Изолација зидова споља пјеном властитим рукама

Загријавање зидова пјеном извана уз помоћ властитих руку има за циљ да се губитак топлине сведе на минимум. Зими вам омогућава да уштедите на грејању, а лети помаже да температура буде нижа него на улици. У јесен, таква изолација пружа могућност да се осјећате угодно са очекивањима сезоне гријања.

Предности изолације са спољашњом пјеном

Ова врста изолације зидова има многе предности:

 1. Невоље са залеђеним зидовима падају у заборав.
 2. Површина куће или стана није умањена за један квадратни центиметар.
 3. Изоловани зидови служе као врста стабилизатора за удобну унутрашњу температуру. Чак и ако је ноћу било мраза, а кућа није укључивала гријање, маса топлих зидова не би дозволила да температура зрака падне испод прихватљивог нивоа.

Једноставна инсталација такође игра велику улогу. Оваквим радом може се носити и са неискусним радником.

изабрати материјал

За изолацију фасада, користити довољно густу пену (25кг /м3). Ако користите мање густе изолационе материјале (пена са мањом густином или минералном вуном), фасада неће имати довољну чврстоћу и тврдоћу да издржи механичке ударе. Али ако погледате с друге стране, гушћи гријач, то је лошије његове изолацијске карактеристике. Због тога је потребно изабрати златну средину: Ц-25 пена одговара овим критеријумима.

Редослед акција

Технологија изолације зидова од пјене према ван је прилично једноставна и састоји се одтакве секвенцијалне фазе:

 1. Припрема зида.
 2. Монтажа пене.
 3. Пауза за три дана.
 4. Причвршћивање кишобрана.
 5. Жбукање са арматурном мрежом.

Подробнаа схема изолации

Зидови треба да буду на максималном нивоу. Присутност шупљина, неједнакости или избочина је недопустиво, јер такви дефекти увелико повећавају ризик од оштећења пене. Зидове треба малтерисати тако да разлика између главне површине и малих неправилности не прелази 10 мм.

Ако су зидови равни, могу се одмах гарантовати. При томе морате пажљиво испитати саму фактуру:

 • Ако је фасада прекривена бојом са ниском паропропусношћу, она се мора очистити, а тек онда тло површине;
 • у случају да сте предали површину фасаде и да на кожи постоје беле тачке, одмах уземљите површину;
 • Ако у директном контакту са површином фасаде почне да се просипа прашина или песак, она се мора очистити четком и тек тада се гарантује.

Пример - Фаза Обавезна. Без ње не морате говорити о доброј адхезији љепила са зидом и ојачавању површине.

Памук причвршћен и на љепило, и на специјалне типле-гљиве. Градитељи препоручују употребу Цересит СТ85 (или 83) лепка. Технологија монтаже:

 1. На дну зида водоравно, морате причврстити почетни профил како би се спријечило помицање пјенастих листова.
 2. Лепак треба нанијети на површину зидаПредвиђени периметар се поставља листом и појединачним потезима у средини. Успут, ако су мале удубљења, могу се затворити љепилом.
 3. Пена треба чврсто притиснути уз зид.

Даље, сав посао је напредован истим алгоритмом. Само запамтите да су листови пјене на хоризонтали залијепљени тако да вертикални шавови не конвергирају и не помичу се.

Разпоредба гљива

Након што је цијела фасада изолирана, потребно је чекати најмање три дана да љепило добро скочи. Сада можете додатно фиксирати пену са кишобранима. За њих је потребно најмање 5 комада по 1 м2. У том случају њихова дужина мора бити таква да уђе у дубину зида не мање од 50 мм.

Постоје две варијанте распореда гљива:

 • у средини сваког детаља и на све четири ивице;
 • у средини сваког дела и угаоне тачке сусједних плоча.

Ако су пукотине веће од 0,5 цм, оне су темељито оштећене. Неједнакости се протрљају са рибежом.

Сада можете почети са малтерисањем. Да бисте то урадили, морате узети стаклено окно и причврстити га љепилом. Љепило се наноси на зид на малим површинама, а сама мрежа се загријава у саставу љепила лаганим покретима широке лопатице. Приликом фиксирања стаклене плоче, мора се имати на уму да хоризонтално преклапање треба да буде не мање од 10 цм. Након тога, сви покривају други слој лепка, формирајући равну површину.

завршни радови

Послезавршетак свих радова може почети. Фасада се може једноставно обојити одговарајућом нијансом или гипсом са структуралном композицијом. У овом случају, власник куће може дати своју машту вољу.

Као што видимо, практично нема потешкоћа у технологији топлотне изолације са пјенастом пластиком. Хоће ли се носити с таквим радом може чак и особа која мало разумије у изградњи.

Изолација спољашњих зидова сопственим рукама са полистиреном од пене: видео