Инсталирање водомјера са својим рукама

Куповина и инсталација водомера у Русији сада је више него стварна због закона од 1. јула 2013. о обавезној инсталацији водомјера. Сада у сваком стану мора бити обавезно инсталиран метар топле и хладне воде, као и посебан печат, који може само ставити члан воденог канала.

Због великог протока наруџби за уградњу бројила, професионалци су увелико преценили своје цијене, што може у великој мјери погодити џеп. Зато ћемо морати или да научимо да сами поставимо шалтер, као што ћемо описати у овом чланку, или платити властитим мајсторима круна. Иначе, потребно је више времена за потписивање докумената него за инсталирање самих бројача. Који бројач изабрати и може ли се инсталирати самостално?

Како самостално инсталирати шалтер на воду за стан

Они су више врста: електронски и турбински. Електронски бројачи су обично високе тачности пренесених индикација и корак по корак, али као што знате, електроника често пропада. А то значи да опет треба да прођемо кроз папирологију која траје доста времена. Турбина (са ротором) је механички бројач, јефтин и поуздан.

Електронски бројач (фото)

Бројачи топле воде и хладноће се разликују по дизајну. При куповини одмах обратите пажњу - бројачи хладне воде су означени плавом, топло црвеном бојом. Пошто је бројач водомјера, подложан је обвезујућемцертификацију Ако га купите у специјализованим продавницама, то значи да је већ тестиран и сертификован. И након његове инсталације, верификације и печаћења, нећете бити одговорни за њега, а канал за воду, наравно, ако га не разбијете или разбијете на вријеме.

Када купујете шалтер, мора се осигурати да је он у потпуности попуњен. Поред мерача у комплету треба да буду два присоединителиа са брадавицама, мрежастим филтером, неповратним вентилом, завртањским наврткама и заптивкама. Такође је важно обратити пажњу на пасош бројила приликом куповине. Мора бити са фабричким печатом и серијским бројем, који мора бити исти на самом метру иу пасошу. Погледајте како се штампа пасош. Оригинал се увек прави у штампарији, фотокопије овде нису важеће.

Зауставни вентили за воду

Такође, заједно са бројачем треба да се искључи вентил. Има једну особину - око са рупом за печат. Ако није био запорни вентил и заптивка, тада је било могуће затворити славину, одвојити цијев, скупити канту воде, поновно спојити цијев, а мјерач ће показати нулти проток. Ако имате цевовод од полимера, онда није дозвољено да се затвори запорни вентил. Међутим, одлуку о томе треба да одобри инспектор за водоснабдијевање који је већ успостављен.

Ако добијете комплетан зауставни вентил, онда погледајте, не би требало да буде Силуета. Чињеница је да је силумин подложан брзом уништењу од интеркристалне корозије, ау хитним случајевима, у најбољем случају, блокират ћете воду уили у суседном зденцу. Боље је користити метално-пластични чеп. Такође се препоручује да се купи друга дизалица за уградњу одвода воде на резервоар тоалета. Тако, ако се одлучите за поправке, можете само да затворите десни кран, а цистерна или купатило ће бити снабдевени водом.

Размотрите техничке карактеристике

  • Ако ваш стан или приватна кућа има одвод пожара, онда ватрогасна служба треба да стави засун на њега, али они сами знају да се не журе да га стављају, тако да имате две опције - да купите кваку за свој новац и да га правилно поставите, или сачекајте док га ватрогасци не инсталирају. Након уградње на њега треба уградити и печат.
  • Ако имате систем са две цеви, потребно је да инсталирате бајпас вентил за циркулациони систем, у супротном ваш бројач ће увек бити "увијен". Срећом, станови са високотлачним штедњаком, направљени по двоцевној шеми мало.
  • Једнако је важна и температура. Бројач мора бити инсталиран и ради само на температурама изнад +5 степени Целзијуса.

Преглед и уградња заптивке

Прије инсталирања водомјера се мора вјеровати. Приликом куповине, имајте на уму да на мерачу постоје све нуле, провјера перформанси није потребна. Ако се покаже да је мерач неисправан, након закључка експерта продавац ће га заменити новим. Проблеми са таквим распоредом не би требало да се појаве, јер продавница на истомИзлаз ће промијенити бројач на новог добављача. Приликом провере, бројило се може поставити у службу контролног панела (контролне инструментације) водовода, или у граду КПП или КВП ЗХЕК. Можете га издати и приватној фирми на верификацију. Провера у сваком случају је бесплатна, осим што приватни власници могу бити наплаћени. Ако дођете у ЖЕК и не знате ко је укључен у верификацију бројила, онда одмах идите до главног инжењера. То је његова директна дужност и он мора знати ко је одговоран за чек. Потребно је дати шалтер са фабричким пасошем. Након провере, на њему ће се појавити одговарајући уноси и печат. Ако сте купили шалтер из нечијих руку, он је у исправном стању, али без пасоша, онда ће се узети и за испитивање, али уз плаћање за издавање пасоша. Након провере на шалтеру ставите КИПопску печат, која у сваком случају не може бити прекршена.

Места за уградњу бројила

Према правилима водоснабдијевања, бројило се поставља што је ближе могуће увођењу цијеви у стан. Сам инспектор ће онда погледати да ли је ова инсталација прихватљива или не. У пракси, инспектори, по правилу, неће имати питања ако поставите бројач поред тоалета. У приватним кућама инспектор изгледа боље, главна ствар за поштивање правила - не више од 20 центиметара од излаза цијеви, која води од пода или зида. Ако имате водоцрпилиште на територији, онда његов дизајн треба да буде без капитала са металним поклопцем, који је такође запечаћен. Према томе, током понашањаразни послови, осим хитне или спасилачке службе, ће морати позвати инспектора који ће скинути печате са подацима.

Схема инсталације водомјера у стану је дата у наставку.

Постављање водомера са сопственим рукама

Инсталација самог мерача је једноставна и неће вам одузети много времена. Само пратите шему и упутства. Не би требало да постоје уређаји за затварање воде на кугласти вентил. Ако имате металне цеви, крајеви треба да буду заптивени хидроизолацијом Унилоцкс или ФУМ.

Укратко о елементима локације:

  1. Куглични вентил за блокирање служи за превазилажење протока воде у просторију. На пластичном доводу воде може се поставити мало даље (против струје воде).
  2. Мрежасти филтер служи за сакупљање фине каше, тако да је не зачепљује. По правилу, у градским водоводима се то не дешава, али техничко стање и даље захтева филтер.
  3. Повратни вентил је потребан да би се спречило "увлачење" мерача због усисавања ваздуха. То је могуће приликом искључивања воде.

Увођење бројила у рад

Након постављања мерача и осигуравања да нема мрља, и даље можете користити воду као и раније, али претпоставите да ћете бити при старој брзини, односно максимално. Стога, након инсталације, морате одмах пријавити инсталацију у водоводу. Након пријаве, у року од 3 дана од Вас ће доћи инспектор или запослени са одговарајућим правима. Ваше вјеродајнице и пасоши морају бити на Вама. Инспектор ће проверитистање бројача, и ако је све у реду, онда ће бити запечаћено и стављено у акт у којем ћете морати да ставите потпис. Након потписивања уговора, почет ћете плаћати по метру. Ако имате један пасош у једном примјерку, онда инспектор има право да узме оригинал и направи копију, а затим се врати. Можете чак направити фотокопију пасоша - инспектор ће бити сретан!

Неки случајеви праксе уградње бројила

У суседима вода тече нормално, а ја имам лоше

Филтер се може зачепити. Не можете је сами раставити, кроз печате. Зато позовите стручњака на захтев. Према закону, чишћење и допуњавање су бесплатни.

Печај случајно неуспешен

Не покушавајте сами да поправите или замените печате - можете добити велику казну. Неопходно је одмах након лома печата контактирати водовод, гдје ће послати стручњака. Перемплировање није бесплатно, морат ћете платити мало, али сами сте сами криви за печате. Ако ставимо нови печат, онда ће вам приликом контроле инспектор написати новчану казну увећану за цијену читавог бројача након прекида печата.

Потребна сегрегација, у грађевинским радовима

Ако поправку обавља мајстор или "лева" организација по уговору, онда, по правилу, плаћају поновно печаћење. Па, ако сте у уговору пропустили ову тачку или сте сами обавили свој посао, онда сами плаћате за преквалификацију. Можете прочитати рецензије различитих модела бројачана специјализованим форумима.

Видео: