Исправна инсталација гријања у приватној кући и полагање цијеви властитим рукама

Један од најважнијих елемената приватног становања је пројектовање и инсталација система грејања. Котловница у приватној кући са својим рукама - задатак није лак. Значајан фактор је да инсталирано аутономно гријање треба да буде карактеризирано квалитетом, економичношћу и ефикасношћу. Наравно, најбоље је организовати инсталацију грејања у приватној кући од стране специјалиста.

Укључити у процес дизајнера и инсталатера не само да могу, већ и требају, али као запослени или консултанти - ријешити стамбеног власника. Без обзира на изабрану опцију, потребно је јасно замислити сваку фазу развоја и инсталације система гријања. Овај чланак је водич корак-по-корак, дизајниран да помогне при уређењу система гријања у приватној кући или да ангажује стручњаке за тај задатак.

Главни елементи система за грејање

Често се приватни станови грију помоћу система за гријање воде, јер ова опција има најважнију предност - свестраност. Поред тога, водоводни системи омогућавају комбиновање грејања када се користи више од једног носиоца енергије и два или три типа.

У сваком случају, полагање цеви за грејање у приватној кући и његов систем грејања са преносником топлоте као преносне везе садржи следеће елементе:

 • извор топлоте;
 • мрежу цјевовода са вентилима и додатном опремом за контролу расхладног средства;
 • грејни уређаји (радијатори или системи кола)спрат ")

Додатна опрема обухвата следеће делове ланца:

 • експанзиона посуда;
 • циркулациона пумпа;
 • хидраулички сепаратор (хидраулични пиштољ);
 • капацитет пуфера;
 • дистрибутивни колектор;
 • индиректни бојлер;
 • уређаји и алати за аутоматизацију.

Треба напоменути да је експанзиони резервоар обавезан елемент система за загревање воде, јер када се загреје вода се шири и да не долази до кварова прикључака, потребан је контејнер за примање вишка течности, а сви други атрибути су постављени до те мере нужност

Пумпа врши принудну циркулацију воде у систему, а ако постоји више контура у шеми које су подељене са хидро-дрветом или капацитетом пуфера, онда се користе две или више пумпи. Капацитет пуфера је одговоран за два задатка: обавља функцију акумулатора топлоте и ради као хидраулични. У викендицама са више нивоа користе се и циркулациони кругови котла.

У случају уградње радијаторског снопа или у системима са топлим подом, колектори су инсталирани за дистрибуцију расхладног средства. Котао за индиректно загревање је резервоар за намотавање који служи за загревање воде из расхладног средства за потребе ГВП.

Манометри и термометри служе за визуализацију и контролу притиска и температуре воде у систему грејања. Такви елементи аутоматизације, као контролери, сензори, серво погони и термостати, не само да контролишу перформансе расхладне течности, већ их и носеаутоматско подешавање.

Такође, систем за загревање воде у приватној кући се сервисира и контролише помоћу вентила за затварање и подешавање:

Сада када сте се упознали са главним елементима система за грејање, можете почети да рачунате.

Како израчунати систем грејања и снагу котла?

Не знајући количину топлоте која је потребна за загријавање просторије, немогуће је покупити опрему и учинити властито ручно гријање у приватној кући. Ову количину можете одредити приближним или тачним израчуном. Прва опција за израчунавање топлотног капацитета у подручју гријања је веома слична оној продавача опреме за гријање, јер је једноставна и омогућава вам да "мало гурнете" додатне материјале.

У овом случају, свака соба се узима одвојено, мјере се њене димензије и израчунава се површина помножена са 100 В. Тада се исти прорачуни обављају и за друге просторије. Сумирајући, ови подаци израчунавају потребну топлоту за загревање читаве зграде.

Нудимо прецизнију методу - користите онлине калкулатор за грејање и израчунајте капацитет котла.

Програм ће аутоматски извршити све прорачуне, узимајући у обзир различите параметре просторије. Важно је да се прорачуни извршавају за сваку собу посебно, а затим уносите потребне податке. Тада би се сви ови резултати требали сумирати, то ће бити губитак топлоте ове приватне куће.

Шеме разних система грејања

Системи са једним и два цеви су веома популарни у приватним кућама. Разликовати их је прилично једноставно:

 • у једноцевном систему, сви радијатори се прикључују на главни колектор. Пролазећи поред свих радијатора у облику затвореног прстена, служи као подлога и преокрет;
 • у двоцевном систему до радијатора носиоца топлоте иде на једну цев, и иде за другом.

Није лако изабрати прави систем гријања за приватну кућу, тако да није непотребно конзултирати специјалисте. Двоводни систем је поузданији од једноцевних.

Једноцевни систем, супротно општеприхваћеном мишљењу о нижим трошковима опремања, вреди напоменути да је такав систем не само скупљи, већ и сложенији у имплементацији. Веома добро у вези са овим је речено у видеу:

Нагласак је на томе да се у систему са једном цијеви вода, која се креће од радијатора до радијатора, све више и више хлади, тако да се њихова снага треба повећати повећањем броја секција. Штавише, разводник колектора треба да има већи пречник, за разлику од двоцевног система. Коначно, у једноцевном систему, тешко је аутоматски управљати због међусобног утицаја радијатора један на други.

У сеоској кући или малој кући у којој број радијатора не прелази 5, сигурно је почети са уградњом једноцевног хоризонталног система (код куће - ленинграцинг) Са више радијатора неће моћи нормално радити због чињенице да јерадијатори ће бити хладни.

Као опција - инсталација вертикалног једноцевног система у приватној двоетажној згради. Такви системи су прилично уобичајени и добро функционишу.

Двоцијевни круг круга гријања котла допушта да се расхладно средство испоручује свим радијаторима исте температуре, тако да се елиминира потреба за додатним ширењем секције. Одвајање на повратку и снабдевање главне линије омогућава коришћење термостатских вентила за аутоматско управљање.

Систем је углавном једноставнији, а промјери главних цјевовода су мањи. Врсте дуал-вире система су следеће:

 • застој: цевоводи су подијељени на гране, које се називају рамена, на њима се преносник топлине креће један против другог;
 • сусједни двоцијевни сустав: у овом случају, колектор је наставак за напајање, а вода се креће у једном смјеру, тако да круг формира прстен;
 • сноп (колектор). То је најскупљи начин оплемењивања: сваком радијатору у поду постављени цевоводи од колектора.

Ако положите хоризонталне цеви већег пречника са нагибом од 3 - 5 мм на 1 м, онда ће систем радити гравитацијом (због гравитације). Овакав систем се може сматрати независним, јер не захтева инсталацију циркулационе пумпе. Важно је напоменути да на овај начин могу функционисати и једноцевни и двоцевни кругови, једини услов мора бити да се створе одговарајући услови у којимаРасхладно средство ће циркулисати природно.

Гријање може бити отворено, у ту сврху потребно је поставити експанзијску посуду у горњу точку, која ће бити повезана са атмосфером. Ова дизајнерска шема се користи у соматским мрежама, иначе је немогуће загрејати.

Систем може бити затвореног типа, који ће радити од вишка притиска ако је мембрански експанзиони капацитет инсталиран близу повратног котла на повратном воду. Ово решење је сасвим ново и користи се углавном у системима у којима је на снази принудно кретање расхладне течности.

Не може се само споменути систем топлог пода за гријање куће. Један значајан недостатак је висока цијена, јер је потребно поставити скеле на стотине метара цијеви, што може резултирати даљинским управљањем круга воде, распоређеним у цијелој просторији.

Крајеви цеви се уклапају у разводни колектор са јединицом за мешање, која има инсталирану сопствену циркулациону пумпу. Једна од најважнијих предности је уочити удобно и равномјерно загријавање простора. Овај систем је погодан за било коју дневну собу.

Савет: за власника куће укупне површине не веће од 150 м2 могуће је без страха инсталирати двоцевни систем са принудном циркулацијом. У овом случају, пречници цеви ће бити следећи: за аутопутеве - не више од 25 мм, за облагање радијатора - 15 мм.

Пројектовање и уградња система грејања

Сет ас инвећ изграђена кућа, а монтирана је за вријеме изградње нове зграде.

Постављање инсталације је лакше и економичније, могуће је уградити цијеви у зидове или слагање у под, међутим, упркос ступњу гријања у кући, потребно је издржати захтјеве за његову уградњу:

 • инсталацију треба обавити у топлој просторији. Загревање не треба да почне на температури испод ознаке од 5 ° Ц. Ово се ради с опрезом како би се спријечило прекомјерно пуњење расхладног средства;
 • пртљажник је постављен дуж зида, унутар или на поду, минималне висине од 150 мм, у противном цеви се могу оштетити приликом уградње лајсне;
 • тако да у систему нема ваздушних камера, било какве разлике у цевима треба да буду искључене;
 • Батерије би такође требале бити постављене у близини прозора, повлачећи се најмање 150 мм од пода и 50 мм од прага прозора, и на истом нивоу у свим просторијама и узимајући у обзир препоруке произвођача;
 • тако да нема проблема са системом, потребно је инсталирати експанзиону посуду и инсталирати испусни чеп да замијени расхладно средство ако је потребно. Препоручује се да се вода мења сваких 6-7 година, а антифриз чешће - свака 3-4 године. Приликом замене расхладне течности потребно је испрати систем.

За инсталацију система грејања у приватној кући, потребан је пројекат. То је како следи:

 1. Нацртајте приближан план куће.
 2. Разбијте собу по степену удобности.
 3. Израчунајте губитак топлоте за сваку просторију посебно.
 4. Распоред каобатерије ће се налазити у свакој соби.
 5. Израчунајте колико секција требате за сваку батерију.
 6. Одредите који ће круг грејања бити оптималан за вас.
 7. Провести израчуне снаге котла, потребну количину материјала (број вентила, Т-комада, аутоматика, мјерачи цијеви, итд.).

Важно! Сасвим је тешко обавити сав посао, стога ће бити боље питати које су цијене за инсталирање система гријања у приватној кући у различитим фирмама. То ће поједноставити задатак тако што ће дефинисати који се посао може обавити сам, а шта боље препустити професионалцима.

Фазе постављања система грејања:

 • инсталација котла;
 • полагање цеви;
 • уградња батерија;
 • прикључивање батерија са цевима;
 • уградња термостата и манометара;
 • монтажа експанзионе посуде и пумпе;
 • повезивање котла са системом.

Када је систем за грејање потпуно састављен, потребно га је тестирати. Да бисте извршили ову операцију, морате напунити цијеви водом и створити потребан притисак. Следећи корак је проверити све везе између цеви и суседних батерија. У случају недостатака, морају се уклонити и поново тестирати.

Из тога следи да је инсталација система гријања у приватној кући прилично компликована и дуга процедура, имплементација која захтијева пуно знања. У том циљу, вреди додати цене за материјале и за извођење инсталационих радова. Такође је потребно запамтити да се сви кораци и одлуке морају предузетидоговорити се са одвојеним органима. Тек након што су добијене све дозволе и систем је тестиран, сигурно је тврдити да је систем гријања спреман и да ће осигурати удобност и сигурно кориштење у будућности.