хидроизолација сухозида

Поправци у кухињи или купаоницама захтијевају посебну пажњу при избору завршних материјала који се користе у унутрашњости. Повећана влажност и промене режима температуре у овим собама стварају агресивно окружење које негативно утиче на материјале. Гипсана плоча се широко користи за завршне радове. Овај материјал вам омогућава да значајно скратите услове поправки и извршите било коју идеју за пројектовање. У влажним и влажним просторима за прераду користе се посебни суви зид отпоран на влагу.

суви зид отпоран на влагу

Плоча сухозида је два листа густог папира, између којих се налази слој гипса, обично од 8 до 12 мм. Употреба сухозида у завршним радовима даје низ предности:

  • Не захтева поравнање главних зидова
  • Сви инжењерски системи и електрична енергија могу се монтирати између гипсане плоче и главног зида, као и, по потреби, топлотне и звучне изолације
  • Лакоћа монтаже вам омогућава да извршите поправке што је пре могуће
  • Употреба сухозида омогућава вам да утеловљавате било коју идеју дизајна
  • При раду са сухозидом постоји мала количина смећа и прљавштине

Суви зид отпоран на влагу карактерише чињеница да се листови папира који се користе за производњу сухозида третирају посебним водоотпорним раствором. Постоји неколико врста гипсаних плоча од гипса отпорних на влагу, које се разликују по броју и типуспецијални додаци. Неке врсте сухозида садрже у својој структури специјална влакна за ојачање, која сувој површини додају додатну снагу. Влажни сухозид је обојен у плаво или зелено. Упркос чињеници да отпорни на влагу суви зид има водоодбојна својства, његова примена у обради просторија са агресивним окружењем захтева спровођење додатних хидроизолационих радова.

хидроизолациони радови

Пре него што наставите са уградњом сувог зида, потребно је третирати површину зидова и плафона просторије посебном акрилном импрегнацијом дубоког продирања. Продирући у структуру материјала, сигурно причвршћује површину, повезује и армира проблематична подручја. Овај третман може значајно повећати животни век купатила и заштитити га од штетних утицаја агресивног окружења.

Додатна хидроизолација гипсаних плоча у купатилу је неопходна мјера. За хидроизолацију зидова купатила из сухозида примијените импрегнацију и китове дубоког продирања, наносећи их на површину ваљком или четком. Посебно је важно пажљиво руковати зглобовима и површинама сухозида, јер су то најрањивија мјеста за продирање влаге. Коришћена средства као што су "Долпхин", "Хидросит" и други.

Хидроизолациони мастикс "Кнауф" или "флохендикт" се наноси на задњу површину ГКЛВ. За хидроизолацију могуће је користити ПВА љепило или обичну уљану боју (али бојатиможе се нанијети на предњу страну, јер након тога неће бити могуће залијепити је плочицом.

Обрада површина водонепропусним материјалима мора се вршити два пута у размаку од 24 сата, а накнадни завршни радови морају се обављати тек након потпуног сушења импрегнације.

У већини случајева, зидови купаонице су обложени керамичким плочицама, стога је важна хидроизолација сухозида испод плочица - примјена акрилног водоотпорног прајмера дубоког продирања, разријеђеног љепила за плочице, углови се затварају водоотпорном траком, а затим се примјењује посебна хидроизолацијска смјеса на бази цемента.

Керамичке плочице су добар хидроизолациони материјал, али је основа на којој је плочица плочица изузетно важна. Зидови сувог зида у купатилу такође потичу од тога. Плочу треба залијепити на водоотпоран љепило за плочице, а шавови се протрљају висококвалитетним компонентама отпорним на влагу, по могућности антифунгалима.

О микроклими у купатилу

Купатила украшена ГКЛ захтевају добру вентилацију. Природна вентилација, обезбеђена пројектима у изградњи стамбених објеката, не мора увек да се носи са потребним радом. Присилна вентилација, уграђена у купатило, помоћи ће да се избегну бројни проблеми и да рад купатила буде удобан и издржљив.

Само ако се све горе наведене мере могу обавити, можете извршити квалитетну поправку купатила. Одличноважност поправки има искуства у извођењу таквих радова. Вјерујте професионалцима с високим ступњем вјештине, а онда добијате одличан резултат.