Хранилица за птице властитим рукама: материјали, цртежи и варијанте изведбе

Зими птице имају потешкоћа. Ако на улицама има великих сњежних олуја, нашим пријатељима из пера је веома тешко наћи живот. Човек може помоћи птицама да преживе сурову зиму и спасити их од глади: само направите малу "трпезарију" за њих. Пре него што направите хранилицу сопственим рукама, морате да одредите које птице желите да се храните у тешкој зими. Потребно је да научите више о природи птица, њиховим навикама и особинама исхране. Пошто сте решили ова питања, можете одмах да пређете на случај.

разноврсност материјала

Направите фидер са било чиме. Сви пронађени материјали могу се безбедно ставити у акцију. Листа релевантних грађевинских материјала укључује:

 • пакети сокова;
 • пластичне боце и канте;
 • старе пластичне коцке за бебе;
 • коришћене ребрасте кутије;
 • велике посуде за храну.

Нема финих граница. Али хранилице из таквих "сировина" неће дуго служити. Најбоља опција је хранилица за дрво. Ако је добро импрегниран са уљем за сушење, премазан емулзијом или бојен, то ће служити годинама. Прављење такве "трпезарије" за 5 минута неће радити, али крајњи резултат је вредан времена и труда. Изгледа веома лепо и краси било коју област.

Да би се хранилице одржале издржљивијим, боље је узети дрво као грађевински материјал. У његовом одсуству, можете то учинити са шперплочом и баровима. Кров треба да штити храну од кише иснов Влажна храна није погодна за даљу употребу. Птице треба да имају могућност да слободно лете и да лете из хранилице.

Израђујемо феедер: корак-по-корак инструкција производње

Пре него што почнете са производњом, морате припремити радно место и донети неопходне алате. Требат ће нам алати од:

 • чекић;
 • одвијач;
 • нож (бољи електроблок).

Из материјала припремите чавле, вијке, љепило, четке (2к4,5 цм), шперплочу (дебљине само 4 мм), углове и шиндре. Боље је узети отпорност на шперплочу која ће продужити животни вијек производа. Али не морате га купити, могуће је да је све у вашој штали или радионици на мјесту.

Редослед акција:

 1. Прво морате покупити базу. Причврстите четири шипке са саморезним завртњима у облику дугуљастог правоугаоника. У овом случају, дужих шипки (33 цм) треба да дјелују на рубовима од 5 цм, а прије причвршћивања спојеви морају бити добро подмазани столарским љепилом. Резултат је уредна кутија.
 2. На комад шперплоче морате нацртати квадрат (страна 23 цм) за дно хранилице. Пажљиво се реже ножем или електричним апаратом за бријање, а затим се причвршћује на сакупљену кутију шипки.
 3. Сада морате узети двије шипке, свака дужина од 33 цм, и завијте их широком страном уз помоћ вијака окомитих на дуге шипке базе. У том случају морају затворити своје кратке базе и испружити по рубовима од 5 цм (аналогно дугим шипкама темеља).
 4. Затим можете почети са уградњом кровних носача. Требат ће нам 4 к 20 цм сталци за закључавање унутар трга.
 5. Склапање крова је компликованије. Прво, потребно је да направите две скелетне шипке да их причврстите на спољашњу страну рекова. Ако, приликом завртања одвијача, дрво почне да се разбија, то значи да морате претходно да направите рупе, а затим заврните вијке.

  Прекрасна фидера

 6. Кров може бити од шперплоче. Из материјала морате изрезати 2 идентична правоугаоника (21 к 33 цм). Ове делове треба добро приковати ноктима оквира. За кров да изгледа лијепо, и тако да у јаз између два листа шперплоча није добио воду, можете направити скакавац из обичног дрвеног угла. Ви само требате да га поправите са столарским лепком.
 7. Још један удар је дрвени угљен који одржава удобност птица. Израђују се у два избочена руба горње основе. Ове споне су боље направити од спајалица (2 комада по 18 цм). Они су причвршћени са столарским лепком.
 8. Потребно је размислити о томе како ће се хранилица причврстити за дрво. Најбоље је да се причврсте вијци (2 комада) који се морају заврнути у кровни пиштољ, не заборављајући да избушите рупе испред њега.

последњи ударци

Додавач је спреман. Завршна фаза радова састоји се од камуфлаже вијака са специјалним китом за дрво, брушења и обраде са заштитним раствором на воденој основи. Након сушења хранилица се може поставити на дрво, сипати и напунитисачекајте на пернате госте. Приликом избора места за вешање, обратите пажњу на места која су тешко доступна за представнике пасмина мачака и заштићена од јаких удара ветра. Ако имате малу децу, молимо вас да фиксирате хранилицу близу прозора тако да се бебе могу упознати и посматрати своје пернате пријатеље.

Хранилица за птице властитим рукама: фотографија

Хранилице за птице сопственим рукама са дрвета: цртежи