Како инокулисати дрвеће у пролеће

Вакцинација - једна од вегетативних метода репродукције воћака и жбуња. Ово је најоптималнији начин оплемењивања сорти јабука, крушака, шљива, трешања, трешања, јер воћне биљке најчешће не задржавају своје особине када сеју сјеменке и сјеменке, као и врло слабо излијечене. Стога сваки вртлар мора имати методе инокулације воћака.

Уз помоћ вакцина, добијају висококвалитетне саднице воћака и жбуња, као и поновно раздвајају појединачне скелетне гране воћака, стварајући прелепе форме дрвећа. Да бисте извукли вакцину, морате знати неке детаље овог случаја. Да би се спровеле вакцинације, потребна вам је подлога - оно што инокулирамо, почетну биљку која расте са земљама, и чип - онај који инокулира сорту сорти или "око" бубрега.

Ниједно дрвеће не може бити пресађено једна на другу, потребна је компатибилност биљака, тј. Хрушке се могу инокулисати на крушку, планински пепео, јежинац; пепео се инокулише на пепео; шљива за шљиву; трешња на вишње; вишње - на трешње или трешње; рибизле и огрозда на златном цуррију.

Важно је и време вакцинације и хватање петељки. Ево следећих правила: вакцина се може извршити у два термина: са пролећним соколарством (од средине априла до 10. маја), са годишњим соколарством (крај јула - почетак августа). Резнице за вакцинацију се узимају када су бубрези у миру, то јест, они још нису нестали. Одсечени су почетком зиме или у марту, а за летње инокулације- у јулу-августу. Зимске и пролећне петељке чувају се у подруму или у фрижидеру, старије особе се одмах користе за вакцинацију. Инокулације се обично користе за вакцинацију ножа, извијача, пластичне траке за намотавање, вртног материјала, вотке или алкохола у тегли (за алате).

Вакцинације треба обавити у сувом и топлом времену. Постоји више од стотину различитих врста вакцинација, овдје су три најпопуларнија и најчешће кориштена, најједноставнија и најприступачнија, која лако могу научити почетничког вртлара.

1)капиларна колонизација . Она то обично ради на пролеће. За ову врсту вакцинације важно је да чип и подлога имају исту дебљину изданака (приближно 3-5 мм). Затим припремите хрпу за вакцинацију (чипс), - одозго направите окомити рез преко бубрега, бројите 2 до 3 бубрега, одоздо на полирање направите коси рез. На подлози и подлози, направите једнаке косе реза дужине 2,5-3 цм са рачвастим ножем, резове инокулума и виљушку пажљиво спајајте, без додиривања резова прстима, затим навијањем навоја, горњи крај бризгаљки подмазују вртне сорте. За бољи контакт секција, пре него што се комбинују, направите побољшани копулист - кратке резове са ножем паралелно са оси изданака (3-5 мм) у средини главног дела, који се лагано савијају, и убацују се у резове, покушавајући прецизно да се уклопе, а затим се намотају.

2)Вакцинација "у расцепима" . За то је инокулација подлоге обично нешто дебља, али не нужно. Секеатери одсјечени окомито на подлогу,Нож за резање чини рез у средини побјега паралелно са осовином за излаз на дубини од 3 цм, а затим се узима шкаф, горњи део се припрема као што је горе описано, а доњи се реже до конуса са обе стране, добија се клин. Дужина кришке не би требала бити мања од 2-2,5 цм, а након тога се чип пажљиво убацује у дио даске тако да се, с једне стране, подлоге од камбија (рез у кортексу) поравнају с камбијем и корицом подлога. Све је чврсто везано траком, вијенци су подмазани резницама виљушки и бризгаљки. Дозвољено је инокулирати од једне до три резнице инокулума на једну подлогу.

3)Вакцинација "за кортекс" . Веома сличан претходној вакцинацији. Чело је увијек дебље цијепљено, припрема се на исти начин - направљен је окомити рез на њему, а затим из било којег угла резати кортекс вертикално на дуљину од 2-3 цм, пажљиво лијепећи нож, без оштећења, кора се истискује. Горњи дио инокулума се припрема као у претходним вакцинацијама, а доњи се одсијеца као код копулације, тј. Добива се коси рез. Виљушка је уметнута у секцију коре коријена изрезаног у буре, направљено је намотавање, комадићи инокулума и садница су подмазани од стране вртног варија. Ово се може усадити чак и на веома густу пљувачку скелетних грана дрвета, убризгавајући истовремено неколико петељки.

Да би се добра вакцина понекад ставила и фиксирала на вакцину на транспарентан, лаган целофански пакет, заштићен је од сушења и утапања. Када ињектори бубрега улазе у раст (после 2-4 недеље), пакетполетите Веома је важно прегледати вакцинације које се врше током лета. Могу напасти уши и гусјенице и правовремено подузети заштитне мјере. Ако се јака пљувачка развије испод места инфекције на подлози, исече се. У августу, уклоните ремен на аклиматизованој вакцини, нежно га одмотавајте и извадите.