Инсталирање дрвених прозора властитим рукама

Прозори дрвета разликују се не само по љепоти, већ иу екологији. И колико дуго ће вам прозор послужити, зависи од квалитета инсталације. Наравно, боље је ангажовати квалификованог техничара да изврши ове радове, али инсталацију можете сами покренути, пошто сте добро научили технологију. Такође, власници сеоских кућа често прибегавају независној инсталацији прозора, јер инсталација прозора у дрвеној кући сопственим рукама значајно штеди укупне трошкове изградње и поправке код куће.

Уградња пластичне кутије описана је у другом чланку. Да бисте јасно разумели како да инсталирате дрвени прозор својим рукама, гледајте видео.

Уградња дрвених прозора у дрвеној кући властитим рукама: видео

Технологија уградње дрвених прозора у дрвеној кући:

 1. Мерење прореза прозора. Мери ширину рупе са леве на десну косину и од горњег нагиба до прозорске клупице унутар просторије.
 2. Растављање старог прозора. Пре него што наставите са демонтажом, стакло прозорских оквира се уклања и старе падине се уклањају и готовина се преноси. Након тога морате изрезати нокте из оквира прозора и извадити га из кутије. Затим, ако је потребно, срушио је стари прозорски прозор. Затим морате прскати прозорску кутију и уклонити је из прозора.
 3. Припрема отвора. Када је стари прозор потпуно растављен, потребно је очистити прозор од остатка заптивача и других остатака. Следеће, сведрвена површина се третира посебним антисептиком.

Уградња хидроизолационе и заптивне траке

инсталација прозора

 1. Заптивка заптивне и хидроизолационе траке на дну прозора.
 2. Инсталирање прозора.
 3. Фиксирање кутије са посебним дрвеним подлогама и клиновима.
 4. Вертикално и хоризонтално подешавање. Приликом уградње прозора потребно је узети у обзир да је потребно оријентисати се на правим хоризонталним и вертикалним, а не на бочним странама прозора. Да бисте то урадили, требало би да искористите ниво зграде.
 5. Избушите рупе у прозорском отвору кроз сваки пола метра на све четири стране.
 6. Фиксирање кутије помоћу вијака.
 7. Постављање изолације на ивицу прозорске кутије. У ту сврху користи се инсталациона пена, која се наноси равномерно и без прекида. Да бисте избегли стварање вишка пене, можете ставити ограничавајућу дрвену шипку.
 8. Инсталирање оквира. Оквир се уграђује у жљебове прозорске кутије и учвршћује се помоћу вијака.

инсталација оквира

 1. Конфигурисање дизајна отварања /затварања.
 2. Завршна обрада. Када је главни посао завршен, прагови, летвице, падине, плиме и осеке и сви дрвени елементи су прекривени лаком или бојом.

Приликом уградње дрвених прозора властитим рукама, потребно је узети у обзир сљедеће нијансе:

 • Величина рупе треба да буде већа од величине прозора за око 30 мм. Сличночиме се обезбеђује неопходна резерва за локацију изолационих материјала. А у доњем делу утора треба оставити 50 - 60 мм, узимајући у обзир присуство прагова.
 • Пожељно је монтирати дрвене прозоре ближе спољашњости прозорског отвора да би се загрејао топлота.
 • Углови морају бити 90 °, а дијагонале се разликују за највише 10 мм.
 • Монтажна пена је инхерентно сломљена због утицаја сунца на њу и других фактора, тако да треба бити заштићена слојем заптивача, малтера и било којег хидроизолационог материјала.
 • Приликом уградње, не притегните вијке сувише чврсто да бисте уклонили отклон профила у подручјима монтаже.

Дакле, убеђени сте да технологија уградње дрвених прозора није тако једноставна, али је у исто време сасвим доступна свима који су вољни сами да изврше инсталацију. Замена прозора није једноставна, али уз одговарајућу технологију неће бити много потешкоћа. Али за то вам је потребно не само да имате све потребне алате, већ и да узмете у обзир све нијансе инсталације дрвених прозора.