Индустријски отпад: шта је то, класификација, правила прикупљања

Свака производња има одређене попратне проблеме и посљедице, односно индустријски отпад. На пример, постројење за производњу козметике треба да одлаже течни отпад након производње робе. Масовна размјера таквог кориштења је опасна за околиш и климу. Како ријешити овакве еколошке проблеме? Наравно, пратећи изумљени алгоритам у овом случају, потребно је почети са акцијама ликвидације тренинга од предузећа.

Развој производње је остатак чврстих, течних или гасовитих супстанци природног или антропогеног поријекла, састав може бити варијабилан. Неки дијелови се могу користити за друге технолошке процесе, који се изводе на бази сировина ниског квалитета. Део супстанци које се не могу обрадити преноси се у категорију ненадокнадивих губитака и извози се у посебне полигоне.

Карактеристике индустријског отпада

Индустријски отпад се класификује у агрегатно стање, изворе формирања, могућности даље употребе, опасне особине и својства рада.

Добијене супстанце се систематизују у складу са Федералном класификацијом каталога отпада (ФЦЦИ), при чему је сваки тип идентификационог броја отпадака дигитални код.

У складу са појединачним бројем ФКЦО, обезбеђено је сакупљање индустријског отпада из предузећа, њихов извоз, прерада или сахрана.

Агрегатно стање

Све супстанце добијене током производног процеса су подељене у триагрегатна стања: гасовити, течни и чврсти индустријски отпад предузећа. Физичко стање материје, његов почетни састав и својства одређују услове могућег рециклирања.

извори образовања

Класификација индустријског отпада према извору образовања долази из индустрије.

То може укључивати све врсте индустрија:

 • Лако
 • тешка
 • Цхемицал
 • металургија

Грађевинске организације су главни загађивачи атмосфере. Ако смеће садржи живу, опасност се повећава са оштећењем спољне љуске.

Погодност за даљу употребу или рециклирање

На основу фактора трајне подобности, смеће се дели на вриједне сировине, које се лансирају у нови процес, ако га технологија прераде индустријских сировина предвиди и није погодна за поновну употребу. Строго говорећи, врсте вјежби се одређују узимајући у обзир њихов састав, карактеристике рада и специфичности којих се биљка разликује.

Класе опасности

Према степену негативног утицаја на животну средину, индустријски отпад је подијељен у 5 класа опасности:

 • Класа И - изузетно опасна, може проузроковати неповратну штету природним ресурсима (супстанце које садрже живу, галваношале) и изазвати озбиљне еколошке проблеме. Када уђу у одвод, такве супстанце могу изазвати природну катастрофу. Примарно сакупљање таквих материјала врши се одвојено од другихспецијално паковање, јер је састав изузетно опасан.
 • Класа ИИ - велика опасност, неутрализација утицаја на животну средину траје више од 30 година. Ријеч је о сумпорној киселини или електролиту, који може укључивати грађевинске и завршне материјале направљене лаком и бојом, кориштена уља или акумулаторе. Прикупљање се врши палетама, јер својства електролита изазивају страх од тровања киселином или оловом.
 • Класа ИИИ - умјерена опасност, као посљедица утјецаја еколошког система се обнавља 10 година. То је олово, потрошено моторно уље. За сакупљање користите посебну амбалажу, чија својства искључују могуће продирање воде и страних супстанци.
 • Класа ИВ - практично сигурна, оштећење се неутралише за 3 године. То може укључивати материјале чија композиција укључује уље, употреба таквих супстанци укључује различите грађевинске радове.
 • В класа - безбедна. Ова група обухвата папир и картон, грађевински материјал са дрвеним садржајем, црне и обојене метале, текстил. Чак и ако стварна својства отпада дозвољавају да се класификују као сигурна, онда треба обратити пажњу на састав. На примјер, отпад од хране, остаци папира, кутија и ткива могу постати одлична база за узгој глодаваца и паразита. Када депоније расту у количинама на територији, састав отпадних материјала више није одлучујући фактор ризика.

Сложени састав и својства медицинских препарата, течних остатака боја и лаковакао и козметика која је опасна по животну средину у случају пада у канализацију.Састав медицинског отпада омогућава да се направи разлика између могућих ризика, али у сваком случају прикупљање треба обавити уз помоћ специјалних контејнера на локацији са чврстим покровом и кровом.

Редослед коришћења индустријских отпадних материјала

Развијене су посебне технологије за одлагање различитих врста индустријског отпада. Реализација задатка почиње организовањем складишта или игралишта, где ће се наћи збирка предузећа и сортирање.

Тада је потребно закључити уговор за извоз отпада. Ако мислимо на грађевинске радове, онда ће извоз бити велики. У овој фази сировине се дијеле на материјале који су предмет прераде и неповратни губици. У првом случају, отпад се шаље у погоне за прераду и пролази одговарајуће технолошке процесе у зависности од врсте сировине.

Тако се добијају средње сировине, које се затим користе у производњи разних производа, биогаса, органских ђубрива.Врсте хране могу бити реализоване од стране запослених у предузећима. У овом случају, они ће ићи на сточну храну. Грађевински материјали могу бити корисни за обнову стамбених и приватних кућа. Отпад који не може бити користан биће сахрањен на локацији.

Нажалост, упркос техничком напретку у - још увек се много текућег отпада слијева у ријеку у друге акумулације.Ако су типови резервоара затворени, онда то угрожава постепени нестанак стоке, али ако је присутан током, онда постоји опасност од ширења дуж реке. Безбрижни произвођачи занемарују еколошке захтјеве, али могу легално платити озбиљно за то.

карактеристике извоза

Извозот на индустријски отпад моʻе да извр {и само компании кои имаат посебна дозвола за оваа активност и да ги задовољеваат захтеви за безбедносна возила.​​

Свака организација у којој се отпад сакупља мора осигурати да се сортира према нивоу опасности, изради регистар образовања свих врста отпада, као и пасоши отпада са појединачним дигиталним кодовима, који предвиђа посебан документ о класификацији отпада из предузећа (ФКЦО).

Надаље, обавеза обављања сигурног превоза мора се дати компанији која има приступ овој врсти активности. Сви радови се изводе уз помоћ специјализоване опреме. За супстанце високе токсичности користе се запечаћени контејнери. Отпаци предузећа која нису предмет даље употребе испоручују се на специјализоване депоније, гдје се одвија њихово сахрањивање.

Надзор употребе

Како би се осигурало да индустријско загађење животне средине не достигне критичну разину, процес прикупљања, извоза, складиштења, прераде и збрињавања отпадака је законски контролиран на производном, јавном и државном нивоу.

Одговорност савезних властиизвршна власт је да контролише и обезбјеђује правовремену и квалитетну реализацију комуналних услуга, самоуправних тијела, лиценцираних предузећа, сљедећих задатака:

 • Строга примјена санитарних и еколошких стандарда и захтјева у свим мјерама које се односе на прикупљање, складиштење, транспорт и одлагање индустријског отпада.
 • Организација мјера за смањење количине отпада који се може рационално користити као вриједан материјал који се може рециклирати.
 • Идентификација кршења пријављивања отпада, доводећи починиоце пред лице правде.
 • Редовна инспекција лиценци од организација које врше извоз, складиштење и одлагање отпада.

Проблем екологије се не односи само на државну власт, тако да су правна лица, која предузимају мјере за рециклажу индустријског отпада, обавезна да врше контролу и осигурају примјену санитарних и еколошких норми.

Јавна удружења и грађани такође имају право да контролишу поштовање стандарда на законодавном нивоу. Само комплексан рад ће минимизирати проблем рециклирања отпада и придржавати се граничних количина акумулације токсичног индустријског отпада, без изазивања озбиљне штете за околиш.