Како јесени садити јагоде на новом месту

Прелазак на ново место јагода је важна фаза у бризи о овој култури. Правилним поступком можете добити стабилну и добру жетву. Традиционални феномен за наше климатске услове је пресађивање на ново место јагода у јесен. То је због умерене температуре ваздуха, високе влажности кишног периода. Ови услови доприносе брзој апсорпцији културе на новом месту, јагода је лакше толерисати зиму. У нашем чланку, погледаћемо како садити јагоде на новом мјесту у јесен.

Зашто преводити јагоде у јесен

Јагоде се пресађују ради подмлађивања искрцавања. Грм на једном мјесту је добар 4 године. Ако се трансплантација користи у јесен, у првој години живота, млади грмови дају мали принос. Друга година је обележена врхунцем приноса. У трећој години ће се смањити, као и наредне године. Стога, да би се добили високи приноси, потребно је периодично подмлађивати културу. Већ четврту годину вреди заменити место слетања. Као акумулација гљивица и патогених бактерија у земљишту. Ако културу оставите на старом месту, принос ће бити веома низак, а бобице ће бити мање. Старо грмље треба уништити, јер користи од њих неће бити на новом мјесту. Посађени су двогодишњи или трогодишњи примерци.

Добра прилика за јесенску трансплантацију грмља

Сваки почетник вртлар жели да зна најбоље услове када је садница спремна за садњу или пресађивање. Колико је сати оптимално за грмље бобичастог воћапостројење на новом расту? Одвојите или посадите ново место јагода може бити средином пролећа, у другој половини августа или у јесен. Но, најискуснији вртлари преферирају садњу садница у јесен. Они тврде да би за јагоде било боље да је брига у овом тренутку лакша, јер се залијевање врши кишницом, а земља више неће пресушити. Трансплантација јагода у пролеће је такође погодна за ову биљку, јер се грмови бобица у овом тренутку могу боље навикнути, брзо и правилно почети да расту и развијају се. Но, значајан недостатак у садњи садница у прољеће је да ове године биљка неће донијети плодове, јер први пупољци цвасти ће се формирати само за сљедећу годину. Најбољи услови за садњу грмова у јесен су друга деценија септембра. Прије свега, важно је упамтити да је пресађивање јагода потребно свака 3-4 године. Овај период је најоптималнији за добру жетву. Након овог периода, јагода почиње, како кажу у народу, "дегенерисана". Ви и ви можете примјетити да за 3-4 године грм јагода постаје слаб, бобице су све мање, а њихова количина није задовољна ни обиљем. Садите јагоде на топао, мрачан дан увече.

Како изабрати саднице јагода

Након жетве у августу, када је у питању поправка сорти, јагоде почињу бацати бркове са младим чарапама. Овај период се сматра најпогоднијим за селекцију садница. Такођер можете помножити биљку дијељењем грма. Али ова опција може битикористи се само ако изаберете млади грмље које су расле у кревету током лета.

Бркови се могу оставити за корење директно на кревету, међутим, неки вртлари их ротирају у одвојене, претходно припремљене контејнере. Дакле, пренос јагода у јесен ће бити квалитетнији, а такође ће бити и прилика да се саднице узгајају зими.

Ако нова утичница има 4-5 листова, онда то већ можете сматрати пуноправним грмљем, који би већ требао бити посијан из грма. Прије пресађивања младог грма, из њега је потребно уклонити све листове, остављајући само 3-4 младог лишћа. Због тога ће коријенски систем користити мање енергије за напајање зелене масе, и као резултат тога, грм јагоде ће се развијати складније. Важно је да само прва два брка имају корене из сваког грма. Све остале је потребно избрисати. У супротном, саднице ће бити мале и слабе.

Избор места за јесенско постављање јагода

Добра берба ће у потпуности зависити од места које одаберете. Сви знају да се годинама јагоде почињу распадати. Да бисмо то избегли, научићемо вас да ажурирате кревет. Земља на којој расту плодови, током година, исцрпљује снабдевање хранљивим материјама. Почиње да умножава разне инсекте и болести. Идеална земља мора испуњавати сљедеће критерије:

 • дозвољено је земљиште на којем се узгајају махунарке;
 • нужно дезинфиковати лежаје посебним растворима, на пример, манганом;
 • Немојте садити јагоде после кромпира, краставаца ипарадајз; Спреад дрвене пиљевине на земљи.

Припрема земљишта за трансплантацију јагода

Пре садње или пресађивања јагода, пажљиво припремите земљиште:

 • Копање земљишта.
 • Додати ђубриво најкасније 7-10 дана пре садње.
 • Поравнајте земљу, разбијте комаде прљавштине.

Као ђубриво је веома погодан:

 • легло;
 • хумус;
 • Компост.

Такође се за принос јагода користе суперфосфат и калијум сулфат (60 и 30 грама на 1 м? Према томе). Гнојидба чађом је сложено ђубриво које се може купити у специјализованој продавници. Питајте продавца да вам каже шта је најбоље за јагоде.

Формација плантаже јагода

Ако сте већ садили саднице и припремали неопходну парцелу, а услови трансплантације су већ дошли, онда је време да почнете формирати нове јагоде. Можете га засадити на неколико начина:

 1. са тепихом;
 2. кревети;
 3. у партији шаха.

Између грмова јагода мора бити удаљеност не мања од 25 цм. Једноредна садња обухвата између редова 80 цм, између бунара је 30 цм. је раздаљина која раздваја један кревет од другог.

Како пресадити јагоде на јесен

Након копања бунара, треба их темељито излити водом, а затим ставити уњихове саднице са групом земље. Тада млади грмље заспу и обилно залије. Са добром накнадном његом, све саднице ће преживети иу наредној сезони ће дати прву жетву.

Прелазак кроз грмље је најбоље одабрати из наочара или ископати из кревета непосредно пре садње. Ако то урадите, онда се пресађени грм брзо адаптира на ново место, чак и без заустављања процеса развоја.

Склониште за јагоде после трансплантације јесени

Чак и на ниским минус температурама зими, тло је слободно да се замрзне отприлике на нивоу локације кореновог система бобичастог воћа, тако да питање насада склоништа треба ићи компетентно. Добар начин да се припремите за хладно биће висококвалитетно склониште грмова јагоде, то може бити слама, кукурузно лишће, користити посебан покривни материјал. Уместо малчирања, можете да додирнете грмље јагоде без заспања. Уз добру јесенску припрему јагода на хладно, грмље савршено зими и дају жетву високог квалитета.

Да би бобица остала украс у врту, задржала свој укус и арому, мора се периодично пресађивати.