Жице за ожичење: опције за унутрашњу и спољну облогу

Изаберите проводнике за ожичење

Како одабрати кабл за ожичење и које опције треба узети у обзир приликом одабира?

За неупућену особу, такво питање може постати озбиљан проблем. Дакле, у нашем чланку покушаћемо да разумемо врсте жица и каблова на најприступачнијем језику, како се они разликују, како одабрати десни попречни пресек проводника, и које параметре треба обратити пажњу пре свега при избору.

Декодирање назива и структуре жица и каблова

Почнимо нашу дискусију о структури кабла и жице. То ће нам омогућити да направимо компетентнији избор, као и навигацију у главним својствима проводника и само једно име за одређивање његових главних својстава.

Декодирање назива жице

Упркос чињеници да различите врсте жица имају одличне стандарде за шифровање својих брендова, основна својства сличних модела су иста. Поготово сада, када су страни произвођачи широко заступљени на тржишту, чији се стандарди разликују од домаћих.

У нашем чланку размотрићемо варијанте декодирања домаћих жица. Остали су готово слични и имају само мале разлике.


Принцип означавања жице

 • Прво слово жица за напајање може бити "А".Означава да је жица направљена од алуминијума. Проводљивост овог материјала је нижа од проводљивости бакра за један и по пута, а цена је нижа од три пута.

Обратите пажњу! Према ГОСТ 7399 - 97прво слово у ознаци може бити "СХ" или "П". Они указују да имамо кабл или жицу.

 • Формално, друго слово, или ако је жица направљена од бакра - прва, може бити "Б".Она нам говори да је изолација ове жице направљена од поливинил клорида. Осим тога, можете видјети слова "П" - полиетилен или "Пу" - вулканизирани полиетилен.


Опције за означавање каблова и жица

 • Следеће слово означавања говори нам о материјалу љуске.То јест, са овом жицом, поред самоизолације, постоји и додатна изолациона љуска. Повећава механичка и електрична својства водича. Као љуска могу се користити исти материјали као за изолацију. Према томе, они имају исту ознаку.


Опције означавања жице

 • Следеће слово или група слова може указивати на отпор проводника према заштити од пожара."НГ" означава да не излаже изгарање. Поред тога, ова ознака има одговарајуће продужетке, као што је смањење емисије дима или гаса.
 • Посљедње у ознаци могу бити климатске зоне.На пример, "Т" нам говори о могућности експлоатације у тропској клими, а "И" - у умереном.
 • Након означавања слова, бакарне жице за ожичење обично садрже неколико цифара, које су наведене помоћу симбола множења . Прва бројка говори о броју живота, а други о њиховом раскрсници. Али овде могу постојати опције, о којима ћемо говорити у наставку.

структура жице

\ т

Па, завршили су са обележавањем. Иако нисмо поменули све скраћенице које можете наћи у именима жица. Али да попричамо о томе испод. Сада ћемо анализирати структуру жице.


Класа еластичних жица

 • Запамтите, ми смо горе споменули да постоји врпца и жица.Штавише, жица је опет подељена на инсталацију и инсталацију. У чему је разлика?
 • И разлика у структури живих жица.Чињеница да проводна жица може бити направљена од једне жице одговарајућег пречника, или од неколико жица мањег пречника, увијене једна са другом.


Техничке карактеристике проводника 5. класе флексибилности

 • Јасно је да је жица направљена од више жица мањег пречника много флексибилнија од жице са једним проводником.Ово је посебно уочљиво у жицама великог дела.

Техничке карактеристике жица класе 6 флексибилности

 • На основу тога, жице су биле подељене у шест група у складу са класом флексибилности. У првој групи су једносмерне. Друго, они су вишестанични, али са великим пречником појединачних жица, и тако даље. У шестој групи представљене су жице са најмањим пречником појединачних жица - ови модели су флексибилнији. Жице из пете и шесте групе обично добијају назив кабла, што указује на њихову веома високу флексибилност. Овакве жице се користе за спајање глачала, преносних уређаја и других електричних апарата, који напајају проводник који је, у условима рада, изложен честим кривинама.

флат вире

 • Сада ћемо се осврнути на такво питање као облик вођења.Може бити округла или равна. У ознаци се означава са "К" и "П". Ова ознака се суочава са типом изолације. Жице округлог пресека су чешће. Ако желите да покупите жицу за унутрашње ожичење, која ће се монтирати на слој китова, боље је одабрати равну жицу. То ће смањити дубину столе.

Дешифровање назива кабла

Погледајмо сада означавање каблова. Уопштено, веома је сличан означавању жица, али има неколико разлика.


Правила означавања каблова

 • Као и код жица, прво слово означава материјал проводног дела кабла. "А" означава алуминијум, а одсуство овог слова означава производ бакра.
 • Друго слово означава изолациони материјал. Што се тиче жица, може бити "Б", "П" или "ПУ".
 • Али треће слово није карактеристично за жице. Означава присуство или одсуство, као и материјал кабла оклопа. За заштиту од механичких оштећења потребан је оклопни кабел. Ако није, онда се даје слово "Г" ако је направљено од поцинкованих трака - "Б", из алуминијумских трака - "Ба", од поцинкованих жица - "К" и од алуминијумских жица - "Ка".


Стандарди за означавање немачких каблова

 • Следеће писмо нам говори о материјалу љуске. Овде можете видети и слова "Б" и "П", али поред тога постоји могућа варијанта "Шв" и "Шп", која говори оКористи се као навлака за црево, у првом случају винила, ау другом из полиетилена.
 • Кабл за ожичење може имати такав елемент као што је екран. Потребно је заштитити проводнике од сметњи и више се користи у електроници. Присуство екрана је означено словом "Е".

Обратите пажњу! Неке жице такође имају екран који штити од сметњи. Али за ожичење такви проводници се не користе, па смо се у овом чланку бавили њима.


Каблови за маркирање у папирној изолацији

\ т
 • Следећи симболи означавају класу кабла за заштиту од пожара. Овде су скраћенице исте као и за жице.

Скраћеница за означавање на пожарној сигурности

 • Слично томе, у кратици можете видети слово "П", као што је то случај са ознакама ожичења, то значи структуру равног кабла. Округли каблови немају посебне ознаке.
 • Последњи елемент, који је означен на кабловима, је живо конструктивно извршење. Појединачно или вишеструко "о" или "м", округле или сегментне - "до" или "са". Али о томе ћемо говорити у наставку.

Из овог видеа сазнаћете о најбољем каблу који можете изабрати.

структура каблова

Кабл за унутрашње ожичење се не користи тако често, међутим, одређени типови таквих проводника су такође коришћени у стамбеној изградњи.

Да бисмо боље разумели који је бољи, погледајмо њихове структурне карактеристике:

\ т


једносмерни кабл

Почнимо наш разговор са живом. Такође могу бити појединачни или вишејезични. Једножилни обичан који се користи за проводнике мале секције. Везани каблови су производи великог пресека, јер би се могли савијати у моно структури, само уз помоћ посебних механизама.


Облик сегментног кабла

Следећи важан аспект је сам облик каблова. Може бити округла или сегментна. Сегмент се зове облик кабла, у којем живи заузима максимални унутрашњи простор кабла. Овај облик живота смањује флексибилност кабла, али вам омогућава да повећате његов укупни пресек.


Могуће варијанте каблова кабла

Још једна карактеристика је да облик различитог живљења и њихова раскрсница могу бити различити. Уосталом, према правилима ПУЕ, пресек уземљења и нултог проводника може се разликовати од пресека фазног проводника. У том смислу, за смањење трошкова инструкције допуштено је кориштење вена мањег раскрижја.
\ т


Норме односа нула и фазних вена

Означавање кабла обавезно указује на однос попречних пресека вена. Након преласка преко главног живог, можете видети мању секцију са знаком "Н" и другу вредност са знаком "РЕ". Они указују на постојеће разлике.


Зависност дебљине изолације кабла од називног напона

Изолација језгра кабла, у суштини, се не разликује много од изолације живих жица. Једина разлика је -То је велика дебљина такве изолације у производима који су пројектовани за велике напоне. За разлику од изолованих жица, каблови се могу користити за мреже напона од 35 кВ и више.


На каблу оклопа за фото-траку

Под изолације у неким случајевима се намеће оклоп. Потребно је заштитити кабл од механичких оштећења. Може се излити, али може бити представљен у облику траке ране на жицама. Друга верзија се користи у случајевима када каблови не утичу на уздужне силе затезања.

Шта тражити приликом избора кабла

Па, а сада да смислимо како да подигнемо кабл за ожичење? Знајући структуру и обиљежавање, то није тако тешко.


Изаберите кабл за ожичење

 • Идемо стазом од супротног. Зато одмах спустите каблове са оклопом. Рад са њима је изузетно неугодан, и наше постављање не може бити подвргнуто таквом механичком напору да се оштети. Осим тога, такав кабл је строго забрањен за употребу у влажним просторијама и на отвореном.
 • Онда ћемо одмах одбацити каблове, пројектоване за напон изнад 0.66кВ. Напосљетку, напон у нашој мрежи од 220 или 380 и преплатити за дебљу изолацију није вриједан труда.


ВВГ кабл

  \ т
 • Сада, као на раскрсници. За потребе домаћинства, обично довољно кабла са попречним пресјеком од једног живи до 16 мм2, а затим за спајање снажне енергетске опреме. У стану или у кући је обичнодовољно кабла са попречним пресеком од 4 мм2.
 • Број кревета зависи од типа мреже у којој би требало да буде постављена. За трофазну мрежу на 380В требат ће нам петокраки кабел, за једнофазну мрежу на 220В имат ћемо довољно трожилног кабла, као у видеу.


НУМ кабл

 • На основу свих горе наведених услова, избор није тако велик. Најчешће варијанте кабла су ППГ, ВВГ или НУМ, мада је потоња исправније названа ХИМ, пошто се извршава према немачким стандардима и аналогна је ВВГ.

Шта тражити приликом избора жице

Сада хајде да изаберемо жицу за осветљење. Постоји много више опција и много шири избор.


Изаберите жицу и њен пресек

 • Почнимо наш разговор са материјалом жице. Одмах одбаците алуминијум. То је због чињенице да је од 2001. године, према правилима ПУЕ, употреба овог материјала за стварање електричних мрежа у стамбеним зонама забрањена.
 • Може се користити алуминијска жица за вањско ожичење. Али у агресивним атмосферским условима брзо се оксидира. Посебно снажно утиче на контактне спојеве. Према томе, боље је не користити за вањски рад.


Табеле за избор прелаза жица

 • Сада, у вези са пресеком жице. Већина сајтова нуди избор табела у којима можете да изаберете попречни пресек жице, у складу са тренутним оптерећењем и методом инсталације. Ово је наравнои такође препоручујемо да погледате ова ПУЕ правила. Али дефиниција раскрснице може бити једноставнија.
 • Дакле, ПУЕ одређује да жица до бројача мора имати попречни пресек од најмање 4 мм2. Пропусни опсег мора имати попречни пресек од најмање 1,5 мм2. Истовремено, имамо и називну струју бројила, номиналну струју групних машина. А према ВСН 59-88, групни аутомат у стану треба да има номиналну струју не већу од 16А. За 16А, довољно жица са попречним пресеком од 1,5 мм 2.


Минимални стандарди за сјециште жице помоћу ПУЕ

 • И само за групни аутомат електричног штедњака или других моћних потрошача може бити потребан аутоматски батаљон од 25А. За такву струју је потребна жица од 2,5 мм 2. Као резултат тога, испоставило се да је за групне мреже потребна жица у опсегу од 1,5 до 2,5 мм 2 укључиво.
\ т

Обратите пажњу! Овај услов се односи само на унутрашње електричне инсталације напона 220 ". За екстерне енергетске мреже или за мреже које се напајају вишим напоном, користите ПУЕ табеле.

жица ПУНП

 • Али тај избор није завршен. Чињеница је да ако се инсталацијска инсталација проводи на запаљивим конструкцијама, врло је важно одабрати жицу која не подржава изгарање. У идеалном случају, још увијек има смањену потрошњу плина и дима. Ово ће смањити вјероватноћу пожара и његове могуће посљедице. Иначе, ако желите стварно лабаво објављивање, онда ова опција треба да буде изабрана за све собе.

шипка жице

 • Што се тиче количинеЖиве жице, онда би требало да буду изабране, из истих услова као и за кабл.


жица ПВ

  \ т
 • Дозвољено је изабрати не трожичану жицу и три једножилне жице. Наравно, ово није толико погодно у смислу инсталације, али јефтиније.


Вирелине вире\ т

 • На крају, ако сте монтирани да инсталирате ожичење у кући својим властитим рукама, боље је да одаберете жицу ПВ, ПВС, ППВ, ПУНП или чак СВПП. Истовремено приликом инсталације потребно је водити рачуна о њиховим својствима.

закључак

Жице за спољашње ожичење, за унутрашње мреже или за ожичење у просторијама са посебним захтевима треба увек да се бирају на основу њихових карактеристика. На први поглед, то је тешко, али већина својстава каблова и жица је назначена у њиховим ознакама. Дакле, могућност читања ове скраћенице ће вас заштитити од грешака.