Инсталација и уградња камина и димњака у дрвеној кући

Правилно одабран модел камина за ваш дом је веома важан. Али да би добили квалитетно и безбедно огњиште, потребно је правилно подићи камин.

Важно је схватити да је дрвена кућа ватроотпорна, тако да се многи власници плаше да у њих уграђују камин. Међутим, знајући како правилно поставити камин како би се испунили сви прописи о заштити од пожара може се свести на "не" све такве страхове.

Врсте камина за дрвену кућу

Приликом одабира пећи за дрвену кућу, важно је одабрати модел који није само дјелотворан, већ и протупожарни:

 • Руске пећи имају много простора, па је идеално за велику кућу. Поред поузданог гријања, могуће је кухати, за то је довољно инсталирати плочу за кухање и пећницу.
 • Пећ-камин, како се види из назива, садржи и камин и пећницу. Ово је прилично сигурна и ефикасна врста камина. Његов дизајн омогућава брзо и ефикасно загревање просторије, што је веома важно током зиме, посебно ако дође до прекида снабдевања гасом или струјом. Такве структуре могу бити од гвожђа или челика.
 • Биокамин је једноставан за инсталацију и рад и веома оплемењује унутрашњост куће. Као гориво користи се еколошки биоетанол у течном облику.
 • Електрични камин такође има једноставну инсталацију, једноставан за употребу, безбедан, али зависи од снабдевања електричном енергијом.
 • Гасни камин се одликује добрим преносом топлоте,једноставна упала, недостатак угља и чађе, али захтева гасовод.

По локацији могу бити:

 • Фронтални, постављен уз зидове;
 • Углови, попуњавају угао просторије и заузимају релативно мало места;
 • Острво, постављено далеко од зидова.

Камин у дрвеној кући

Недавно је једна сеоска кућа постепено претворила у цјеловито стамбено насеље тијеком цијеле године. У свакој кући, главно питање је грејање. Власници дрвених зграда често воле да користе природни камин као грејач.

Међутим, при одабиру ове врсте гријања врло је важно упамтити правила сигурности, јер је главни материјал изграђеног стамбеног простора лако спалити.

Класичан дрвени камин подразумијева у својој изведби затворену пећ и димну цијев. Ова пећ се обично третира природним каменом или другим материјалима отпорним на топлоту.

Важно !!! Уградња камина у дрвену кућу треба да се изврши најраније 3 године након изградње куће, ово време је неопходно за скупљање дрвених конструкција.

Приликом полагања камина потребно је у што је могуће већој мјери смањити утицај на то скупљање куће. Прво, ово се односи на пресеке димњака са гредама преклапања и преграда. У овим тачкама, посебно висококвалитетна топлотна изолација је потребна да би се избегло сагоревање.

Основна правила за постављање камина

Како инсталирати каминдрвена кућа? Да бисмо одговорили на ово питање, поставићемо следеће обавезне захтеве:

 • У фази пројектовања зграде, очекује се камин. Приликом градње куће, потребно је направити топлинску изолацију унутар каменог зида уз помоћ лимова.
 • Не прикључујте грејни уређај на зидове куће.
 • Неопходно је да се под пећи створи одвојена самостална постаја.
 • Изолација пода око камина да би се избегло паљење, за ту сврху користе се керамичке плочице, челични лимови, рубероиди итд
 • Потребно је заштитити плафон од ефеката повишене температуре помоћу преграда од сухозида и металних решетки.
 • При изградњи канализационог система користе се ватроотпорни сендвич панели.
 • Ако у кући има више спратова, грејне конструкције морају бити обезбеђене одвојено за сваки ниво. Планирање уградње камина у фази пројектовања дрвене куће вам омогућава да унапријед предвидите све мјере заштите од пожара.

Избор локације камина

Након избора модела важно је одредити његову локацију у дрвеној кући. Овај фактор је један од фактора који дефинира сигурност.

 • Не стављајте пећницу испред прозора и врата да би се избегла промаја, јер то може на крају довести до затупљења.
 • У малим просторијама је непрактично инсталирати га, јер је за оптимално сагоријевање потребно имати висок проток кисика. Ако је потребно, грејањеНа великој површини препоручује се употреба ваздушних канала.
 • Под у близини камина треба бити обложен негоривим материјалима као што су метал, камен, керамички гранит. Ова мера ће помоћи да се избегне пожар са капљицом угља или варнице.

Идеална опција у дрвеној кући - одвојена структура, која није везана за зидове зграде.

Када се налази у близини зида, његова површина мора бити заштићена опеком или металом.

Види такође чланак: погледи и фотографије сјеница с камином!

Уређај базе камина

У зависности од димензија и употријебљеног материјала, тежина пећи може бити већа од 100 кг, а повремено и преко 500 кг, узимајући у обзир облогу. Плус тежина зида од цигле, који штити дрвени зид куће. Скоро 1000 кг. Додаћемо још једну тежину систему одводње. Такав дизајн захтева постојање трајне подлоге отпорне на топлоту.

Због тога је, пре зидања камина, подни слој растављен и темељна јама. На дну поставите слој дробљеног камена, запечатите и сипајте отопину из мјешавине пијеска и цемента у омјеру 3: 1.

Затим положите рубероид за хидроизолацију.

Испред камина на дрвеном поду налази се лим од метала.

За изградњу зидних пожара, сусједни зид зграде је изолиран од њих помоћу материјала отпорних на топлину, на примјер, цигле.

Приликом полагања темеља користи се црвена цигла, при изради ложишта - ватроотпорна. Приликом градње димњака користе се метални лимови.

Заштитни зид

У дрвеној кући за заштиту од пожара испред камина, треба створити заштитни зид од опеке уз зид зграде.

Важно !!! Димензије заштитног зида морају бити веће од димензија камина најмање 0,5 м.

Горионик камина

Веома је важно да конструкција пећи постигне савршену хоризонталност.

Камин у отвореним каминима се поставља помоћу ватросталне цигле, ау затвореним - од метала.

За металне пећи обезбеђен је прозор од ватроотпорног стакла. Камини са затвореним пећима су ефикаснији и једноставнији за употребу, омогућавају контролу процеса сагоревања.

Важно правило !!! Приликом уређења камина у дрвеној кући, пожељно је да се јасно прати припремљена шема зидања.

То утиче не само на ефикасност дизајна гријања, већ и на његову сигурност.

Зидови се морају изводити на позитивним температурама како би се осигурала поузданост и трајност конструкције.

Први ред треба извршити савршено равномерно. Резултат рада директно зависи од тога.

облагање

Да би се камин дао пристојном типу и стилу, користи се облога његове пећи користећи плочице или азбестни малтер.

При изградњи камина са затвореном пећи, суочавање је предуслов. У ту сврху користе се цигла, цријеп, мрамор, дрво итд. Материјали

Најчешће се користи малтерисање површине камина.

Овај метод је веома чест због своје приступачности и једноставности. Важно !!! Малтерисање се врши у два корака, а дебљина завршног слоја малтера не сме прећи 50 мм.

Након сушења малтер је прекривен слојем боје. Такође, за облагање камина користите суви зид или керамичке плочице отпорне на топлоту.

уградња димњака

Приликом уградње димњака у дрвену кућу, користити негориве грађевинске материјале, из унутрашњости постављене фолијске вуне. Изнад камина, на висини од најмање 0,3 м, створен је поклопац за заштиту дрвеног стропа.

Када се инсталирају вентилациони канали, могуће су две опције:

 • је вентилиран, ово је рационалнији начин хлађења цијеви димњака због кретања хладног зрака;
 • је невентилиран када су све пукотине у димњачкој цијеви темељито изолиране.


Ако је изградња камина планирана у фази пројектовања куће, могуће је одмах замислити главне тачке:

 • бирају удобан простор за будући димњак узимајући у обзир близину греда, рогова;
 • ојачати темељ куће на мјесту будуће локације камина.

Најсигурнија и најиздржљивија опција у овом случају за дрвену конструкцију је троструки слој димњака. Има велику тежину, до 100 кг.

Приликом подизања димњака у већ изграђеној кући, постоји неугодност повезана са недостатком слободног простора при одабиру локације. У овом случају, добра опцијаПостоји двокружни раздјелник од нехрђајућег челика.

Важно је припремити бунар за одводну цијев дима. Дрвени материјали, тангентни на цијев, морају се промијенити у цигле. Такође је потребно узети у обзир могућност скупљања утицаја на тим местима. Због тога се удаљеност између димног канала и стропа више формира.

Инсталација и употреба камина у дрвеној кући треба да се обавља строго уз поштовање грађевинских норми и пожарних захтева. Независно, без посебног знања за производњу, не препоручује се уградња.

Важно !!! Приликом рада са камином, неопходно је извршити годишњу инспекцију складиштења термоизолационих материјала у просторима око цеви.

Да би се уклонио нагомилани угљеник, треба га повремено позивати специјалиста.

Да би се заштитила од искрења, могуће је уградити врата са стаклом отпорним на топлоту. Ако желите да посматрате пламен ватре, можете га отворити.

Приликом постављања камина и димњака, важно је постићи максимални ниво површине, иначе, због закривљености турбуленције токова дима ће довести до затупљења.

Камени димњаци су на раскрсници правоугаоног облика, што већ доводи до увртања у угловима, што смањује потисак. У том смислу, најбољи показатељи имају цеви кружног попречног пресека, на пример цеви од нерђајућег челика.

Приликом хлађења димњака долази до стварања влаге, кондензације. Пада у микрочестицу димњака који долазизамрзавање доводи до његовог уништења.

Уложак од нехрђајућег челика може се користити за рјешавање проблема увртања и стварања влаге у димњацима од цигле.

Рад камина у дрвеној кући

Камин је, пре свега, извор ватре, тако да је важно да се све могуће опасности од пожара сведу на минимум.

Пре употребе неопходно је осигурати да не постоје предмети који се лако носе, као што су завесе, књиге итд.

Важно !!! У зградама опремљеним каминима, морају постојати средства за гашење пожара, апарате за гашење пожара.

Поред тога, сви становници куће треба да имају основно знање о правилима понашања у случају пожара и правилима заштите од пожара.

Постављање камина у дрвеној кући

Упркос све већој популарности камених опека, они имају један озбиљан недостатак - немогућност квалитетног загревања читаве куће.

Поред тога, део топлоте пролази кроз цев. Рационалније рјешење за дрвену кућу је уградња пећи-камина. Такав дизајн омогућава не само загревање просторије, већ и кухање хране.

Такође имају једноставност инсталације и већу сигурност у употреби. Ако је потребно гријање куће на неколико катова, довољно је спојити круг гријања на круг гријања.

Модерне пећи-камини не захтијевају дизајн и професионалну уградњу, довољно је одабрати жељени модел и направити једноставанинсталација

Главне предности модерних камина:

 • економски;
 • опремљени су системима за регулацију параметара сагоревања;
 • не предвиђају постављање чврстих темеља и стварање заштитних зидова у кући;
 • имају повећану топлотну снагу;
 • опремљени су са затварачем против пожара са самочистећим стаклом отпорним на топлоту;
 • имају одвојени пепео;
 • може равномјерно загријати цијелу површину куће.

Структурно постоје два типа таквих инсталација:

 • са системом грејања ваздуха;
 • са системом за загревање воде.

Ако кућа има неколико унутарњих преграда и користи се као љетна резиденција у којој људи живе, систем гријања је савршено погодан. За стални боравак, као иу вишекатном или вишекатном објекту, рационално је користити систем за гријање воде. Да би то урадили, водени круг се повезује са радијатором.

виход

Инсталирање камина у кући - врло одговорна и озбиљна мјера. Сви грејни системи у одређеној мери су противпожарни уређаји.

У дрвеним кућама, изградњу камина треба изводити уз максимално поштовање свих утврђених правила. Када се користе камини, такође је веома важно да се поштују сви захтеви за заштиту од пожара. То зависи од очувања дома, благостања и живота свих његових становника.