Избор грејача за каду и сауну (електрични, инфрацрвени)

Потреба за грејањем купатила је очигледна. У овом случају, купатила су просторије са специфичном функционалношћу и посебним условима рада, тако да за решавање питања њиховог грејања потребно је познавање техничких карактеристика и карактеристика свих врста уређаја за грејање који се сада нуде потрошачима.

Размотримо детаљније типове погодне за ове уређаје, а који од њих се може користити као грејач за купатило или купатило.

Захтеви за грејање купатила

Експлоатација купатила и купатила због сврхе ових просторија карактерише присуство следећих општих фактора:

 • Висока влажност
 • чести директни контакт опреме са водом и паром;
 • компактност простора.

У складу с тим, опрема за купање, укључујући и гријање, подлијеже захтјевима, а одступање од тога искључује могућност експлоатације ових јединица у просторијама овог типа. Размотрите ове захтеве детаљније.

Безбедност.Висока влажност ваздуха у затвореном простору повећава ризик од електричног удара због контакта са електричном опремом у случају затварања ожичења према кућишту. Због чињенице да особа у купаоници може бити без одјеће, вјеројатност озљеђивања електричне енергије у таквој ситуацији је још већа. Из овога следи да посебну пажњу треба посветити изолацији и уземљењу електричне опреме, стању ожичења у купатилима, као и утичницама -водоотпорне перформансе.

Недостатак одеће за лице повећава ризик од опекотина од контакта тела са претерано врелим телом уређаја за грејање или његовог грејног елемента. Због тога се гријач у купаоници мора налазити на мјестима која искључују контакт с људским тијелом или су опремљена заштитним поклопцима или имају сигурну температурну вриједност измјењивача топлине (кућишта).

Заштита од влаге.Перформансе уређаја за грејање за купатило треба да буду дизајниране за контакт са прскањем, паром и високом влажношћу, тако да грејач под утицајем ових фактора не пропадне рано.

Поред тога, материјали за производњу грејних тела не би требало да се плаше воде или високе влажности. Детаљи грејача, направљени од материјала склоних корозији, прекривени су заштитним саставом боје и лака, отпорни на топлоту и влагу.

Компактност.Купаонице су ријетко простране, тако да им гломазни гријачи нису прикладни - заузимају пуно простора и опет повећавају опасност од паљења у уском простору. Стога, грејач у кади треба да буде компактан, изабран за одређено место инсталације.

довољна снага . Упркос захтеваној компактности система за грејање, снага грејача треба да буде довољна за угодан боравак особе без одеће и грејања купатила. Мале димензије просторије поједностављују овај задатак, али према стандардиматемпература у просторијама постављеним у ГОСТ Р 51617-2000 "Становање и комуналне услуге", температура у купатилу не би требало да буде нижа од 25 степени, а то је 5-9 степени. прекорачује одговарајући тражени индикатор за друге просторије.

Хигијенско и естетско.Купатила или купатила - просторије које подлежу вишим захтевима за санитарне услове, стога све врсте грејача нису погодне за грејање ових просторија. Употреба, на пример, топлотних топова за течно гориво у купатилима није дозвољена због непотпуног сагоревања горива у овим уређајима.

Естетика гријача за купање такођер би требала бити на прилично високом нивоу - психолошко стање особе у великој мјери овиси о том фактору, будући да у овој соби становници требају бити подешени на одмор.

Типови уређаја за грејање за купатила

За грејање купатила и купатила користе се многе врсте грејних уређаја. Критеријуми прихватљивости - поштовање горе наведених захтева и унутрашњост просторије. Размислите о неким од најпопуларнијих грејача.

Електрични гријачи за сушење ручника

Ови компактни уређаји су самостални, јер не зависе од система за снабдевање водом и топлотом. Грејач се састоји од цевастог калема декоративне конфигурације, у који је постављен грејни елемент који претвара електричну енергију из домаће мреже у топлоту.

Производе се две врсте гријача за пешкире:

 • течност - у запечаћеној цевитело испуњено уљем или антифризом, инсталирано ТЕН;
 • суво (кабл) - грејни елемент у цеви је саморегулирајући грејни кабл.

Уградња ових гријача је једноставна и не захтијева професионалне вјештине - јединица је инсталирана на зид са стандардним монтажним елементима који су укључени у уређај.

У случају спољне сличности, ова два типа сушача за пећнице се разликују по техничким карактеристикама, чије знање ће олакшати избор приликом куповине јединице.

сушачи течног пешкира

Према принципу рада и уређају, ова врста гријача се не разликује од гријача уља - ТЕН, уграђеног у запечаћено кућиште с уљем. Присуство уља, чија количина треба да обезбеди конвекцију течности у телу, и сложенији систем безбедности, изазива велике димензије и тежину склопа течности од кабловских уређаја. Поред тога, како би се осигурала непропусност радијатора, дизајн грејача је статичан, тј. Не садржи ротационе елементе који повећавају практичност употребе уређаја приликом сушења ствари.

Текуће сушаре за пешкире производе се од 0,3 до 0,6 кВ, што је, ако је исправан рад сигурносног система довољан за загријавање површине гријача на температуру од 70 ступњева - сигурно за краткотрајни контакт с тијелом и пружа удобан начин рада у просторији.

Важно! Течни гријачи се могу спојити на мрежу кроз водонепропусну утичницу или на скривени начин, али на обавезан начин.треба да буде уземљен - треће кућиште за уземљење у каблу за напајање.

сушачи кабловских пешкира

Будући да је грејни елемент у таквим уређајима саморегулирајући електрични кабл, захтјеви за непропусност цјевастог тијела нису тако високи као код уљног склопа - кућиште кабловског уређаја треба да осигура заштиту од механичких оштећења и влаге, стога, у конструкцији таквих јединица за погодност укључују покретне (ротационе) елементе.

Кабловски гријачи, који су значајно мањи у односу на тежину и димензије од текућих агрегата, произведени су у различитим конфигурацијама, што вам омогућава да одаберете уређај за одређену локацију инсталације.

Снага ових јединица, у зависности од модела, је 60-120 В, што резултира ниском потрошњом енергије. Уређај се брзо загрева и хлади једнако брзо, што није недостатак, већ је карактеристика овог гријача, који се такођер разликује по једноставности инсталације и сигурности рада - нема потребе за уземљивачем, а температура кућишта не прелази 65 ступњева. Повезивање грејача на мрежу врши се и преко утичнице или на скривени начин.

вентилатор топлоте

Гријач је један од најједноставнијих уређаја за гријање капацитета 2-2,5 кВ, доступан у цијеном распону цијена и погодан за кориштење у купаоницама.

Јединица је кућиште у које је уграђен суперпуњач - вентилатор који пропушта ваздух из просторијеелектрични гријаћи елементи. Гријач високих перформанси може бити опремљен термостатом и сензором температуре који контролира укључивање /искључивање уређаја ради одржавања задане температуре у просторији.

Уместо инсталације уређаји су подељени на под, зид и плафон.

Подне јединицесу компактне и лагане, са мањом снагом, могу се померати на било коју погодну локацију и усмерене на десну страну.

Зидни гријачи су снажнији електрични гријачи који имају стационарно мјесто постављања, али њихови мобилни дефлектори омогућују промјену смјера тока топлог зрака у вертикалној равнини.


Стропни вентилатори су најпогоднији, јер поред загревања просторије, проток ваздуха спречава стварање кондензације на плафону. Веома велика снага таквих уређаја чини их употребом у пространим купатилима и тушевима, као и просторијама за релаксацију и саунама.

Важно! За купатила, пожељни су зидни или стропни вентилатори, јер подови спречавају ходање и више су склони нежељеном директном контакту са водом.

Грејни елемент у топлотним вентилаторима може бити керамички, спирални и цевасти (ТЕН).

Најсавршенији и најдјелотворнији уређаји сутоплотни вентилатори с керамичким гријачима .

Као претварачи електричне енергије у топлоти, ови уређаји се користе постер- полупроводнички елементи у керамичкој љусци, који имају облик плоча. Да би се повећала површина преноса топлоте, грејачи се израђују од ћелијске решетке за измену топлоте од алуминијума.

Температура полупроводничких елемената не прелази 150 степени, што повећава сигурност њиховог рада. Поред тога, плакат има својство саморегулације - способност повећања отпора са повећањем температуре до потпуног блокирања проводљивости. Тако ће се, као и загревање ваздуха у просторији, потрошња електричне енергије таквим грејачем постепено смањивати, чиме се штеди не само струја, већ и систем аутоматизације.


Наравно, трошкови грејача са керамичким грејним елементима су много већи од грејача са другим типовима грејача.

Уређаји са отвореним спиралним калемомсу мање пожељни из следећих разлога када се бира грејач за купање:

 • случајно додиривање особе на загрејани калем прети да добије опекотине и електричну трауму;
 • постоји опасност од пада свјетлосних објеката у врућу спиралу;
 • се загрева на скоро 1000 степени, спирални навој је у отвореном контакту са ваздухом и стога је краткотрајан;
 • продужена експлоатација спиралног термовентилатора погоршава микроклиму у просторији;
 • сагоревање прашине која улази у врућу спиралу, праћена непријатним мирисом.

Али ниска цијена спиралних гријача и могућност самосталног поправкапромовише потражњу ових уређаја.

Цевни вентилатори- издржљиви уређаји велике снаге (3-3,5 кВ), који се користе за загревање исте спирале, али постављени у челичну цев, глатку или са ребрима, испуњени кварцним песком или оксидом манган - ТЕН.

У стамбеним подручјима, укључујући и купаонице, такви снажни гријачи се користе изузетно ријетко.

електрични конвектор

Овај грејни апарат је електрични грејни елемент затвореног погона (ТЕН), уграђен у кућиште са контролним системом који претвара електричну енергију у топлоту и даје јој амбијентални ваздух. Загрејани ваздух се диже према горе, одвајајући се од хладноће и узрокујући циркулацију конвективних токова - конвекције.

У ствари, сви грејни уређаји који загревају површину ваздуха околном ваздуху називају се конвектори - то су радијатори воденог и парног грејања, грејачи нафте, чврсте пећи, као и течна горива, гасни конвектори, итд. електрични грејачи са ТЕН.

За пространа купатила и каде, најбољи избор из ове групе радијатора су зидни грејачи - стационарни уређаји мале дебљине, али са великим простором за размену топлоте, заштићени од превртања крутих причвршћивача на основу.

У малим кадама можете користити преносне конвекторе мале снагеперформансе

Максимални капацитет произведен за кућне услове конвекторских електричних грејача је у опсегу од 0,5 до 2 кВ, што омогућава да се обезбеди удобни услови у купатилу било ког подручја, користећи један или више таквих уређаја.

Популарност коришћења електричних конвектора у купатилима је последица следећих предности:

 • безбедност - температура тела не виша од 65 степени;
 • Заштита од влаге;
 • једноставност инсталације и свакодневне бриге;
 • могућност аутоматске контроле;
 • бешумни рад;
 • брзи излаз на радну способност;
 • незнатност негативног утицаја на микроклиму.

Недостаци ових грејача, као и свих грејача са хелијумским елементима на бази хелијума, су висока потрошња електричне енергије - економски плакат се не користи због релативно ниске температуре преноса топлоте у таквим уређајима (без вентилатора).

Цјеновни распон електричних конвектора се не може назвати широко доступним - цијена таквог уређаја овиси о снази, ступњу опреме и дизајна, а од два уређаја с истим карактеристикама скупљи производ од познатијег произвођача.

Инфрацрвени грејачи

Инфрацрвено зрачење је невидљиво људским очима, које се налазе у спектру након црвених зрака. Ове зраке утјечу на површину предмета које досежу - узбудљиво за одређенодубина кретања молекула, и самим тим, повећање температуре физичког тела, али не загрева транзитни медиј (ваздух) током пролаза. Инфрацрвени објекти дају топлину ваздуху и на тај начин повећавају температуру у затвореном простору.

Инфрацрвени грејачи се зову ИР грејачи.

На месту инсталације инфрацрвени грејачи се праве по поду, зиду и плафону.

Инфрацрвени грејачи за купатила су погоднији за извођење зидова и плафона, али је могуће користити и подне ИР уређаје - компактне моделе са вертикалним распоредом рефлектора.

За купатила са високим плафонимаса високим плафонимапосебно су добри инфрацрвени плафонски грејачи - такви уређаји нису видљиви ни са величином димензија, а њихова ефикасност не зависи од удаљености уређаја.

Промовишући инфрацрвени грејачи за сауну, произвођачи доводе те уређаје као независну врсту грејача који могу да обезбеде тражени температурни режим. У ствари, то није истина. Висока температура у сауни је подржана другом опремом за грејање, а инфрацрвени грејачи се користе у туш кабини и салону у финском купатилу. У самој сауни, ови уређаји се могу користити као да се током санације купатила у зимском периоду - како би се осигурао технолошки температурни режим.

Погодан избор инфрацрвених грејачакупатила супанели електрични конвектори- уређаји водоотпорних перформанси високе класе естетике. ИР панели се израђују у боји (монофони или симулирају природни камен), ау комбинацији са огледалима, који скривају истиниту - омотачку функцију овог елемента на зиду. Декор панелног инфрацрвеног грејача за купатило одређује њихову високу цену у односу на друге ИЦ грејаче.

За купатиломодерниинфрацрвени грејачи су престали да буду нешто егзотично - тако широк спектар њихових сорти, од којих се многе нуде по прилично повољним ценама.

закључак

Разноврсност домаћих грејача произведених данас од стране страних и домаћих предузећа, омогућава вам да изаберете уређај не само сигуран и оптималан, већ и складно уклапа у унутрашњост купатила и чак је независан елемент декорације собе. Међутим, приоритет при избору уређаја за грејање треба да буде, наравно, безбедност.

Основна тачка чланка

  \ т
 1. Купатило је просторија са високом влажношћу и периодичним краткотрајним контактом оградних структура са водом. Због тога гријачи за купке, купке, тушеве и сауне морају испуњавати захтјеве, прије свега имају влажност и висок ступањ сигурности експлоатације.
 2. Поред примарног, потребно је познавати и секундарне захтјеве за грејање купатила, којеузрок санитарно-хигијенског стања, степен удобности, естетика и лакоћа употребе ових уређаја је неопходна.
 3. Електрични гријачи - најпогоднији уређаји за гријање, који овисе само о стању електричне мреже, стога је њихова уградња у купаоницама оправдана. Али нису сви типови електричних гријача погодни за кориштење у купаоницама, а они уређаји, који су допуштени у купаоницама, имају различите ступњеве ефикасности. Због тога је потребно изабрати грејач за купање, знајући главне карактеристике најчешћих типова грејача.
 4. Приоритет при куповини куће