Избор и уградња: ЛЕД траке за освјетљење стропа

Освјетљење стана уз помоћ ЛЕД трака значајно ће смањити трошкове електричне енергије, нагласити значајке унутрашњег ЛЕД-а или једноставно диодно освјетљење постало саставни дио декорације стропа. У унутрашњости, такав блистави детаљ ствара посебну атмосферу и може послужити, на примјер, просторном зонитору.

Принцип рада ЛЕД траке на плафону

Основа овог осветљења је да је трака затворена у картонску кутију. Налази се на другом нивоу висеће конструкције и испада да елиминише визуелни контакт са извором светлости.

Такво окружење ће оставити утисак да је осветљење само по себи, светлосни талас се простире ниоткуда. То ће бити њежно и дозирано да се шири по ободу стропа, прецизније - дуж његове контуре.

Приликом одабира ЛЕД траке потребно је узети у обзир низ додатних карактеристика: отпорност на влагу, боју, квалитет адхезивне подлоге

Понекад се користи ЛЕД трака која се налази у широком постољу од пјене. Обично је ово плоча која симулира штукатуре. У таквој ситуацији, доња плоча је причвршћена за зид.

Кутија је прикладна за освјетљавање затезног плафона.

Зашто трака светлеће диоде

ЛЕД трака са многим параметрима је најбоља врста расвете.

Овај уређај:

 • Једноставна инсталација;
 • Светлећи елемент у њему је дугорочан - то јест, можете га користити јако дуго;
 • Економична у потрошњи електричне енергије;
 • Ниво ослобађања топлоте је веома низак.

Помоћу ЛЕД траке можете визуелно проширити простор собе, направити унутрашњу декорацију

Уз све ове предности и приступачне вриједности, такви комплети постају бољи. А ако ћете данас направити модеран комбиновани плафон двоструког нивоа, онда купите гипсану плочу и профиле, тканину за затезање, одмах се укључите и ЛЕД позадинско осветљење.

Избор ЛЕД траке за осветљење плафона

Одредите коју врсту позадинског осветљења вам је потребно. И то могу бити следеће врсте - једнобојне и вишебојне. Једнобојне сјаје само црвено, само плаво или само бијело. Мултифреквентно РГБ-позадинско осветљење мења боју према сигналима контролера, моћи ћете да их контролишете.

Како одабрати ЛЕД траку по неколико критеријума:

 • Светлост сјаја. На овај индикатор утичу ЛЕД диоде које се налазе у производу. Израчун је једноставан, што су димензије веће, то је боља светлост сјаја. На пример, СМД5630 је 18 Лумен, а СМД3528 5 Лумен.
 • Густина инсталације ЛЕД диода. Што је већа густина, светлије позадинско освјетљење.
 • У погледу снаге, за главно осветљење треба да буде најмање 14,4 В /м, а за локално - не више од 10 В /м
 • Напајање. Овде се процењују снага и тип извора напајања. Да бисте пронашли траку за овај индикатор, израчунајте колико енергије троше ЛЕД и додајте 20% овде.резерва снаге
 • Квалитет израде. То значи да је најбоље погледати све и погледати управо спојене ЛЕД диоде и отпорнике.
 • Степен заштите. Постоје такве варијанте - силикон и силикон. И прва опција се користи на улици и на местима са високом влажношћу.

Наравно, погледајте бренд - који произвођач, колико на тржишту има репутацију. Процените и дизајнирајте траку, доступност и вредност за новац.

Инсталирање ЛЕД траке на плафон сопственим рукама: калкулације

Ако одлучите да инсталирате вишебојну ЛЕД траку, имајте на уму да постоји контролер, он је тај који пребацује боје, а пречник подешава осветљеност.

За повезивање кола, потребна вам је јединица за напајање која извршава задатак доњег трансформатора. Веома је важно израчунати снагу уређаја.

Повезивање система ЛЕД са електричном мрежом врши се преко посебне јединице за напајање

Пример: потребно је правилно израчунати снагу трансформатора за 5-метарску траку СМД 3528 снаге 9,6 В. За ових 5 м, помножите са 9,6 вати и добијте 48 вати. Истина, то неће бити довољно, као што је у овој ситуацији потребно. Према томе, коефицијент 1,25 ће бити тачан. Није тешка математика, и иде 1,25 помножено са 48, бит ће 60. Дакле, напајање је потребно за 60 вати.

Како монтирати ЛЕД траку на плафон

Да бисте инсталирали траку, исправан корак је исправан.

Како уметнути траку:

 • Прво, одредите дужинуЛЕД трака, ако је потребно, за узгој трака до потребне величине;
 • Ако је потребно, одрежите траку на посебне готове етикете, како се контакти не би оштетили;
 • У случају обојених врпци, прво га спојите на контролер, на његовим конекторима постоје жице метоког боје;
 • Р - означава црвено, Г - зелено, Б - плаво, а за црну жицу терминал је означен са 24В или 12В;
 • Затим повежите контролер са трансформатором за спуштање, што је најважније, избјегавајте грешку поновног полирања, иначе ће се уређај за траку једноставно замутити;
 • Склопите круг на мрежу од 220 волти, проверите исправност склопа;
 • Ако је све успело да уради праву ствар, коначно можете залијепити траку на плафон, прво је одвојити од контролера.

Схема монтаже контуре и правца свјетлости у спуштеном плафонуКада квалитет регулатора оставља пуно да се жели, у овом случају, прије него што може уградити траку, може се заварити. Ево долази жица из конектора.

Где се причврсти или налепи ЛЕД трака

Могуће је издвојити три мјеста за причвршћивање траке - то је плафонски вијенац, бетонски строп или ниша на вишеслојном дизајну.

Пошто ова трака има лепљиву подлогу, лако је поправити, само уклонити заштитни слој, а траку треба само фиксирати на право мјесто.

Обавезно припремите површину тако да је трака чврсто постављена, а затим не бисте могли побјећи. На пример, за обичан бетонстроп, довољно ће бити поравнавање, кит и прајмер. Стропне нише се припремају на исти начин.

Метални и сухи зид морају бити изоловани посебним материјалом или филмом.

Монтажа ЛЕД тензија (видео)

ЛЕДс "старри ски"

Али за популарну сада истакнути "звездано небо" трака не одговара. Иако вас бескрупулозни продавац може убедити у супротном смеру. Не, потребне су нам посебне ЛЕД диоде.

Ту су важне оперативне тачке:

 • Многе ЛЕД диоде не морају бити укључене у 220 В мрежу, логика успоредбе с батеријским свјетиљкама, гдје ће 3 ЛЕД диоде од 6В бити погрешне;
 • ЛЕД-ови једноставно не могу издржати повратни напон, који ће након равнања бити 310 В, само ће се пробити и доћи до кратког споја;
 • Снага извора енергије може се израчунати бројем ЛЕД-ова, 10 В на 100 ЛЕД-а, а вишак снаге напајања неће бити оштећен;
 • Обично постоји 20 диода за "звјездано небо";
 • Уз напајање, одмах купите и контролер-прекидач за 5-8 дијелова диода, у којем случају ћете добити стварне трепћуће звјездице.

Уз помоћ ЛЕД система расвете, можете симулирати звездано небо на спуштеном плафону

Током лемљења појединих диода, не заборавите да се придржавате поларитета. Закључак плус диода је увијек дужи, осим тога, означен је кључем. Закључке је лако разбити, бити опрезан.

И за сваки закључак потребно је повући изолациону цев, којазове се кембрик. Иначе, након инсталације, увијек ће постојати велика опасност од кратког споја.

Монтирање "звјезданог неба" је врло једноставно - они се једноставно држе силикона који је у стропу. И онда их поправите тако да се светло не повуче. Али то важи за напетост.

Упуте за инсталирање "звјезданог неба" из ЛЕД диода (видео)

У сухозиду, морате подрезати додатну плочу испод стропне нише. У њему се буше рупе тачно по броју диода, а са предње стране све је прекривено прозирном плочом. Електрични дијелови су монтирани и цијела конструкција је уграђена у стропну нишу. ЛЕД трака је лијепа, модерна, необична и приступачна. Брзо и јефтино, али ефекат је запањујући, а атмосфера у просторији је мека и пријатна.

Добар посао!

ЛЕД траке за осветљење плафона (фото)

)