Кабловски канали за ожичење - оно што угризу и где се користе

Употреба електричних инсталација отвореног типа није неуобичајена, поготово када се налази у дрвеним објектима. Његова главна предност је лак приступ кабловима. У исто време, жице, које се налазе у уму, не само да нарушавају хармонију унутрашњости, већ и стварају ризик од повреда људи са струјом или ватром. Избегавајте такву опасност постављањем каблова у специјалне уређаје - такозване кабловске канале. У овом чланку анализираћемо који кабловски канали за ожичење, који материјали се користе за њихову производњу и како се инсталирају ови објекти.

Намена и разноврсност кабловских канала

Главна функција ових уређаја треба да буде заштита жица које се налазе унутар њих од механичких оштећења. Условно кабловски канали су подељени на два типа:

 • Хард. Ове кутије се могу отворити, опремити поклопцем који се може скинути или израђивати у облику лајсне.
 • Флексибилан. Такве конструкције могу бити изведене у облику секција, цијеви или ланаца.

Материјали који се користе за производњу кабловских канала морају испуњавати два основна захтјева: да буду високе чврстоће и да не буду изложени паљењу.

Постоји додатни критеријум - способност изолације, али не припада обавезном, јер су ове заштитне структуре често алуминијумске или од поцинкованог гвожђа.

Најпопуларнији кабловски канали,од ПВЦ-а, како би се повећала чврстоћа производа помијешаних с учвршћивачима.

Правила за избор и пример видео инсталације:

Сада размотрите детаљније карактеристике различитих типова и разумите карактеристике њихове структуре и примене.

Круте кабловске канале

Метални или пластични (поливинилхлорид) се користе за производњу крутих конструкција. Кутија не мора бити опремљена поклопцем, у овом случају постоје монтажне рупе у зидовима и на дну. Друга опција - глуви дизајни са поклопцима који немају рупе. Поред тога, постоје комбиновани кабловски канали који немају отворе и нису опремљени поклопцима.

Предност пробушених кутија је да се побољша њихова вентилација, а тиме и већа електрична проводљивост проводника у њима.

Приликом одабира овог или оног типа, треба узети у обзир место инсталације гаџета. На пример, полагање ожичења у кући с оквирима може се поставити у канал за металне каблове који се користи за отворене линије.

Такве адаптације се могу лако инсталирати на плафон и преграде, као и на лажне стубове због практичности причвршћивања. Кутија је причвршћена на потпорну конструкцију помоћу вијака, у њој су постављене електричне жице и пластичне стеге које их учвршћују за кутију.

Затворени кабловски канали за ожичење често се монтирају на зидове или монтирају на плафон. Причврстите их завртњима, причврстите рупе за монтажу.

Кабловски канали који се нуде на савременом тржишту имају разнолику палету боја, тако да можете бирати производе који су најпогоднији за одређени ентеријер. Цена кутија не зависи од њихове боје. Али уређаји, украшени сликом, примењени методом ПхотоПринт, сматрају се дизајнерским производима и имају вишу цену.

Кабловски канал може имати различите величине, ови производи су стандардни или широки. Потоњи се користе у радовима везаним за мулти-жичану инсталацију. Да би се изоловао сваки од пера из суседних широких кабловских канала, подељени су преграде.

Карактеристике крутих канала

Најелегантнији алуминијумски кабловски канали. Посебно је велика потражња за уређајима произведеним у Италији и Њемачкој. Опремљени су поклопцем који имитира дрво или други материјал извана.

Димензије страница производа варирају од 70к100 мм до 600к1000 мм. Област примене прве је сигнална инсталација у стамбеним или радним просторијама, а друга за заштиту дебелих каблова. Ширина зидова може варирати између 0,7-2,4 мм.

Испорука кабловских канала укључује додатне елементе (скретања, углове, крижеве, итд.) Који омогућавају монолитне погледе приликом инсталације.

Флексибилни заштитни канали

Појава флексибилних заштитних канала диктирана је потребом за провођењем ожичења на зидовима зграда с архитектонским неједнакостима. Ако у овим условимаКористећи чврсте канале, тачно ће поновити разлике у авионима, што ће покварити изглед. Ако у згради од цигле или бетона зидови могу бити више или мање поравнати, у дрвету се примењује традиционално поравнање. У овом случају, флексибилни кабловски канали ће бити одлично решење.

Постоје варијације флексибилних заштитних канала:

 • Тубулар. По правилу, користе се при преласку на врата.
 • Гума.
 • Флексибилни ланци (тзв. Трагови).
 • Израђена од меког пластичног калупа.

Будући да је производња флексибилних кабловских канала прилично компликована и дуготрајна, они имају вишу цијену од крутих.

Замке су у широкој употреби у приватној стамбеној изградњи за повезивање малих кућних машина, као и фабрика и фабрика за повезивање радне опреме. Ширина ових уређаја може бити од 20 до 234 мм.

Гумени кабловски канали, као и од меке пластике, због велике дебљине зидова пружају поуздану заштиту електричних проводника од различитих оштећења. Погодне су за просторије са високом влажношћу (осим парних купељи или сауне).

Цјевасти канали представљају металну траку намотану спиралом. Његова главна предност је способност савијања у различитим правцима без угрожавања дизајна. Унутар фитинга налази се флексибилна жица. По правилу, са овим каналима, спајају се електричне браве.

Материјали,користи се у производњи кабловских канала

За производњу ових производа користе се:

 • Алуминијум.
 • поцинковани челик.
 • Пластика.

Пластични уређаји се обично уграђују на зидове, као и испод плафона. Метални кабловски канали се могу монтирати на под јер су отпорни на велика оптерећења.

Различите кабловске канале на видеу:

Галванизовани челик

За производњу заштитних уређаја из овог материјала користи се шупљи профил ваљања, галванизиран и обојен полимерима.

Ови канали су имуни на ватру. Користе се за уградњу противпожарних система, као и за системе за упозоравање и видео надзор.

Предности металних кабловских канала укључују:

 • Висок степен заштите електричног кабла од механичких вањских фактора и електромагнетских валова.
 • Једноставна инсталација.
 • Заштита од пожара.
 • Присуство лако уклањивог поклопца за закључавање.
 • Извођење у различитим бојама.

Кутија за заштиту метала често се користи у канцеларијским просторијама за полагање каблова мале раскрснице јер успешно замењује пластичне елементе.

анодизовани алуминијум

Алуминијски кабловски канали најчешће се користе у складиштима, као иу индустријским предузећима у инсталацији отворених линија. У ријетким случајевима, они проналазе мјесто у интеријеру у стилу домаћег дизајна у стилу високе технологије.

Главне предности овог материјала су:

 • Отпорност на електромагнетне импулсе.
 • Имуност на ултраљубичасто зрачење.
 • Велика отпорност на ударце.
 • Отпорност на температурне флуктуације.
 • Заштита од пожара.

Слабост овог дизајна је сложеност инсталације. Канали се користе за монтажу канала и канала, тако да без посебног алата током инсталације то не можете урадити.

ватросталне пластике

Конструкције овог материјала су најраспрострањеније. Каблови се постављају унутар затвореног заштитног канала, који може имати различите раскрснице - округли, правокутни или трокутасти, као и равни.

Направе су направљене у различитим бојама и могу бити било које величине.

Предности пластичних конструкција су:

 • Отпоран на корозију.
 • Једноставан механизам за причвршћивање.
 • Способност брзог одсијецања комада кутије тражене дужине.
 • Отпорност на температурне флуктуације.
 • Лите веигхт.

Фитинзи направљени од пластике опремљени су поклопцем који се лако поставља и уклања без употребе алата.

Карактеристике инсталације кабловских канала

Сада ћемо погледати неке од нијанси инсталације заштитних кутија за ожичење - они морају бити свјесни да у инсталацији да спријече грешке:

 • Круте конструкције треба монтирати само на површину површине.
 • Инсталација мора почети са електричним елементомили уређај за осветљење. Погрешно је држати канал из кутија за спајање.
 • Приликом међусобног лијепљења, потребно је оставити размак између њих, како би се, ако је потребно, компензирала могућа топлинска експанзија. Вредност ове удаљености треба да буде 1,5-2 мм.
 • Уградња кутија на неравним зидовима треба извести без затезања, тако да се конструкција лагано спусти.
 • Причвршћивање канала на суве зидове треба извести малим вијцима који имају равну главу и дужину од 1,5 цм.
 • Размак између рупа за монтажу треба да буде 30 до 50 цм
 • Можете користити метални нож да бисте обрезали канале од алуминијума и челика. Пластична и гумена кутија се реже оштрим ножем.

Визуелна инсталација видеа:

Инсталација заштитних кабловских канала не односи се на сложене поступке. Учините то властитим рукама или потражите професионалну струју за помоћ - сватко одлучује за себе.

закључак

У овом материјалу анализирали смо зашто су сигурносне кутије потребне за електрично ожичење, а такође смо испитали различите типове постојећих кабловских канала и материјала од којих су произведени. Надамо се да ће стечено знање помоћи да одаберете заштитне уређаје за ожичење вашег дома, а ако је потребно, инсталирајте их без икакве помоћи.