Храњење садница парадајза шпарога

У настојању да се добије добра жетва парадајза, пољопривредници већ користе различите врсте ђубрива у раним фазама узгоја усева. Дакле, алтернатива хемикалијама, биопрепаратурама и конвенционалној органској материји је пепео. У суштини, то је отпад од процеса сагоревања, али у свом саставу садржи много корисних елемената у траговима који могу послужити као вредно ђубриво за биљке. За саднице парадајза, пепео се користи као природни активатор раста и укоренител. У предложеном чланку разматрају се предности пепела и методе његове употребе.

Састав дрвеног пепела

Састав дрвеног пепела укључује: калијум; фосфор; калцијум Овај састав пепела се лако апсорбује у биљкама. Да бисте направили дрвени пепео у преливу, боље одговарали парадајз. Правилним балансирањем и храњењем парадајза постижете многе жетве и побољшате квалитет и укус финалног производа. Пошто парадајз негативно реагује на високе нивое азота у земљишту, они не перципирају увијек обиље органских и хемијских ђубрива са ловом. Пепео је оптимално средство за ђубрење због свог састава и опсега активности. Ако користите прекомерне количине органске материје, урее или нитрата, можете изазвати обилан раст зеленог дела грмља у парадајзу. Плодови неће временом расти, јер хранива шаљу енергију расту. Добијени усев ће имати низак квалитет како пролећних перформанси тако и укуса. У дрвенастом пепелу ниво азота је занемарљив, а количина калијума, фосфора и калцијума је употребно за количину материјала за слетање. Стога, пепео ђубрива тако позитивно утиче на развој плодова парадајза и на ниво приноса. Због тога како парадајз реагује на увођење пепела, може се користити на вишем нивоу него у другим усевима. Не можете користити пепео из домаћих производа сагоревања. За ђубрива од парадајза, погодне су врсте дрвета и вегетативна органска материја. У зависности од производа који се сагорева, састав пепела се мења. Тврдо дрво има више калцијума, сунцокретове стабљике су калијум, фосфор је много у кромпиру.

Храњење пепела током узгоја садница парадајза

Припремите семе за саднице и засићите енергијом помоћу пепела код куће. То ће стимулисати раст и дезинфиковати материјал. За то, једну кашичицу треба разблажити у 1 литри кишнице. У овом раствору натопите семе. Неки вртлари препоручују да не кувате, већ дајте себи воду неколико дана. Након увијања сјеменки се пресађују у припремљену земљу.

У фази узгоја садница парадајза потребне су додатне дозе елемената у траговима. Љубитељи биолошке пољопривреде у основи не користе минерална ђубрива у гајењу поврћа, успјешно уклањају недостатак хранљивих састојака увођењем коренских и коренових култура на бази биљног пепела.

У пепелу постоје високе дозе калијума и фосфора - главне супстанце одговорне за формирање јаког кореновог система са великом количиномусисни корени и будућност плодова. Поред тога, пепео је природни извор магнезијума, калцијума, калијума, гвожђа, цинка, мангана, селена, бора, јода и других елемената у траговима који су укључени у развој биосинтезе садница.

Да би се убрзао раст садница, мора се дренирати танким слојем пепела сваких 8-10 дана. Ова процедура ће такође штитити биљке од штеточина. Када се на биљкама појаве 2-3 стварна лишћа, треба их напрашити смјесом пепела и духанске прашине (у једнаким пропорцијама). Тако ћеш звиждати од летећег купусовог купуса, крсташких пликова и других инсеката.

Припрема течних ђубрива из пепела

Да би се добило комплексно ђубриво у литри чисте воде, скухати 2 кашике просијаног пепела и инсистирати на течности 3 дана. Припремите инфузиону земљу у свакој посуди са садницама или обилно влажећи земљиште у укупном капацитету слијетања. Растворени раствор се сипа у спреј и попрскава га лишћем парадајза.

Поред ђубрива, употреба пепела у фази узгоја парадајза сматра се добром профилаксо за развој бактеријских, гљивичних и вирусних обољења културе, јер пепео има снажна дезинфекциона својства и инхибира егзистенцију патогених микроорганизама у земљи и на надземном делу биљака.

Храњење парадајза код пресађивања у земљу

\ т

Дрвени пепео се користи у облику сувог праха у земљишту, додаје се земљишту са директним пресадивањем садница у отворено земљиште.Такође, када се сади саднице у земљиште у сваком бунару, потребно је додати 1-2 ст.л. дри асхес. Такав прелив ће оплодити земљиште и помоћи биљкама да постану боље. Такође, пепео се може распршити око биљака и између редова. Коришћење пепела као ђубрива може да допринесе активном расту садница. Парадајз воли калијум. Када парадајз оживи на новом месту, можете поновити завој користећи фосфор и калијум. Велики број ових витамина се налази у пепелу. Не препоручује се храњење азотом у фази раста, што ће довести до повећања раста туторства. Прскати рупе пепелом је дозвољено током вегетације.

Случајеви потребе за храњењем парадајза пепела

\ т

Пепео за саднице парадајза је важан у свим ситуацијама. Али посебно биљке захтевају такво ђубриво у случају да постоји оштар недостатак калцијума:

  • листови губе засићење и свијетле боје, појављује се свијетло-бјелкаста нијанса;
  • настаје деформација биљака, листови почињу да се увијају у цеви $ 22
  • парадајз може да одбаци цвасти;
  • неки дијелови или стабљика могу пресушити.

Такође, биљкама је потребан пепео са недостатком калијума, о чему сведочи прерано увенуће листне масе.

Чување пепела за парадајз

Употреба пепела за прераду парадајза може се обавити током вегетације. Редовито сагоревање дрвета или сламе за то није потребно, може се припремити једном за цијелу сезону. Вриједи обратити пажњупосебна пажња се посвећује начину складиштења, јер је пепео хигроскопан и са акумулацијом влаге губи своје корисне особине. Држите пепео на сувом месту. Када се навлажи у пепелу долази до хемијске реакције, а све корисне особине се минимизирају. Према томе, контејнер за складиштење пепела може се појавити у херметички затвореној, врећици за папир или папир. Чувајте ђубриво на сувом, топлом месту. Након што сте припремили пепео, можете се залијевати гнојивима за цијелу сезону.

Узгој парадајза може изгледати компликовано. Биљка је карактеристична по својој хировитости и потпуно је узгајана и плодоносна само у условима правилног осветљења, вентилације, умереног наводњавања и квалитетног ђубрења. Ако комбинујете ове компоненте у једну линију и обезбедите парадајз, биљка ће великодушно доносити плодове, а квалитет жетве парадајза ће бити висок. Правилно пакован парадајз, почев од семена, гарантује богату жетву парадајза.
Добри парадајз за вас!