Када јесени засадити јагоде, који мјесеци?

У пролеће - пресађено у ово доба године, култура се добро апсорбује и врло брзо почиње да се развија, посебно ако је рад био у стању да планира и проведе рано пролеће.

Љети се трансплантација може обавити одмах након жетве, односно крајем јула. Што се тиче јесенских термина, септембар је најповољнији за трансплантацију јагоде.

Услови садње грмова јагода у јесен

Време одлагања јагода на јесен може бити одложено до септембра. Али ако се локација налази у сјеверном региону, онда постоји опасност да грмље неће имати времена да се укорије прије појаве мраза и умру зими. Ако живите на југу земље, пад може бити завршен у октобру.

Предности јесења садница јагода

Ово правило се не односи на сорте јагода које се купују у специјализованом расаднику. Најчешће се биљка већ продаје са формираним цвијећем. Такав грм формира бобице у истој години када је посађено, ако се то уради у пролеће. Међутим, постоји много таквих постројења. Због тога многи вртлари одлучују да сами узгајају саднице.

Јагоде треба засадити на јесен

Јагоде се, по правилу, дијеле на: обичне - које доносе бербу бобица једном годишње, а поправке - може доносити плодове неколико пута годишње. Да би се засадило најбоље од обе сорте. Самми обичне сорте јагода су: Вира Рита, Фестивал, Деда, Слон.

Најслађа бобица у сорти бака, али њен минус је тоона је веома мала. Најважнија нијанса при одабиру јагоде је величина, што је више, то боље, јер је дугорочно и даље мала и отпорност на болести.

Технологија садње јагода у јесен

Технологија садње игра улогу. Наравно, гледање видеа, како расти и скупљати добре усјеве и радити исто сами - двије потпуно различите ствари. Када прочитате информације, запамтите све што вам је потребно, а затим покрените свој град.

Процес садње младих грмова јагода у јесен

Припрема се земљиште и узгајају саднице. Време је да почнемо да формирамо нову плантажу. Омиљена шема садње у сваком вртлару је:

• плантаже са чврстим тепихом;
• траке од неколико линија;
• у партији шаха.

Важно је, на било који начин, посматрати удаљеност између грмља не мање од 25 цм, пролаз између лежајева од 50 цм, а правила за пресађивање грмова јагода у јесен (на фотографији) су иста за било које годишње доба.

Пренос јагода у јесен на ново место

Посебну пажњу треба посветити припреми земљишта. Требало би да буде светло и садржи много хумуса. Ако је земља сувише глинена, мораће се ослободити. Осим тога, за садњу, препоручујемо да направите компост или стајњак, као и дрвени пепео. У идеалном случају, боље је од јесени припремити висок кревет, а јагоде покупити и посадити у прољеће. У будућности, међупростори су засађени купинама и невенима који ограничавају узгој нематода. Па, попрскајте биљку паметним мешавинама за тенкове.

Карактеристике слијетањаЈагоде у јесен

Прво је потребно исправно изабрати дан садње, најбоље је ову процедуру обавити у мрачном времену како се биљка не би осушила.

Средином октобра, кревети са засађеним јагодама треба додатно посути малом количином тресета или пиљевине, које треба добро осушити. Дебљина слоја не смије бити већа од 5 цм
Ми узгајамо јагоде из семена

Широке сорте могу се сијати у пилуле за тресет. Паковање обично има 5-10 сјеменки, тако да већина мјеста неће узимати пилуле. Таблете су натопљене водом или раствором лијека НВ-101, дијелећи кап по литру воде. Такође се стављају у посуду испод филма, стварајући услове у стакленику.

Са појавом листова котиледона, можете одмах отворити мини бочицу - избојци падају и пропадају. У посуди испод поклопца била је одређена влажност, а унутрашњи ваздух је сув - лишће се не може носити са испаравањем влаге и сувим. Филм (поклопац) се чисти само када постоје прави листови. Отвори постепено током неколико дана, тако да су клице навикле на ниску влажност околног ваздуха. Са поклопца капљице кондензата треба да се уклања сваки дан.

Како да изаберемо време за садњу јагода у јесен

У различитим регионима, вријеме трансплантације је различито. Али у просјеку пада крајем септембра - почетком октобра. Понекад се ови термини могу померити ближе августу ако се љето заврши око тог времена.

Како припремити терен за садњу јагода у јесен

Биће потребно у јулудобро земљиште оплодити. То се ради са прорачуном од 7 кг. истрошени стајњак, 19-23 м амонијак нитрат, 24 м калијум хлорид по квадратном метру. Да би се посадио, потребно је направити ролне за кревете, до осам центиметара високо. Придржавајте се размака између редова мало више од пола метра, удаљеност између грмља јагода мора бити најмање 25 цм.

Како изабрати материјал за слијетање јагоде за садњу у јесен

У зависности од избора сорте, треба узети у обзир зависност која важи за већину култура: велике јагоде су мање слатке од малих. Из тог разлога често морате бирати између величине и укуса.

Заштита јагода од штеточина на јесен

Лечење болести и штеточина треба да се спроведе одмах након што се у биљци појаве први листови. Важно је обавити рад прије појављивања цвијећа, иначе ће утјецај кемикалија негативно утјецати на жетву.

  1. Пролијте земљиште раствором Бордеаук течности (1%);
  2. Фуранон или топаз третирати према упутствима.

Онда би требало да посадите јагоде

  • шаргарепа (препоручујем читање чланка када копам мркве),
  • зеленило: першун, лук или бели лук, целер, копар, салата,
  • Радисх,
  • репа.

Садња јагода у јесенским самостојећим грмовима

Сукње јагода су засађене на удаљености од 45-60 цм, а да би се спријечило да се биљке испреплићу, бркови се редовно уклањају, чиме се грмље интензивно развија и обилато доноси плодове.

Недостаци методе: радно интензиван,честа лабавост тла, борба са коровима, малчирање и ломљење бркова.

Предности методе: бобице су велике због малог броја грмља, свака биљка је емитована, што смањује вјероватноћу труљења, штеди садни материјал.

Покретање тла под јагодама

Растворите овај или онај састојак у води, а затим сипајте јагоде (у наставку ћемо вам рећи како да то урадите). Могуће је додати пепео дрвећа, замењујући са овом природном супстанцом суперфосфат. Ако говоримо о минералним ђубривима, добро је додати поменуте суперфосфатне или калијеве соли. Али, као што знате, хемикалије вероватно неће утицати на будућу жетву јагоде. Због тога Вам саветујемо да направите минерална ђубрива ако немате пепељару или пепео.

Обрезивање листова јагоде у јесен

Обрезивање јагода оставља одличне резултате, тако да овај процес треба да се спроведе најмање два пута годишње. Захваљујући томе, јагоде ће бити веће и слатке. Први пут раде обрезивање одмах након што су први бркови заузети. Јагоде већ расту на жбуњу и требало би да постану веће, треба их сече бркове.