Како буку изоловати зидове у стану модерним материјалима?

Долазећи кући с посла, човјек се, изнад свега, жели опустити. Али бука треће стране вам не дозвољава да се опустите и опоравите. Постоји потреба да се она елиминише, што захтева изолацију зидова у стану. Савремени материјали омогућавају да се то уради, али прво треба да се позабавите изворима звука да бисте правилно организовали акустичну заштиту. Изолација буке мора бити поуздана и уклапати се у дизајн органски.

пенетрација буке

Продирање чудних звукова у стан настаје из више разлога:

 • кроз спојеве зидова;
 • кроз спајање плафона и зидова;
 • кроз прозоре и врата;
 • са недовољном дебљином стропова и зидова.

Зидни панели су међусобно повезани са раствором песка и цемента, који такође леже у пукотинама. Након тога, материјал који се сијече ствара пукотине кроз које продире звук. Звучна изолација зидова у стану може се поправити поправком, ако се продуже и очисте шавови између зидова и подова, затим се затварају шупљине у фугама и изравнавају зидови малтером и китом.

Ефикасно коришћење монтажне пене за постављање великих пукотина и шупљина. У одређеној мјери, служи као звучни изолатор, који дефинитивно није у кућама старе зграде.

Са малом дебљином зида кроз њих продире бука. Једини начин да га заштитите је звучна изолација. Прије него што направите изолацију буке у стану, потребно је утврдити колико се смањује простор. За овај материјалје изабрана у дебљини.

Типови буке

Бука у стану је подељена на 3 типа:

 • Утицај - настаје када је механички утицај на грађевинске конструкције: падни предмети, рад са ударцем, скакање деце, ударање пета итд. Да би се сузбио талас буке, користи се звучна изолација порозне структуре.
 • Ваздух - преноси се ваздухом унутар куће или са улице: када се говори, рад телевизора, другачија улична бука. Звучни талас гаси се влакнастим или порозним материјалом.
 • Структурне - вибрације, које настају услед утицаја на грађевинске конструкције које раде са вентилаторима и алатима, лифтовима у улазима, пумпама за снабдевање водом. Пренос звука се дешава на спојевима панела и плафона, које треба заштитити звучном изолацијом заптивача.

На доњој слици приказан је ниво интензитета различитих звукова у дБ. Ако је висока, особа ће осјетити нелагодност.

Природна звучна позадина је 25-30 дБ и сматра се угодном. Сматра се да је безбедно за здравље да буде око 85 дБ, делује на особу не више од 8 сати дневно. Ако таква бука делује непрекидно, она ће изазвати умор и поремећај нервног система. Идеална опција је да се ниво буке у стану смањи на природну позадину.

Метод борбе против буке у ваздуху је стварање затвореног простора: полагање пукотина и шупљина између просторија, употреба обложних конструкција. Поставите рупе у раствору на утичнице и прекидаче (делимично), као и за свекомуникације

Могуће је смањити структуралну буку само на уштрб звучно изолованих заптивки између конструкција, које се постављају само током изградње.Ефикасно коришћење монтажне пене за постављање великих пукотина и шупљина.

У одређеној мјери, служи као звучно изолацијски слој, који се до сада није користио у зградама старе зграде. Овакав поправак је економичан, дуготрајан, али недовољан начин за суочавање са буком у стану.

Како спријечити ширење звукова

Ради сузбијања ширења буке, користе се двије врсте материјала: звучна и звучна. Први се оцењује индексом звучне изолације Рв, који показује колико материјала може да одражава звук. Мјери се у децибелима.

приказ звука

Зид, заједно са материјалом (цементом), мора бити затегнут, без пукотина, пукотина, шупљина и отвора. Што је његова маса већа, то боље задржава звук. Доња табела показује вредност индекса изолације за буку која се преноси ваздухом за различите грађевинске материјале.

Индекси звучне изолације различитих материјала

материал Индекс звучне изолације Р, дБ
Каменниј зид 50 мм 35
Опекован зид 100 мм 42
Опечни зид 230 мм 48
циглени зид 100 мм са гипсаним слојем 12 мм 45
Опечни зид 230 мм са гипсаним слојем 12 мм 49
Зид од опеке 450 мм са слојем малтера 12 мм 55
Зид са двоструком опеком са ваздушним прорезом 50 мм 65
100 мм цемент 45
Цемент 150 мм 47
Цемент 200 мм 50
Преграда од 2 листа ГКЛ од 12 мм са пуњењем минивности 50 мм 36
Преграда 2 листа ГКЛ од 24 мм са пуњењем минивата од 75 мм 45
једнокрилна врата 15
Врата са заптивком 20
Монолитна врата дебљине 60 мм са заптивком 30
Стакло 4 мм 23
Стакло 6 мм 27
Две чаше дебљине 6 мм и ваздушни зазор од 12 мм 28
Стакло 10 мм, зрачни отвор 150 мм, стакло 8 мм 44
Стакло 10 мм, зрачни зазор 200 мм, стакло 8 мм 52

Модерни СНИП-ови захтијевају да Рв вањских зидова буде најмање 52 дБ. Ова бројка је нешто већа од бетонског зида са густином од 2400 кг /м3 и дебљином од 160 мм (53 дБ). Ако је његова дебљина 140 мм, као иу већини старих кућишта, индекс звучне изолације је већ 51 дБ. Ово очигледно није довољно.

апсорпција звука

Материјали који апсорбују звук гасе звук унутар себе због влакнастих, ћелијских или зрнастих структура. Апсорпција се врши на скали од 0 до 1. Што је индекс ближи 1, то боље има заштитна својства.

Материјал припада категорији апсорпције звука, ако је коефицијент већи од 0,4. Неки извори указују на праг од 0,2. Доња табела показује вредности апсорпције звука различитих материјала. ВидеГранице промене за један материјал зависе од начина његове производње.

Индекси апсорпције звука различитих материјала

| \ т \ т \ т \ т
врста материјала Коефицијент апсорпције звука (на средњој геометријској фреквенцији од 1000 Хз) Динамички модул еластичности, МПа
Отворени прозор
(За јединицу апсорпције звука прихватљиво 1 м2 отвореног прозора)
1 -
Плоче, влакнене плоче, меке 0.4-0.8 1.4
Плоче од минералне вуне од базалтног влакна или стаклених влакана 0.25-0.4 0.045-0.25
Специјалне акустичне плоче "Акмигран", "Асцорд" и друге. 0.7-0.9 0.5-1.0
отечени вермикулит 0.7-0.8 1.8
дрво 0,06-0,1 Не користи се као материјал за звучну изолацију
брицк 0.032 Не користи се као материјал за звучну изолацију
пена полиетилен 0.24-0.38 0.4-0.72
полистирен пене 0.15-0.35 0.5-1.3
Звучно-апсорбујући малтер на гипсаном споју и вермикулитној лопатици 0.48-0.8 Не користи се као материјал за звучну изолацију

материјали за звучну изолацију

За звучну изолацију зидова у стану обложени су гипсаном плочом. ГКЛ имају малу дебљину, а ефекат је мали, али у комбинацији са другим материјалима добијају се одлични резултати:

 • Минерална вуна - најјефтинија и најефикаснија мека верзијаматеријал за изолацију буке. У стамбеним насељима није препоручљиво да се користи због присуства микроплоче у њој, што иритира становнике респираторног тракта. За вањску обраду под вентилираном фасадом материјал се добро уклапа. Важно је да је спољна заштита много ефикаснија од унутрашње. Вероватно је да у овом случају неће бити потребне унутрашње звучне изолације. Када одлучујете како направити звучну изолацију у стану, многи одабиру овај материјал јер је економичан и ефикасан.
 • Сцхуманн - материјал на бази базалтне вате. Да би се спречило да влакна падну у просторију, отирач је прекривен стакленим влакнима на једној страни. Материјал не само да смањује штетне ефекте на особу, већ даје и снагу меканој плочи, истовремено чувајући њен интегритет. Коефицијент апсорпције звука је 0,95. Осим тога, материјал је незапаљив, лаган, слабо упија влагу и додатни је гријач.
 • Фолијски полиуретан у облику плоча дебљине до 10 цм, који се може залијепити на зидове. Односи се на полу-чврсти апсорбер звука са коефицијентом од око 0.75.
 • Сендвич панели од фибергласа са једном или две гипсане плоче. Плоче се причвршћују на зидове помоћу колаца кроз материјал или кроз завршене рупе. Између њих, они су повезани системом бразде-грб. Одозго су прекривени гипсаном плочом или другим материјалом.

Следи материјал за звучну изолацију зидова који се испоручују у облику плоча.

Фини звучни изолатори

ЈефтинМатеријали за звучну изолацију имају значајну дебљину и заузимају много унутрашњег простора. Посебан проблем овде је звучна изолација стропа, када је заштитни материјал велике висине. У овом случају, њихова изолациона својства нису увек неопходна, јер померају тачку рошења у зиду унутар просторије. У исто вријеме у звучној изолацији почиње се кондензирати влага, што доводи до појаве гљивица и плијесни.

У вези са овим недостацима, потребан је материјал за изолацију буке мање дебљине. Сада их производи неколико врста.Материјална изолација зидова у стану као модерни материјали - то су вишеслојни панели хетерогених материјала:

 • Исоплат је природни производ чија је основа дрвена влакна. Једна страна плоче је равна и не захтева даљњу обраду. Са дебљином од само 10 мм, апсорпција звука је 23 дБ. Монтажа се може вршити директно на зид, уз помоћ љепила.
 • Крафт је зидна плоча израђена од плоче од влакана, валовитог картона и воштаног папира. Дебљина је 12 мм, а Рв = 23 дБ. Изолација буке је погодна за унутрашње зидове и преграде у стану. Плоча је залијепљена за зид и може "дисати", упијајући влагу, а затим је вратити.
 • ЕкоЗвукОизол - даске од 7 слојева пресованог картона. Спољни слојеви су глатки, а унутрашњи су таласасти, са испуном између њих финим кварцним песком. Дебљина сендвича је 13 мм. Материјал се лако обрађује и лијепи на зидове. Одозго се препоручује постављање ГЦЛ. Индекс звучне изолације је 28дБ - један од највећих од свих познатих материјала за зидове.
 • ИСОТЕКС - декоративни панели за звучну изолацију зидова. Отпад црногоричних врста се здроби у влакнасту масу, намочи у воду и притисне под високим притиском. Добијене плоче од влакнених плоча не садрже у свом саставу љепило које служи као природна смола. На предњој плочи залијепите тапете или симулирајте платнену тканину, текстуру, жбуку, дрво право на производњу. Монтажа се врши на дрвеној летви са причвршћивањем помоћу кламерице.

Течни звучни изолатори

Недавно су постојали течни материјали за звучну изолацију зидова. Име су добили због начина на који су примењени. Судећи по огласима, зелено-лепљива паста у зеленом лепку је најбоља од добро познатих танких материјала, али њени одговори су контроверзни. Фина звучна изолација је врло добра у вишеслојним панелима.

Композиција се наноси равномерно на површину пиштољем за заптивну масу, а затим се чврсто компримира помоћу два слоја грађевинског материјала ГКЛ, ГВЛ или шперплоча. Са укупном дебљином од 52 мм, систем даје исти ефекат као ЗИПС панел дебљине 133 мм. На једном квадратном метру простора, једна туба се потроши у запремини од 882 мл.

Принцип материјала је да се под дејством вибрације енергија расипа унутар слоја. Према повратним информацијама корисника, економичније рјешење је користити умјесто Греен-Глуе конвенционалног силиконског бртвила. Ефекат ће бити мало мањи.

могућности инсталације

Изолација зидова у вашем стану од букеруке су углавном направљене помоћу оквира. Приликом пројектовања потребно је узети у обзир његове карактеристике. Ако је направљен од дрвета, може доћи до скупљања, што доводи до померања или лома плоча. За дрвене конструкције могу се користити плутајуће конзоле.

Метални делови оквира су мостови за пренос звука који смањују ефикасност апсорпције звука.Конзоле су постављене на зидове кроз вентилационе отворе, које се гасе. Најефикаснија суспензија је уређај са металним копчама са микропорозном полиуретанском еластомерном заптивком. Долази у две врсте: за плафон и за зидове. Разлика је у капацитету ношења, на пример, један прикључак СоундГуард Вибро Топ В за зидове је дизајниран за 30 кг, а за плафон за 20 кг.

Појачани елемент у облику слова П ојачан је између дистантних еластомера са повећаном контактном површином. Труп је израђен од метала.

Дизајн овјеса има високу носивост и поуздану акустичну заштиту.

избор звучне изолације

Одређени материјали су одабрани за одређене просторије. Ако је просторија мале величине, користи се материјал који апсорбује звук мале дебљине. Овдје је препоручљиво користити густе тешке панеле с фракцијским пунилом, на примјер, обичан лист сухозида.Такође се користе вишеслојни материјали за звучну изолацију, где се дебели слојеви измјењују с влакнастим или љепшим.

Различита својства сваког слоја омогућавају ефикасно расипањезвучни таласи Најлакше је користити еластичну изолацију, затворену сухозидним плочама. На сл. Испод је акустичка заштита зидова од опеке, где се примењује еластична звучна изолација, двоструки слој ГКЛ и полагање цигле са слојем звучне изолације.

Посебна пажња се посвећује просторијама са високом влажношћу или температурним колебањима. За кухињу је одабран стабилан слој, који не приања и не доводи до изгледа зидова. У ходнику је погодан и материјал отпоран на влагу, али има и топлотну изолацију. То ће повећати температуру у њој, која је обично нижа него у собама.

Неки материјали имају велику пропорцију која не утиче на носиве зидове у стану или у кућици. У оквиру куће је одабран лак материјал тако да не смањује чврстоћу конструкције.

Пре него што купите иновативне материјале, треба да прикупите довољно информација о њима. Они нису увек тако добри као што су рекламирани, а њихове цене су високе. За звучну изолацију зидова у стану препоручује се коришћење добро тестираних средстава.

Инсталација звучне изолације у стану

Процес је дуготрајан, захтева време и труд:

 • Припрема зида. Стари тапети се уклањају, а квалитет површине се проверава на пукотине и рупе. Када се открију, треба их запечатити китом. Продор буке у апартман утиче и на отварање нокта. Прорезивање већ побољшава звучну изолацију зида.
 • Обавезноизоловане утичнице и прекидачи од продора буке. Понекад се отвори за утичнице налазе између станова. Звучна изолација је постављање слободног простора са фибергласом или другим ватроотпорним материјалом и даља обрада малтером.
 • Између цеви и рупа у зидовима постоје пукотине које треба темељито затворити материјалом који спречава ширење вибрација између метала и грађевинске конструкције. Поред тога, цев је фиксирана, а вибрације се смањују.
 • Монтажа оквира од металног профила. Овјес је опремљен гуменим бртвама од вибрација, а звучна изолација је причвршћена на горњи профил, који би требао бити смјештен између њега и листа сухозида.
 • На зид се поставља парна брана, након чега је оквир густо напуњен тепихом или панелима за звучну изолацију. Пожељно је оставити ваздушни размак између њих и ГКЛ, што повећава ефикасност акустичне заштите.
 • Урађује се малтерисање трупа. Чаше између листова се лијепе на посебну решетку. Затим се постављају шупљине и шрафови, а затим се наноси завршни премаз.

На доњој слици приказана је инсталација звучне изолације у стану са слагањем материјала између регала оквира и облоге на врху сухозида.

Видео: изолација буке зидова

Проблем бучне изолације зидова је решен лако, захваљујући широком спектру материјала. За велике просторије можете изабрати јефтин али ефикасан материјал. Танки панели су погодни за мале просторије. ИнУ сваком случају, препоручује се употреба већих система дебљине за носиве зидове окренуте ка улици. Можете направити звучну изолацију зидова у стану властитим рукама, ако одаберете прави материјал и направите инсталацију на технологији.