Инсталација и употреба котлова за гријање на дрва и струју

Власници кућа недавно су прекинули свој избор на аутономним системима гријања. Најпопуларније гасне инсталације које су раније коришћене мање се користе због сталног раста цена за ову врсту горива. Комбиновани котлови за дрво и електрично гријање све су повезани. То су поуздани и продуктивни агрегати, са којима можете загрејати кућу или било који други објекат.

Основне информације

Електрични котлови за гријање на дрва за прошлу годину стекли су велику популарност. То се објашњава могућношћу истовременог рада на два типа енергије одједном. Такви уређаји имају јединствен и практичан дизајн.

Ако детаљније размотрите опрему - котао на дрва не разликује битно гријање, осим расположивости додатних Тена. Овај тип грејања је опремљен посебним системом аутоматизације, који омогућава промену снаге, начина рада и промене врсте потрошене енергије.

Карактеристике дизајна

У већини случајева, пећ је монтирана у доњем дијелу опреме, гдје је дрво оптерећено. Као резултат, топлота се загрева помоћу измењивача топлоте са течношћу. Потоњи само долази у радијаторе, што резултира загријавањем куће.

Приликом преласка на електрични режим, расхладно средство ће се већ загрејати са ТЕН-овима. Осим тога, ова опција је идеална за одржавање минималне температуре у затвореном простору.

Предности у односу на друге системе

Ако упоредимоЕлектрични котао са конвенционалним гасом или конвенционалним постројењима на чврста горива, предности су очигледне:

 1. Расположивост енергије. Приликом рада на чврстом гориву предвиђено је да се запале сви производи од дрвета, што не представља никакав проблем. Истовремено, данашње електричне мреже практично досежу било које насеље.
 2. Ниска цена горива. У задње вријеме, све чешће власници ладањских кућа одабиру управо тај котао, који се дрво може наћи без посебних напора. Енергија ће коштати минималне финансијске инвестиције, посебно ако је зграда у шуми. Поред тога, такви агрегати троше релативно мало струје, што такође омогућава да ова врста енергије не буде потрошна.
 3. Разноврсност. У одсуству једног од извора енергије, увек постоји могућност да се користи други.
 4. Исплативост. Употреба прикључка на дрва омогућава значајно смањење трошкова у односу на исте гасне апарате. Нарочито у контексту константног повећања тарифа.
 5. Значајно смањење емисија у атмосферу производа који настају изгарањем. То је због коришћења електричне енергије.
 6. Доступност програмера и аутоматизације. Такви елементи омогућавају рад котла чак и када власници немају дом.
 7. Квалитетно грејање. Електрична енергија, као и дрво, има високе показатеље ефикасности. Због тога се загријавање расхладног средства проводи у најкраћем могућем времену. Због тога практично нема губитака енергијепромишљен дизајн.

У случају правилног рада, котао на дрва и електричну енергију гарантира дуготрајан рад без грешке.

Инсталација и употреба

Комбиноване и конвенционалне инсталације, рецимо исти електрични котлови, имају различите услове уградње и одржавања. Важно је запамтити, не само пре куповине, већ и када се постављате код куће. Поготово ако се процес одвија властитим рукама.

Оно што је најважније, таква јединица за грејање треба да буде инсталирана у посебној просторији. Поред тога, поставља се искључиво на равну бетонску површину. Требао би бити компетентно подигнут димњак. У овом случају, увек мора постојати вентилациони систем.

Важно! Ако самостално инсталирате кућни котао, власнику ће бити тешко - боље је вјеровати стручњацима. Они ће бити у могућности да ураде све потребне радове што је пре могуће. Истовремено, учитељи сигурно морају дати гаранцију за оно што су урадили.

На шта треба обратити пажњу пре куповине?

Такав електрични аутомобил, са дрвеним одјељком, треба купити, узимајући у обзир неке од главних точака:

 1. Снага. Раније сте морали да израчунате колико је енергије потребно за загревање просторије.
 2. Присуство друге контуре. Ако је потребно, може се прикључити топла вода.
 3. Материјал решетке, кроз који се сита пепео. Лијевано жељезо је најпогодније. Сматрају се најотпорнијима. Керамика се користи за чипс или сламу.
 4. Тежина инсталације.Јединице за гријање велике површине могу тежити неколико десетака килограма. Често, прије него што их инсталирате, потребно вам је додатно јачање простора.
 5. Величина.
 6. Вентил за тихи рад.
 7. Материјал измењивача топлоте. То је обично челик или гвожђе. Ово друго је теже. Добро је заштићен од корозије, али може доћи до пуцања у случају константних варијација температуре.

Комбиновани котлови за грејање електричне енергије и огревног дрвета недавно су све више користили власници сеоских кућа. То је због многих фактора, укључујући очигледну уштеду и једноставност употребе.