Хидроизолационе купке, избор и уградња материјала

Високе температуре и влажност, које стварају микроклиматску купку, могу негативно утицати на трајност саме конструкције. Хидрозаштита је потребна за купање из било којег грађевинског материјала, али је најрелевантнија за дрвене зграде.За хидроизолацију су потребни сви конструкцијски елементи: зидови, плафон, под и темељ.

Ако су радови на заштити водонепропусности изведени погрешно, то ће довести до пресађивања гљивица плесни унутар структуре. Вреди размотрити како се проводе мјере водонепропусности сваког конструкцијског елемента купке.

Извођење хидроизолационих мјера за темељ, под, зидове и стропове може бити могуће употребом различитих материјала.

хидроизолација темеља

Да би се темељ темељно водонепропусно, потребно је испод њега поставити дренажни материјал.У ту сврху ће се уклопити јастук од песка и шљунка. Његова дебљина је око 20 центиметара. Уградња у конструкцију спречава стагнацију воде испод самог темеља.

Након уградње одвода, поставља се оплата, затим се полаже темељ. Након што се бетонски темељ замрзне, водонепропусна заштита темеља изводи се хоризонтално и вертикално.

Стварање поуздане хидро заштите подлоге могуће је уз заједничку употребу вертикалне и хоризонталне изолације.

Хоризонтална хидроизолација се врши помоћу неколико слојева рубероида, којиполаже се директно на темељ. Број слојева треба да буде од три или више.

Вертикална хидроизолација је тежа него хоризонтална. Требало би почети са потплатом темеља, а одозго се придржавати хоризонталне хидроизолације.

Постоје два главна технолошка начина имплементације вертикалне хидроизолационе методе:

 • Лепљење.За његову примену коришћени су наплавиеми ваљани материјали, који укључују битумен и полимерне супстанце. Такође, хидроизолација за заптивање се може извести помоћу полимерних мембрана. Важна карактеристика мембранског материјала је недостатак континуираног лепљења на основу. Као резултат, трајност мембране не зависи од деформације елемената и целе конструкције. Мембрански материјали се могу монтирати на влажну подлогу. Структура неких мембрана укључује стабилизирајуће компоненте које им дају отпорност на дјеловање агресивних твари (лужине, киселине, соли) и биолошких агенаса. Да би се заштитиле мембране од дејства на њих, уља која растварају композиције и масне супстанце користе геотекстиле отпорне на игле.
 • Ребрасти.Погодан за високу поузданост за заштиту темеља од капиларног продора течности. Израђен је од битуменско-полимерних или битуменских китова. Као резултат, можете добити бешавну превлаку, која се наноси ручно или механички када се користи спреј. Прије почетка мјера за хидроизолацију треба очистити темељ загађења, елиминиратиНеједнакости у употреби цементних мјешавина.

Водоотпорна композиција се наноси у слоју, број и дебљина слојева одређује се дубином полагања темеља. Наношење следећег слоја мора се извршити након сушења претходног.

Ако се полимерни китови примењују за израду хидроизолационог темеља за купатило, захтјеви површине неће бити толико крути: садржај влаге у бази може бити до 8%. Да би се проверила спремност површине за наставак рада, потребно је ставити квадратни метални квадратни полиетилен. Ако се током дана на филму не појави кондензована влага, онда можете нанети хидроизолациони састав.

Да би се побољшала адхезија бетонске основе и хидроизолације, потребно је користити прајмер.Пример је врста прајмера који се користи за припрему базе пре премазивања. Битуменски први слој (који се користи као композиција прајмера) може се купити у готовом облику, али можете користити мешавину направљену својим рукама. Потребно је изабрати прајмер који одговара саставу мастикс материјала.

Хидроизолација гипса темеља се изводи уз помоћ минерално-цементног малтера , који укључује додатне компоненте за повећање отпорности на влагу. Дебљина свих нанетих слојева може досећи 22 милиметра.

Ако изградња купатила није далеко од акумулације, квалитет хидроизолације темеља је од посебног значаја,не треба занемарити.

По завршетку хидроизолације темеља, потребно је испунити јаме масном глином по ободу. То вам омогућава да формирате додатни хидроизолациони слој.

Хидроизолација зидова у купатилу

За извођење хидроизолационих зидова за купатило (у парцели, парној соби и простору за одмарање) користите нови фолијски материјал.Осим што обезбеђује хидроизолацију, она обезбеђује заштиту од топлоте и паре. Пјенасти материјал се једноставно монтира, његова примена не утиче на површину просторије.

Могућност одабира фолијског материјала, вођена сврхом употребе. Дакле, материјали за крафт папир су погодни за парну собу, а просторије и просторије за рекреацију - Изок, Исолон, Пенофол.

Материјал за хидро-- и парну баријеру, на бази фолијског крафт папира, смањује одржавање паре, смањује губитак топлоте кроз зидове, спречава накупљање течности у зидовима. Одсуство полимера у материјалу омогућава употребу на температури изнад 100 ° Ц.

Имплементација хидроизолације фолијским материјалом врши се у складу са сљедећим фазама рада:

 • На зид треба вертикално причврстити на шипке са карактеристикама попречног пресека 40к40 мм.
 • Између шипки морате поставити грејач (дебљине 40 мм).
 • На врху греде је фолијски хидроизолациони материјал, који је причвршћен за њега помоћу кламерице.
 • Да бисте уклонили листове хидроизолације, нанесите тракуалуминијумска база.
 • На врху плахти до шипки су привезане шине.
 • Плоче су даље фиксиране у сврху облагања.

Плоче испод зидова не ноктију тако да је након завршетка хидроизолације пода остала могућност изолације спојева хидроизолационих материјала зидова и подова.

хидроизолација пода

Хидроизолација пода у кади се врши након завршетка изолације зида. Технологија водонепропусности у овом случају одређена је материјалом од којег је под. Најчешћи материјали за под у купатилу су бетонски или дрвени подови.

Бетонски подови су предвиђени за бацање и парење, због чињенице да се дрво брзо окреће у условима високе влажности.

Хидроизолација бетонског пода у пари и помичној изведби врши се у две варијанте:

 • Трепери.Најпопуларнија врста хидроизолације. За његову провођење, изравнати површину и користити битумен или полимер мастикс. Ако инструкција прописује примену више слојева, онда је њихово преклапање окомито на правац.
 • Лијепљење.У почетку, плоче од шперплоче су причвршћене на груби под и хидроизол је положен преко њих. Овај материјал је азбест-целулоза или азбестни картон који импрегнира уљним битуменом. Рубови хидроисоле се таложе на површину зидова, након чега се спојеви хидроизоле са изолацијом од фолијског зида фиксирају помоћу алуминијумског вискија. После тогаХидроизол прекривен ојачаном мрежом и изливен цементном кошуљицом. Да би се заштитили зидови, употребом грађевинске љепљиве траке. На врху кравате је плочица.

Ако је купатило, подови се попуњавају након 1-2 године скупљања. Ако то урадите раније, на бетонском поду се формирају пукотине.

Најбоља хидроизолација бетонског пода у нагибу и парењу постиже се у ситуацији када се на врх спојница наноси додатни слој материјала за бртвљење.

Хидроизолација дрвених подова у кади је изузетно важна, јер дрво није отпорно на влагу. Развијене су двије верзије подне изолације, што је одређено пројектном варијантом. Подови цуре и не пропуштају.

Из овога произлази верзија за хидроизолацију:

 • Текућа врста подова се користи у топлим регијама и представља варијацију хладних подова.У сличној структуралној шеми, претпоставља се да течност тече кроз пукотине између плоча и њено упијање у земљу или излаз на површину, што је одређено различитим земљиштем. Слични подови су једноставни и јефтини код уградње. Да би се продужило трајање експлоатације пода, заостатке треба третирати специјалном композицијом против труљења, подлогу за заостајање треба изоловати рубероидом или парцхамином, а на плочи два пута примијенити сушење. Подземље би требало да буде направљено висококвалитетном вентилацијом, која ће омогућити кратко сушење подова.
 • Да ли је цурење пода компликованије у инсталацији,али за њега карактерише предност - он је топао.Ова верзија пода је постављена са нагибом од десет степени до централног дијела у којем се налази одвод. Како направити водонепропусност пода у кади, ако не процури? На трупцима је потребно попунити плоче за подршку, положити их на прелиминарни под, након тога - рубероид или полимерни филм у неколико слојева. Рубови рубероида се подмазују загрејаним битуменом, а спојеви филма се покривају траком (изолацијом). Следи слој термоизолационог материјала (стаклена вуна или преграда од експандиране глине). Да бисте постигли хидроизолацију гријача, нанесите неколико слојева малтера на рубероид. Затим су постављени завршни подови.

Да би се осигурала ефикасна вентилација и спријечило труљење дрвеног пода, након хидроизолационог слоја, оставља се празнина прије завршног пода.

хидроизолација стропова

Хидроизолација купатила на стропу врши се на исти начин као што се проводе мјере хидроизолације зидова. Прво, четке су причвршћене на плафон скице, између њих је фиксна изолација. Затим, плоче фиксирају фолију отпорну на водонепропусност (метализирана страна треба бити окренута према унутрашњости просторије). Затим ноктију бројне шипке, на њима причвршћивање платна (завршни стропови). То омогућава да се обезбеди оптимална хидроизолациона заштита целокупних просторија.

Захтеви за хидроизолационе материјале

Да би хидроизолација била делотворна, потребно је одабрати материјале који испуњавају следеће захтеве:

 • Атмосферски отпор.
 • Отпорност на микроорганизме.
 • Водонепропусност - својство не пролази кроз течност.
 • Отпорност на воду - својство да задржи карактеристике када је изложено влази.
 • Трајност.
 • Пропусност пара.
 • Отпорност на температурне флуктуације.
 • Хемијска отпорност.
 • Отпорност на механичка оштећења.

Ако материјал испуњава све наведене захтјеве, може се одабрати за мјере хидроизолације. При куповини треба узети у обзир методе хидроизолације сваког конструктивног елемента купатила.

Видео: третман и загревање купатила

Дакле, хидроизолација купатила из унутрашњости је лака, премда превише рада. Важно је да такав приступ омогући заштиту елемената дизајна купке од дјеловања прекомјерне влаге. Да би мјере хидроизолације биле најефикасније, потребно је примијенити квалитативне и релевантне материјале, а по њиховом избору, водити се посебностима дизајна зграде.

Хидроизолација за купање - најбољи начин да се повећа његова издржљивост и функционалност. Правилна комбинација материјала и метода хидроизолације значајно ће повећати вијек трајања конструкције.