Хонеицомб поликарбонат - опције дизајна, како то урадити сами!

Данас се стакленик може наћи на готово сваком шумарку. Ова једноставна конструкција омогућава не само неколико месеци да се настави топла сезона, већ и повремено повећава принос култивисаних биљака. У стакленицима можете да узгојите готово сваку културу. Најчешће у овим топлим и удобним зградама расту краставци, парадајз, патлиџани и бугарска паприка.

поликарбонат од шупљег језгра од нерђајућег челика

Стакленик и стакленик - у чему је разлика?

Да би се појаснило, вриједи размотрити разлике између стакленика и стакленика, јер многи не знају како се разликују једни од других.

 1. Гаража. Да би се одржала позитивна температура у стакленику, потребна је сунчева свјетлост, иако се могу користити помоћни извори енергије као што су угаљ, плин, дрва за огрјев или ложиво уље. Стакленик је много већи од стакленика, што омогућава да одрасла особа остане унутра.

  Приближна шема пластеника од поликарбоната

 2. Стакленик. Ово је потпуно самосталан енергетски систем. Прилив топлотне енергије се постиже на рачун биолошке разградње органских материјала (компост, стајњак итд.), А ефекат стаклене баште је под утицајем сунчеве светлости. У пластеницима скоро никада немају врата. За приступ биљкама, горњи дио је потпуно уклоњен или одбачен. Саћ је погодан за узгој садница, док ће старије биљке бити погодније за пространије стаклене баште.

  Кабриолет из стакленика из поликарбоната

Све врсте пластеника имајуЊегов главни задатак је да очува унутрашњу топлотну енергију, тако да при избору материјала и изградњи конструкције, највећу пажњу треба посветити минимизирању топлотних губитака.

Шта чини стакленик бољим?

Прије неколико деценија, такво питање се могло чинити неприкладним. У то вријеме, оквир за стакленике је изведен из било којег одговарајућег материјала, а као незамјењива полиетиленска фолија појавила се као покровни материјал (који се још увијек налазио у трговинама). Филм је фиксиран на лукове, а његово подизање и спуштање регулисано је нивоом температуре у стакленику. Недостаци оваквог стакленика могу се уочити у малом вијеку трајања полиетиленске фолије - ријетко за више од двије љетне сезоне; Из заслуга - упоредна јефтиност полиетилена.

Оквир прекривен полиетиленском фолијом

Напомена! Напреднији и практичнији дизајн сматран је стакленом стаклеником. Стакло је боље прошло кроз сунчеве зраке и имало је много дужи радни вијек. Главни недостаци били су крхкост и опасност од стављања у земљу оштрих фрагмената.

Данас, прве двије врсте стакленика још увијек се могу наћи у сеоским кућама, али длан првенства, без сумње, узели су стакленике из поликарбоната. Овај материјал има запањујуће особине - лаган је, издржљив, флексибилан, транспарентан, савршено преноси топлоту у стакленику, али је врло невољно даје у атмосферу. Једина ствар која још неке туристе задржава да је купују -прилично високе цене.

надземни стакленик

Која врста поликарбоната даје предност?

Данас се на тржишту појављују двије врсте поликарбоната:

 • монолит;
 • ћелијски.

Монолитни поликарбонат је сличан флексибилном стаклу, које може бити различите дебљине и боје. Радни век може достићи неколико деценија. При једнакој дебљини кошта мало скупљи мобилни. Најчешће се користи у изградњи ограда, надстрешница, надстрешница и тако даље

монолитни поликарбонат

Ћелијски поликарбонат је конструктивно дводимензионални танки слој полимера, спојен крутим ребрима, размакнутим у правилним интервалима. Шупљине испуњене ваздухом, пружају ову врсту материјала запањујућим квалитетима топлотне изолације, што га чини идеалном опцијом за изградњу стакленика и стакленика. Монолит се разликује по нешто нижој цијени и краћем вијеку трајања.

целуларни поликарбонат

Што је профитабилније - купити готов стакленик или изградити себе?

Да би се разумела разлика, довољно је упоредити укупне трошкове набавке материјала за независну зграду са трошком фабричког комплета.

Табела. Шта вам је потребно да изградите стандардну стакленику просечне величине.

|
Име Број, ком. Цена по ком. Укупни трошкови, руб.
Стандардни поликарбонатни лист дебљине 4 мм 1 2000 2000
Поцинкованоцев квадратног попречног пресека 20х20х1,5 мм 22 50 1100
Саморезни вијци, електроде, петље, остали потрошни материјали - -500

Укупно: укупни трошкови изградње једнокраке стаклене баште димензија 3х1,2х1,8 м коштају око 3.600 рубаља.

Шема од стакленика од поликарбоната са једном шарком

У трговинама, комплет за инсталирање сличног стакленика ће коштати много више. Међутим, ако фондови допуштају, и уштеде вријеме и енергију, можете преферирати и ову опцију. Још један плус стакленика фабричке производње - сви његови дијелови су идеално постављени једни на друге, а власник дацха ће бити ослобођен могућих грешака у дизајну /монтажи.

Главне конструкције пластеника из поликарбоната

Узмите у обзир најпопуларније нацрте стакленика из поликарбоната.

 1. Дубоки стакленик. Користи се веома ретко. То је дубоки ров, чији се обод налази и уграђен је затворени оквир. Главна предност оваквог стакленика је боља уштеда енергије смањењем површине за хлађење. Лоша страна је сложеност производње и статички дизајн.

  Дубоки стакленик за биогорива

 2. Буттерфли греенхоусе. Карактеристике таквог дизајна омогућавају вам да лако приступите биљкама са било које стране, као и да ефикасније проветрите простор у стакленику.

  Буттерфли греенхоусе

 3. Хлеб стакленика (пуж). Лучна структура, која се састоји од два узајамно ојачананезависне површине. Полукружни зглобни зидови се лако могу помицати, омогућавајући приступ биљкама за наводњавање, плијевљење или жетву. Постоје модели са једним и два покретна вентила.

  Хлеб од зрна стакленика

 4. Белгиан Греенхоусе. Једнослојна равна кровна конструкција. Најчешће се користи за узгој високих усјева.

  Белгијска пластеника

Да ли треба да изградите фондацију?

Да се ​​стакленик не разнесе насилним ветром, али читава структура је била прилично крута и стабилна, потребно је направити темељ. Ово ће вам одузети доста времена и, ако је потребно, лако ћете преместити стакленик на ново место.

Овде, као што видимо, стакленик је постављен на дрвену подлогу

Ево једноставног скупа материјала који ће бити потребан за изградњу темеља:

 • дрвене греде 12к12 мм;
 • рубероид;
 • резбарење дрва;
 • нож;
 • рулет;
 • антисептик;
 • лопата.

На ободу конструкције ископаног рова ширина и дубина прелазе греду за 5-7 мм. Рубероид је положен у ров. Затим се припремају и третирају антисептичком композицијом комади дрвета прописане дужине. Након тога се греда поставља у ров, а руб кровног материјала се омата у правцу темеља (ако је потребно кровни материјал може се причврстити на греду помоћу кламерице). Остаје сигурно причвршћивање шипки вијцима - темељ је спреман.

Пример фондације у стакленику

Који материјал изабрати за израду оквира?

Труп служи као врста скелета, који држи цијели дизајн стакленика. Због тога је неопходно овдје пажљиво приступити избору материјала. Најјефтинија и најраспрострањенија опција је дрвени оквир. Дрво је лако обрадити, али је јефтино и служи много мање. Обични стакленик из грубог дрвета ријетко служи више од 3-4 године. Међутим, ако су дрвени дијелови претходно обрађени антисептиком, вијек трајања конструкције може се повећати на 10 година.

Скупа, али трајнија опција може бити употреба металног профила. Пропасти такве опције - сложенија инсталација (посебно када се граде стакленици сами), као и тенденција корозије метала.

Варијанта израде оквира за жетву за крух

Напомена! Најпрактичнија опција је употреба поцинчаног профила. Међутим, такви стакленици су прилично велики због високих трошкова.

Размотрите најједноставнију опцију - дрвени оквир за стакленике. За рад вам је потребна дрвена шипка 50к50 или 40к40 мм, плоча дебљине 25-30 мм, и ширина 100-150 мм, сталак 30к20 цм, антисептички, метал-пластичне цијеви цијеви 20-25 мм у пречнику, причвршћивање углова.

Табела. Корак по корак упутства за израду дрвеног оквира за стакленике.

\ т \ т
Кораци, илустрације опис акција

На темељима или само на равном теренуподићи кутију. Израђује се од резане плоче дебљине 25-30 мм. Плоче су чврсто причвршћене једна за другу и убране у плочама жељене величине уз помоћ сегмената шина 20к30 мм. Висина стаклене баште заснована је на броју дасака и може бити у распону од 20 до 50 цм, а висока кутија се прави уређењем топлог кревета у стакленику.

Монтажа угаоних носача

Штитови се постављају на марку и причвршћују њихове крајеве на угаоне полице од шипке 50к50 мм помоћу вијака или углова. Врх регала се реже под углом од 45 степени. Унутрашњост кутије се пажљиво третира антисептичким, сушеним и запечаћеним зидовима са хидроизолационим материјалом - рубероидом или аналозима. У сјеверним дијеловима зида може се додатно изолирати пјеном или полистиренским плочама.
\ т

Косине греде и средњи носачи

Греде и сталци формирају крајње зидове. Просјечан сталак се израђује од шипке 50к50 мм, ставља се строго у средину предњих зидова и причвршћује на плоче на угловима и вијцима. Греде од шипке 50х50 мм обиљежавају на мјесту, стављајући их у кутне и просјечне регале, пиљењем у величини. Када се користи као филмска облога, препоручује се да се рукује са шипком - да се уклони посјекотина и да се згусне.

Причвршћивање греда уз помоћ углова

Причврстите греде помоћу углова. За повезивање са кутним регалима, користите углове од 135 степени, за причвршћивање на средњи носач - за 45 степени. Ако немате одговарајуће углове, можете га користитиперфорирана метална трака. Сеци се на сегменте од 8-10 цм и фиксирају на 6-8 вијака у сваком цвору. Челични углови без заштитног премаза захтевају фарбање, галванизацију се не може обрадити.

Средњи регали

Средње регале чине и шипка 50к50 мм. Нанесите их на зид и означите их на месту, причврстите их изнутра челичном перфорираном траком. Удаљеност између регала треба да буде 40-50 цм, њихов број зависи од ширине стакленика. Унутар, да би се ојачао дизајн, можете поправити шал од комада шперплоче.
\ т

ридге тимбер

Црногорична греда од шипке 50к50 мм наслагана на средњим полицама и причвршћена на углове. Уклањање бриљантне шипке са обе стране треба да буде најмање 15 цм - пре тога, када се користи стакленик, причврстите филм умотан у ролну. Од греде, уклоните горње шиљке и скицу како бисте избјегли оштећење филма.

Правоугаони оквири из цеви

Правокутни оквири су направљени од метал-пластичних цеви - они су погоднији за савијање на правим местима, штавише, остају у форми. Корак инсталације цеви је 0,5-0,8 м. Један од зидова може се користити као шаблон. Цев се наноси на угаоне полице и греде и означава тачке савијања. Савијте цеви савијањем опруге.
\ т

Причвршћивање сплавова

Причврстите шипкасти оквир уз помоћ перфорираних металних трака и одвијача. У доњем делу цеви ухватите 2-3 стезаљке. Врх на месту уградњеТрави нам треба хоризонтални дио цијеви дужине 5 цм како би се боље уклопио у шипку. Постоји само једна точка везивања.

Карактеристике инсталације поликарбоната

Након завршетка радова на изградњи темеља и оквира стаклене баште потребно је започети са уградњом плоча од поликарбоната.

Следећи алати могу бити од користи:

 • перфорирана и заптивна трака;
 • маркер;
 • поликарбонатне плоче;
 • специјални вијци из Тхермосхаке-а;
 • бушилица;
 • ручна кружна пила.

Како би стакленик изгледао лијепо и естетски, потребно је што више одрезати поликарбонатне плоче. За такве сврхе најбоље одговара ручна кружна пила. Рез је раван и раван.

Поликарбонатно сечење са електричним алатом

Након припреме свих елемената конструкције, потребно је даље обрадити поликарбонатне крајеве. Да би се спречило продирање прашине и влаге, један од крајева треба пажљиво затворити са заптивном траком. Ако се то не уради, полимер може прерано потамнити, што ће негативно утицати на количину сунчеве светлости коју добијају биљке. Супротни крај је најбоље запечаћен са перфорираном траком. То ће помоћи да се спречи кондензација и ефикасно штити од прашине и остатака.

перфорирана трака

За причвршћивање нарезаних комада поликарбоната на оквир стакленика потребно је купити специјалне вијке из Термосхаибе.

Термосклопке од пластике заполикарбонат

\ т

Термо-осовина, с једне стране, помоћи ће вам да не вучете вијак, који је за целуларни поликарбонат врло важна точка. Непотребно затегнут одвијач ће резултирати стискањем ћелијске структуре листа, што може изазвати пукотине и скратити вијек трајања материјала. С друге стране, ако је вијак лагано затегнут, контакт полимерног лима са оквиром ће бити лабав, плоча ће вибрирати и преурањено ће се срушити на тачки контакта.

Схема причвршћивања поликарбонатних плоча на метални оквир

Осим тога, расхладни елемент ће вам помоћи да обезбедите потребан простор на месту уградње. Ово је неопходно за компресију температуре или експанзију материјала приликом промене годишњих доба. Ако занемарите употребу Тхермосхаке-а, у хладним или топлим листовима поликарбоната може доћи до деформације, што значајно погоршава изглед стакленика и скраћује животни вијек његовог сервиса.

Поликарбонатни лептир пластеник

\ т

Греенхоусе "Пролисок"

Стакленик "Пролисок" је универзални дизајн, који ће, као и сваки други сличан уређај, омогућити успјешно гајење различитих култура. Прочитајте више овде.

Неколико корисних савета

 1. Ако загрејани стакленик обезбјеђује лучну структуру, треба имати на уму - поликарбонатну плочу треба преклопити само у смјеру крутих ребара.
 2. Не треба да штедите на конструкцији оквира. Ако је оквир дрвен - дрво треба бити равномерно и суво. Ако је метал - боље је узети профил са цинковањем.
 3. Потребно је покушати избјећи стварање пукотина у дизајну стакленика. Због ових пукотина, конструкција ће неизбјежно изгубити толико топлине.
 4. Оптимално вријеме за изградњу стакленика - рано прољеће или касна јесен. У овим периодима, просечна температура ваздуха је што ближа идеалном за рад са поликарбонатом (од +10 до +12 степени Целзијуса).

Видео - Поликарбонат "Купус", колекција