Избор тепиха за дом, узимајући у обзир врсту и састав

Реч "тепих" потиче од фузије "тепиха" и "линолеума". Тепих је мекана подна облога која покрива читаву површину пода.

Класификација по начину производње

Производна технологија директно утиче на квалитет, коначну вриједност и изглед производа. У зависности од тога које методе се користе у процесу производње, тепихе се деле на неколико типова:

 1. ткани . Ово је најскупљи начин (као и обични теписи). Јака снага.

ткани теписи

 1. тафтинг . Нити су убодене у основном материјалу и фиксиране љепилом.

тепих тепих

 1. пробијање игле . Има сличност са осећајем. Нити се фиксирају на једној бази и буше их иглама. Затим додајте другу основу.

тепих

Које складиште је боље?

Састав тепиха је гомила и једнослојна или двослојна база, која је израђена од различитих материјала. Често пређа од тепиха има комбиновани састав, ређе - посебно један материјал. Материјали из којих је направљен пилот:

 1. Вуна . Природни, али скупи материјал. Карактерише га безбедност од пожара, еластичност, еколошки прихватљивост и лакоћа чишћења, нема карактеристичан синтетички сјај. Али због својих природних својстава, брзо се еродира и истроши.

природни тепих

 1. полиамид . Снажан вештачки материјал. Предности: заштита од пожара,висока отпорност на хабање, мекоћа, трајност. Полиамидни премази скоро изгоре и не блиједе, лако се чисте од прљавштине. Служи 10-14 година. Недостаци - синтетичке сировине могу емитовати супстанце које су штетне по људско здравље.

вештачки тепих

 1. Акрил и полиестер . Има сличне карактеристике као и полиамид. Различита крутост, специфичан сјај. Рок употребе - 6-8 година.
 2. полипропилен . Јефтин материјал намењен за масовну производњу. Карактеристике су инфериорне у односу на претходни квалитет. Рок трајања - 4-5 година.

Да бисте утврдили природност, можете користити ватру: упаљена утакмица доводи до ресица, ако почну тињати, онда су вунене. Ако се гомила топи - то је синтетика.

Други материјали се користе за базу:

 1. јута . Еколошки природни материјал. Има значајан недостатак: када је интензивна, влага почиње да се брзо колабира.
 2. Фелти . Од синтетичких влакана. Предности: отпорност на влагу, отпорност на различите механичке утицаје, трајност. Подлоге од пјенастих влакана су топле и удобне.
 3. Гума . Главне карактеристике су издржљивост, трајност, отпорност на деформације, ефекат против клизања. За места где многи одлазе, једна од најбољих опција.
 4. Акција-леђаје вештачка јута. Одликује га крутост, издржљивост и висока отпорност на влагу.

именовање врста

Избор тепиха за стан се засниваНа основу следећих критеријума: клима, тип просторије, квалитет осветљења, могућност контаминације и ниво интензитета пролаза просторија. За спаваћу собу, дјечју собу или ходник боље је одабрати тепих од природних материјала (вуна). За ходник или ходник потребна вам је издржљива синтетичка превлака са кратким дремањем, која неће бити незгодна током чишћења.

Тепих у расаднику

Теписи на бази гуме или синтетичке јуте се углавном користе за канцеларијске просторије. За кућу су преуске. Премази од вештачких материјала су погодни на бетонској основи, јер задржава прашину, има трајност и отпорност на влагу.

Боја такође не игра никакву улогу. Ако прозори просторије одлазе на сунчану страну, вредно је преферирати тамне нијансе. У собама окренутим према прозору на сјеверу, боље је да се спусти лагани тепих. Испод можете погледати видео клип одабиром тепиха.

Тепих: за и против

За стамбене и канцеларијске просторије, једна од најбољих опција је тепих, о којима и за и против се говори у наставку. Главне предности тепиха:

 • не клизи по поду (ако је фиксиран на подлоге);
 • се користи у затвореном простору са било којом основном опцијом;
 • има способност да обезбеди удобност, удобност и топлину:
 • лијепо бос;
 • има одличне звучне изолације;
 • једноставан за инсталацију;
 • лакоћа чишћења (могу се користити сухи и влажни детерџенти).

Потребни су недостацида се присете следећих карактеристика:

 • брзо акумулира прашину, стога захтијева често чишћење;
 • код људи склоних алергијама, могу изазвати непријатне симптоме;
 • може промовисати брзу репродукцију инсеката (посебно у просторијама које се налазе непосредно изнад подрума).

Како се бринути о тепиху

Врста тепиха и материјали његове основе су директно одређени правилима његе. Ако је база израђена од јуте, онда је такво мокро чишћење контраиндиковано. Теписи на бази гуме или латекса могу се чистити усисивачем за чишћење, уклањајући сав вишак воде. Тепих се усисава неколико пута недељно. Обришите прљавштину метлом - губљење времена и труда. Ако се место постави на тепих, треба га одмах уклонити специјалним алатима за чишћење тепиха.

Прави избор подне облоге - је уштеда новца, времена и труда. Главна ствар је да је премаз био издржљив, издржљив и пријатан за очи.