Индикатор напона: Типови уређаја и њихова правила коришћења

Чак и уз најједноставнији рад у електричним круговима, потребан је индикатор напона на фарми - уређај показује присуство или одсуство електричне струје и напона у мрежама од 220 до 1000 В (у зависности од уређаја). Ефикасност његове примене диктирана је пре свега чињеницом да се електрична струја не може видети очима - њено присуство се може проценити само по томе што је уређај прикључен или не.

сорте индикатора

Главна функција коју треба извршити индикатор напона је да се провери интегритет електричног кола - што зависи од тога, да ли је уређај прикључен или не. Различити уређаји различито рјешавају овај задатак - стандардни одвијач користи индикатор напона за провјеру струје која је већ у мрежи (пасивна), ау оквиру вишенамјенског тестера напона постоји цијели круг с одвојеним напајањем (активним), који вам омогућује да позовете чак и струјни извор електрична кола. Сви ови уређаји раде на сличном принципу, али имају неке разлике у правилима примјене.

Индикатор пасивног одвијача

Ово је једнополни индикатор фазе кућанства, који обавља један једини задатак - да покаже присуство или одсуство напона на одређеној тачки електричног кола. Професионални електричари се не користе због екстремно ограничене функционалности, али код куће у кутији са алаткама "за сваки случај" може бити корисно.

Несумњива предност уређаја је доступностНапон једнополног индикатора се приказује након додиривања било којег контакта који носи струју. Нула жица није потребна - његову улогу обавља тело особе која држи одвијач. Присуство или одсуство фазе показује неонску лампу у уређају - за проверу напона треба да се глава вијка дотакне проводника, а рука додирне контактну плочу на ручици.

Постављен је отпорник који штити корисника од високог напона између статора и лампе, али због тога индикатор не реагује на напон испод 50-60 волти.

Активни индикатор одвијача

Унутар тијела уређаја налази се склоп који се напаја властитим напајањем (батерије), тако да је осјетљивији детектор напона. Уместо неонске лампе, овде је ЛЕД који реагује не само на додир проводника, већ и ако убод падне у електромагнетно поље које се налази око било којег проводника напона. Ова некретнина се успјешно користи за проналажење постова у зидовима или мјестима његове литице. Морате узети одвијач за убод и држати га уз жицу - ако на неком мјесту лампа престане сјати, тада је (+/- 15 цм) оштећено ожичење.

Такође, ЛЕД индикатор ће радити ако једна рука дотакне убод, а други додирује платину у ручици. Ово својство се широко користи за ширење жица (одређивање њиховог интегритета). Само треба да узмете један крај жице у руци, а други да додирнете одвијач - ако нема литице, онда индикаторће се упалити.

Висока осетљивост уређаја је његов недостатак јер индикатор може да покаже присуство напона и где никада није био, и обрнуто - неће реаговати на квар нулте жице (осим за промену фазе и нула на местима).

Мултифункционални индикатор активног одвијача

Овај тестер напона је побољшана верзија претходног инструмента - разликује се по присутности прекидача који може регулирати осјетљивост уређаја, те га користити у контактном и безконтактном начину рада.

Такав вишенамјенски индикатор одвијача често је опремљен мини дисплејом с текућим кристалима, који показује не само присутност напона, већ и његов напон. То вам омогућава да одредите паразитне струје које је тешко препознати помоћу нормалног индикатора присуства напона у кругу.

Поред екрана, такви уређаји су опремљени зујалицом, која вам омогућава да користите уређај без прекида у условима када дигитални индикатор није видљив. У суштини, врхунски модели електронских индикаторских одвијача су поједностављени мултиметри, али са једним штедњаком умјесто двије сонде. Неки електронички индикаторски одвијач може чак и измјерити температуру површине на коју жица додирује уређај.

Сонда за узорковање (контрола)

У врећици је струја често самопроизводња напона са обичном сијалицом од 220 волти - која се назива "контрола" на професионалном жаргону. Упркос својој величини, често је прикладније, иако су све његове заслуге у потпуностиоткривени приликом тестирања трофазних мрежа.

У суштини, ово је једноставна сијалица омотана у стезаљку, а жице дјелују као сонде, које се односе на контакте на којима се провјерава присутност напона. У поређењу са другим индикаторима близине, контрола не само да указује на присуство електричне струје - светлост њеног сјаја се може разумети, нормално или у напону круга.

Додатне предности укључују могућност провере присуства све три фазе. На пример, ако постоје три жице и две од њих су "посађене" у једној фази, онда ће било који други индикатор напона на другом крају жице једноставно показати да фаза долази до сваког језгра и мотор се неће покренути у исто време. У овом случају, две контроле, спојене у серији, и слободне сонде се проверавају једна са другом - на жицама са једном фазом сијалице неће изгорети. Осим тога, контрола се увек може користити као додатна расвета.

Од недостатака уређаја, само да се једна фаза може проверити само ако постоји нула жице, додуше, тешко је замислити ситуацију са њеним одсуством.

универзална сонда

Најчешћи индекс напона међу алатима професионалне електричне енергије, који комбинира функционалност и једноставност употребе. Разноврстан уређај који све зна: дефинира фазу и нулу у АЦ мрежи, плус и минус на константи, позове ожичење, показује који напон у кругу, има звучну и визуалну индикацију.

Не свеТакви уређаји су у могућности да пронађу ожичење кроз зидове, али друге функције су више него довољне за свакодневни рад са електричарима.

Границе мерења су одређене квалитетом изолације и моделом уређаја - 220-380 или индикаторима напона до 1000 в и више.

Мултиметар - све одједном

Електрични универзални тестер, који у истом кућишту комбинира све основне уређаје које користе електричари и радиоаматери - волтметар, амперметар и охмметар. Поред тога, уређај може да провери диоде и транзисторе, као и да измјери капацитивност кондензатора.

Индикатор напона се одликује високом тачношћу мјерења - овисно о постављеном моду, одређује јачину струје, отпорност водича и друге вриједности на стотину и тридесет комада. Да би се резултати мјерења приказали, приказан је дисплеј са течним кристалима.

Шта је боље изабрати

Сви уређаји имају своје предности и мане, које треба узети у обзир приликом куповине. Поред тога, морамо разумети зашто ће бити потребно - на пример, ако се контрола савршено препоручује у трофазним круговима, онда то радите за кућну употребу, нема посебног смисла.

Чудно, али ако особа не разумије електричну енергију, онда је боље купити полупрофесионални уређај - барем универзалну сонду за 220-380В. Осим тога, то је само поуздан и потребан уређај, ако морате позвати електричара или питати пријатеље да виде ожичење, боље је да нађете добар уређај при руци.