Хидроизолација спојева: деформација, између плоча и адјаценциес

Често, код изградње објеката и паркирања, обављају деформационе шавове, тако да се током рада зграде не појављују пукотине, кварови материјала на зидовима или на просторима плафона. Поред њихове позитивне функције, они су извор цурења и накупљања влаге.

За спречавање сличних проблема врши се хидроизолација шавова. Како правилно извести изолациони рад, који је заптивач боље применити, размотрите испод.

Процес хидроизолације доприноси повећању животног века, структури и спречава појаву микробиолошких процеса у згради.

Хидроизолација шава - спречава влагу да се спаја са елементима конструкције, који се сматрају најрањивијим. Квалитет овог рада зависи од тога колико дуго се структура зауставља, а да не захтева велики ремонт.

Када се примењује хидроизолација шава

Овај тип изолационих радова може се извести у следећим областима:

 • у купаоницама, заходима;
 • на зидовима у хоризонталним и вертикалним шавовима;
 • током изградње базена;
 • у подрумима;
 • на паркингу;
 • у тунелима, рудницима.

У свакој структури и структури у којој се налазе међуплинске везе, користи се изолација.Материјал за обављање ових радова на тржишту је веома велик, на пример:

 • Портланд цемент високог квалитета;
 • кварц за пуњење;
 • суви адитиви за цементне мешавине који се разликујуфункције.

Суве мешавине се припремају веома лако, довољно је додати потребну количину воде. Третирање зглобова повећава отпорност конструкције на водоотпорност и смрзавање, док елиминише мостове хладноће.

Материјал за израду изолације за шивање је подељен на два типа:

 • За деформационе спојеве.
 • За шавове који нису подложни деформацијама током рада.

Уређај за изолацију шавова

Радови изолације шава могу се подијелити у неколико фаза, које се поступно изводе.

Припремни дело:

 • везати и очистити шавове и спојеве између материјала;
 • канал треба да излази два центиметра широко и три дубине;
 • уз помоћ компресора или усисивача за уклањање прашине и честица које раздвајају материјал;
 • уземљите утор - то ће помоћи при уклањању остатака прашине, повећању адхезије.

Ако вода продре, она се мора продубити механичком методом до 6 цм, а посебна хидро бар треба бити постављена на једној трећини, тек тада затворена изолационим материјалом.

Припрема раствора:

 • сипати хладну воду у посуду и почети да се додаје у оброке, прекидајући непрекидно. За брзо кување можете користити грађевински миксер;
 • оставити да се смеша држи неколико минута и поново промијеша.

Мјешавина за бешавне изолације живи само 15 минута, тако да је потребно мијешати точно колико ће се развити за то вријеме. Не препоручује се додавање воде већ припремљеном раствору, као његовом квалитетуоштро смањена.

Изолација:

 • шпатулом да се раствор нанесе на спој, и добро је затегнути;
 • чим се положе канали, треба их покрити полиетиленом, јер брзо сушење може довести до пуцања материјала трљања;
 • у наредна два дана третирана површина је хидратисана, за јаче везивање хидроизолационог материјала.

Ако постоје велике пукотине у материјалу које треба изоловати, онда се узрок њиховог појављивања одређује прије, а тек након тога се врши одговарајући рад.

Изолација шавова који су склони деформацији

Посебну важност има хидроизолација шавних спојева на местима као што су паркирање испод површине земље. Веома су важни деформациони спојеви за зграде, који су изложени деформацијама током скупљања тла, у сеизмичким стањима и неравномјерном притиску тла на објекту.

Пре него што започнете хидроизолацију шава на овој локацији, морате изабрати одређену технологију. Вриједи схватити да је оптерећење на овој згради веома велико, стога се приступ изолацији шавом користи сложеним, често неколико типова система. Постоји неколико начина за изолацију деформационих зглобова, који имају своје позитивне и негативне стране, требали би знати прије почетка рада.

Често се након изградње користи посебна двокомпонентна заптивна маса која је добро изолирана и има повећано приањање на бетон. Пре наношења овог изолационог материјала, ставите га у шавпосебну подлогу која треба да има исту дебљину као и прорез.

Ово је најједноставнији начин изолације шавова и има нека ограничења у примени. Прво, ширина шава не треба да прелази 3 цм, са деформабилношћу од 15%. Друго, овај изолатор не подноси дугорочне ефекте подземних вода.

У циљу изолације деформационог шава на којем се врши притисак влаге, у прегради са горе описаним поступком, користи се заштитно кућиште од нерђајућег челика дебљине пола милиметра.

Флексибилна мембрана у хидроизолацији шава

Овај материјал се примењује у случају када је ширина шава довољно велика. Мембрана је осигурана стезним металним тракама на рубовима бетона. Пре тога, жлеб треба третирати високим степеном адхезије. Хидроизолација хладних спојева се врши коришћењем овог материјала.

Негативна страна ове методе је у томе што је немогуће примијенити је на близу дна.За већу чврстоћу могуће је нанијети кућиште и пробојну хидроизолацију, која је прекривена бетоном, што га чини водоотпорним. Важно је напоменути да ако се материјал прати микроскопским пукотинама, онда ће се интегритет хидроизолације сломити, те ће се морати провести додатни изолацијски радови.Хидроизолација деформационих спојева врши се употребом хипотекарних или полиуретанских профила. Прво је потребно инсталирати кључ за хидроизолацију, који се поставља у тренутку лијевања монолита. Да бисте то урадили, у оплати, монтирајте специјалне уметке, уз помоћзатим се формирају деформационим шавом, унутар којег се налази кључ.

Користе се различите врсте тастатура, све зависи од утицаја на деформационе шавове које ће околина пружити. Да би се хидроизолација учинила још квалитетнијом, користи се специјални бетонски бетон са високом отпорношћу на воду. Постоји посебна мембранска хидроизолација спојева, која се користи као алтернативно рјешење горе описаног поступка полагања деформационих спојева између плоча.

изолација на површини

Полимерни битуменски материјал често се користи као водоотпорни деформациони шав. Као додатак се користи заптивна маса у облику подвезица. Олакшати такав систем хидроизолације, већ након завршетка свих бетонских радова. Овај материјал, веома еластичан материјал, и његово растезање до размака је 1000%, што значи да се може растегнути 10 пута.

Материјал је израђен у ролнама, величина варира од 30 центиметара до метра, што вам омогућава да га користите за било које шавове, чак и за сложени дизајн. Пунило се инсталира уз употребу пламеника.

Полиуретанска заптивка у хидроизолацији шавова

Код ове врсте материјала изолују се деформациони шавови изнутра.Пре него што почнете са радом на изолацији, морате пажљиво припремити површину:

 • проширити и очистити шавове од старог хидроизолационог материјала и прашине;
 • за полагање материјала у облику куке, од полиетилена. Обично се користи у циљусмањити трошкове заптивача;
 • третирати површину шава прајмером;
 • Заптивање се наноси шпатулом, неопходно је да се материјал чврсто затегне.

Због ове методе хидроизолација за вањске радове ће бити квалитативна, издржљива и робусна.

У заточеништву

Пре почетка рада као што је хидроизолација хладних спојева, неопходно је правилно изабрати материјал у складу са карактеристикама материјала, структуре и утицаја околине. Ако шавови не показују трајни утицај на дно, онда је могуће применити сасвим уобичајено у грађевинском материјалу - монтажну пену, што је веома добро доказано. Као изолациони материјал.

Могу се наносити и различите силиконске заптивке, нпр. Санитарни изолациони материјал, погодан за хидроизолацију спојева и спојева на влажним подручјима, као што су кухиња и купатило.