовно повећава у односу на атомску енергију и загађује глобално загријавање.

Навикли смо на чињеницу да је врела жаруља луксузна у савременим условима, јер је њена топлота у стању да отопи ледене капе полова планете. И без обзира колико је то смијешно, шала за називање ове изјаве неће успјети.

Као резултат тога, развој уређаја за осветљење је направио нови еволуцијски заокрет и за кориснике увео потпуно нови производ - ЛЕД лампе за кућно осветљење.

ЛЕД-ови и ЛЕД-ови поново

Упркос чињеници да су диоде и све њихове сорте изумљене средином двадесетог века, али су се нашироко користиле у електроници и енергији, постале су много касније (крај двадесетог века, почетак КСКСИ века). Данас је веома повољно за произвођаче да користе ове полупроводнике у електроници, јер им омогућава да направе технику која је тањи, светлија и задовољава савремене захтеве потрошача и моде.

Али да ли постоје добре ЛЕД диоде за освјетљавање стамбених просторија? Хајде да се позабавимо овим питањем заједно.

Предности и недостаци

Међу уређајима за расвјету, жаруља са жарном нити се сматра стандардом, јер вјерно и истинито служи особи више од стотину година, даје угодно свјетло очима, не квари визију треперењем и лако се користи. Дакле, наДо сада су све новости упоређене у погледу ефикасности, топлотне снаге и једнакости светлости са овим лампама. Једини изузетак су ЛЕД светла.

Много ЛЕД диода унутар једне лампе

ЛЕД (ЛЕД) је мали полуводички елемент (радио делови), који почиње да емитује светлост када пролази кроз њу електричну струју одређеног напона. Што је већи напон, светлији ће ЛЕД диода. Спектар боја које емитују диоде је тренутно веома велик и наставља да расте како се проучавају особине свих нових полупроводничких материјала.


ЛЕД улично осветљење у Америци и Европи

\ т

На овом принципу, и рад ЛЕД лампице, у којој је паралелно повезан, има много независних, зрачних елемената (зависи од снаге уређаја за осветљење).

Хајде да набројимо главна својства овог зрачења, и одмах ћемо из њих извући предности и недостатке ЛЕД уређаја:

 • енергетска ефикасност . Када емитује светлост, ЛЕД не троши много енергије на грејање, а његов пренос светлости је већ достигао 60% ознаке, што је много више од лампи са жарном нити, па чак и озбиљно надмашује најбоље флуоресцентне лампе.
 • производња топлоте . ЛЕД не емитује топлоту у осветљеном простору, већ је даје у супротном смјеру од базе свјетиљке. Упркос томе, температура базе је знатно нижа од температуре других аналога, што омогућава употребу снажних лампистолне лампе и друге апарате у којима може бити узрок пожара.
 • Дуг век трајања . Посебност структуре ЛЕД-а чини га отпорним на флуктуације напона (осим вриједности које прелазе максимално дозвољене вриједности) и механичких утјецаја, а дизајн свјетиљке која садржи неколико елемената за зрачење омогућава да и даље ради и након паљења појединих дијелова.
 • Колорни спектар.Као што је већ споменуто, на овом свјетлу има много нијанси, тако да потрошач може одабрати било коју од њих: хладну, дневну или топлу.
 • Једноставно коришћење . У том смислу, луминисцентне лампе са живом на броду много су слабије од ЛЕД лампи, јер се оне бацају на смеће које се не могу забранити, и сваки пут није увек згодно ићи у ЖЕК. Међутим, за нашег човека, сличан проблем се може назвати фриволнијим него хитним.
 • еколошка прихватљивост . Ако сте заговорник заштите природе, онда су ови производи ваш избор. У њиховој производњи и раду не испуштају се штетне супстанце у животну средину.
 • снага . Кућиште неких ЛЕД сијалица је опремљено алуминијумским радијатором и појачаним пластичним уметком (види слику испод), што им даје велику чврстоћу. Када падају, такве лампе преживљавају много чешће од других аналога, и оштећују их приликом уградње, генерално, готово је немогуће.

Ојачано тело ЛЕД лампи

Поседујем ЛЕД лампу, као и бројне недостатке који се односе науглавном према карактеристикама емитоване светлости и начина рада.

Ове нијансе нису критичне, али ће и даље бити фер ако их изговоримо:

 • пулсација . Неке лампе имају невидљиви сјај који негативно утиче на људски вид. То се углавном односи на јефтину робу непознатих кинеских произвођача.
 • штетни спектар . Зашто се ЛЕД диоде нису користиле као расвјетни уређаји у зору њиховог кориштења? Једноставни полуводичи зраче спектром који није компатибилан с нашом визијом. Али то не спречава бескрупулозне произвођаче да користе ове материјале у јефтиним производима.
 • Уски правац осветљења . ЛЕД диоде емитују светло у једном правцу, тако да приликом куповине уграђених у плафонске или намештајне лампе, побрините се да њихова количина буде довољна за удобно осветљење собе.
 • Пад светлине.Ако током операције имате засебну ЛЕД лампицу на вашој лампи, онда, упркос чињеници да ће наставити да ради, њена светлост можда неће бити довољна да осветли собу, што ће проузроковати неке неугодности.
 • Цена производа.И на крају, "најукуснији" недостатак. Цена ЛЕД сијалица премашује чак и луминесцентне колеге, иако је недавно постало могуће пронаћи опције за 100 - 150 рубаља по 10 ватт лампи. Дакле, ако ваша лампа има више од 20 свећа, онда ће куповина ових лампи бити прилично непотребна.

Сумирајући овај дио, додамо тоРуско тржиште електричне енергије данас је једноставно заражено производима ниског квалитета из Кине и других азијских земаља. Будите пажљиви при избору и одбијте да купите сувише јефтине варијанте са нејасним ознакама од непознатог произвођача.

Савет! Веома добро проверени производи које производи Навигатор. Њихове лампе су произведене у складу са свим стандардима и захтевима и служе много дуже од осталих конкурената са истим нивоом цена.


ЛЕД сијалице «Навигатор»

Цене и произвођачи

У овом дијелу чланка, испричат ​​ћемо вам о свјетиљкама, чија ће цијена учинити много за главу. Али не заборавите да производ ових произвођача има дугу гаранцију и да ће вам служити много година за редом.


ЛЕД осветљење у кухињи: намештај мува

Почнимо са најквалитетнијим производима који се производе у Европи (распон цена је просечан, од најјефтинијих до скупих производа):

 • Пхиллипс је добро позната компанија која се доказала у разним индустријама, од производње батерија до комплексне медицинске опреме. Прилагођена производња ЛЕД лампи у 2008. години, и то са успјехом, до данас. Компанија оцењује своје производе у распону од 500 до 2000 рубаља.
 • Осрам је немачка компанија специјализована за производњу лаких производа. До 2013. године био је подружница познатог гиганта Сиеменса. Цена лампе: 400 - 1700 рубаља.
 • "Фотон Лигхтнинг" је британска компанија која производи ЛЕД лампе по цени од 700 до 1700 рубаља. Сви производиОва компанија је сертификована у Руској Федерацији.

Пхиллипс ламп

Произвођачи на домаћем тржишту такође покушавају да одрже корак са тржишним лидерима, који нуде робу истог квалитета од познатих брендова:

 • "Гаусс" - под именом јасне немачке нијансе, руски произвођач се скрива, доказао је своју строгу контролу над квалитетом произведених производа и преласком на све норме и европске стандарде. Све то је производ ове компаније тражило чак иу иностранству. Просечна цена лампе: 400 - 2000 рубаља.
 • "Светлана-Оптоелектроника" је произвођач уличне и индустријске расвете. Има неколико модела за унутрашњу употребу у свом асортиману. Цена собне лампе је 700 рубаља, а ЛЕД светла са аутономном контролом ће вас коштати 2000 рубаља.
 • Оптоган је компанија која на тржиште пласира сопствена достигнућа. Сви производни погони су концентрисани у Русији. Компанија је успела да успостави комплетан производни циклус без коришћења делова из Кине. Цена њихових производа је: 500 - 700 рубаља.


ЛЕД лампе "Оптоган"

И на крају, набрајамо најпознатије компаније са неба, које производе производе прихватљивог квалитета.

 • Цамелион је прилично распрострањена компанија, чији производи се фокусирају на сегмент тржишта у буџету. Лампе овог произвођача могу се купити од 100 до 500 рубаља.
 • "Селецта" је пристојан квалитет за разумне паре. Дакле, монтирана лампа ће вас коштати 1200 рубаља.
 • Естарес је такође веома познаткомпанија која нуди ЛЕД лампе за 200-450 рубаља.

Производи горе наведених произвођача имају трогодишњу гаранцију, која, међутим, захтијева поштивање одређених радних увјета. Стога, приликом куповине, немојте заборавити да приручник, поред главних карактеристика, садржи много корисних информација.

Како направити грешку при одабиру ЛЕД сијалице

Произвођачи наведени у претходном одељку - то је само мали удео на тржишту уређаја за осветљење и није увек могуће наћи их у најближој продавници.

Како одабрати праву разноликост из цијеле представљене сорте, како не би потрошили додатни новац, и да би се покупило оно што вам је потребно? Да бисте то урадили, потребно је да се упознате са основним карактеристикама лампи које ћемо узети у овом одељку.

Повер ЛЕД лампе

Просјечан корисник је навикнут на навигацију у свјетлини освјетљења ватом означеном на бочицама сијалица са жарном нити. Због тога, с појавом енергетски ефикаснијих модела, постаје све теже схватити колико ће свјетла дати овом извору.

Да би се ријешио овај проблем, произвођачи су почели да указују на вриједност амбалаже својих производа, што је једнако уобичајеним стандардима. Подаци су дати у ватима, или у процентима.


Однос капацитета ЛЕД лампи и жаруља са жарном нити

Понекад произвођач може да скицира и назначи прекомерне вредности својих производа. Стога, да не би занемарили, погледајте табелу испод, која показује просечне вредности за лампе овог типа.

Као што видите, разлика је уПотрошња енергије је једноставно огромна - у просјеку је профитабилнија 10 пута. Овдје баците дуг животни вијек - и добит ћете огромне уштеде приликом замјене свих свјетиљки у стану.


ЛЕД осветљење базена - ефикасно, поуздано и издржљиво

Уз просјечну потрошњу енергије и цијену по кВ, замјена једне жаруље штеди до 50 рубаља мјесечно. Дакле, уз дуготрајну експлоатацију, упркос разумно високој цијени, кориштење ових свјетиљки у свакодневном животу ће се оправдати.

Свјетлосни ток, или другим ријечима, интензитет свјетлосног зрачења које опажа људско око је још један параметар који ће вам омогућити да одредите квалитет производа. Овај параметар се мери у лумену.

Табела корелације снаге лампе и интензитета светлосног тока

Сто испред вас, где можете одредити количину Лумена за одређену лампу.

Ако вам је понуђена лампа од 10 вата у радњи, која каже да је њена снага у складу са жарном лампом од 100 вати, али количина светлосног флукса је 800 лм, а затим је одложите, јер њена стварна снага неће премашити. 70 Ваттс екуивалент. Не заваравај се.

Светлост и њена температура боје

Да ли се сећате како холивудски филмови приказују инфрацрвену визију: силуете објеката обојене су у различитим бојама, од тамно плаве до црвенкасте. Ова техника је реализована у оригиналним уређајимаинфрацрвено визија, која се преноси на слици температуру околине. Шта је хладније је тамнија нијанса од топло - што више боја постаје црвена спектар.


Разлике температуре боје

На овај начин бисмо виде слику ако све зрачи светлост.

Температура боје извора светлости и указује на нијансу, која има видљиву светлост. У сијалице у домаћинству имплементирати три основне боје: хладан и топао дан.


температура боје схифт

Пред вама - храдироват обима температуре боја. Промена схифт мерено у степенима Келвина.

Другим речима, сваки тон одговара специфична вредност

  \ т
 • Варм лигхт - 2700К;
 • Даилигхт - 4000К;
 • Цолд лигхт - 6500К.

Поред основне боје, постоје многе полутонови. Али ове вредности су сматра оптимална, а сваки од њих препоручује у одређеним ситуацијама.

Тако је топла светлост - је најбоље решење за спаваћу собу или било који други дневној соби када је то згодно да гледају видео или играју дуго у рачунару. Дан или неутрална - погодан за купатило или кухињу, и хладноће - треба да купите за учионице и канцеларије, јер се сматра покретачка и мало заморно.

Савет! Не заборавите да је избор нијанси, посебно у зависности од преференција. Инсталирати те лампе у којима осећате најпријатније.

ЛЕД осветљење у купатилу: хладна сенка

\ т

Врста поклопца и облик лампе

Ако морате заменити лампу без лустера, онда пре него што обавите куповину, сазнајте величину потребне капице.


Типови утичница за ЛЕД лампе

За лампе за домаћинство се користе следећи нормативни документи:

 • Е27 - стандардна база са навојем, као иу већини сијалица са жарном нити;
 • Е14 - слично првом, али у суптилнијој изведби, понекад можете чути име - минион;
 • ГУ10, ГУ3, Г4, Г9 - све ово је сокл под рефлекторима. Разликују се по облику и величини контаката, као и начину уградње (са скретањем или без).


Облици ЛЕД лампи

ЛЕД лампе могу бити различитих облика и величина. Овај параметар одређује угао дифузије светлосног флукса. Слично томе, бирајући у понуђеном асортиману, моћи ћете да изаберете посуду за специфичан дизајн.

Разликовати следеће типове лампе:

 • сферна;
 • Крушка (наш уобичајени облик);
 • Свећа и "свећа на ветру", са заобљеним репом, имитирајући дрхтави пламен;
 • цев;
 • "Кукуруз" (издужена сијалица, са више ЛЕД диода са стране)

Посљедња варијанта има највећи кут дисперзије која се приближава жаруљи са жарном нити. Остатак истог, осветљава околни простор са конусом чији је врх 120 °. Неки модели имају још мање дисперзије, па пажљиво проучите етикету пре куповине.


Повер ЛЕД лампе

 • Стандардне ЛЕД лампице можда нису исправнерад са пригушивачима - уређаји за несметану регулацију осветљења. У ту сврху користе се специјални модели димера који су означени на одговарајући начин.
 • И последње, али не и најмање важно, на које треба обратити пажњу је гарантовани радни век који је обећао произвођач. Наравно, понекад бројеви могу бити прецијењени, али чешће су близу стварним вриједностима. Са исправним начином повезивања и рада, ЛЕД сијалица је способна да ради све време, па чак и више.
 • Уопштено говорећи, рецимо да су ЛЕД жаруље достојна замена за Иллицх сијалице. Наравно, они имају своје недостатке, али напредак није на снази, и ускоро ће сигурно бити сведени на минимум.

Пружене информације ће вам помоћи не само да изаберете прави производ, већ и да процените колико ЛЕД лампи је потребно за осветљавање просторије. Извођење инсталације ових лампи властитим рукама неће бити никаквих потешкоћа, захваљујући чврстом тијелу и материјалима који не клизе у вашим рукама.