Инсталација грејања: врсте и пројекти система за грејање (29 слика)

Опрема за становање за гријање - неопходан услов за могућност становања у било ком дијелу Русије, чак и на југу. Дакле, на један или други начин, рјешење проблема гријања стамбених не иде никоме - сустав гријања је потребно и за власнике приватних кућа и становника вишеспратних високих зграда.

Опрема стана или топлане је комплекс многих мјера, од пажљивости и квалитета имплементације од којих свака зависи од успјеха задатка у цјелини. Узмимо у обзир исправан алгоритам извршења и технологију рада на уређењу стамбеног простора за гријање, укључујући факторе, чије рачуноводство одређује успјех у постизању крајњег циља - сигурно, ефикасно и економично гријање стамбеног простора.

 • Избор типа система грејања
 • Пројекат система грејања
  • Задаци за пројектовање система грејања
  • координација
  • Компилација процена (осмецхивание)
 • изабери уметника
 • Технологије уградње система грејања различитих типова
  • Инсталација бојлера за загревање гасне воде
  • Компоненте пројекта и дозволе за рад
  • Снага котла за грејање за систем грејања воде
  • координација
  • Плинска котловница
  • Захтеви за инсталацију грејног агрегата за гасна горива
 • Правила за инсталирање гасног котла
  • Димњак за гасни котао
 • Инсталација котла за гријање воде за гријање
  • Безбедностелектрични шпорет
  • \ т
  • Инсталација система грејања
 • закључак
 • Основна тачка чланка

Избор типа система грејања

Опрема за гријање стамбеног објекта почиње с избором врсте гријања са прикључком на главни фактор - доступности одређене врсте горива или енергије која се претвара у топлину. Фактор ефикасности при избору начина грејања је друго најефикасније место.

Почнимо са најјефтинијим методом - загријавање воде системом радијатора спојених на топлотну линију. Ова врста грејања је што је могуће сигурнија и елиминише потребу за куповином /инсталацијом котла за грејање са аутоматизацијом, ограничавајући количину радова на инсталацију система за грејање и повезивање са топланом након договора са организацијом која управља системом грејања. Али уз релативну једноставност инсталације у таквом гријању постоји потпуна зависност од карактеристика расхладног средства, ефикасности система гријања и људског фактора који је повезан са особљем сервиса система гријања.

Ако систем грејања није близу, али је област гасификована, препоручљиво је размотрити инсталирање котла за гријање воде на природни гас. Релативна јефтиност гасних горива прати, поред потребе за куповином гасног котла, неминовност уградње димњака, вентилације и, евентуално, чак и одвојене котларнице. Осим тога, гас је гориво високог ризика, стога систем захтева висок ниво оперативне контроле.

У ситуацији у којој је боље не контактиратигас, или једноставно није близу, прави избор ће бити систем грејања воде са грејним котлом на струју. Овај начин гријања у почетку плаши трошкове струје, али онда задовољава скривену трошковну ефикасност - недостатак потребе за инсталацијом котловнице, димњака са вентилацијом, чишћења ове комуникације и сталних бојазни од цурења гасног горива. Поред тога, електрични котлови се израђују од различитих типова, са грејним елементима и без њих, тако да у овом сегменту, при избору места за маневар.

Још једно рјешење за питање гријања стана може бити котао за текућа горива. Најчешћи системи грејања са агрегатима за течна горива који троше дизел гориво. Ова врста горива, као што је електрична енергија, данас није јефтина, а ако се узму у обзир повезани трошкови димњака и вентилације, котао на соларном уљу је економичан само уз могућност повлаштене куповине овог горива.

Ако је власник куће присталица традиционалних горива, на примјер дрва за огрјев, која су, осим тога, врло јефтина у овом региону, онда је рационална одлука инсталација погона на котао на крута горива помоћу процеса пиролизе - одвојено дугорочно изгарање. За такве домаћине, берба огрјевног дрва и чишћење димњака је уобичајено занимање које се надокнађује еколошким и ниским трошковима горива.

Постоје и други начини гријања - топли под, подни гријач, инфрацрвени уређаји за гријање, који се успјешно користе у малом дому или, на примјер, двособном стану, али у самој језгри.њихове акције су иста струја или гас.

Након избора у корист једног или другог начина гријања, процијенити њихове могућности у смислу самосталног склапања и, у зависности од резултата процјене, почети обављати или сљедећу фазу - дизајн сустава гријања.

Пројекат система грејања

Гријање је одувијек била сложена опрема која захтијева контролу и тијеком инсталације и тијеком рада. Напредак је побољшао технологију и технологију, али јединице за гријање нису постале потпуно сигурне, јер још увијек користе електричну енергију, природни плин и друге врсте енергије и горива, које увијек користе фактор ризика за људе.

Безбедност, ефикасност и економичност система грејања почињу са пројектом, према којем ће се вршити инсталација снабдевања топлотом, па се не може преценити вредност усклађености пројектне документације са свим потребним захтевима и условима рада.

Развој пројекта, у зависности од сложености система гријања, одвија се на неколико начина. Ако желите да инсталирате најједноставнију пећницу-буржоазију са закључивањем димњака у прозору или поставите електричне грејаче у просторије, онда се овде ништа не пројектује. Ако је кућа опремљена стационарним суставом гријања, који се спаја на топлинску цијев, или, поготово зато што ради из аутономног котла, онда без пројекта дио посла не може учинити.

Пример једног од цртежа система грејања у погледу.

Мало људиПројекат система грејања самостално спроводи становништво, јер је у циљу спречавања уградње нискоквалитетних и опасних инжењерских система неопходно ускладити овај документ са државним институцијама, а грешка у пројектовању је пуна непредвидивих последица - од локалних проблема при раду до несреће.

Важно! Хармонизација пројекта није усмјерена на повећање трошкова корисника, већ се проводи како би се осигурала јавна и особна сигурност власника куће.

Дизајнерски део посла захтева не само коректност израчуна, већ и одговарајуће графичко извршење, тако да се власници често обраћају организацији која се за то бави професионално.

Ово може бити дизајнерска компанија специјализована само за дизајн, или организација за инсталацију која има одељење за дизајн у својој структури и обавља монтажу опреме за купце за сопствене пројектне пројекте. Услуге таквих фирми могу укључивати одобрење пројектне документације за системе грејања.

Важно! Организација мора имати лиценцу за обављање пројектовања и инсталације у области одговарајуће опреме.

У ситуацији у којој је носилац пројекта и извршилац радова једно правно лице, постоји значајна предност - када корисник захтјева од система грејања, власник се НЕ односи на пројекат, а дизајнер - на извршиоца.

Циљеви пројекта грејног система

Да би развио пројекат грејања, клијент се мора припремитиДизајнер пројектног задатка, који укључује, пре свега, његову визију будућег система грејања: тип грејног котла за потрошено гориво (са аутономним системом грејања), функционалност система (само грејање или снабдевање топлом водом), начин инсталације и различите жеље. У правилу, извођач радова има готове обрасце за такве задатке.

План додаје план спратова зграде (станова) спецификацијама просторија и њихове површине, информације о материјалима зидова, надслојима зграде, а можда и жељеној шеми система грејања. Ако су вањски зидови опремљени топлинском изолацијом, задатак показује назив материјала и његову дебљину. Ако се планира само извођење изолације, онда је потребно навести који материјал. Пројектни задатак треба да садржи максималне информације које клијент сматра неопходним за извођење.

Важно! Ако се као гријач планира користити котао на електричну енергију, онда се пројект примјењује на пројект обезбјеђења електричне енергије у стану са листом других система потрошње електричне енергије.

Да би се припремили задаци за пројекат, није потребно имати техничко образовање и разумјети сва ова питања, будући да је након тога дизајнер дужан да лично посјети објект како би провјерио аутентичност достављених информација и добио недостајуће информације - за развој ефикасан систем грејања мора узети у обзир максимум фактора.

Организација пројекта се често прилагођавакарактеристике опреме коју је корисник навео у задатку пројекта. Степен валидности ових препорука може да варира, као и њихова објективност, па је препоручљиво консултовати независног стручњака током периода пројектовања како би се избегло укључивање у пројекат неефикасних технологија, чворова или материјала како би се поштовали маркетиншки интереси трећих страна.

Треба имати у виду да трошкови пројектовања зависе од сложености планираног система грејања и времена пројекта. Након што је од купца примила све потребне информације, пројектна организација му доставља уговор о пружању услуга, наводећи трошкове пројектовања и рок за њихово извршење.

споразум

Након спремности пројекта гријања, купац мора појединачно поднијети овај документ на одобрење државним органима, гдје ће инспектори контролних тијела провјерити усклађеност пројектне документације са свим важећим законима, укључујући прописе о пожару. На крају инспекције, клијент издаје или закључује повреде које су утврђене у пројекту, које треба елиминисати путем дораде са накнадним поновним извршењем уговора, или, у случају да је пројекат препознат као сигуран, дозволу за рад на инсталацији.

Документи које професионално припремају пројектне компаније често се преговарају без озбиљних проблема.

Важно! Монтажа система грејања без одобрења пројекта са државомВласти у случају несреће које је резултирало озбиљним последицама, подразумева одговорност власник куће у складу са законом.

Естиматинг (осмецхивание)

Систем пројекат грејања, у зависности од услова уговора може се додати у процени - за све трошкове пројекта са поделом на расхода (материјал, рад, транспорт, итд). Ако пројекат није осмецхен онда га изврши сами. Имајте на уму да је само-куповина материјала у трговини на мало мрежи није увек исплативо - специјализована професионална фирма боље оријентисана на квалитетним материјалима и купити их по велепродајним ценама, а затим увођење попусти да привуку купце - операција купаца.

избор уметника

Када се планира постављање система грејања, размотрити три главне опције за обављање или њихова комбинација:

 • самостални рад;
 • професионални, појединци;
 • специјализована организација.

Обласхтовуиуцхи кућну загревање (тј модерни аутоматизовани грејање више просторија), врло мали број људи ће заузети селф овај рад у потпуности. Изузетак је уградња уређаја за ложење (не гаса) мале снаге, дизајниран да обавља једну функцију - постављање таквог уређаја може да уради са рукама, ако сте саставили професионални грејања. Због тога, власници кућа често користе услуге професионалних мајстора синглове или тимове два или три таквазанатлија

Важно! При избору опреме за грејање за гасни котао, независна инсталација јединице ће бити илегална и опасна, не само за власника куће, већ и за све који живе у близини.

Запошљавање чаробњака-појединца без уговарања повезано је са ризиком лошег квалитета уградње чак иу добром пројекту, уз додатно безнадно објашњење разлога због којих систем гријања не ради исправно. Користити услуге таквих извођача треба само уз савјет власника куће који су већ инсталирали систем гријања у својим домовима од стране снага ових професионалаца. Међутим, у овом случају, одсуство проблема у будућности није загарантовано - нико није отказао људски фактор, а ако радни односи са таквим тимом нису легализовани, изузетно је тешко привући извршиоце на бесплатне поправке због њихових недостатака.

Из горе наведених разлога, погодно је инсталирати систем грејања од стране специјализоване организације за склапање, која, по правилу, има одређену репутацију међу становништвом и његује свој имиџ. Такве организације обављају монтажне радове по уговору, који укључује услове завршетка радова, одговорност извођача и његове гаранцијске обавезе. Међу таквим фирмама не постоји једнодневни догађај и обично није тешко укључити се у елиминацију могућих недостатака у раду.

Имајући на уму израчун трошкова, пређите на следећу фазу уређаја за грејање -Набавите неопходну опрему и материјале ако извођач радова не преузме ту функцију. У ситуацији када је уговор закључен са извођачем радова са извођачем радова, власник куће може само да контролише рад извршиоца, јер је у образложењу пројекта све назначено - од технологије до редоследа инсталације.

Технологије уградње система грејања различитих типова

Технологија уградње грејног цевовода са радијаторима је применљива на котлове на било коју врсту горива, а уградња грејних јединица различитих типова се разликује по врстама и обимима рада. Размотрити инсталацију заједничких грејних уређаја, чувајући хронолошки редослед радова. Почнимо са описом уградње котла на гасно гориво, јер инсталација саме гасне опреме подлеже највишим захтевима.

Инсталација бојлера за гријање воде

Пре почетка инсталације гасног котла, потребно је саставити одговарајућу документацију, која даје право на инсталацију и рад гасне опреме.

Пројектне и дозвољне компоненте рада

Прије свега, потребно је писати изјаву гасној организацији како би се добила дозвола за прикључење на аутопут - такозване техничке спецификације (ТУ), које дају право да се започне припремни рад. По пријему овог документа, наставља се са пројектовањем инсталације цевовода за снабдевање гасом од места инсталације до централног гасовода.

Ако је стан приватанземљиште, а цјевовод ће бити монтиран на сусједном мјесту, затим схема треба бити причвршћена на уградњу гасне цијеви на њој, указујући на мјесто његовог уласка у кућу.

Важно! Пројекат морају развити стручњаци лиценцирани за ову активност, у складу са државним стандардима изградње (ДБН).

Топлинска јединица мора бити купљена у фази пројектовања система гријања када је њена снага израчуната тако да је, по спремности пројекта, могуће обезбиједити контролној организацији техничку документацију о усаглашености уређаја са потребним захтјевима.

Снага котла за грејање за систем грејања воде

У сваком случају, дотакнут ћемо како се израчунава снага инсталације која је погодна за инсталацију, тако да се може провјерити вриједност ове карактеристике у пројекту.

Вредност снаге добијена овом формулом је полазна тачка за даље израчунавање, која треба да узме у обзир друге факторе који утичу на температуру ваздуха у кући, на пример, присуство и степен изолације спољашњих зидова зграде. У одсуству изолације, губитак топлоте може бити:

 • 5-15% - топлотни губици кроз прозорске отворе (од вишеслојних двоструких стакала до обичних дрвених оквира);
 • 20-40% - у неосигураним зидовима (зависно од топлотне проводљивости материјала изведбе);
 • 5-15% - под без топлотне изолације;
 • 10-20% - губитак због хладног крова;
 • до 20% - кроз вентилацију (у зависности од тога)системима).

Значајан број топлотних губитака у одсуству топлотне изолације указује на неминовност давања максималне пажње овој операцији.

Поред горе наведених фактора, прорачун снаге узима у обзир присуство циркулационог система пумпе за загревање - у његовом одсуству до израчунате вредности за додавање 15%, а употреба апарата за снабдевање топлом водом захтева додатних 20%.

Након што је добила коначну израчунату вриједност, заокружила је до најближе вриједности капацитета котла расположивог за продају и набавила јединицу за гријање.

Координација

Пројекат спремности се подноси организацији која контролише снабдијевање гасом у подручју пребивалишта власника стамбеног простора. Пројекат мора бити попраћен документима које издаје произвођач, потврђујући сигурност рада, усклађеност са техничким и санитарним стандардима, технички пасош и упутства за употребу јединице. Ове документе продавац мора обавезно издати купцу приликом куповине уређаја за гријање.

Пројекат је одобрен или ревидиран након разматрања уз образложење одбијања одобрења у одобрењу.

Пројект потписан од стране одговорног лица и овјерен је дозвола за инсталацију гасног котла.

\ т

Важно! Инсталацију гасне опреме треба да обављају само специјализоване лиценциране организације.

Плинска котловница

Да би се осигурала сигурностРад уређаја је забрањен за гориво у следећим просторијама:

 • није опремљен вентилацијом;
 • у зградама са статусом спаваонице;
 • у тоалету и купатилу;
 • у коридорским пролазима;
 • на балконима;
 • у подрумима;
 • у просторијама подрума.

Напомена: забрањено је постављање гасне опреме у просторијама подрума или подрума вишеетажне зграде, али је дозвољено уградити је у једну породичну кућу за једну породицу.

Локација уградње бојлера за гас такође зависи од перформанси уређаја - подне јединице високог капацитета захтевају посебну просторију, јер су тешке и прилично гласне. И котлови са капацитетом до 30 кВ су направљени и монтирани на зид, тако да их је могуће инсталирати у кухињи, али не испод 1 м изнад површине пода.

Захтеви за инсталацију агрегата за грејање на гасно гориво

Инсталација гасног котла се врши у затвореном простору са следећим карактеристикама:

 • врата и прозори морају бити отворени извана;
 • врата до котловнице су распоређена у ширини од 80 цм;
 • минимална површина јединице за уградњу јединице је 4 м 2;
 • у котларници до 15 м кубних метара. требало би да буде остакљење са површином од не мање од 0,5 квадратних метара, повећање простора захтева додатних 0,03 квадратна метра. искључивање прозора по кубном метру (забрањено је коришћење прозора са двоструким стаклом);
 • у собипроток ваздуха кроз вентилациони канал (прозор) величине не мање од 15 к 20 цм и прореза висине 2 цм испод улазних врата;

 • висина од пода до плафона котларнице не би требало да буде мања од 2,5 м (ако је котао постављен изнад нивоа пода, тада се од нивоа његове инсталације одузима 2,5 м);
 • котларница је опремљена водом;
 • подови котларнице су распоређени на ватроотпорном материјалу и опремљени санитарним одводом - одводним уређајем у случају нужде са потребом да вода исцури из контуре система;
 • зид иза котла мора такође бити незапаљив или обложен истим материјалом;
 • величина попречног пресека димњака одређује се снагом јединице за гријање и не може бити мања од одговарајућег параметра прекидача котла.

Правила за инсталацију гасног котла

Шематски водич за уградњу јединице, који обавља само овлашћени гасни инжењер, налази се у техничкој документацији која прати производ.

Инсталација се врши у складу са следећим правилима:

 1. Рад на инсталацији гасне опреме дозвољен је за рад на температури ваздуха од 5 до 35 степени топлоте.
 2. Постављање на зид монтажних носача котла врши се на нивоу зграде.
 3. Положај котла треба омогућити лак приступ до њега.
 4. Приликом уградње гасне јединице са два круга на повратну цев, инсталирана је расхладна течностмрежасти филтер са кугластим вентилом (за заштиту измењивача топлоте од зачепљења).
 5. На цев која повезује котао са централним гасоводом, уграђују се мјерење потрошње горива и запорни вентил.

 1. У котларници су постављени детектор цурења гаса и аутоматски запорни вентил.
 2. Агрегат гаса је нужно уземљен, ако његова изградња троши електричне чворове.
 3. Контура се пуни водом након повезивања млазница јединице са системима за довод воде и гаса, али у положају искљученом из електричне мреже.
 4. Пуњење расхладне течности се врши полако, обезбеђујући могућност изласка ваздуха из система кроз вентилационе отворе.
 5. Пре покретања котла, врши се провера прикључака гасовода на непропусност наношењем пене сапуна на испитивана подручја.

Гријање се покреће само спремношћу читавог система, повезујући опрему са мрежом, када се недостаци у потпуности отклоне.

Димњак за гасни котао

Не само ефикасност система гријања за гасна горива, већ и сигурност рада ове опреме зависи од исправности уређаја за контролу дима.

Производи сагоревања гаса, који се готово не посматрају визуелно, су токсични за људе и агресивни за околину многих материјала. Стога, приликом постављања димњака за гасну јединицу потребно је узети у обзир много захтјева, почевши од дизајна изавршна обрада материјала. Димњак, дизајниран за рад гасног котла, погодан је и за прикључивање склопова чврстог и течног горива.

Прије свега, конструкција димњака овиси о уређају коморе за изгарање плинског котла.

Ако јединица има отворену комору, тј. За сагоревање гаса троши кисеоник из ваздуха у просторији, онда је димњак распоређен у једном смеру - уклања спољашњи дим из просторије.

У конструкцији гасног котла, који укључује комору затвореног типа, тзв. Коаксијални димњак, цев у цеви, која се два тока - производи сагоревања сагоревања и ваздух у комору за сагоревање, монтирају једни према другима.

Димњак може бити унутрашњи и спољашњи. Ефикасност система грејања са унутрашњим димњаком је виша, јер је површина цеви додатна област преноса топлоте температуре врелих гасова у просторију, али са таквом конструкцијом, потребан је посебан распоред пролаза система за одвођење дима кроз спратне таванице и кров.

Издувни гасови гасног горива садрже једињења азота и сумпора која, кондензацијом на унутрашњој површини цеви, уништавају димњак ако је направљен од цигле или обичног челика. Због тога су димњаци опремљени вањском изолацијом, а најбољи материјали за њихову производњу су нехрђајући челик и керамика.

Димњак се може монтирати и од предизолованих цијеви - материјала цијеви, који је већ направљенизолација између две челичне љуске. Инсталација таквог дизајна је много бржа, али је цијена овог материјала много већа од цијене конвенционалних димњака. Према томе, димњаци из предизолованих цеви су опремљени новим системима грејања за викендице изграђене на појединачним пројектима.

Независна инсталација гасне опреме је забрањена разумно - рад са агрегатима у гасу захтева професионално знање, а грешке у инсталацији су пуне несрећа, чији је обим непредвидив. Стога, без посебне обуке, информације о уградњи гасних котлова треба да се користе искључиво за надгледање извођења радова од стране извођача радова, при чему није укинут људски фактор.

Детаљније, захтеви и стандарди за инсталацију гасне опреме су наведени у следећим регулаторним документима:

 • СНиП ИИ-35-76 * "Котларници";
 • СНиП 4.02-08-2003 "Котларници";
 • СНиП 42-01-2002 "Гасни дистрибутивни системи";
 • СП-41-104-2000 - скуп правила за пројектовање аутономних система за снабдевање топлотом;
 • СНиП 2.04.05-91 "Противфатална заштита од пожара".

Уградња котла за грејање воде за грејање

Избор гријања стамбене јединице на електричну енергију елиминира такве значајне проблеме као што су пројектирање и усклађивање прикључка на плиновод, уређај и сервис димњака, сјеча дрва за огрјев и тако даље.

Важно! Супервизори не регулишу инсталацију котла за гријање воде приликом инсталације системагријање Међутим, ако је капацитет котла значајан, а количина потрошње енергије може премашити границе наведене у уговору, његов рад ће и даље морати бити договорен са добављачем електричне енергије.

Електрични котлови се класификују методом претварања електричне енергије у топлоту:

 • Теоретичари;
 • електрода;
 • индуктивно.

Након проучавања карактеристика сваког типа, изабрати јединицу и, без губљења времена за добијање техничких спецификација, инсталирати систем гријања у стану у складу са техничком документацијом котла, као и захтјевима за сигуран рад електричних уређаја.

Електрични котлови су довољно компактни за стан и у већини случајева се израђују у зиду, али зид мора још имати довољно снаге да монтира конзоле на њега, са накнадним постављањем јединице.

За повезивање котла на електричну мрежу, одвојени вод се инсталира из електричног бројила, који је опремљен аутоматским прекидачима за хитну или планирану опрему изван снаге, те исте машине су осигурачи за кратки спој.

Јединице капацитета до 9 кВ у потпуности задовољавају проблем гријања у 2 3 4-собном стану, док је допуштено повезати их на једнофазну мрежу. Снажнија опрема је направљена од три фазе.

Осигурање сигурности електричног свитка

Када се користе електрични системи за гријање у суставу гријања воде, постоји опасност од кључања расхладног средства, дакле тијеком инсталацијеПосебна пажња се посвећује термостату - уређају за аутоматско укључивање и искључивање котла. Термостатски уређај може да ради иу режиму без грешака када се грејање воде користи као бацк-уп метода грејања.

Електрични котао је опремљен и другим заштитним уређајима:

  \ т
 • аутоматски вентил за отпуштање ваздуха из круга;
 • мембрански вентил за испуштање притиска воде у систем у случају квара уређаја за терморегулацију или зачепљења цјевовода;
 • манометар и термометар - за визуелну контролу стања воде у контури радне средине у кругу.

Ови уређаји се монтирају појединачно или компактно у такозваној сигурносној јединици.

Систем за грејање треба да има прикључак на водоводни систем, који обезбеђује могућност допуне количине расхладног средства у кругу. Спојни премосник је опремљен са два куглична вентила са филтром између њих. Као филтарски елемент користи се фосфатна сол која спречава таложење соли на контурне зидове и грејне елементе.

Прикључење електричног котла на круг гријања је могуће самостално, али ако нема практичног искуства у овом послу, још је боље да се он обавља у сурадњи са професионалцем или да се у потпуности повјери специјализованој организацији монтаже.

Монтажа система грејања

Пројекат система гријања у стану садржи све потребне информације за узгојгрејне цеви са радијаторима. Материјал цеви, број и локација радијатора су приказани на основу извршених прорачуна и, у случају прикључења на систем грејања, карактеристике расхладног средства.

Овакав рад у уређењу кућног гријања такођер има многе значајке и захтијева доступност не само теоретског знања, већ и практичних вјештина инсталације.

Ако се објашњење пројекта гријања проводи на одговарајућем нивоу, цјевовод је потпуно самосталан, заједно са искусним ментором.

У одсуству искуства у изради ових радова и специфичној презентацији технологија у напомени, боље је да се спровођење инсталације повери специјалистима.

виход

Инсталирање ефикасног типа гријања у стану је комплекс мјера за успјешан завршетак којих је потребна не само теоретска обука, већ и практично искуство у производњи многих врста радова. Стога материјали таквих предмета олакшавају развој одређеног типа инсталационих радова, али не захтевају куповину практичног искуства, водећи рачуна о уређењу стамбеног простора са компликованим системом грејања одмах након упознавања са теоријом.

Међутим, чак и теоретско знање помоћи ће у контроли инсталације гријања у стану од стране извођача радова, што, нажалост, није увијек сасвим одговорно.

Основна тачка чланка

 1. Исправан простор за уградњу гасне опреме је гаранција сигурног рада система гријања.
 2. Ефикасно грејањесистем почиње са добрим пројектом.
 3. Котао за загревање гасне воде - јединица чија инсталација захтева појачану контролу.
 4. Електрични котао - могућност рјешавања проблема гријања куће с мањом снагом.
 5. Квалитетна инсталација система гријања према компетентно изведеном пројекту - гаранција сигурности, ефикасности, економичности и трајности рада опреме за гријање.