Када можете пренијети љиљане на друго мјесто

Прекрасни цветови љиљана - трајнице које украшавају многе вртове, цвеће и баште. Међутим, ако не пресадите ове биљке дуго времена, онда ће њихово цвијеће постати мало, а сам цвијет ће изгледати лоше. Да би се то избегло, љиљане треба пресадити отприлике свака 3-4 године. То би требало урадити, на пример, са "Роиал" љиљаном. Неке сорте и врсте, на пример, хибриди азијских и цевастих љиљана, захтевају годишње трансплантације, друге, као што су "Мартагон" и амерички хибриди, могу се пренети на друго место једном у десет година. Открили смо питање учесталости трансплантације цвијећа, али се многи вртлари питају да ли је могуће пресадити луковице љиљана и када то учинити.

Ботаничке особине љиљана

Љиљани - род биљака из велике породице љиљана. Љиљани припадају монокотилним биљкама. Размножава љиљане и вегетативно и семење. Код садње семена биљка цвета не раније од петог или шестогодишњег дана, тако да се у аматерском вртларству љиљани често размножавају помоћу луковица.

Тренутно постоји око стотину врста дивљих врста. Могу се наћи у земљама источне Азије, Европе, Сјеверне Америке, Индије. Сакупљено је више од три хиљаде културних сорти. Животна форма је вишегодишња травната биљка. Висина надземних дијелова креће се од 0,2 до 2,0 м. Листови су уски, обично копљасти или јајолики.

репродукција љиљана

Сматра се да репродукција љиљана помоћу подјела није превеликаефикасан, али најједноставнији. Можете множити:

  • ваге,
  • гомољи,
  • резнице,
  • подела.

Приликом пресађивања љиљана

На једном месту љиљани могу расти 3-5 година. То зависи од интензитета формирања малих сијалица. На пример, азијски и ЛА хибриди веома брзо расту децу, тако да морате да их пресадите сваке 3 године. А код тубуларних хибрида и љиљана Мартагон (коврчава), процес репродукције се успорава, и сходно томе, они се рјеђе пресађују.

То треба учинити не само да би се умножила вољена разноликост. Велики број "дјеце" одузима пуно храњивих твари и храњивих твари из матичне биљке. Као резултат, формирају се мање пупољака и цветова. Тада треба да буду посађене.

Садња љиљана може се обавити у јесен и прољеће. Јесења садња сматра се успешнијом, јер су хладне биљке већ укорењене, а на пролеће све снаге ће ићи на раст и цветање. Међутим, треба узети у обзир и сортна својства. Тако, бијели љиљани имају посебан циклус развоја, па би њихове луковице требало пресадити у коловозу, тако да је до рујна формирана утичница од лишћа. Када будете зимовали, у пролеће ове чауре ће израсти стабљика, која ће дати цветне пупољке. Сматра се да оријентални хибриди могу бити посађени у прољеће, али Сјеверноамерички - боље у јесен.

Које датуме треба да садим у јесенским љиљанима? Ово директно зависи од ваше климатске зоне. Требало би да се руководи температурним режимом. Када је температура ваздуха већ стабилнаје испод 10 степени топлоте, могуће је наставити са садњом. У северним крајевима, вероватно у септембру (прва половина), у централној траци - септембру и почетком октобра, али на југу се процес искрцавања може десити иу новембру.

Изаберите место за трансплантацију љиљана

Пре пресађивања љиљана треба водити рачуна да се земљиште прилагоди потребама биљке. Будуће цвеће се припремају унапред. Љиљани боље расту на копну неутралном реакцијом. Није могуће омогућити земљишту да садржи велику количину кречњака или је превише кисело.

За цветове с луковицама, то је штетна стагнација влаге. Због тога, ако на земљишту превладава земљана врста земљишта, она мора нужно бити структурирана уз помоћ великог ријечног пијеска и дрвеног пепела. Они повећавају дренажна својства земљишта. Влага и ваздух слободно циркулишу и ометају стагнацију течности на корену, што може довести до труљења сијалица и формирања плијесни на њима.

Није потребно разбијати цвјетне гредице у низинама, као и на мјестима која су слабо освијетљена у прољеће сунчевом свјетлошћу. Земља би се требала брзо загријати да би биљке могле произвести нове избојке. Љиљани се узгајају у подручјима заштићеним од јаких вјетрова. Протеза може уништити декоративну културу.

Приликом пресађивања овог цвијећа, треба водити рачуна да не постоје друге гомољасте биљке на одабраном мјесту у посљедње 3 године. Они могу оставити себе у земљи патогена болести, на које осетљив љиљан.

Избор садног материјала љиљана затрансплантати

Припремљени материјал се сортира и деконтаминира. Одабране све оштећене и оболеле луковице, не користе се за даљу култивацију.

Дезинфекција сијалица је веома важна мјера која се проводи према посебним захтјевима. Фундазол, карбофос или обичан манган који се користи за третирање садног материјала. У припремљеном раствору, луковице се чувају најмање 30 минута. Након обраде, љиљан треба осушити.

Пренос љиљана у пролеће на друго место

Побрините се да су луковице удобно зимзелене и прикладне за садњу. То би требало урадити у октобру да би ископали своје цвеће, јер ће у овом тренутку већ прикупити потребну количину корисних супстанци. Треба да баците земљу са сијалица, ставите их у пластичну кесу са рупама, мешајте цвеће са влажном брезом. Препоручује се да се чувају у подруму или у фрижидеру. Након што се земља у потпуности загреје, потребно је мијешати сијалице са пијеском и хумусом.

Пренос љиљана у лето на друго место

Пресађивање љиљана сорте "Цандида" има своје карактеристике, које се разликују од других сорти, односно - треба га пресадити у љето. Ова врста има посебан вегетативни циклус, јер период одмора у цвету пада на јул и август. Током овог релативно кратког периода, потребно је имати времена за пресађивање биљке. У септембру у белом љиљану почиње да се формира нова утичница. Трансплантација "кандидија" је потребна не више од једном у 5 година - то ће бити идеалан интервал за ову врсту. Требало би да будеимајте на уму карактеристике азијских хибрида ових цвећа - услови трансплантације за њих нису ограничени на било који период. Љиљани који припадају групи азијских хибрида могу се пресадити чак и током лета током периода цветања. Када копање цвијећа главна ствар - не оштетити коријење, а након садње - да биљка биљка. Да би цвијет био на новом мјесту, боље је разбити цвијеће и пупољке: захваљујући овој биљци задовољит ће вас великим цвијећем за сљедећу годину.

Пренос љиљана у јесен на друго место

За већину цвјећара, најбољи је трансфер љиљана у јесен, док су луковице цвијећа у стању мировања. Љиљани са средње цветним датумима могу се пресадити у септембру, чекајући око месец дана након цветања цвећа. За то време, луковице љиљана ће имати времена да се припреме за зиму и ојачају.

Када се пресађују љиљани који се односе на цевасте и оријенталне хибриде, ако они цветају прекасно? Након мјесец и пол дана након завршетка цватње долази до прехладе, а трансплантирани љиљани се једноставно не могу навикнути. На температурама испод нуле, трансплантати љиљана могу довести до претераног хлађења луковица и успоравања раста корена. Ако у вашем региону јесењи мразе почну довољно рано, боље је одгодити трансплантацију ових сорти љиљана у прољеће.

Препознавши из чланка, приликом пресађивања љиљана, искусни цвјећари морају имати на уму да су засађене прољетне клице благо захваћене у развоју луковица које су засађене у јесен. То се дешава зато штоцеле зиме се складиште на хладном земљишту. Из тог разлога, пре сијања сијалица, треба пажљиво размислити када је боље посадити и узети у обзир особитости сорти вашег цвијећа.

Како пресадити љиљане