Изолација цевовода: избор материјала и њихова уградња

Топлотна изолација цјевовода је комплекс мјера за спречавање пријеноса топлине носача који се превозе на њима са околином. Топлотна изолација цјевовода користи се не само у системима грејања и снабдијевања топлом водом, већ и тамо гдје технологија захтијева транспорт твари с одређеном температуром, нпр.

Значење термичке изолације - употреба средстава која обезбеђују топлотну отпорност измене топлоте било које врсте: контакт и спроводи се коришћењем инфрацрвеног зрачења.

Највећа примена, изражена бројем, има термичку изолацију цевовода топлотних мрежа. За разлику од Европе, централизовани систем грејања превладава на целом пост-совјетском простору. Само у Русији укупна дужина система грејања је више од 260 хиљада километара.

Изолација за цеви за грејање је много мање уобичајена у приватним домаћинствима са аутономним системима грејања. Само у неколико сјеверних региона, приватне куће се спајају на централно гријање са вањским цијевима за гријање.

Одређени типови котлова, на пример, снажан гас или дизел, су обавезни према захтевима правила заједничког предузећа 61.13330.2012 "Топлотна изолација опреме и цевовода" одвојено од зграде зграде - у котларници која се повлачи са грејног објекта на неколико метара. У њиховом случају, фрагмент везивања, који пролази улицом, нужно захтијева изолацију.

заптивкецеви

У улици је потребна и изолација цјевовода за гријање када је отворена према земљи, а са скривеним облогама - под земљом. Последњи пут је канал - у рову се прво полаже бетонски бетонски падобран, ау њему су већ постављене цеви. Не-канални начин постављања - директно у земљу. Применљиви изолациони материјали разликују се не само у топлинској проводљивости, већ иу парама, водоотпорности, трајности и методама монтаже.

Није толико очигледна потреба за изолацијом цеви за хладну воду. Међутим, без тога не може да се уради у случају када је водовод постављен методом отвореног тла - цеви морају бити заштићене од смрзавања и накнадних оштећења. Али унутар зграда да се изолују цијеви водоводне инсталације, мора се - како би се спријечила кондензација влаге на њима.

Скловат, минерална вуна

Изоловани материјали тестирани у пракси. Испуњавају захтеве СП 61.13330.2012, СНиП 41-03-2003 и стандарде за заштиту од пожара у свим методама заптивања. То су влакна пречника 3-15 микрона, која су у структури близу кристала.

Скловат се производи од отпада од производње стакла, минвата од силикона који садржи шљаке и силикатне металургије отпада. Разлике у њиховим својствима су безначајне. Произведени су у облику ролни, тепиха, плоча и преса.

Важно је бити опрезан са материјалима и бити у стању да се правилно примени. Било какве манипулације треба извршити у заштитномкомбинезон, рукавице и респиратор.

инсталација

Цијеви се ротирају или оматају, осигуравајући једнаке густоће пуњења дуж цијеле површине. Затим се изолација, која се не може преносити, фиксира помоћу жице за плетење. Материјал је хигроскопан и лако се влажи, тако да изолација спољних цевовода од минералне или стаклене вуне захтева уградњу слоја баријерне паре из материјала са ниском паропропусношћу: рубероид или полиетиленска фолија.

Изнад пода је постављен покривни слој који спречава продор падавина - кућиште кровног лима, галванизираног жељеза или алуминијског лима.

Базалтна (камена) вуна

Густа од стаклене вуне. Влакна су направљена од талине габро-базалтних стијена. Апсолутно незапаљиво, може издржати ефекат температуре до 900 ° Ц на кратко време, нису сви изолациони материјали, као што је базалтна вуна, дуго били у контакту са површинама загрејаним до 700 ° Ц.

Топлотна проводљивост је упоредива са проводљивошћу полимера у распону од 0,032 до 0,048 В /(м · К). Индикатори високих перформанси омогућавају нам да користимо његове изолационе особине не само за цевоводе, већ и за уградњу топлих димњака.

Издаетса в различних версии:

  • као и стаклена вуна, ваљци;
  • у облику отирача (ушивених ваљака);
  • у облику цилиндричних елемената са једним уздужним прорезом;
  • у облику прешаних фрагмената цилиндра, такозване љуске.
Последње две представе су различитемодификације које се разликују по густини и присуству рефлектујућег филма. Прорез цилиндра и ивица љуске могу бити направљени у облику спојева шиљака.

ЈВ 61.1333022 садржи назнаку да термичка изолација цјевовода мора испуњавати захтјеве сигурности и заштите околиша. Само по себи, базалтна вуна је у потпуности одговорна за ову индикацију.

Произвођачи често прибегавају триковима:да би побољшали перформансе потрошача - да би добили хидрофобност, високу густину, паропропусност, користе импрегнацију на бази фенолформалдехидних смола. Стога је 100% сигурно за особу немогуће је именовати. Пре употребе базалтне вате у дневној соби, препоручљиво је проучити њен хигијенски сертификат.

инсталација

Влакна гријача су јаче од стаклене вуне, тако да је готово немогуће да њене честице дођу у тијело кроз плућа или кожу. Међутим, када се користе роботи, препоручује се употреба рукавица и респиратора.

Уградња рола се не разликује од начина на који је изолација цеви за грејање направљена од стаклене вуне.Заштита од топлоте у облику љуске и цилиндара је причвршћена на цијеви помоћу љепљиве траке или широког завоја. Упркос хидрофобној базалтној вуни, на изолованим цевима је потребна и водонепропусна паропропусна шкољка направљена од полиетилена или рубероида, и додатна, направљена од лимене или густе алуминијумске фолије.

Фолијски полиуретан (полиуретанска пена, ППУ)

Више него двострукосмањује топлотне губитке у поређењу са стакленом вуном и минералном вуном. Међу његовим предностима су: ниска топлотна проводљивост, одличне хидроизолационе особине. Проглашен животним веком произвођача - 30 година; Распон радне температуре је од -40 до +140 ° Ц, максимум се одржава кратко време - 150 ° Ц.

Главне ознаке ППУ спадају у групу запаљивости Г4 (салтенгурицхие). Приликом промене састава са додатком ватроотпорних средстава, додељују се Г3 (нормални медији).

Иако је полиуретанска пена савршено погодна као изолациони материјал за цеви за грејање, имајте на уму да СП 61.13330.2012 дозвољава употребу такве изолације само у стамбеним зградама, а СП 2.13130.2012 ограничава њихову висину на два спрата.

Топлински изолациони слој је направљен у облику шкољке - полукружни сегменти са језичастим бравама на крајевима. Доступан у продаји и готове челичне цеви у изолацији одполиуретанске пенештити љуску од полиетилена.

инсталација

Скеле су причвршћене на цијев за гријање помоћу стезаљки, спојница, пластичних или металних завоја. Као и многи полимери, материјал не пати од продуженог излагања сунчевој светлости, тако да цевовод отворене површине са ППУ љуском треба слој премаза, на пример, од поцинкованог челика.

За подземно постављање не-канала, производи за топлотну изолацију се постављају на водонепропусне и температурно отпорне маске или љепила, а извана су изолирани водоотпорним премазом. Такође је неопходно водити рачуна о антикорозивном третману површине металних цеви - чак и лепљена бравица љуске није довољно чврста да спречи кондензацију водене паре из ваздуха.

Пена полистирен (пена, ППП)

Доступан у облику шкољке, споља се практично не разликује од полиуретанске пене - истих димензија, истог закључавања "шиљатог утора". Али температурни опсег примене, од -100 до +80 ° Ц, за све ове спољне сличности чини немогућим или ограничено његово коришћење за топлотну изолацију грејног цевовода.

У СНиП 41-01-2003, "Гријање, вентилација и климатизација" напомиње се да у случају двоцијевног система топлинске опскрбе максимална температура довода може достићи 95 ° Ц. да у њима температура не прелази 50 ° Ц.

Изолација са пеном се чешће користи за цеви за хладну воду и канализационе цеви.Међутим, може се користити и на другим гријачима с већом допуштеном температуром примјене.

Материјал се одликује низом недостатака: солнгоричи (чак и уз додатак ватроотпорника), слабо толерише хемијске утицаје (раствара се у ацетону), сипа куглице са продуженим излагањем сунчевом зрачењу.

Постоје и друге неполистирене пене - формалдехид, или кратке, фенолне. У суштини, ово је потпуно другачији материјал. Лишен је ових недостатака, успешно се користи као топлотна изолацијаЦевоводи, али не тако распрострањени.

инсталација

Скеле су причвршћене на цијев завојем или фолијом, допуштено је да се залијепе за цијев и једна за другу.

пенасти полиетилен

Температурни опсег код кога се користи пјенасти полиетилен високог притиска, од -70 до +70 ° Ц. То значи да као термичка изолација материјала цјевовода није погодна, али се може користити као изолациони слој изнад топлотно отпорног.

Пена од полиетиленске изолације практично нема алтернативну примјену као заштита од воде за замрзавање цијеви.Врло често се користи као парна брана и хидроизолација.

Материјал се производи у облику листова или као савитљива цијев дебелих стијенки. Последњи облик се чешће користи, јер је погоднији за изолацију водовода. Стандардна дужина је 2 метра. Боја варира од бијеле до тамно сиве. Могуће је имати облогу од алуминијумске фолије која рефлектује инфрацрвено зрачење. Разлике се односе на унутрашње пречнике (од 15 до 114 мм), дебљину зида (од 6 до 30 мм).

Апликација обезбеђује температуру на цеви изнад тачке рошења и на тај начин спречава појаву кондензата.

инсталација

Једноставан начин са лошијим баријерним резултатима - резање пјенастог материјала дуж малог жлеба дуж бочне странеоткријте рубове и ставите на цијев. Затим омотајте целу дужину лепљивом траком.

Комплексније рјешење (и није увијек изведиво) - блокирање воде, потпуно растављање изолације водовода и постављање цијелих дијелова. Онда сакупи све. Полиетилен се причвршћује кошуљицом. У овом случају, само спајање сегмената ће бити рањиво. Може се лијепити или омотати љепљивом траком.

пенаста гума

Спун синтетичка гума са затвореном порозном структуром - најсвестранији материјал за очување топлоте и хладноће. Дизајниран за температурни опсег од -200 до +150 ° Ц. Испуњава све захтеве заштите животне средине.

Користи се као изолација цевовода за хладну воду, изолација цеви за грејање, често пронађена у расхладним системима и вентилационим системима.Цеви за грејање, постављене у зградама и изоловане гумом, не захтевају инсталацију слоја парне бране.

Спољашње слично пјенастом полиетилену, такође се производи у облику листова и флексибилних дебелослојних цеви. Монтажа се практично не разликује, осим што се оваква топлотна изолација цијеви може причврстити на љепило.

течни грејачи

Успешно примењена технологија, која дозвољава себи да распрши пену из полиуретанске композиције на већ готовом дизајну. Изврсна својства приањања омогућавају да се не користи само за изолацију цјевовода, већ и за друге елементе који захтијевају изолацију: темељ, зидове,то роофПремаз, поред топлотне заштите, обезбеђује хидро-баријеру, обезбеђује отпорност на корозију.

закључак

Правилна инсталација топлотне изолације је гаранција да цеви неће изгубити топлоту и потрошач се неће смрзнути. Замрзавање истог цевовода за снабдевање хладном водом увек води до његовог пуцања. До недавно, уобичајени изолациони материјал на скривеним и отвореним грејним каналима био је стаклена вуна. Његови недостаци настају једни од других. Овај премаз захтијева стално праћење.

Чак и са незнатним оштећењем, штити површински слој од паропропусности, а хигроскопност смањује све уштеде на ништа. Влага је узрок ниске топлинске отпорности и прераног уништења. Значајно побољшање ситуације помоћи ће модерним изолационим материјалима са ћелијском структуром, инертном на дјеловање паре и воде: полиуретанске пјене, пјенасте гуме, пјенастог полиетилена.