Израђујемо ЛЕД инвалидска колица освијетљена властитим рукама

Осветљење бициклистичких точкова уз помоћ ЛЕД траке је сјајан начин да се разликује ваш пријатељ на два точка на позадини таме и изненадити пролазнике оригиналним изгледом. За разлику од рекламираних светлећих капица на брадавици, у овом случају, није неопходно развити велику брзину за стварање једнолико осветљеног круга. Поред тога, светлосни ефекат је много израженији. Како онда да направите позадинско осветљење за бицикл како бисте изазвали ентузијазам и љубомору пријатеља?

Шта вам је потребно?

Главна поента у успешном исходу је стрпљење. Питање је стрпљења да се нагомилате, јер стварање ЛЕД позадинског осветљења на бициклистичким точковима може потрајати доста времена. Осим тога, требат ће вам могућност да се лагано грди и леми. Али све то оправдава циљ, након чега бицикл са таквим ЛЕД угађањем постаје веома препознатљив.

За практичну примену осветљења, потребни су следећи материјали и алати:

  • ЛЕД трака;
  • батерија типа "круна" са одјељком за монтажу;
  • једноланчана бакарна жица типа "упредена парица" око 2 метра;
  • минијатурни прекидач;
  • прозирни силикон за заптивање;
  • најлонски вијци;
  • лемилица, шприц, нож за папир, резач.

Степен заштите ЛЕД траке треба да буде најмање ИП65.

Сада о нијансама. Стандардни точак за бицикле садржи 36 игала за плетење, а размак између њих је око 4 цмигле за плетење и мало веће растојање између њих. С друге стране, ЛЕД трака са густином од 60 ком. /М. се може резати на минимум на сегментима дужине 5 цм.За постављање таквог сегмента између две игле потребно га је скратити са једне стране, што значи, остати без контаката за лемљење. Мораће да оструже и оструже најфиније штампане проводнике у близини СМД елемента. Потрошња ЛЕД траке СМД 3528-60 ком. /М. достигне 35 * 5 = 175 цм

Најпогоднија опција је употреба ЛЕД траке двоструке густине СМД 3528-120 ком. /М. Може се исећи на површине по 2,5 цм. У овом случају, сваки комад је савршено постављен између игала за плетење; погодни су за пљунути и запечати. Потрошња СМД 3528-120 ком. /М. ће бити 35 * 2,5 = 87,5 цм, а на рачун веће цене, али мање дужине, трошак новца је приближно исти.

Користите ЛЕД траку друге величине (СМД 5050, СМД 3014, итд.) Не препоручује се због повећане потрошње енергије.

Упркос чињеници да је за пуну луминесцентну ЛЕД траку потребно 12В, најпогодније је користити 9В батерију. Овај напон је довољан да осветли ЛЕД диоде и обезбеди стабилан светлосни ток. Круна је уграђена у одељак за одлагање, унутар којег су контакти са оловним жицама. Идеално је да купите одељак са уграђеним прекидачем.

ЛЕД позадинско осветљење за бицикл може се затражити од мале литијум-јонске батерије од 12В, која ће омогућити повећање излазне светлости и продужити времењен рад. Такође можете инсталирати касету са три батерије без прстију од 3.7. Али ове опције су скупље и компликованије алтернативе.

Упутство за монтажу осветљења

Имајући слободно вријеме од неколико сати слободног времена и довољно стрпљења, прелазимо на припремну фазу састављања освјетљења на котачима бицикла. Површина обода пажљиво је испрана и не одмашћена у подручјима причвршћивања сегмената са ЛЕД диодама. ЛЕД трака се реже на 35 делова по 2,5 цм, а комад заштитног силиконског слоја се реже из сваког комада клерикалним ножем, ослобађајући контакте за лемљење.Онда голи бакар подацхки фунта 25-40 В лемилица. Мерењем растојања између ЛЕД секција, припремају се спојне жице (сечене, очишћене и ивице). Боље је користити једносмерне две боје - за плус и минус хране.

У следећој фази, идите на осветљење точкова бицикла властитим рукама. Резови ЛЕД траке се наизмјенично лијепе између плетења у редовним интервалима, узимајући у обзир њихов поларитет. Односно, ЛЕД трака на бициклу мора бити залијепљена тако да су сви контакти за лемљење напајања с једне стране. Ако збуните бар један сегмент, позадинско осветљење на точковима бицикла неће делимично функционисати.

Затим жице једне боје затварају све сегменте са једне стране, а жице друге боје - са обрнутим.После овог напорног рада, вреди проверити квалитет лемљења, наиме, за неколико секунди за слањенапајање батеријом. Све ЛЕД диоде треба да се упале.

Поклопац одељка за батерију може се поставити на два места: игла изнутра или рукавац. Али прво, потребно је да уметне батерију и изведе две жице за напајање кроз прекидач. Најбоље је причврстити одељак флексибилним причвршћивачима у дебљини од 3 мм. Ако је потребно, замените батерије, шрафови се лако могу раставити помоћу резача. Жице из одељка са прекидачем спуштају се дуж игле, притискају се завртњима и заптивају на два најближа контакта "+" и "-".По жељи, у жљебљеној жици ставите утикач или конектор тако да можете уклонити одјељак са "круном" без употребе лемилице. Након тога, силиконска заптивка покрива све површине за лемљење и оставља точак све док се потпуно не осуши.

У закључку бих напоменула да је најпогодније мјесто за вожњу бициклом са ЛЕД позадинским освјетљењем - паркиране асфалтне стазе у сухим љетним временским увјетима. Наравно, светло које се користи за точкове може да издржи мале локве и избочине. Али боље је ићи око тих препрека. Није потребно чекати потпуну таму, осветљење бицикла ће бити видљиво чак и увече.