Када ископати тулипане и како их похранити прије садње у јесен?

Главна карактеристика узгоја тулипана - ископавање сијалица за складиштење. То ће спријечити дегенерацију цвијећа. То је због чињенице да су луковице у земљишту подијељене. И неће имати довољно влаге и исхране, као и простора за правилан раст.

Када копају тулипани после цветања

Када се узгајају тулипани, они се копају након умирања земаљских органа, луковице се суше и складиште прије садње у септембру - октобру на одређеној температури. Корени систем се развија пре садње на крају складиштења. Дно сијалице се повећава. Доња вага са овим распадом. Након слијетања у тло, коријени почињу активно расти. Из сијалице гура клице. Досеже готово до нивоа тла.

Зашто требате ископати тулипане у јесен

Дивљи преци модерне културе су типичне планинске биљке. Одрастање на суровим местима учинило их је издржљивим, учинило живот скраћеним. Ботаника се односи на тулипане на епхемероиде - на биљке које карактерише кратка вегетација.

Планинско насеље присиљава вегетативно тијело да се дубље претражи у потрагу за храњивим тварима сваке године, јер тло у таквим подручјима има навику да се брзо испере, губећи гнојива.

Други разлог за ископавање азијског госта лежи у процесима који се одвијају унутар вегетативног тијела. Епхемероид за кратак животни циклус носи огромну количину посла. Након цватње, избојци постепено пресушују, а главе падају у периоду одмора. Али унутар вегетацијетело кључа - расту нови слојеви чарапа, формирају се ћерке луковице и пупољци цвећа, акумулирају се хранљиве материје. Ако не раздвајате младе стоке сваке године, онда ће се стопа раста смањити.

Како чувати луковице тулипана пре садње у јесен?

У августу се луковице тулипана преносе у просторије гдје је температура на 20 ° Ц. Пад температуре се врши у септембру - на 15-17 ° Ц. У овом случају, потребно је смањити вентилацију.

Температура током складиштења је веома важна за тулипане, јер они формирају бубрег кћери и заменску луковицу, формирајући основе листова. Ако је температурни режим поремећен, када се избаце, могу се формирати "слепи" пупољци. Током читавог времена чувања тулипана потребно је вршити периодични преглед, уклањање оштећених сијалица, као и присуство знакова болести на њима. У овом случају, садни материјал ће бити здрав.

Зашто треба да ископамо луковице тулипана у јесен

За бујно цветање у пролеће за луковице тулипана, потребно је створити одређени начин складиштења. У овом тренутку у њима је постављен темељ за будући цвет - формирана је цветна стрела. Зрели лук треба држати строго на температури од +25? Ништа више. Они раде дубоко у подземљу, сијалица не добија потребну топлоту.

Сви цветови породице гомољастих стабала имају једну особину - сваке године одлазе на земљу све дубље. Што дубље одлазе у земљу, у прољеће је теже слаби и њежни клицепробијте се кроз дебљину земље. На крају крајева, овај земљани слој се временом само повећава. Као резултат тога, луковице тулипана једноставно труну у земљи, остављајући чак и дјецу за даљњу репродукцију. Празна клупа је прилично тужан спектакл. Нарочито у пролеће, када желите да видите прво шарено цвеће.

Прави период за ископ луковица тулипана

Чишћење тулипана препоручује се након цветања. Када се копају луковице тулипана након цватње овиси о њиховој разноликости и климатским увјетима регије у којој се узгајају. Можете тестирати навијање стабљике биљке на прст. Ако је направљена прилично лако, онда је сигурно почети копати сијалице.

Неки дижу у зрак неколико сијалица и цене њихов изглед. Површина зрелих жаруља готово је потпуно прекривена смеђим, смеђим пјегама. Уклањање бијелих, незрелих жаруља није препоручљиво, јер ће бити слабо складиштени и трпјет ће декоративне квалитете цвијећа.

Приликом пресађивања тулипана

Агротехничка наука одређује рок преноса тулипана у првој половини септембра. О спремности тулипана на нови живот у новом цвету, каже неколико спољних фактора:

  • Цвијеће је цвјетало, горњи дио је изблиједио и пресушио.
  • Лук је постао жут.

Хајдемо на јесен тулипана

Најчешће, тулипани се постављају на цвеће у јесен. До тог времена период одмора се завршава и лук почиње да расте. Услови су практично неограничени. Можеш садити ирано јесен, или касније, заједно са белим луком, непосредно пре мраза. Неки узгајивачи цвећа садњају тулипане на земљи. У том случају ће цветати средином јесени. Такви термини захтијевају много посла - усред љета, у самој врућини, цвијеће треба уклонити неко вријеме на хладном мјесту, у подруму или хладњаку. Крајем септембра, биљке се враћају у цвеће за цветање.

Температура ваздуха у току пресађивања пулпе

Аграри вјерују да је око 10 степени Целзијуса најбоља температура за трансплантацију цвијећа. Постављање луковица тулипана у прегријано тло значи неуспјех. Тулипани ће ићи горе, а слаби клице ће уништити прве јесенске мразеве.

Брига за тулипане

После садње луковица, саветујем вам да их покријете сламом, јеленим краставцем, јелом, јеловим лишћем. Ако постоји суша, и нема кише, онда недељу дана да се залије биљке. Ако у зимском периоду нема довољно снега, баците га на подест. Немојте саветовати да садите тулипане, ако на овом месту узгајају цветови од лука. Неопходно је да биљке расту далеко од Пасхе.

Место складиштења тулипана

Како би се најбоље искористила дрвена кутија, јер је тешко осигурати добру циркулацију зрака у картонским кутијама, додатно се могу очистити и постати медиј за репродукцију бактерија и гљива.

За заштиту од прекомерне влаге препоручује се посипати садни материјал пиљевином.

Потребно је поставити материјал у једном слоју, како не бипогоршати вентилацију.

Ако у кући постоји подрум, онда се семенски материјал може распадати директно на сувој полици и стално пратити температуру ваздуха.

Када се узгој луковица у условима стана може ставити у дрвене кутије и ускладиштити на балкону, контролишући температуру унутар посуде уз помоћ термометра.

Одговарајући простор за складиштење садница

Одмах након копања, материјал мора бити одабран и проширен. Слетање се одвија око краја септембра или почетком октобра. Већина постојећих сорти тулипана у таквом распореду је добро зимовање, а наредне године дају боље резултате од засађених у прољеће. Важно је држати сијалице на мјесту гдје нема вишка влаге, тако да се на њиховој површини не појављује плијесан.

Колико дуго леже луковице тулипана
Време сакупљања тулипана долази крајем јуна - почетком јула. Након сортирања и обраде луковице се полажу за летње складиштење. У овом тренутку, они се прилагођавају околини и са приближавањем јесени ојачавају, навикавајући се на ниже температуре. Од средине септембра до 1. октобра припремамо тако да се луковице сади у земљишту, гдје морају провести цијелу зиму и цвјетати у прољеће прије уобичајеног термина.

Јесенска садња тулипана

Садња луковица тулипана изводи се на јесен. У средњим географским ширинама, оптимално време за то - од средине до краја септембра, за више јужних региона - од краја септембра допочетком октобра У овом тренутку, то је још увијек довољно топло, и луковице тулипана у јесен ће имати времена за успон, добро зимзелити, у прољеће да украсите свој врт са свијетле боје.