Изаберите носач топлоте за систем грејања сеоске куће: 8 рад

Важан елемент система гријања сеоске куће је расхладно средство, носилац топлине је кључна супстанца која преноси топлину из котла на групу уређаја за гријање. Данас постоје три главне врсте расхладног средства - ваздух, вода и антифриз. Данас се Пар користи само у аутономним системима индустријских предузећа. Сваки тип расхладне течности има своје предности и недостатке, који зависе од ефикасности система, трајања његовог рада, потребе за сервисом.

Шта се улива у систем грејања приватне куће

Која течност се боље сипа у круг грејања приватне куће зависи, пре свега, од типа самог система. То је тип система који одређује квалитет и врсту расхладне течности. Од тога зависи и како треба да се уради испуњавање система.

Користите специјални носач топлоте за пуњење у систему грејања

Одредите избор расхладне течности која ће помоћи следећим препорукама:

 1. Антифриз треба користити у системима са снажним котлом и пумпом за принудну циркулацију (то је због повећане вискозности супстанце);
 2. У отвореним системима, употреба антифриза ће бити неприкладна: брзо ће испарити или тећи (због јаке експанзије), што ће утицати на финансијске трошкове одржавања система у исправном стању;
 3. Ако још увек изаберете антифриз отвореног система, онда треба да буде "безбедан": не испуштати штетне материје када се греје;
 4. Већина произвођача је забрањенакористити антифриз у системима уз присуство зидног гасног котла са одвојеним измењивачима топлоте;
 5. Ако је ваш плински котао једноколошки измјењивач топлине, не постоје забране за употребу уређаја од пода до зида и зидних уређаја за употребу текућина које се не смрзавају;
 6. Пуњење водом, као расхладним средством, може бити и отворено и затворено;
 7. За котлове на електроде треба користити воду са одређеном електричном проводљивошћу.

У овом случају, вода мора бити омекшана и прочишћена. Нормална вода је богата солима и кисеоником. Стога, у систему који је испуњен обичном водом, ускоро се може формирати корозија и олош. Могуће је омекшати воду код куће помоћу хемијских реагенса или редовног кључања.

Шта би требало да буде носилац топлоте за грејање

Као што је горе поменуто, квалитет носача топлоте зависи и од животног века чворова система за грејање и од здравља становника. Да би се одлучило о избору расхладне течности, потребно је јасно одредити опсег задатака са којима се мора производити супстанца, како би се разликовале његове главне особине.

Приликом избора расхладне течности треба узети у обзир њен квалитет, сигурност и карактеристике

.

Следователно, в топлото носитела за автономно грејање, предложени следни изискваниа:

 1. Треба да остане у загрејаном стању што је дуже могуће. Наиме, температура расхладног средства у котлу не би требало да се много разликује од температуре супстанце у радијаторима: од тога зависи ефикасност система.
 2. Имају велику брзину. То јест, његова вискозност мора битиБити минималан, иначе ће распршити расхладну течност, а соба ће се загријати дуже.
 3. Супстанца мора бити ватро-безбедна, у складу са хигијенским стандардима и еколошком сигурношћу .
 4. Носач мора бити сигуран за систем. То значи да не би требало да ограничава рад свих чворова система, да буде безбедан за цеви.

Трошак расхладне течности је такође важан: треба да буде доступан тако да се може користити у систему без дуге замене.

Ваздух као носач топлоте за систем грејања

Ваздух је најприступачнији, безбедан за здравље људи и преносник топлоте. Пролазак кроз ваздух, по правилу, бачен директно у атмосферу, без контаминације. Захваљујући покретљивости ваздуха, просторија се може довољно брзо загрејати. Осим тога, гријање се може користити за сушење било којег материјала без бриге о њиховој запаљивости.

Недостатак ваздуха као супстанце за транспорт топлоте је његова ниска топлотна снага.

Као расхладно средство можете користити ваздух

Научно је утврђено да један кубни метар ваздуха са температуром од 45-50 степени може да издвоји само 8-10 кцал топлоте. Ово је мање од онога што вода може дати. Зато се у системима централног грејања ваздуха као расхладног средства не примењују. Али за загревање мале сеоске куће или сеоске куће, таква расхладна течност се може појавити.

Течност за грејање: карактеристике воде као расхладног средства

Вода дуго временабила је најраспрострањенија расхладна течност. То је прије свега због његове расположивости и високе топлинске проводљивости.

Дакле, 1 кг воде са температуром од 100 степени, хлађење до 70 ° Ц даје око 10 кцал топлоте.

Популарна и тражена расхладна течност је специјална течност за грејање

Поред тога, из синтетичке воде носача топлоте је другачија по својој екологији: она је апсолутно сигурна за људе и може се збринути директно на башти. За пуњење волумена таквог расхладног средства, у случају цурења, то је могуће практично одмах: могуће је напунити систем властитим рукама, проток воде. Изузетно различита вода и ниска вискозност: због брже циркулације воде просторија се брже загрева. Због тога је ова расхладна течност идеална за организацију топлог пода.

Недостатак таквог расхладног средства као воде је то што се шири и током загревања и током замрзавања.

На минус температурама, вода у цевима и алуминијумским радијаторима почиње да се смрзава и шири, претварајући се у лед. Ово може бити препуно лома цевовода, оштећења котла, батерија. Осим тога, вода је главни узрок корозије и размјера у систему. Због тога, да би се избегло прерано отказивање система за грејање, потребно је предузети низ мера за филтрирање и омекшавање течности. Идеалан избор као расхладног средства ће бити дестилована вода.

Антифриз за грејање: предности и недостаци

Антифриз - ово је познато свим власницима аутомобила и возачима "незмерзаика".Главна предност таквог расхладног средства је да на ниским температурама антифриз постаје гел који не може оштетити систем. Додатно, адитиви који се додају у антифриз чине носач топлоте сигурним за металне делове система.

По правилу, састав без замрзавања је дизајниран за рад на екстремним температурама од -35 и -65 степени Целзијуса.

Сипати нову супстанцу у цевовод сваких 5-10 година, што смањује трошкове одржавања система у исправном стању.

Антифриз за грејање је једнако популаран

Основни недостаци антифриза су:

 • Његова топлотна проводљивост, која је 15% мања од топлотне проводљивости воде;
 • Повећана вискозност, која успорава "оверцлоцкинг" система (посебно зими) и онемогућава брзо загријавање просторија;
 • Велика волуметријска експанзија (око 40%), кроз коју главне компоненте система (као што су котао и радијатори) треба да имају већу запремину у односу на елементе загревања воде.

Поред тога, већина произвођача забрањује пуњење својих котлова антифризом.

Изаберите антифриз за систем грејања

Данас постоји неколико врста антифриза, различитих физичких и хемијских својстава. Дакле, антифриз се изолује на бази алкохолних или солних раствора, етилен гликола и пропилен гликола.

Забрањено је користити антифриз на бази етилен гликола у системима отвореног типа и котловима на два круга.

Прва забрана је због чињенице да је узагревање антифриза ће испарити, испуштајући штетне састојке у ваздух. У другом случају, у случају кварова или цурења у систему, етилен гликол може ући у контуру топле воде. Због тога се такав антифриз може користити само у једнокружним котловима затворених система грејања. У овом случају, потребно је изабрати супстанцу на бази етилен гликола обојеног црвеном бојом: у том случају ће бити лакше локализовати цурење.

В трабвах е присутно повече типове антифриза, които треба да бъдат възможно съответствие на своите карактеристике и качество

.

Пропилен гликол се сматра најсигурнијим антифризом за употребу у аутономним системима грејања.

Није токсичан, не замрзава и не може значајно да оштети цевовод и елементе његовог једињења. Недостаци таквог антифриза су његова ниска топлотна проводљивост (нижа од етилен гликола за 15%) и прилично висока цена.

На екстремним радним температурама (до 180 ° Ц) у систему треба користити течни антифриз на бази триетилен гликола.

Такав антифриз има високу топлотну отпорност. Једини услов за његову примену је усаглашеност јединица система грејања са декларисаним температурама. Препоручује се да се посуда за аутомобил не напуни системом за гријање.

Како одабрати расхладно средство за систем гријања сеоске куће (видео)

Носач топлоте је важан елемент сваког система грејања, на коме зависе брзина и степен грејања, животни век система и здравље становника. АтДанас су вода и антифриз најпопуларнији носачи топлоте за системе грејања. Приликом избора супстанце за пренос топлоте треба обратити пажњу на њене хемијске и физичке карактеристике, врсту система грејања, број кругова котла. Можете изабрати најсигурнију и најпогоднију опцију користећи горе наведене савете.