Избор водича за суву градњу по параметрима

Дизајн гипс картона данас се може наћи у готово свакој кући или стану. Такву популарност су стекли захваљујући лакоћи уградње, практичности и еколошки прихватљивости. Њиховим додавањем може се носити чак и почетник у грађевинарству. Али за ову сврху потребно је разумети од чега се састоје конструкције за суву градњу. Састоје се од два главна елемента: гипсаних плоча и металних профила.

Да би дизајн био доброг квалитета, мора се јасно пратити инсталациона технологија. Укључује:

 • мерења. Морате јасно знати величину профила и њихов број;
 • креирање цртежа;
 • куповину потребних материјала;
 • доступност комплетне листе неопходних алата.

Али главна ствар овде је величина профила. Да бисте све урадили исправно, требало би да јасно знате сврху профила, њихове врсте и величине.

именовање профила

Без обзира на то која је врста конструкције планирана за монтажу (плафон, зид, лук, преграда, ниша, итд.), Основа ће је готово увијек бити метални оквир. Састоји се од неколико варијанти профила, које су одређене типом конструкције. Радити без металног оквира могуће је само ако су зидови идеално равни и цијела конструкција неће носити тежак терет на себи.
Након што је оквир положен, прекривен је сухозидним плочама.
Обрати пажњу! Снага дизајна директно зависи од тога како сте правилно изабрали тип ивеличина профила
Многи данас умјесто металних елемената користе дрвене ограде и греде. Али такав материјал је мање издржљив и издржљив. И уз помоћ металних шина можете изградити не само чврсту и круту структуру, већ и различите фигуриране елементе.
Водилице од гипс картона или метални профили користе се у изградњи и поправци свих индустријских објеката и стамбених простора. Дакле, профил је главна компонента оквира за конструкцију било које сложености: зидне облоге, стварање спуштених плафона, сакупљање преграда, итд.

типови профила

Будући да конструкције израђене од профила могу обављати различите функције (од декоративне до практичне), онда постоје разни водичи за сухи зид. У овом случају, сви профили изгледају као осебујна шина.
До данас, постоје следеће врсте шина које су различите за намену:

 • профили за суви зид (ЦВ) или (ПС). Маде би цолд роллед. За производњу се користи поцинкована метална трака. Дебљина је дебљине 0,5-0,6 мм, а дужина је 3-4 м. Користи се за облагање зидова, плафона, као и за израду преграда;
 • Водећи профили за суву градњу (УВ) или (ПН). Произведени су на исти начин као и на носачима. Њихова величина може бити иста као и елемент за монтирање у рек. Има облик П-облика. Користи се за облагање зидова и уградњу преграда. Они такође могу имати секцију у облику слова Ц (ПН профил) и користе се као улогеводичи за стоичне ЈВ профиле. Уз њихову помоћ можете инсталирати џампер у оквир.

беацон елемент

Додатно, елементи оквира оквира података могу бити сљедећих типова:

 • плафон (УД), (ПП) или (ПНП). Користи се за израду стропних оквира у спуштеним строповима, али и много мање за декорацију зидова. Може бити смртоносна и усмјерава;
 • угао (ПУ). Користи се за уклањање савршено равног угла након облагања оквира сухозидним плочама;
 • лучни (ПА). Користи се у случају конструкције лука или других коврчастих елемената (нпр. Колона).
 • Светионик (ПМ). Користи се за поравнавање зидова са обрадом малтера. Има облик пруге, која слиједи правило изградње. Врло је згодан у процесу жбукања зидова.

Обратите пажњу! Цена профила овиси о његовој врсти, крутости и величини. Стога, избор треба да се заснива на ономе што вам је заиста потребно. То ће вам само омогућити да купите потребне материјале, као и да уштедите новац.
Данас су у грађевинарству и унутрашњем уређењу стамбених простора највише тражени водичи, елементи оквира за регале и стропове.
Поред тога, ови елементи дизајна могу имати различите величине: ширину, дебљину и дужину.
Такође је потребно знати да, у зависности од типа конструкције, елементи оквира имају одређене разлике једни од других. На пример, елементи за плафон, водилице и регалеимају уздужне наборе који повећавају њихову крутост и чврстоћу.

Параметри елемената оквира

Водећи профил за суву градњу, као што смо већ сазнали, може имати различите параметре. Најчешће коришћени водичи су: 50/40, 65/40, 75/40, 100/40.

Овде прва цифра означава ширину леђа. У овом случају, већ постоје спремне рупе за постављање профила на право мјесто. Произвођачи обично стандардизују ове отворе. На пример, компанија Кнауф ослобађа елементе оквира са рупама од 8 милиметара које су већ направљене у задњем делу. Овај отвор одржава елементе за задржавање још квалитетнијим и омогућава да се профил прикладно и брзо причврсти на зид или плафон. Ширину треба изабрати у зависности од истог параметра зида.
Друга цифра означава ширину полице. Поред 40 мм, овај параметар може имати висину од 37 мм. Водилице су стандардне дубине од 40 мм.
Прије монтаже оквира, обавезно се упознајте с овим параметрима, јер они овисе о крутости цијеле конструкције и њеној стабилности. Ако сте слабо обучени за ово, онда је најбоље да користите помоћ консултанта или продавца у продавници грађевине.

Правила избора

Да би се исправно одабрао елемент вођења за сваки појединачни случај, потребно је познавати одговарајућа правила-смјернице.
У овој ситуацији ваља се фокусирати на сљедеће параметре:

 • дебљину и величину сухозидних плоча, које ће се наносити на облогу монтираног оквира. До данас их је неколиковаријанте листова, који се разликују не само по својствима, већ и по дебљини. Што је плоча шира, потребно је узети шири оквирни елемент;
 • висина зидова - ако су планирани за облагање, преградни склоп итд. Листови сухозида су често стандардизовани, али се могу производити иу одређеним величинама;
 • ширина просторије - ако ће се изводити монтажа стропне конструкције. Што је већи периметар просторије, шири елементи треба да се користе за израду оквира за спуштени плафон;
 • број слојева наводне облоге. Присуство више од једног слоја омотача доводи до значајног оптерећења оквира. Стога, ову ситуацију треба унапријед предвидјети и одабрати шири и трајнији профил. За један плашт је довољно 50/40. За преграду се препоручује употреба величине 75/40 или 100/40.

С обзиром на ове параметре, ви ћете, са великом вероватноћом, правилно изабрати елементе за вођење.
Из наведеног можемо закључити да су водилице саставни дио металног оквира и могу послужити као поуздани носачи.