Инсталација гријаћих радијатора од лијеваног жељеза: дијаграм, фото и видео упуте корак по корак

Тржиште уређаја за гријање је запањујуће по својој разноликости. Али познати сви радијатори од ливеног гвожђа су и даље популарни због бројних предности. Трајни су, отпорни на корозију, непретенциозни у раду и веома издржљиви. Али чак и најпоузданији уређај може захтијевати замјену једнократно. Питање како објесити гријање хладњака на носачу може се ријешити самостално. Главно је имати искуство, неопходне материјале и узети у обзир неке нијансе инсталације.

Модерни радијатори од ливеног гвожђа - узорак стила

Карактеристике избора и уградње

Прије почетка рада потребно је одредити мјесто уградње. Гријач се поставља на мјесто гдје се уочавају најзначајнији губици топлине. По правилу, ово место је близу прозора. Губици топлоте нису искључени чак и ако имате инсталиране модерне енергетски ефикасне прозоре са двоструким стаклом. О обичним дрвеним оквирима не мора се говорити.

Ако испод прозора налога нема грејања, онда се хладни ваздух спушта дуж зида низ зид "тече" по поду. Причвршћивање жељезних радијатора на зид на овом мјесту ће промијенити ситуацију. Подизање топлог ваздуха ће спречити ширење хладних токова.

Још једна област губитка топлоте је подручје близу улазних врата. Међутим, ово се чешће сусреће са власницима приватних кућа и станова у приземљу. У том случају, загрејте уређај који виси у близини улаза. Када бирате место у складу са планирањем, немојте заборавити довољно простора за избацивањенафтовод.

Важно. За најефикаснију заштиту на радијатору треба да буде најмање 70% ширине прозора. Када бирате одговарајућу опцију, имајте на уму да мали уређај неће пружити потребну удобност. Батерија, изабрана правилно у величини, спречава хладне зоне на странама прозора, губитак кондензације и појаву влаге.

Када гледате моделе за уградњу батерија од ливеног гвожђа, размислите о клими вашег подручја. Куповина уређаја са високом топлотном снагом биће оправдана само за веома хладне регионе. Становници средње траке имају довољно батерија са просеком, становници јужних географских ширина ће се уклопити у ниске уређаје са минималним бројем секција.

Сл. 1 - спајање секција између њих

Инсталација гријаћих радијатора од ливеног гвожђа треба да се врши у складу са одређеним правилима локације у односу на под, прозорске клупчице и зидове:

 • За инсталацију је потребно одредити средину отвора прозора. Онда из ове тачке треба да поставите удаљеност десно и лево од причвршћивача.
 • Да би се поједноставио процес формирања и избегло стварање хладних зона, поставите га на растојању од 8-14 цм од пода.
 • Између прозорског прага и акумулатора мора бити најмање 10 - 12 цм како не би дошло до нарушавања конвекције и не би се смањила топлотна снага.
 • Мора постојати празнина од најмање 3 до 5 цм између зида и уређаја

Ове препоруке ће помоћи да се одреди одговарајућа величина јединице. Број секција зависи од подручјагријање. Али сваки произвођач може имати своја правила о томе како да инсталира батерију од ливеног гвожђа. Стога, не заборавите пажљиво испитати захтјеве садржане у упутству за употребу.

Сл. 2 - локација радијатора од ливеног гвожђа на површинама

прелиминарна обука

Уградња уређаја се заснива на материјалу зидова. Главни захтев свих произвођача - површина мора бити равна и чиста. Пре монтаже зид мора бити припремљен. Након што се очисти и импрегнира текућим стаклом, стави се на њега рефлектирајући топлотни штит како би се повећала продуктивност система. Исти ефекат се може постићи уз помоћ сличне имовине.

Припрема за инсталацију и све накнадне инсталације везане за материјал зидова. На пример, ако говорите о дрвеној површини, не заборавите да предвидите шипку и постоље. Када радите на опечаној површини од цигле, припремите носаче и нишу. Ако је зид лаког дизајна изабран као место за уградњу ливених гвожђених грејача сопственим рукама (видео), потребно је припремити интегрални носач.

Радијатор треба да буде постављен хоризонтално са минималним нагибом у смеру кретања расхладног средства. Ово служи као гаранција заштите од застоја у саобраћају. Све батерије су на истом нивоу.

Фиг. 3 - исправна девијација радијатора

Покушајте да покушате како ће бити изабрани радијатор. После тога ћете моћи да урадитепричвршћивачи. С обзиром на тежину уређаја, припремите изглед фурнира или картона. Ово ће увелико олакшати одлуку о томе како да се загреје радијатор на носачу. Користећи такав образац, такође ће бити могуће избећи корекције након очвршћавања бетона.

Процес инсталације носача:

 1. Означите тачке где причвршћујете носач.
 2. Радни отвори на површини.
 3. Инсталирајте типле или дрвене штапове.
 4. Уметните носаче и причврстите их бетонским раствором.
 5. Пре него што инсталирате батерију, пажљиво проверите како је причвршћен.

За монтажне радове не треба припремити више од 4 конзоле за радијаторе од ливеног гвожђа. Два су постављена на врх, а друга на дно. Када се делови увећају, додаје се одговарајући број причвршћивача.

Слика 4 - причвршћивање за ливено гвожђе

Главне фазе независног рада

Након припреме површине и уградње причврсних елемената могуће је наставити са уградњом гријаних радијатора од ливеног гвожђа (видео). На држачу забоденом на уређају, морате инсталирати компоненте. Овај процес се састоји од следећих корака:

 1. Сви модерни системи обезбеђују присуство прочистача ваздуха, аутоматског или ручног типа. Чврсто уметните овај елемент у адаптер и поставите га на горњи колектор испред места на којем се прикључује спојна цев.
 2. Инсталирајте на све слободне чепове колектора. Могуће је да се не поклапају са пречником џампера идивертс пипес. Проблем је лако решити уз помоћ адаптера. Обично су укључени у стандардни комплет за повезивање.
 3. Затим инсталирајте запорне и контролне вентиле. Кугласти вентили монтирани на улазним и излазним рупама ће бити потребни у случају поправки или сервисирања уређаја за гријање. Због запорних вентила нема потребе за заустављањем читавог система - само затворите ове вентиле.
 4. Контролни уређаји, као што су ручни или аутоматски термостати, нису обавезни елемент. Али уз њихову помоћ моћи ћете да одржавате потребну температуру у просторији.
 5. Повежите улазне и излазне цјевоводе. Постоји неколико варијанти - дијагонално, ниже, једнострано или паралелно. Тип прикључка (навојни, прешани, заварени, прешани) се одређује на основу типа цијеви и одабраних прикључака (види слику 5).
 6. Завршна фаза инсталације ће бити гашење батерије или система. Почевши да га напунимо водом, постепено отварамо славине и не журимо. Опрез у овом случају неће бити сувишан. Уосталом, резултат потпуног и брзог отварања биће хидраулични удар, који доводи до уништења чак и јаког система и ломљења арматуре.

Савет. Немојте журити да уклоните фолију у којој је уређај упакован. И даље ће вам бити од користи, штитећи се од прљавштине током свих поправки и завршних радова. Довољно је попунити рупу у њој, кроз коју ћете нешто ставити.

Слика 5 - опције за повезивање радијатора

Декоративни дизајн радијатора

Након што сте схватили како да окачите радијатор на носач, можете преузети дизајн. Време је да заборавимо старомодне ливене гвоздене конструкције које својим изгледом могу покварити све просторије. Модерни произвођачи нуде оригиналне моделе, којима наглашавате јединствени стил вашег ентеријера. Уређај можете обојити у жељеној боји посебним трајним емајлом, покрити га узорком или украсити шипкама од ратана. Опције дизајна су ограничене на вашу машту.

Сјајни екран погодан за старомодне батерије од ливеног гвожђа

Уградња гријача од лијеваног жељеза властитим рукама - задатак је једноставан, али захтијева одговорност и пажњу на детаље. Заиста, квалитет и удобност инсталације зависе од удобности и топлине куће. Темељита монтажа свих елемената система гријања пружиће вам мирну зиму.