Идеална температура у стакленику за парадајз: како доћи до њега

Температура за парадајз у стакленику - фактор на којем услови зависе од раста и развоја парадајза Када се парадајз узгаја у стакленику или стакленику, потребно је створити све услове за угодан раст. Парадајз добро расте ако има довољно светла и топлоте, добро навлажено земљиште (али не и поплављено), долази до дотока свежег ваздуха и просторија се поставља на такву температуру на којој се биљке могу развијати. Када се сви ови услови испуне, парадајз ће бити пуњен соком и дати добар усев.

Опције: на којој температури се засадити парадајз у стакленику

Било које поврће добро расте и развија се ако је у удобним условима. Посебно је важан температурни режим за биљке.

Парадајз је биљка која воли топлину и која се "боји" температура испод 16 степени. Према томе, по броју раста у стакленику неколико различитих култура, пожељно је да их се раздвајају једни од других по преградама и да се за сваку врсту утврди њен оптимални режим.

Потребно је знати да се за различите фазе узгоја парадајза захтијевају различити режими:

 • Да би семе нормално расло, потребно је одржавати топлоту не мање од 22 и не више од +25 степени;
 • Али око 7 дана након што су саднице посађене, потребно је каљење и поставити на температурни опсег од +16 - +18 степени.

Угодна температура за рајчице в стакленици не сме бити мања од 16 степени

Што се тиче влаге у стакленику или стакленику, она треба да буде унутар 60-70%.

Приликом садње изданака треба обратити пажњу не само на температуру ваздуха, већ и на степен загријавања горњих слојева тла. Пре него што почнете да засадите парадајз, боље је да се уверите да је температура најмање +15 степени. У овом случају, саднице мирно оживљавају. Ако је температура тла нижа од +10, постоји опасност да се коријени биљке савијају и понире.

Замрзнути парадајз се не може садити, чак и ако је температура само -1 степен. Сорте отпорне на мраз могу издржати око 3 степена испод нуле, али само на кратко вријеме.

Оптимална температура у пластеницима за парадајз

Парадајз припада биљкама које воле топлоту. Чак и најмања хладноћа може бити лоше за њих. Да би се ово спречило, потребна је оптимална температура у свакој фази клијања парадајза.

Така, температурните режими, в коато е предприатието се предприати за рајчет:

 • Након што се саднице појаве у земљишту, температура у стакленику треба да буде око + 15-16 степени, а затим се постепено подигне;
 • Када температура порасте до +25 степени, видеће се да су саднице почеле да добро расту;
 • Пожељно је поново спустити температуру на +16-17 степени, тако да биљке не би превише загрмјеле и извукле се.

Треба схватити да пад температуре у стакленику испод 12 степени, или повећање од више од 30 у време када биљке почињу да цветају, доводи до пада цвећа и престанка формирања још једног јајника. То је чињеницаНискотемпературни режим не даје потребну топлоту за сазревање полена, а високи - чини јајник празним.

Парадајз су термофилне биљке, због чега је одржавање удобне температуре за њих веома важно

На температурама испод +5 степени парадајз почиње да осећа нелагоду, а затим умире. Превише топло земљиште је такође штетно за парадајз.

Ако је температура у расаднику већа од +35 степени, што понекад досеже ознаку на +40 степени - биљке ће умријети од топлоте. У овом случају, хитно је потребно проветравати просторију, отворити све могуће отворе и друге конструкције. Влажност зрака не смије бити већа од 65%, а тло - 80%.

Приликом уклањања првих плодова, загревање ваздуха треба да се смањи на + 16-17 степени. Потребно је смањити стопу раста листова и тиме повећати излијевање парадајза.

Удобна температура у стакленику за парадајз: методе регулације

Понекад се дешава да време изазива изненађења и није увек пријатно. По правилу, током пролећног и јесенског периода температура често скаче и мора сачувати усев, додатно загрејати стакленик или обрнуто да га охлади.

Съгласно съсо тестирани методи, които допустува да повишат температурата в стакленици или пластинка, вклучува:

 • Ако се стакленик састоји од филма, може се додати још један слој овог материјала, који ће створити "јастук" зрака, одложити топлину;
 • Покривеност садница или кровова стаклене баште са специјалним материјалом за покривање - спанбанд ће такође битипомоћ у подизању температуре у просторији;
 • Ако, пре очекиваних мразева, мало засађивања - то ће вам помоћи да сачувате топлоту, иако не заборавите да поплочате стакленике поподне;
 • Током хладне сезоне, може се поставити још један мини-стакленик - директно преко самих биљака;
 • Мали стакленик или парницхок може се једноставно прекрити топлим стварима или тканинама.

За добър раст на парадајз в пластеникот треба да се вентилира

.

Ако је на зидовима стакленика присутан јак кондензат, потребно је одмах провјетравати цијелу просторију, иначе биљке неће преживјети од превисоке влажности.

Понекад се догоди да се температура не би требала повећавати, већ би се смањивала. Како то учинити?

Постоји неколико начина:

 • Максимална вентилација - све што се може отворити и на рачун ове температуре пада за 8 - 10 степени;
 • Брзо јутарње залијевање може смањити укупну климу у стакленику.

Узгред, запамтите да се лишће парадајза може на било који начин залијевати. У супротном ће изазвати опекотине на њиховој површини.

Температурни услови за узгој парадајза у стакленику

Јака топлота, као и хладноћа, негативно утичу на развој и раст парадајза. Услови за узгој ових усева треба да буду такви да се биљке осећају пријатно. Само у овом случају можете очекивати обилну жетву.

Парадајз може издржати врло висок пораст температуре на 40-42 степена, алисамо ако је таква топлота 1-2 дана, нема више.

Током врелог лета, посебно у јужним регионима, често је потребно проветравати стакленик, а најбоље је да отворе и врата држите отворенима.

Код врло јаке топлоте могуће је и морате отворити вентилационе отворе и врата за вентилацију

Али не само температурата на въздуха:

 • Земља не треба да буде хладнија од + 14-16 степени;
 • Вода која се залијева биљкама - не пада испод ознаке на 16 степени (идеално 20-22).

Уз веома јаку топлоту, зидове стаклене баште или стаклене баште можете покрити раствором креде у количини од 2 кг по канти воде. За ефикасност можете додати 300 мл млека. Након пада топлоте, премаз мора бити испран.

Оптимална температура у стакленику за парадајз (видео)

Правилна температура у стакленику је један од главних фактора који ће дати добру жетву. Ако клима доноси изненађења, температурни режим ће морати да буде регулисан независно. Можете, наравно, купити и додатну опрему за аутоматско подешавање, али ако се појави у џепу, потребно је још једноставније и јефтиније постићи жељену температуру.