Индивидуално гријање у стамбеној згради: детаљан преглед

Недовољно снабдевање топлотом у вишестамбеним зградама, гура многе њихове становнике пре преласка на индивидуално грејање. Потражња за овим системом је због способности да самостално подешава температуру у кући и не овиси о томе од различитих вањских фактора. Због доступности индивидуалног гријања, у било које доба године, соба ће имати онолико топлине колико желите. Али топла кућа, чак и при јаким мразима, увек је удобност и удобност.

Поред тога, можете уштедети много. Уосталом, не морате користити додатне гријаче у хладном времену и трошити струју. Потребно је само укључити индивидуално гријање, подешавајући температуру која ће вам омогућити да се осјећате угодно.

Пажња: системи базирани на двоструким котловима омогућавају не само грејање просторија, већ и снабдевање топлом водом. Таква разноврсност додатно повећава потражњу за индивидуалним грејањем. Уосталом, захваљујући њему, можете уживати не само у топлини, већ иу врелој води.

Предности и недостаци индивидуалног грејања

Као што пракса показује, индивидуално гријање у стамбеној згради је профитабилније од централизираног. Његове предности су следеће:

  1. Способност регулисања температуре. Да бисте то урадили, потребно је само да подесите жељене параметре. Ако је потребно, могу се смањити или повећати.
  2. Штедња. То вам омогућава да уштедите много. Уосталом, ако је потребно, температура у собама може битисмањите се. И тако, количина сагорелог горива се смањује. Сходно томе, биће мање и мање трошкова.
  3. Могућност подешавања жељене температуре. Различити људи требају различите температуре у стану како би се осјећали угодно. То се може постићи само уз индивидуално гријање.

У овом систему постоје и неки недостаци - сложеност добијања дозвола и високи трошкови њеног преузимања и инсталације. Али ово ће се брзо исплатити.

Приликом уградње индивидуалног грејања за стан, треба имати у виду да се он мало разликује од аналогног система за грејање приватне куће.

Грејање приватне куће

Пре него што пређете на индивидуално грејање за станове, требало би укратко да размотрите систем који је одговоран за грејање и снабдевање топлом водом појединачне куће. Уосталом, није сваки котао, који је погодан за приватну кућу, могуће инсталирати у стану.

Такођер, схема индивидуалног гријања приватне куће је значајно различита, као у првој варијанти може се користити један и дво-крузни котао.

Напомена: Једносмерни котлови се користе само за грејање. Да би се у њима загријала вода, потребно је инсталирати додатни котао. Ако је ова опција прихватљива за куће, онда за станове, не, јер ће котао заузети слободан простор, а то није рационално. Због тога се препоручује уградња у станове тачно двокомпонентних котлова.

Одвајање од централног грејања

Пре монтажеПојединачне системе грејања треба искључити из расположивог извора топлоте. Има много везе са тим где се налази ваш стан.

Ако је мултисторија нова, онда неће бити потребно пуно времена и труда. Осим тога, модерне стамбене зграде са индивидуалним гријањем које су инсталирали девелопери сада нису неуобичајене. Један од главних циљева савремене изградње је ефикасно коришћење енергетских ресурса.

Али ако кућа у којој се ваш стан налази не спада у ову категорију, онда не треба да бринете. Уосталом, да искључите централизовано грејање у модерној кући, довољно да затворите жељени вентил и да вам топлота више неће долазити. Ова једноставност искључења повезана је са присуством индивидуалног распореда носача топлоте. Поред тога, сваки стан има свој метар.

Теже ће се искључити из централизованог снабдијевања топлотом у зградама старе зграде, јер је облога топлине уобичајена и пролази кроз успон из једног стана у други. Ако живите на високим катовима високих зграда, онда ће демонтирање уређаја за гријање бити проблематично. Али ако живите на ивицама уста, на пример, на последњем спрату, онда је много лакше, иако ће потрајати неко време.

Суочени са искључењем централног гријања, потребно је направити потребне документе за пуштање у рад стана, али са новим системом гријања, након чега ће се папир пренијети на потребну организацију.

Котао за стан

Пре инсталирањаиндивидуално гријање, потребно је унапријед одлучити који извор топлине ћете користити. Многи преферирају електричну енергију. Али идеалне опције за станове са гасом су гас.

Много тога зависи од избора котла. Требали бисте одмах одустати од идеје да инсталирате котао на течна или чврста горива. Погодни су за гријање приватне куће, али не и за стан. Уосталом, за такву опрему је потребна посебна соба. Не радите без залиха дрва, пелета, дизела или угља. И они једноставно неће моћи да их спасу.

Пажња: идеална опција за стан ће бити уградња индивидуалног гријања на бази гасног котла са два круга. Потражња за њима је довољно висока. Инсталација је једноставна и не траје много времена.

Погледајте материјал о предностима и недостацима електричног гријања у стану.

Предности котла

За рад двокружног гасног котла користи се ваздух који се извлачи из улице, а сви производи сагоревања се испуштају помоћу вентилационих цеви. Њихов ниво аутоматизације је довољно висок и потребно је само поставити потребне параметре за његов рад.

Захваљујући добро промишљеном систему аутоматизације, довод плина и његово сагоревање у пламеник настаје након примитка позитивног сигнала од постојећих сензора. То се не може догодити спонтано.

Носач топлоте у систему циркулише кроз присуство пумпе. Као расхладно средство, може се користити обична вода, илиспециал антифреезе.

У којој просторији треба инсталирати

Пажња: Гасни котлови у становима могу се монтирати не у свим просторијама. Простор у коме ће се налазити мора да испуњава следеће захтеве:

  1. Површина није мања од 4 квадратна метра, мајка улазних врата, чија је ширина већа од 80 центиметара и прозора.
  2. У зависности од модела, може бити неопходно имати систем присилне вентилације у просторији.
  3. Зид, на који ће се уграђивати котао, мора бити израђен од негоривог материјала. Ако нема таквог зида, потребно је између зида и котла поставити покривач од ватроотпорног материјала.
  4. Ако у близини има других уређаја за гријање или плин, удаљеност до њих мора бити најмање 30 центиметара.

Сви горе наведени захтеви су обавезни. Потребно их је у потпуности поштовати како би се спријечиле негативне посљедице.

котловска инсталација

Пре инсталирања котла, морате добити све дозволе за његову употребу. Увођење капацитета у погон мора се обавити у присуству представника организације одговорне за употребу такве опреме. Ангажовани су у изради пројеката за њихову инсталацију. Чак и да је пројекат израђен сам, требало би га одобрити у сличној организацији.

Захваљујући својој компактности и малој тежини, двокружни котао на гас је често причвршћен на главни зид. Ако је потребно, у ту сврху је погодна и подјела. Али треба да буде добро утврђен.

Након одабира мјеста на којем ће се котао налазити, монтажне траке треба причврстити на зид. Онда можете објесити сам котао.

Пажња: Приликом фиксирања треба имати на уму да дно котла треба да буде постављено на поду, на удаљености не мањој од 1,6 м.

На довод плина, котао мора бити повезан металним цијевима које имају потребне цертификате или посебним гуменим цријевима. Мјеста спајања, као нужно, треба пажљиво провјерити на постојаност. У ту сврху можете користити раствор сапуна. Након инсталације спремника, круг гријања мора бити спојен на постојећи сустав гријања.

закључак

Индивидуално гријање је прилика да уживате у топлини, а не да зависите од вањских фактора. Температура се лако регулише независно. Након што је у стану инсталиран зидни плински котао, могуће је обезбиједити не само добро гријање у кући, већ увијек имати на располагању топлу воду. Наравно, инсталација таквог система ће захтијевати значајно вријеме и новац, али ће се све то исплатити прилично брзо.