Издувна цев за гасну колону - могућности избора

Једна од најчешћих направа која може осигурати непрекидну топлу воду код куће је гасна колона. Савршено се носи са загревањем било којег волумена воде у најкраћем могућем року. У овом случају, модерне модификације вам омогућавају да јасно одредите потребну температуру и да се аутоматски укључи /искључи у складу са начином рада тачке прикупљања воде.

Гријачи проточне воде, који раде на гасу, економични су и сигурни у раду. Једина неугодност је потреба да се организује квалитетно уклањање продуката сагоревања. Овај проблем се једном заувијек може ријешити само правилном уградњом испушне цијеви за плинску колону. Приликом избора параметара и конфигурације система скретања потребно је слиједити упуте произвођача и актуалне нормативне документе.

Захтеви за нормативне документе

Према дефиницијама НПБ 252-98, испушна цев за гасну колону је прикључни уређај за одвод дима уређаја и димоводног канала. Сходно томе, транспортује производе за сагоревање гаса и мора да задовољи захтеве за димњаке. Њихово непоштовање угрожава садржај гаса у просторији и тровање угљен моноксидом.

Сви захтјеви за димњаке наведени су у сљедећим нормативним документима:

 • НПБ 252-98;
 • Правила за производњу цевовода и пећних радова ВДПО;
 • СП 42-101-2003, Анекс Д
 • СП 60.13330.2012, који се ажурира од редакције СНиП 41-01-2003 (уместо СНиП 2.04.05-91).

Главне одредбе којихдиректно се тичу уклањања дима из колона за гас из домаћинства, своди се на следеће тачке:

 • Подручје улаза у испушну цијев мора бити најмање пресјек излазне цијеви јединице;
 • Потребно је осигурати потпуну непропусност димњака, његову отпорност на корозију и високе температуре до 200 ° Ц;
 • Забрањено је постављање спојних цијеви кроз дневне собе;
 • Вертикална површина издувне цеви на излазу из колоне мора бити висине 500 мм, у неким случајевима смањење до 250 мм;
 • Прикључне цеви морају бити до 3 м у новим зградама и до 6 м у постојећим;
 • Дозвољено је користити највише 3 окрета са радијусом савијања не мањим од пречника;
 • Издувна цев се поставља на растојању од плафона или зида од незапаљивих материјала не мање од 5 цм, ако изгори или опекотине, онда не мање од 25 цм.Даљина се може смањити на 10 цм због усвајања заштитних мера према СП 42-101 -2003;
 • Ако спојна цев за гасну колону пролази кроз незагријан простор, онда је потребно користити топлотну изолацију;
 • Издувна цев мора бити опремљена нагибом од 0,01 или више у смеру уређаја.

Важно! Уклањање продуката сагоревања је могуће само кроз димне канале или посебно инсталиране димњаке, употреба вентилационих канала је строго забрањена.

Димни канали су распоређени у зидовима негоривих материјала и по потреби изоловани, како би се избегао настанак кондензата. Ако су одговарајући зидовинедостају или раде у згради нису предвиђени канали за уклањање издувних гасова инсталираних, затим инсталирају димњак на труп или тип корена.

Сваки уређај за пролијевање горива мора имати одвојени димоводни канал или цев. У неким случајевима дозвољено је испуштање издувних гасова из колоне и котла у један димњак са повећањем пресека цеви. У том случају, увођење продуката сагоревања у канал треба вршити на различитим нивоима на удаљености не мањој од 0,75 м или на истом нивоу уз употребу отвора висине 0,75 м и дебљине 0,12 м

Димоводна цев треба да буде строго вертикална и да има одвојиви излаз или џеп на дубини од 250 мм у близини базе са вратима за чишћење чађе. Ако је потребно, заобилазећи постојеће препреке, дозвољено је одступање од вертикале од 30 °, са преосталом површином пресека, а полетање не смије прелазити 1 м.

Напомена: Округла или правоугаона рупа на улазу у димни канал дизајнирана је за чишћење чађи и увијек треба бити на располагању за сервисирање. Приликом општег чишћења у кухињи, не заборавите да отворите врата и очистите чађу, лишће и друге остатке.

Висина димњака је кључни фактор за стварање доброг потиска. Она је она која је одлучујућа у питању квалитативне алокације уграђених издувних гасова. Висина димњака мора бити одређена у складу са схемом датом у ЈВ 42-101-2003 (Анекс Д).

Ако су виши објекти или дрвеће у близини, онда је неопходно додатно проверити висину површине подлоге за ветар иако је потребно, повећајте висину димњака. У сваком случају, пораст изнад сусједног дијела крова не смије бити мањи од 50 цм, а са комбинованим (равним) кровом - не мањим од 200 цм

.


Након завршетка монтаже потребно је провјерити непропусност димоводне цијеви и присуство вуче. Да би се избегла опасност од нестајања вуче услед залеђивања траке за главу или њеног преклапања са страним предметима, забрањено је коришћење млазница на димњацима у облику кишобрана, дефлектора итд.

Напомена: у просторијама са херметички затвореним прозорима, гасна колона може се периодично искључивати због недовољног дотока ваздуха. Аутоматизација зауставља рад бојлера како би се спријечила повратна вуча, која може настати услијед разрјеђивања зрака у просторији. Да бисте отклонили проблем, довољно је да држите кухињски прозор у режиму микроталаса када звучник ради.

Избор материјала цевовода

Када купујете испушну цев, морате пажљиво испитати услове уградње, познавати модел колоне гаса, пречник цеви за одвод дима и потребне дужине делова цевовода. Пожељно је ускладити шему локације бојлера са назнаком свих удаљености, што ће помоћи да се боље опредијели при избору потребних елемената и по потреби се посавјетовати са специјалистом.

Према ЈВ 60.13330.2012, спојне и димне цеви треба да буду од негоривих материјала са еквивалентном храпавошћу унутрашње површине не веће од 1,0 мм.Поред тога, морају бити затегнути са класом ваздушне непропусности Б и не дозволити усисавање ваздуха на спојевима и на местима која су у близини димоводног канала. Препоручује се употреба материјала као што су керамика и нерђајући челик.

У СП 42-101-2003 дозвољено је коришћење кровног или поцинкованог челика дебљине 1 мм или више, флексибилних металних валовитих цеви и обједињених елемената који се испоручују са јединицом.

Веома је важно да материјал издувне цеви буде отпоран на корозију, јер га кондензација може брзо уништити. Што је унутрашња површина глаткија, на њој ће се мање сакупљати. Храпавост спољне површине није нормализована, али у смислу практичности чишћења, практичнији ће бити глаткији материјал за спојну цев.

Међутим, ребрасте цеви су веома популарне за повезивање гасне колоне са димоводним каналом. Лак је за рад и веома су удобни у ограниченом простору. Њихова примјена омогућава успјешно затварање препрека и извођење скривене инсталације, скривање опреме у ормарићима и затварање цјевовода са измјењивим панелима.


Главни недостатак валовитих цеви је могућност сагоревања под утицајем високих температура. Због тога се, у циљу заштите од пожара, препоручује употреба валовитог нерђајућег челика уместо јефтинијег алуминијума.

Галванизирани челик дебљине 1 мм је савршено прихватљив материјал, али се вјерује да приликом загријавања, галванизација може емитирати штетне твари. Према томе јестеПримена се не препоручује за моделе са високом температуром издувних гасова.

Издувне цеви од челика са топлотно отпорним емајлом су се добро показале. Бијеле сјајне цијеви изгледају прилично лијепо у кухињи и могу стати скоро у сваком интеријеру.

Нерђајући челик је идеалан материјал у смислу трајности, естетике и усклађености са свим захтевима. Није јој угрожена никаква корозија, нема паљења, нема накупљања прашине, нема случајних оштећења. Сасвим природно, испоставило се да је то најскупље.

поступак инсталације

Инсталација издувне цеви за гасну колону из било ког материјала почиње мерењем и припремом свих неопходних елемената. У случају набирања, редослед радова је веома једноставан. Довољно је узети цевовод жељене дужине, ставити на одвојиви прикључак бојлера и причврстити га стезаљком. Слободни крај је уметнут у декоративни прстен и фиксиран у отвору димног канала. Овдје је важно задржати промјер валовите цијеви у величини излазног отвора колоне.

За све остале материјале потребно је припремити потребан број равних и ротационих елемената који ће се уметнути један у други, формирајући потребну конфигурацију димњака према дизајнерском принципу. Кутови ротације су стандардни или се израђују појединачно за одређене димензије.

Приликом састављања потребно је осигурати максималну густоћу спојева. Улаз једног елемента у други мора бити најмање пола пречника. Форкористи се боље заптивање, отпорно на топлоту. Спојеви су причвршћени стезаљкама и постављени изван отвора у слободном приступу.

Извођењем издувне цеви за гасну колону треба искључити вероватноћу отклона, као и судар са ожичењем, гасним цевима и другим комуникацијама. Да бисте пролазили кроз строп и кров, морате користити додатну топлинску изолацију или посебну јединицу - растављање.

Због ограничења броја дозвољених скретања, број могућих конфигурација димњака је прилично ограничен. Постоје три могуће опције, у зависности од локације испушног отвора. Још два могу се добити зрцаљењем претходних.

Сви горе наведени захтеви и препоруке односе се на апарате са отвореном комором за сагоревање. Норме омогућавају уклањање продуката сагоревања кроз спољашњи зид без вертикалног димњака из гасних стубова са затвореном комором за сагоревање и принудним испуштањем издувних гасова. У том случају, инсталација се врши у складу са упутствима фабрике-произвођача, поштујући регулаторне удаљености и дужине коаксијалног димњака наведеног у ЈВ 42-101-2003.

закључак

Дакле, уградња испушне цијеви за гасни ступ има много важних нијанси. Имајући у виду велику опасност која може настати у случају непоштовања или дјелимичног кршења регулаторних захтјева, потребно је рјешавати ово питање са највећом озбиљношћу иако је могуће, извршите све радове професионалцима.

Квалитетна монтажа прикључне цеви је гаранција сигурности рада гасне колоне. Строго поштовање свих прописа нормативних докумената обезбедиће стабилност уређаја и омогућити власницима да користе погодан бојлер без страха од тровања угљен моноксидом.