Хидроизолација зидова испред зграде, како почети?

Цигла - заједнички грађевински материјал, који има порозну (прозрачну) структуру, која је способна да апсорбује влагу у атмосфери, која се потом испушта. Али такве падавине не могу да апсорбују што је брже могуће дати грађевински материјал након што се након неколико секунди испаре у ваздуху, али озбиљнији природни услови могу проузроковати озбиљну штету на цигли.

У овом чланку ће се детаљно описати процес хидроизолације, њене врсте и карактеристике грађевинских радова.

Зашто морам да изолујем зид?

Хидроизолација свих зидова је веома важна фаза у изградњи било које зграде, тако да ће зидови трајати много дуже, јер временски услови, падавине и промјене температуре негативно утичу на њихов радни статус.

Ако, без изолације од воде, она продире унутар цигле кроз мале пукотине улази у хемијску реакцију са компонентама грађевинског материјала, што доводи до прераног старења материјала, крхкости и његове крхкости, и свих додатних елемената (челичне мреже и ће бити рђа.

Као резултат тога, снага и носивост зида знатно се смањује. Стога, сваком власнику куће се саветује да ову позорницу пажљиво узме у изградњу своје тврђаве, иначе, за неколико година, може се савити.

Карактеристике хидроизолационих зидова од цигле

У правилу, заштита зидова од влаге врши се извана, јер је ријетко изнутра, кадамогу само погоршати стање зида. То је због чињенице да унутрашња изолација доводи до стварања вишка влаге унутар грађевинског материјала при интеракцији са цементним темељима. Због тога такав посао треба обавити приликом изградње саме зграде.

Типови изолационих материјала

 • Мазиво. За извођење ових радова користи се грађевинска мастика, израђена на битуменској основи са додатком синтетичке смоле за јачање вискозних својстава материјала. Добра алтернатива битуменским мастима је његов савременији аналог на бази еластичне полимер-цементне композиције. На бази полимер-цемента налази се вештачка осушена мешавина која се раствара у води од латекса (однос једни према другима). Захваљујући овој композицији материјал има својства истезања и оптерећења.
 • Лепљење изолације - ово је најјефтинији, најједноставнији и најприступачнији начин за водоотпорне зидове куће. Гипсана плоча за зидове састоји се од картона и стаклених тканина, које су утиснуте дебелим папиром. Овај материјал је доступан у три врсте: ролна, плоча и плоча. Лијепљење се препоручује за вањску изолацију од воде.
 • Рубероид се такође може приписати једном од многих начина да се зидови заштите од воде, али због своје крхкости, он је претјерано склон механичким оштећењима и пропадању. Предност кровног материјала је јефтина и брза инсталација. Снажнији материјал је рубероид од фибергласа, али кошта много скупље. Да продужи њен рокпрепоручује се употреба слоја цемента за пуњење.

Пре наношења заштитног слоја, зид мора бити очишћен и поравнат како би се постигао савршен резултат.

Спољна хидроизолација зида

Да би се зидови заштитили од утицаја различитих временских фактора, неопходно је да им се обезбеди хидроизолација зидова споља на следећи начин:

 • од зида, потребно је уклонити контаминацију и остатке претходних премаза (ако их има). Не би требало да остане неједнакости, масне мрље и боје;
 • ако је потребно, радна површина је поравната, загарантована и равномерно осушена како би се спречило стварање неједнакости;
 • даље, у зависности од тога који је тип хидроизолације одабран (вертикални и хоризонтални), почиње примена материјала. У првом случају, за вертикалну изолацију зидова користе се универзални премази - везани материјали, ау другом - лакови.

Маскирање изолационих материјала:

 • Зид се загрева конвенционалним гориоником у топло стање, након чега се лијепи посебним тракама које штите од влаге и протока воде из зида од опеке.
 • Нанете траке су равне и суве.

Оплата на циглене зидове:

 • У овом случају, радна површина се такође препоручује да се загреје како би материјал био бољи;
 • даље, уобичајеним ваљком или четком, зид од цигле бледи до пуног покривања;
 • материјал се суши и замрзава.

Унутрашња изолација зидова

Хидроизолација зидова од опеке из унутрашњости водовода користи се ако се просторија још мора загријати, јер се у том случају сви материјали наносе не на саму радну површину, већ на њен врх и то на следећи начин: ]

 • За ове сврхе, најбоље је користити специјализоване импрегнације, као и гипс и гладилицу уз додатак водоодбојних компоненти. Такодје, недавно, цесто је поцела да се користи импрегнација тецности, на пример, на зид се наноси тецна тапета, која сама по себи знаци упијање влаге. Истина, такав лијек ће се морати с времена на вријеме мијењати.
 • Такође, власник куће или радник може да користи сухе материјале за ударање са додатком акрилних компоненти и грађевинских китова. Таква хидроизолација ће бити тежа времена, али ће служити, као што сте вероватно већ схватили, неколико пута дуже, а непосредна замена прети тек за 15-20 година (да се течна тапета лепи за 7 година, јер апсорбујуће компоненте више неће испуњавати своје обавезе) трикови).

Универзална хидроизолација

Универзални третман зидова од цигле може се назвати традиционалном методом хидроизолације са благо побољшаним дизајном. Другим речима, на поду вербално изграђене, која се састоји од дренаже од 50 милиметара, на зид од цигле наноси се ролна водонепропусног материјала, облога од дрвета и причвршћивање оквира. Сличан дизајнне само да се добро супротставља влази, већ и загрева зидове због вишеслојности.

Главна карактеристика овог конструктивног рјешења може се назвати двоструки рубероидни слој, који је супротан продорној влази.

Треба имати на уму да универзална заштита од влаге има своје слабости које треба узети у обзир приликом изградње:

 • Балкони и прозорски отвори имају слабу заптивност и метални пропуштања се користе да би се обезбедили. Оне су донекле супериорне у односу на сличне изолаторе ваљака на уштрб дужег животног века и свестраности, али су скупље.
 • Шавови опеке су такође веома рањиво место које захтева додатну заштиту. Обично се пуне цементним малтером, али због своје густине, довољно често шавови остају непотпуни. У овом случају, потребно је мало разблажити раствор и поново га напунити.

Зидар се такође може заситити, што лоше утиче на њихове оперативне особине, а да би се избјегла ова ситуација потребно је:

 • У дренажној шупљини постоји додатна решетка за хватање и задржавање смећа.
 • Током изградње, водите рачуна да растојање између зида и дренаже буде мање од 50 милиметара, иначе вода може да продре у унутрашњост.

Изолација од влаге у основи цигле

Хидроизолација темеља од цигле такође игра важну улогуда бисте заштитили свој дом од нежељеног продора влаге.Да би се обавили поправци потребно је:

 • за чишћење пода од вањског премаза (линолеум, паркет, тепих, итд.);
 • очистити радну површину од свих контаминација и неједнакости које су се могле појавити у вријеме постојања куће.

Подлогу равномерно утрљајте са водоотпорним мастиксом, који је поуздан, практичан и истовремено јефтин грађевински материјал који ће штитити зграду од протока подземних вода и цурења.

 • Сушити нанесену мастику и окренути под на његово место (препоручује се сушење коначне верзије са грађевинским сушилом за косу око минут како би се спријечило исушивање мастикса, али има времена да се залијепи с горњим слојем).

Чување поклопца од влаге

База такође мора бити заштићена од падајуће воде, јер кроз њу зграда може почети да трули. Најпогоднија је хоризонтална хидроизолација, која се држи што ближе подлози радне површине и не допушта влагу.

закључак

Као што видите, хидроизолација зидова од опеке је веома важан аспект у било којој конструкцији, јер је заштита од продирања влаге гаранција трајности зграде. Такође треба имати на уму да прекомерна количина влаге доводи до превремених трулежних структура.

За почетак, неопходно је одредити коју врсту изолације ће власник куће користити (хоризонтално или вертикално) и који је најбољиПогодан начин обраде (лепљење, примена специјалних грађевинских маски, итд.) За коришћене грађевинске материјале.