Избор и инсталирање електричног топлога пода, корак по корак план рада

Топли подови се могу користити у свим врстама просторија. Довољно је само да се обезбеди висококвалитетна топлотна изолација и да се подигне систем са оптималном снагом. Може бити главни или додатни извор грејања. Пре него што почнете да инсталирате електрични под (ЕТМ), морате правилно процијенити своје материјалне могућности и пораст цијена енергије. На сл. Испод је слика како је уређен овај систем грејања.

Грејни кабл је у поду, а термостат (термостат) - на погодном месту на зиду просторије.

Типови топло електричних подова

Електрично подно грејање је подељено у три велике групе, у зависности од врсте грејања:

 • Грејни кабл. Повезује се са напајањем, температурним сензором и термостатом. Схема је примјењива на све врсте електричног подног гријања. Проводник се поставља у двострукој изолацији и одваја топлину када пролази кроз електричну струју. Цена је најнижа, али инсталација је најинтензивнија. Полагање кабла се врши на бази, а носач - на монтажној траци.

Важно!Овај рад захтева много рада, захтева прецизност, тако да нема преклапања и прекривања.

 • Електрични отирач. Кабл за лемљење се већ продаје у ојачаном оквиру, умотан у ролу. Приликом монтаже мрежасте подлоге, она се расклапа, слаже и повезује са извором напајања. Време инсталације се смањује, а нема грешака приликом полагања каблова. Са отирачимаПосебно често се користи технологија полагања електричног пода испод плочице.
 • Инфрацрвени топли филм. Проводни угљенични материјал се наноси на филм или се ставља у облику шипки преко ролне. При проласку на њега струја загрева простор због инфрацрвеног зрачења. Предност је могућност слагања директно испод завршне обраде.

Повезивање ЕТМ-а са кабелским снопом и термостатом

Приликом спајања електричног грејног пода на поклопац кућишта, користити 2 биполарна отпорна кабла №1 и №2 и термостат са сензором температуре (сл. Доле). У штиту се налази једнополна машина и УЗО који штити систем и људе од кратких спојева и струје. Црвена је означена фазом, плава је неутрална, а зелена је уземљивач (ПЕ). Додатно, контактор који контролише термостат налази се у штиту.

Напајање из уобичајене једнофазне мреже напоном од 220 В преко енергетских контаката склопника на грејне елементе и термостат. Сензор температуре се налази у удубљењу у средини између завоја отпорног кабла №2. Проводник за уземљење (ПЕ) повезује се са свим металним електричним кутијама.

Електрични грејани под мора бити уземљен кроз отпорни кабловски екран.

Који кабл за напајање треба повезати?

За загревање кабла прикљученог на напајање, који напаја мрежни напон. МораПодесите оптерећење, иначе ће се прегријати.

Нека укупна снага додељена грејним кабловима буде П = 2 кВ. Са напоном Ум. = 220 В кроз кабл, који ће преносити тренутни ИРЦ. = П /У • цос ?, Где цос? = 1, јер је оптерећење активно. Као резултат тога, Ирасцх. = 2000 В /220 В = 9 А. Најближи попречни пресек стандардног кабла је 1,5 мм 2.

Али овде је такође потребно узети у обзир додатно оптерећење од укључивања термостата и друге електричне опреме. Најближи стандардни пресек је 2,5 мм2. Из табеле можете одмах подићи аутоматски прекидач за њега на 16 А.

УЗО је изабран да покрене следећи корак, у правцу повећања.Ако прочитате упутства за уградњу електричних подова, језгро напојног кабла за њих треба да буде најмање 2,5 мм у попречном пресеку.

Потрошња енергије топлим подом

Да би се одредило колико енергије троши електрични топли под, прво одредити да ли је главни извор топлоте или помоћни. У првом случају, за гријање се троши око 200 В /м2, ау другом 100-160 В /м2 на сат. Ова потрошња енергије је последица загревања топлог пода и просторије.

Да би се одржао удобан режим рада, његова потрошња је смањена. Термостат грејне просторије укључује храњење 15-20 минута на сат или 6-8 сати дневно.

У простору собе Собсцх. = 14 м2 се загрева за око 3/4 целе површине, што је Су = 10 м2. Под намештајем и кућним апаратима, кабл се не може полагати због опасностипрегревање Када се греје, ствари са врха ометају излаз топлоте.

Ако нема јасноће где ће кућни апарати и намештај бити инсталирани у просторији, требало би да се користи отпорни саморегулишући кабл, отпоран на температуру. Онда се неће прегрејати приликом постављања предмета који спречавају пренос топлоте са врха.

Са специфичном снагом од 200 В /м2 за радну површину од 10 м2, номинална ће бити једнака 200 * 10 = 2000 Ваттс. На сл. Изнад просторије је прикључен 2 грејног кабла. Ако је терет равномерно распоређен, сваки ће трошити 1 кВ.

Израчунавање капацитета за грејање просторија

Прелиминарни корак је израчунавање инсталисане снаге (Сто) грејног елемента пода.

Дефиниција грејне области

 • Припрема се план просторије на скали од милиметара.
 • На цртежу се одређује положај објеката који затварају топли под и израчунава се површина коју заузимају. Ако прелази 50% од укупног, електрични под гријање може бити само додатно гријање.

Израчунавање снаге ЕТМ-а за главно гријање

П треба да прелазе губитак топлоте у затвореном простору за 30% (П и), који су одређени топлотним инжењерским прорачуном:

Често се кабл поставља у рекуперацију цемента која акумулира топлоту.Затим узмите 40% залиха:

Стуст. = 1,4 * Пн.

Ако је губитак топлоте 1400 В, они се могу компензовати укључивањем грејача са снагом:

Руст = 1.4 * 1400 = 1960 Ваттс.

Тада можете наћи специфичну снагу:

Оре. = Пуст /Су = 1960 В /10 м2 = 196 В /м2.

Ако резултат доведете до најближе стандардне вриједности, топлу подлогу треба узети из руде. = 200 В /м2.

Када се електрични грејни под користи за додатно гријање, компензација губитка топлине се ослања на други систем гријања, обично радијатор. Изаберите жељену руду. можете пратити стандарде наведене у табели.

Специфична снага топлог пода за додатно грејање

\ т
Тип собе Оре., В /м2
Собе, кухиња120-130
Собе или кухиња на првом спрату 140-150
купка 140-150
Балкон, логгиа 180

избор грејача

За главно грејање је препоручљиво користити отпорне каблове и грејне простирке, а за удобне - ИР топле подове.

Грејни отпорни кабл

Каблови су израчунати на капацитет од 1 метра. Ако узмете производе фирме "Деви" (тип девилекТМ ДСИГ-20) капацитета 20 В /пог. м на 230 В, затим у последњем примеру из Пуста. = 1960 В потребна дужина кабла Лцб. = 98 м. Може се одабрати из асортимана, гдје је најближа дужина Лцб. = 110 м (високо = 2215 В).Да би се добила називна снага, кабл треба да буде конструисан у кораку који је одређен формулом:

х = Соу * 100 /Л Кабина. = 10 м2 * 100/110 м = 9 цм

Како би се поједноставио поступак полагања, сваки окрет је фиксиран у монтажну траку од 2,5 цм.корак поравнања не пада у наведену величину, удаљеност између сусједних завоја се измјењује у интервалима од 7,5 цм и 10 цм. Корак се може мењати од 5 цм до 30 цм

Што се ближе постављају завојнице, то је хомогенији под загријан, али се истовремено повећава специфична снага. Велики корак се обично користи када се користи бетонска веза велике дебљине која поравнава температурно поље.

Опције слагања могу се исцртати на милиметарском папиру, а затим одабрати оптималну.

Треба га разликовати између једносмерних и двоструких проводних каблова. Принцип њиховог рада је исти, али је начин повезивања различит. Кабл са једним проводником проводи струју у једном водичу, а други крај се мора вратити на напајање. Код двожичног кабла, оба проводника су спојена на извор на једном крају одједном, а након полагања кабла на слободном крају, закључавају се један са другим и затварају изолацију (слика А испод).

Са једножилним каблом, можете то учинити ако положите два или три кабла један поред другог, а затим их закључате заједно. (Слика Б доле). Везе се изводе преко спојница.

Контуре су паралелно повезане (слика Д).

Сензор је позициониран у трзај између завоја. Његова удаљеност од зида није мања од 50 цм, у том случају би требала бити у цијеви у случају да би могла битиизвуците жице и замените их када не ради. Цијев је уметнута кроз отвор у зиду унутар кућишта термостата.

топла мајка

Топли подови од гријаних душека се бирају на основу постојећег асортимана. Мат је довољан да се стави у танки слој естриха или љепила. На сл. Испод је приказано како је подлога постављена испод плочице у слоју љепила.

Из табеле (горе у тексту) следи да има довољно руде за кухињу. = 120 В /м2. Ако је површина гријања 7 м2, тада ће бити потребно подесити снагу Пуст. = 120 * 7 = 840 В.

Топла простирка се бира из руде. = 120 В /м2, на пример, ознака "ПрофиМат 120-7" са површином од 7 м2 при номиналној струји Ин = 3,8 А.

Мајка остаје једноставна: само их треба ширити по земљи. У сложеном облику собе треба користити неке технике. Полимерна мрежа се лако реже, након чега се део матице ротира. Важно је да не нарушавате интегритет кабла.

Филм хеат флоор

Филм има своје особености:

 • Загрејани под се поставља директно испод одговарајућег поклопца "сухо": ламинат, тепих, линолеум. Може се монтирати у лепило за плочице, али за ту сврху потребно је користити хидроизолациони филм који штити од алкалног окружења.
 • Са филмом топли под треба третирати посебно уредно. Не подноси велика оптерећења и ударце.
 • Удаљеност од ИР филма зидова и намештаја не би требало да буде мања од 20 цм
 • Инсталација ИЦ пода захтева висок ниво обуке, јерзахтева стварање великог броја електричних прикључака.

Съответствие от израчуната на ИР на топлото дърво:

 • Површина грејања се израчунава на исти начин као и за друге типове подова, али узимајући у обзир минимално одступање од граница за 20 цм (Сл. Доле). На пример, ако је С јединица = 24 м2, може се показати да је = 15 м2.
 • Снага грејног елемента се бира у зависности од пропорције површине коју заузима. Ако је више од 60%, можете одабрати ИР филм специфичне снаге 120 В /м2. Код малог заузетог простора (мање од 60%) потребно је узети јаче гријаче, на примјер, 140 В /м2 или 160 В /м2.
 • У случају великих губитака топлоте кроз постављени под, потребно је под њега поставити подлогу топлотне изолације или повећати специфичну снагу гријача на 180-200 В /м2. Ово се обично ради на првом спрату.
 • Одабире многострукост ширине филма тако да задовољава заузето подручје (50 цм, 80 цм, 100 цм). Треба га узети као цјелину тако да има мање веза.

Неки завршни премази имају ограничења на максималну температуру грејања, као што је линолеум. Они морају бити пажљиво одабрани ако је предвиђена инсталација топлог пода.

Монтажа топлог пода из грејног кабла

ЕТМ систем је напајање и грејање каблова. Први се обично поставља у зид. Повезан је са напајањем грејних елемената. Отпорност кабла за напајање је мала и тешко се загрева ако је правилно изабрана. Други је смештенподови за заштиту од оштећења.

подешавање термостата

Термостат треба да буде постављен не више од нивоа прекидача, али не мање од 30 цм од пода. Њему се пробијају струје из извора напајања и до топлог пода. Имају одвојене наборе са кабловима за напајање, прикључак на грејне елементе и температурни сензор.

припрема базе

  \ т
 • База се чисти од смећа и, ако је потребно, поравнава се танким вијком.
 • На ободу просторије испод зида налази се трака за изолацију топлоте. Код базе, топлотна изолација је замрачена, израчуната на температури од око 1000Ц. У присуству дна стана довољно је ставити слој од 2 цм, а на првом спрату дебљина слоја је 5 цм или више. Гријач се бира из филма који рефлектује топлину. Сложена је у ролама или плочама. Празнине не одлазе. Наочаре се лијепе на метализирану траку. Не користи се алуминијска фолија за топли под: брзо се сруши.
 • Гријач се може ставити на хидроизолацију и танак естрих, што доприноси равномјернијој расподјели топлине. Најједноставнија опција је слагање хидроизолације на целој површини решетке са величином ћелија од 1-1,5 цм или монтажном траком од 40-50 цм
 • .

Слагање отпорног кабла

Кабл се бира у складу са снагом блиском израчунатој. Немогуће га је пресећи, као на крајевима причвршћених спојница, које се неће квалитативно преуредити.

Грејни кабл је прикључен на струју кроз спојницу,након чега се потоњи покреће на термостату или на контактору електричног штита у стану.

Распоред је развијен унапред. Најчешћи начин је "змија" и њене сорте (сл. Испод). Још увијек постоји начин да се "пуж", али је теже имплементирати и не даје предности.

Топли подни кабл се налази на удаљености не ближе од 15 цм од зидова. Корак је смањен на локацијама прозора и врата.

Сензор температуре пода је уметнут у претходно инсталиран ребрасто црево између пода и терморегулатора. Налази се између завоја.

Након полагања каблова врши се електрично повезивање и провјера ефикасности сустава гријања. Кабл за напајање прикључен је на загрејано лемљење или компримоване спојке са накнадном изолацијом (Сл. Доле).

Затим се спој затвара стезном цијеви и скрива се у вијку. Мјери се отпор гријаног кабла, који би требао бити најмање 10% идентичан путовници.

Мерење отпора грејног елемента и његово поређење са подацима о пасошу је обавезна провера било ког типа електричног подног грејања.

Минимална дебљина пуњења вијка без полагања гријача је 3 цм, а уз присутност топлотне изолације праг се повећава на 6 цм, будући да дно испод завршне бразде треба бити прилично круто. Чврсте подне облоге изједначавају оптерећење. За њих се дебљина естриха може смањити.

Укључити систем топлог пода тек након 3-4 недеље,док се бетон не стврдне.

Монтажа грејних подлога

За грејне простирке се често користи технологија полагања топле подне плочице у слоју љепила.

Редослед на инсталациата следва:

 • Израда плана инсталације.
 • Монтажа разводних кутија и цеви испод температурног сензора.
 • Полагање топлотне изолације од материјала отпорног на топлоту и естриха одозго.
 • Провјера отпора електричне подлоге, њеног полагања и резања. Полагање тепиха се своди на њихово распадање на поду и везу. Једноставно су сложени. Да бисте направили заокрет или заокрет на 1800, резбарена мрежа је обрезана. На овај начин се ствара препрека. Размак између редова је 50-100 мм. Дијелови се причвршћују на подлогу љепљивом траком. Хладни крајеви се емитују у напајање.
 • Инсталирајте термостат и температурни сензор.
 • Пуњење затварача бетона дебљине 30-50 мм. Приликом слагања испод плочице мајка мора прво бити напуњена љепилом за плочице отпорним на топлину дебљине слоја од 15-30 мм. Лопатица мора радити пажљиво како не би оштетила систем. Након причвршћивања могуће је ставити плочицу.

Приликом полагања везног или љепљивог слоја није дозвољено да остану зрачне шупљине. На тим местима се грејни елемент прегрева и може да дође до квара.

Слагање ИР филма

За разлику од претходних метода, полагање пода са електричним грејањем на основу инфрацрвеног филма се врши директно испод завршног премаза. За неке материјале који су вам потребниоблоге од шперплоче, на пример, испод линолеума или тепиха. Под ламинатним филмом се полаже одмах.

ИЦ грејач је направљен у облику равних филмских елемената или шипки. Струја струји кроз угљеничне грејаче преко ваљка од једне проводне бакарне магистрале до друге. Филм се може одрезати на посебно одређеним површинама или тачно између трака за гријање (сл. Испод).

Технологија монтаже:

 • Избор снаге, величина филмова и цртање начина постављања грејних елемената и друге опреме.
 • Филм је одсечен по величини и изолован је на ивицама реза. У последњој верзији, целу ширину филма треба изоловати. Затим се разлаже помоћу бакрене сабирнице на поду на посебној подлози за топлотну изолацију.
 • Посебна направа за стезање причвршћена је на бакрену траку за ношење струје. Затим се чврсто стеже посебним алатом.

На сл. На доњем дијаграму приказано је повезивање гријача ИР на топлом поду.

У плавој и црвеној боји каблови за напајање су означени, а црна је жица сензора температуре. На струјном кругу се пребацује преко контаката релеја унутар термостата, али се може преко контактора, као што је приказано на сл. испод.

Видео

Инсталирање електричног топлога пода није веома компликован процес који можете да урадите својим рукама. Најинтензивнија је припрема, када се одабере и израчуна специфичан систем. Од правилног избора материјала, дијаграма, прорачуна и инсталацијеовиси о потрошњи електричне енергије за гријање простора и практичности рада.