Изолација димне цеви у преклопу, избор материјала и уградња

Изградња димњачког канала у приватној кући обезбеђује поштовање правила заптивања и заштите од пожара. У изградњи пећи у кући или на излазу од металног димњака у кади кроз кровну изолацију димњака - главни показатељ правилне организације овог блока радова.

Утикач димних плинова са преклапањима и кровним материјалима остаје угрожени део због могућег прегревања и пожара крова.Да би се искључила могућност пожара, изолација и заптивање крова је важно организовати у складу са свим правилима.

Ватрогасна опрема

Издавање нових грађевинских материјала и развој напредних технологија - гаранција је ефикасне топлотне изолације. Избор материјала за ту намјену у великој мјери одређује облик димњака, начин ротације цијеви, који уклања вруће плиновите твари тијеком изгарања горива.

Главна потешкоћа је да се избегне прегревање материјала који се налазе уз димњак, тако да се они не упуштају у конструкцију било ког типа.

Већина зграда у приватним домаћинствима има димњак који долази из:

 • котао на чврсто гориво;
 • камин;
 • пећ;
 • штедњаци за кување.

Они имају различит степен оптерећења и ниво загревања до максималне температуре, али изолација је потребна у сваком случају. Монтажни или модуларни дренажни колектор, произведен по типу сендвич система, укључује завршну изолацију двоструких цијеви слојем базалтне вате. Он је ефикасан за обаизолација за смањење вероватноће кондензације и као заштита од прегревања кровних материјала на излазу кроз кров. Остаје да се уреди ваздушна непропусност овог пролаза тако да влага не уђе у кућу.

Прије изолирања цијеви у кади или стамбеној згради, треба одабрати најпогоднију опцију за ваш дизајн. Керамички димњак није мање ефикасан и издржљив, користи се за камин или каду. Монтажа готове конструкције укључује компоненте од ватроотпорних материјала. Неке од њих приањају директно на цијев или га покривају, друге су намијењене за затварање пролаза кроз кров.

Избор димњака треба да буде такав да олакшава рад на изолацији. Али цеви треба да се уздигну за 30-40 цм изнад коња да би се избегло увлачење код јаких ветрова, тако да се цев често избацује кроз скакавца.

Како изабрати излаз за димњак

У зградама старог дизајна, када су сви димњаци пећи били од цигле, кружне цеви се извлаче кроз четвртасти отвор на плафону. Простор пролаза у преклопу је опремљен посебном кутијом од дрвета или метала, која се држи на довољној удаљености од димњака.

Важно је да се тај "прозор" правилно изолује тако да се попуне сви простори и да се материјали на споју заштите од паљења. Ова празнина је испуњена миниватом, а користи се и специјални ватроотпорни малтер. У цигли се такође примјењује димњакбазалтни и азбестни блокови.

Сигуран и осигуран излаз димне цеви кроз кровну рупу је ријешен у два смјера:

 • противпожарна заштита кровног рафтинг оквира на пролазу цеви;
 • хидроизолација отвора од продора атмосферских падавина помоћу оних материјала који ће помоћи да се изолује цијев и што је могуће више приступ врсти кровног материјала и његовој боји.

Закључивање цијеви кроз кровну торту према свим прописима о пожару

Подела димњака и вишеслојног кровног колача (са утеплителм, хидро и парном изолацијом) врши се према свим модерним нормама:

 • за металне цеви са двоструким зидовима, унутрашња изолација је опремљена миниватом;
 • једна цев је затворена завршеном изолационом љуском потребног пречника и заштићена споља;
 • у циглама је важно повећати дебљину зидова реда (38-40 цм) и заштитити контактну површину специјалне жбуке.

На дну кутије, димне цеви су изграђене од попречне греде и рогова, држећи удаљеност од дрвене конструкције до металног димњака не мање од 15 цм, а размак између њих је испуњен базалтном вуном.

У протупожарним прописима одређено је да у контактном кругу димњака температура не би требала бити виша од 50 ° Ц. Филмске мембране унутар кровне торте могу бити из запаљивих материјала, стога је потребан размак између њих и цијеви и додатна изолација незапаљиве варијабле.

Мембране кровне торте, сеченена месту излаза из цеви, мора се уредно исећи и омотати. Затим се прешају са сатеном и причвршћују нокте на ивице кутије. За комплетно заптивање крова, цијев на овом мјесту мора бити намотана посебном изолацијском траком за бртвљење.

Када се димњак налази у неогреваном поткровљу, а не у поткровљу, ризик од прегријавања кровних елемената је смањен. Потпуна непропусност изолације је потребна у сваком случају, али је боље додатно омотати цијев посебном траком. Правилна уградња унутрашње хидроизолације и вањског поклопца пружит ће поуздано бртвљење након уградње топлинске изолације димњака у отвор кровног покривача.

Опције изолације за пећну цев

У већини случајева, добро организована изолација пећне цеви на крову спречава цурење атмосферских падавина. Али постоје 2 типа могућег цурења:

 • горе, када је изолациони поклопац неправилно постављен преко кровних материјала;
 • одоздо, када су водонепропусни материјали погрешно затворени испод пода.

Најлакши начин да се димњак екстернализује је инсталирање готове изолационе прегаче или поклопца.

Покушајте да одсечете сличан уређај од самог поцинчавања, да бисте елиминисали цурење у старом крову, што ће вам уштедити новац. Овом методом не морате да се уклапате - узимају се у обзир све карактеристике дизајна крова и из тога излазе цеви.

Производи овог типа се такође производе од различитих материјала. Важнопокупити такав изолациони поклопац (прегача), који је погодан за ширину металног димњака. Или покупите комплетну кровну пропусницу која се добија заједно са сендвич цевом.

Неколико савјета за инсталирање топлотне изолације

Свака конструкција и кров постепено постиже скупљање, тако да тврда монтажа хидроизолације није увек ефикасна. Визуално је очуван интегритет крова, а на зглобовима постепено се јављају знаци депресурности. Стручњаци препоручују у мјестима причвршћивања поклопца ојачати изолацију - еластичну топлински отпорну облогу.

Међу најпоузданијим структурама за пролаз цеви кроз кров је посебно направљена кутија - тип сплаварског система.Уместо дрвета, које се односи на запаљиве материјале, може се извести од поцинчавања, али према истом обрасцу.

Дизајн модуларних димњака има готову топлотну изолацију, али се разликују у својој конфигурацији. На пример, ту је двострука цев са слојем базалтне вуне или специјална керамичка језгра и спољна оплата од бетона. Монтажа модуларних блокова је веома једноставна - шема је причвршћена приликом куповине.

Могуће је инсталирати бртвила од азбеста са накнадним заптивањем азбестним раствором. Сваки нови блок модула је прикључен на претходни исти састав смјесе. Након завршетка инсталације, изолујте цев од цурења у кровном прозору на било који од описаних начина.

Модеран кров са валовитом даском има своје посебности - овдје је прозор за димњак бољимало шири. Све површине за причвршћивање су потпуно испуњене материјалима са термоизолационим својствима. Димњак, пре навијања са базалтном ватом, смештен је у челичну кутију. Филмски слојеви паре и хидроизолације требају бити уредно исечени, закључани на ивици кутије. Између њега и цеви мора да се начини пуњење отпорно на топлоту.

Затим се врши спољна хидроизолација - материјал за заптивање поклопца који одговара величини димоводне цеви се поставља на врх, ивица се причвршћује са стезаљком на лепак. Доња ивица је добро причвршћена на кровни материјал, чврсто причвршћена заптивачем. Челична капа је често укључена у комплетан сет овог димњака. Стављају се на цијеви округлог облика. Инсталација се препоручује када дим из чврстог котла на излазу има температуру изнад 100 ° Ц.

Ако правилно изолујете цијев димњака, тада нећете бити изложени влаги и поквареним преклапањима.