Како инсталирати утичнице у кухињи властитим рукама

Кухињске утичнице

\ т

Колико, гдје и како правилно направити утичнице у кухињи? Са таквим проблемима са којима се суочавају практично сви су преузели поправке у овој соби.

Уосталом, у овој просторији има довољно великог броја електричних апарата за разне сврхе, а подножја под њима желе да буду постављена што је више могуће. У исто вријеме, не може се заборавити на правила и прописе о локацији ожичења у кухињи, као и на основна правила удобности.

Одређен бројем испуста у кухињи

Стандарди према броју испуста

Пре него што утврдимо где да инсталирамо утичнице у кухињи, морамо одредити њихов број. Ово треба да се уради на основу потребе. У исто вријеме, постоји минимална граница за број продајних мјеста у кухињи, која такођер треба узети у обзир. Стога, овом питању треба приступити темељито.

 • Прије свега, требате прочитати правила о броју продајних мјеста у кухињи. Наведени су у ВСН 59 - 88. Према овим нормама, у кухињи се морају предвидјети најмање три испуста по номиналној струји 6А. Поред тога, треба предвидети једну утичницу за номиналну струју од 10 или 16 А, за повезивање електричних уређаја снаге до 2,2 кВ.
 • Али ово правило се односи само на кухиње са површином до 8 м2. Ако је површина ваше кухиње већа, онда, у складу са клаузулом 12.27 ВСН 59-88, утичнице за називну струју у 6А морају бити најмање четири.

Обратите пажњу! Стандарди ВСН 59-88 предвиђају могућност инсталирања дуплекс утичница. А ако су остале собе преварене, утичница се сматра једномЕлектричне утичнице, затим за кухињско умочену утичницу сматрају се два мјеста за напајање.


Утичница за електричну пећ

\ т
 • Посебан проблем је утичница. Наше инструкције и стандарди за БСЦ обезбеђују употребу друге утичнице за ту намену при номиналној струји од 25А. У том случају, он мора нужно бити опремљен контактом за уземљење и мора бити повезан са засебном групом од постројења.

Избор броја пословница, на основу потребе

Међутим, ова правила у највећој мери предвиђају употребу у кухињи само фрижидера, напе, радија и једног преносног уређаја, што је у савременој реалности далеко од истине. Сада је у кухињи инсталирано много апарата, а многи од њих су доста енергетски интензивни. Стога, приликом одређивања броја потребних утичница, треба узети у обзир њихов капацитет.

На слици је приказана могућност постављања утичница у кухињи

 • Гдје се израђују утичнице у кухињи, морате одредити, на основу количине електричних уређаја које намјеравате уградити у кухињу. Прво размотрите стационарне уређаје. Они укључују фрижидер, машину за прање веша, напу, микроталасну пећницу, машину за прање судова, котао и другу електричну опрему коју ћете након инсталације оштетити или померити.
 • Такође, у кухињи ће вам требати утичнице за повезивање привремених електричних пријемника. То могу бити миксери, јуицерс, кухињски комбајни, електрични брусилици и још много тога. За такве уређаје, обичноОбезбедите троструку или четвороструку утичницу у кухињи. Да бисте то урадили, у већини случајева, довољно је утичница номиналне струје од 6А.

Обратите пажњу! Ако планирате спојити електричне уређаје од 1,5 и више киловата у кухињи, требате инсталирати утичницу на 10А. Цијена таквих утичница је нешто виша, али готово у потпуности искључујете могућност оштећења утичнице. Боље је да такве утичнице инсталирате одвојено од групе розета са називом 6А.

 • У трпезарији треба обезбедити један или два излаза за повезивање пријемника времена. Такве утичнице ће бити тражене за пуњење мобилних телефона или за прикључивање електричног кухала.
 • Ако желите да сакријете инжењерске мреже што је више могуће, препоручујемо вам да погледате друге уређаје за ожичење. Тако да за повезивање видео или аудио опреме постоје специјалне утичнице. Постоје утичнице за пуњење мобилног телефона или за повезивање на Интернет. Све ово ће вам омогућити да максимално уједначите своју кухињу и дајте јој софистициранији изглед.

Постављање и груписање утичница

Где ставити утичнице у кухињи

Питање о томе где се израђују утичнице у кухињи није ништа мање важно. На крају крајева, правилно постављање ових уређаја за ожичење ће обезбедити максималну удобност током њиховог рада и значајно смањити ризике повезане са њиховом употребом.

Избор локације излаза у кухињи

 • У складу са клаузулом 6.6.30 ПУЕ, утичнице треба да се налазе на местима која су погоднањихове услуге у зависности од ентеријера и намјене просторије. Ово је основно правило за лоцирање утичница.
 • Једини изузетак од овог правила је локација утичница испод и изнад судопера, ормара и других неудобних места. У исто вријеме, према одредби 12.30 ВСН 59-88, удаљеност до уземљених дијелова и цјевовода је ирелевантна.
 • Такође, треба имати на уму да, у складу са 7.1.50 ПУЕ, утичнице и прекидачи треба да се налазе на мање од 50 цм од гасовода. У случају оштећења гасовода или излаза, то не доводи до пожара.
 • ПУЕ омогућава постављање утичница у посебне кошаре, као иу стационарне нише унутар кухињског намјештаја. Истовремено, џепови за ову врсту опреме за електролизу морају задовољити стандарде заштите од пожара.
 • На основу свега наведеног, на којој висини направити утичнице у кухињи, зависи само од ваших жеља. Обично за то користите висину од око 30 цм од пода. Али то није норма. На пример, излаз за напе треба да буде постављен на надморској висини од 1.5-2 метра изнад пода, тако да жице не оштећују унутрашњост просторије, спуштајући се са плафона преко зида.

Група утичница за кухињу

Прије него инсталирате утичнице у кухињи, морате ријешити још једно питање. То је њихова расподјела по групама. Формирају се, остављајући оптерећење сваке засебне утичнице и цијелу групу као цјелину. Али постоје одређене нијансе.

Могућност груписања продајних места у кухињи

 • Према члану 7.2 ВСН 59-88 допуштено је да се утичнице споје одмешовита група, одакле се хране светла и утичнице, и од одвојене хране, узимајући у обзир оптерећења. Овај параграф препоручује комбиновање утичница и расвете у ходнику и кухињи у једној групи, а за друге просторије да користе другу групу.
 • Али за већину модерних кухиња, засићених различитим електричним уређајима, једна група често није довољна. Стога, најчешће морате организовати један или два продајна мјеста и један мјешовити. А исправна расподела група понекад вам омогућава да решите многе задатке.
 • Прије свега, треба имати на уму да је корисно организирати посебну групу за моћне потрошаче електричне енергије. То су електрични гријачи и електричне пећи.
 • Али када дистрибуирате своје групе руком, саветујемо вам да креирате једну групу са одговорним електричарима. Може да садржи хладњак, замрзивач, електрични котао и друге уређаје, који су изузетно непожељни због нестанка струје. Захваљујући тој комбинацији, можете цијелу кућу или стан већ дуже вријеме демонтирати, а ове електричне уређаје оставити на послу.
 • Најбоље је да се на мешовиту групу прикључе утичнице за привремене електричне уређаје. Уосталом, они често имају малу номиналну струју, али су прилично велики. Истовремено, они су најчешће склони кваровима због њихове честе употребе. И њихова доступност ће бити цењена током поправке.
 • Али сви ови савети су само саветодавни. И како правити утичнице у кухињи - овиси само о томевас и ваше услове.

Монтажа утичница у кухињи

У складу са клаузулом 12.5 ВСН 59-88, препоручује се да мрежни распоред групе буде сакривен. Према томе, сви уређаји конзоле морају имати скривено извршење.

Стога, прије него што правилно поставимо утичнице у кухињи, морат ћемо направити рупе и рупе у зидовима (види Радити стентирање зидова за ожичење властитим рукама). Нећемо описивати ову процедуру. Пратимо само неке аспекте уградње утичница.

Монтажа утичница у кухињи

 • Као прво, према П.6.6.22 ПУЕ, за ожичење ожичења, уређаји за ожичење морају бити инсталирани само у посебним хипотекарним кутијама. Једини изузетак је присуство специјалних рупа у панелима, створених у фази израде плоче.

Обратите пажњу! Кутије за малтер и поклопци за њих не могу бити направљени од запаљивих материјала.

 • У складу са клаузулом 6.6.24 ПУЕ, све утичнице морају имати контакт за уземљење. Штавише, мора се затворити прије фазе и нултог излаза.
 • Приликом уградње треба имати на уму да се у свакој хипотекарној кутији мора осигурати довољна количина жица за поновно повезивање. Према одредби 12.48 ВСН 59-88, дужина резерве жице треба да буде не мања од 50 мм.

закључак

Сада знате како правити утичнице у кухињи, и имате идеју о нормама које су им представљене. Као што видите, овде нема ништа компликовано.

Довољно је имати јасан план будуће кухиње и локацију електричне опреме. Индруги сте практично неограничени и прилично сте способни да створите електричну мрежу у кухињи која ће задовољити ваше најзгодније жеље.