Инсталација врата-хармоника: како да се инсталира властитим рукама, уградња унутрашњих клизних врата модела "књига", упутства за причвршћивање металних и пластичних варијанти

Потражња за вратима типа "хармоника" је јасна: заузимају доста простора и могу се користити чак иу малој просторији. Да би се открио њихов функционални и естетски потенцијал, није потребно позивати професионалне инсталатере. Таква врата се могу инсталирати и властитим рукама.

предности

Уградња таквих врата је врло једноставна. Платно и други елементи се причвршћују без потешкоћа, ако можете бар мало обрадити алат. Употреба таквог дизајна је оправдана не само зато што штеди простор. Ништа мање важно је да:

 • Не постоје ограничења у обради зидова, јер ће бити могуће користити чак и оне материјале који су уобичајени за огреботине врата или дршке;
 • Отворна врата ће бити много тиша и без шкрипања;
 • Чак су и дјеца потпуно безбједна - не прсте прсте;
 • Нагиб, опуштање и други проблеми типични за шарке на вратима, сезонско отицање од влаге су искључени.

припрема

Инсталација врата "украса" незнатно се разликује у зависности од материјала из којег су направљена. Пластични дизајн вам омогућава да монтирате више "фрета", грешке се лако исправљају, па чак ни партнер не мора да буде инсталиран током процеса инсталације. Дрвена врата су стабилнија и јача, али ће морати пажљиво провјеравати разине и њихову ознаку. Теже их је поправити, јер су такви системи врата тежи од ПВЦ-а.Укљученоод произвођача морају ићи сви делови потребни за рад, али материјали за експанзиона врата нису увек испоручени. Причвршћивање готово увијек значи уградњу рупе са ламелама и другим елементима, а они ће морати купити додатне.

Што се тиче алата, потребно је следеће:

 • бушилица;
 • Перфоратор (само два инструмента, т. К. Они су потребни за различите задатке);
 • Ниво зграде;
 • метар;
 • нагиб;
 • угао зграде;
 • Пила на дрвету;
 • Шегрт;
 • Монтажа пене.

Рад са слотом

Подесите руке на "хармонику" је најлакше ако уопште не додирнете рупу, али је ограничите на већ постојећу ширину. Али то није увијек могуће. Понекад нећете имати други начин да повећате корисну област. Затим извадите стару кутију за врата и туците малтер на бетонску подлогу (или на другу подлогу зида). Прије монтаже кутије, потребно је измјерити и рупу и сама врата, како би се разумјело да ли је потребно смањити ширину отвора или га повећати.

Када је продужетак (сужавање) рупе завршен, кутија је направљена од претходно припремљеног скупа узорака, уметнута је у рупу и добро фиксирана. У горњем делу се користе саморезни вијци и пар сидара, а бочне зидове учвршћују три сидра са обе стране. Ако између селекције и зида постоје најмање најмање празнине, потребно их је покрити монтажном пјеном.

Следећа акција, на коју упућује било који корак по корак, је фиксирање водича. Ми га меримовредности су потребне, пожељно неколико пута за већу тачност, а затим одсећи материјал ударцем. Затим припремамо рупе за вијке калибра 3 мм (савијају се у горњем правцу кроз 60-70 милиметара, ау бочном - 200 мм). Ако вам се више допада клип, онда удаљеност изнад остаје непромењена, а на бочним странама има само пет веза, равномерно распоређених дуж дужине.
Схема уградње платна у смислу прецизног, савјесног скидања трака, од којих су врата направљена. У том случају, водите рачуна о томе како ће се применити ваљци и размак од центиметра испод јединице врата. У овој фази, категорички неприхватљива минимална одступања од инструкција које је развио произвођач, чак и најискуснији инсталатери немају право на њих. Пластично платно се често прикупља жљебовима додатних облога, а дрвене и МДФ структуре - на дугим осовинама. Затим инсталирате видео записе (дођите до овог посла врло пажљиво и пажљиво!), А након њих долази ред на арматури.

Не препоручује се употреба додатне опреме која није укључена у испоруку. Сакупљена врата се уводе у водилице и дизајнирана су за постављање у средишњем дијелу. Важно је да се водилице на квачицама исправно закључају или да се уврну у вијке на одређеној удаљености један од другог.

Остаје рад са бочним профилима и причвршћивање глухих дијелова врата на профил. Обезбедите да тканина "нормално хода", можете ставити кућиште,одсецање жељених подручја и њихово фиксирање дуж цијелог отвора.

Важно је да летвице клизних врата треба да се секу под углом од 45 степени, и морају их причврстити течним или специјалним ноктима за намештај.

Где се монтирати?

Сакупити унутрашњу "књигу" није теже него што је постављена на улазу у кућу, штавише, она отвара широко подручје за експерименте. Сваки кућни мајстор радо ће искористити прилику да тестира вашу професионалност и стекне додатно искуство.

Клизне структуре се савршено манифестују у:

 • спаваће собе;
 • дневне собе;
 • Радне собе;
 • Кухни.

За породичне куће и градске станове најчешће се користе спљоштене хармонике, али у канцеларијама и јавним зградама користе се варијанте са паром капака. По жељи, у правом тренутку нема потешкоћа да се врата шире или сужавају, промјеном броја панела.

На улазу у кухињу и купаоницу пожељно је користити стаклена или пластична врата (за разлику од дрвених, не деформирају се под утјецајем паре и воде). За све остале просторије нема ограничења у погледу материјала.

Имајте на уму да све више таквих врата замењују завесе туш кабина.

Препоручујемо да будете сигурни да су све потребне компоненте у сету доступне пре него што почнете:

 • Плоча врата;
 • Топ водич;
 • Пар клизних носача;
 • спојне петље;
 • Тастер за подешавање.


Ако је рупастандардна ширина, тј. не прелази бројило, нема потребе за доњим водичем. У случајевима када се врата већ усмјеравају, из ње ће бити потребно одрезати потребан дио пиле металом. За отварање затварача с десна на лијево, засун је постављен на десно; ако се отварају с лијева на десно, монтирају се с лијеве стране. Засун треба да буде опремљен са крајем предње плоче, а клизач треба да се постави у шину. Означите положај металних осовина и избушите отворе испод њих (тако да је дубина нижа од дужине осе, која треба да стоји на растојању наведеном у упутству). Доња осовина је истакнута на пријемној плочи.

Важно: Немојте се бркати с лијевим и десним панелима на било који начин!


Петље су уредно постављене на резе, указујуци на потребну удаљеност оловком или ознаком. Обавезно ставите три шарке у домет затварајућих врата. За све њих, хоризонтални положај шарки треба да буде исти. Са најмањим одступањима ће доћи до изобличења, а панели ће се испуцати. Да би се подесила ручка, у спољном панелу се избуши жлеб (пожељно поред спојнице).

Припрема из спојених преклопа виси на сидру, преклопи их, подиже и намотава осу у упорне плоче. Затим, ос носача са тастером за подешавање је повезана са плочом која се налази паралелно са надлактицом. Стезаљке и чепови су увек метални, израђени су од алуминијума или челика. Водичи покушавају да се смјесте само на врх због једноставног разлога што га лишаваод потребе да се направи праг. Запамтите: приликом резања водилица, уклоните дио на којем се налазе рупе.

Понекад се морају поставити пластична или дрвена врата-хармоника иу отворима већим од једног метра. У овом случају, неопходно је повећати број горњих водилица и монтирати доњу водилицу. Причвршћивање врата и потпорних елемената је потпуно исто као у горњем. Ако основни дизајн користи кожу, тканину, умјесто петљи за спајање фрагмената користећи умјерено тврде уметке.

Врата "хармоника" су потпуно интелигентно и технички савршено решење. Уградња таквих врата доступна је чак и за непрофесионалне, барем у најмању руку у стању да се носи са нагибом и бушењем. Потребно је само да се стриктно придржавате кључних захтева, а успех ће вам бити обезбеђен!

Како монтирати врата хармонике, погледајте следећи видео.