Хидроизолација подова, зидова и плафона у кухињи властитим рукама

Из којег материјала соба није изграђена, она неће бити трајна, ако не и квалитативна заштита од влаге. Ово посебно важи за просторије у којима је ниво влажности повишен.

Кухиња је једна од тих просторија. У овој просторији се припрема храна, налази се збирка воде, издваја се много паре, па је хидроизолација кухиње - приоритет. Поред тога, у кухињи се налази и водоводни и канализациони систем, чији ток не само да може довести до оштећења база, преклапања, већ и проблема са сусједима, које можете поплавити.

Како инсталирати хидроизолацију

Овоме раду се мора приступити одговорно - то се врши по фазама, које се морају обављати компетентно. Почните са припремом површина.

Фазе рада:

 • Површинска обрада - зависи од тога како ће се појавити висококвалитетна хидроизолација. Ако је соба стара, онда се стари покривач скида са зидова, пода, плафона. Затим се врши детаљна инспекција о присуству дефеката и пукотина које треба затворити. Вреди запамтити да је чак и микропукотина на површини пробојни мост. Типично, пукотине се појављују у угловима просторије, на спојевима плоча преклапања.

Ако је хидроизолација простора, одлучено да се користи рубероид, онда све површине треба поравнати, као и код најмањег звучника, материјал се може оштетити.

 • Уземљење - следећа фаза, занемаривање које се не препоручује. Хвала на десној страниУсклађено земљиште, адхезија материјала са авионом се повећава, са лепком ће бити јача изолација.
 • Није могуће нанети исти материјал за различите површине, јер се завршна обрада зидова кухиња разликује од материјала који је положен на под.

Под - изолација је потребна

Приликом градње на поду се монтира вијак, али то није довољно, јер ће вода за вријеме протока цијеви прво доћи до њега. Могуће је користити течне хидроизолационе материјале, али они лоше погађају породични буџет. Ефективне ће бити специјалне хидроизолационе композиције које треба наносити у 3-5 слојева.

Могуће је користити различите материјале за ојачање како би се повећала чврстоћа, изолацијска чврстоћа, нпр. Мрежа, фиберглас, решетка. Употреба материјала од ваљака је јефтин и поуздан начин за водоотпорност пода у кухињи.

Након постављања изолације, површина пода је прекривена још једним слојем естриха.

зидови

Материјали, укључујући и ролне, могу се користити за зидове, посебно ако соба има дрвену основу. Такође треба имати на уму да је у дрвеној кући изолација просторије потребна не само изнутра, већ и споља, јер у зидовима могу бити мостови хладноће, кроз које ће се формирати кондензација - то је погубно за дрво и завршни материјал.

Плафон

На овој површини долази до испаравања из кувања. Ако одлучите да опремите спуштени или затезни плафон у кухињи, ондасвака изолација ће одговарати. Али ако је строп једноставно избијељен, онда морате одабрати непропусну хидроизолацију, док морате обратити пажњу на изолацију, опремљену са сусједима на врху.

Ако је могуће финансирати, потребно је обрадити складишта импрегнације свих површина кухињског простора прије инсталације хидроизолације - то ће помоћи да се повећа хидроизолација материјала, што може значајно повећати квалитет прераде, заштитити од додатних трошкова подморнице.

Хидроизолација кухиње врши се на сложен начин, тј. Постоји неколико начина да се простор изолује од влаге. Узети у обзир компатибилност изолационих материјала са материјалима из којих су изграђени простори.

Сорте хидроизолационих материјала

Пре него што одлучите коју подну хидроизолацију у кухињи треба опремити, морате се упознати са свим модерним изолационим материјалима. Највећа потражња међу њима су:

 • ливена изолација;
 • подмазивање;
 • апицал;
 • малтерисање.

Размотрите сваку врсту хидроизолације, методу детаљног цртања.

хидроизолација од лијеваног материјала

Овај тип изолације се користи на монолитним подним површинама, јер је најпоузданији. Приликом распоређивања заштитног слоја користе се мастици, епоксидне смоле, врући раствор, који се користи у производњи асфалта - битумена.

Како се пријавити:

 • припрему подлоге треба обавити веома темељито са чишћењем прљавштине, обавезним нивелирањем;
 • сви дефекти се морају уклонити помоћу цементног малтера, при чему се посебна пажња посвећује пукотинама;
 • се наноси слој земље са побољшаном пенетрацијом и остаје за сушење неколико сати;
 • смолу или мастику треба загрејати до течног стања - 140 степени. Састав се излије на под и уредно спљошти лопатицом или стругачем.

Да би се повећала водоотпорност подне површине, потребно је направити неколико слојева хидроизолације. Осим тога, можете ојачати површину стакленим влакнима. Ова варијанта је најскупља, али са повећаном поузданошћу.

Израда хидроизолације боје

Врло поуздан тип заштите површине од влаге, заснован на примјени посебног лака, направљеног на бази полимера или битумена. Сличну хидроизолацију могуће је поставити сопственим рукама, довољно је ставити композицију на површину четком, слој од 2 милиметра. Велики плус ове методе је заштита авиона од плијесни и гљивичних формација.

У овом тренутку произвођачи нуде двије врсте хидроизолације за трљање - топло и хладно. Сваки потрошач ће моћи да изабере најпогоднију опцију за себе. Добар резултат може се добити само уз правилну примјену композиције.

технологија:

 • као иу претходном случају, равнина је очишћена и базирана је на два слоја;
 • након сушења земље до површине четком или ваљком нанесеним на композицију, пожељно у неколико слојева.

Овај метод изолације просторија није скуп, већ и краткотрајан - терминСервис ове врсте је стар само 5 година. Поред тога, битумен је веома осетљив на ниске температуре. Хидроизолација је напукнута и потпуно губи својства.

Не тако давно на тржишту су се појавили полимерни китови који су много издржљивији од лакова за хидроизолацију. Производе се на бази битумена, али захваљујући полимерима, добро га подносе ниске температуре.

Љепљива изолација подова

Другим речима, ово је изолатор са ваљцима. За распоред, у ролнама се користе хидроизолациони материјали. За постизање жељеног ефекта, материјал је у неколико слојева.Постоји неколико типова овог материјала:

 • рубероид;
 • рубемаст;
 • еурорубероид;
 • хидроизол;
 • самолепљиви.

Разлика између ових типова се не односи само на материјал производње, већ и на технологију аранжмана. Рубероид и његови аналози су идеални за изолацију било које површине, док није скупа.

Технологија изолације подних облога:

 • чишћење и прајмирање површине;
 • примена овог материјала подразумева поравнање површине;
 • се наноси слој материјала за лепљење, може бити течни битумен или полимерни мастикс;
 • рубероид је раштркан и чврсто залијепљен за под. Траке су наслагане слојем са обавезним промаској шавовима;
 • за чврстоћу и стабилност другог слоја материјала се наноси окомито на први слој;
 • завршна фаза ће бити непрозирност свих шавова и спојева битуменаили мастикс.

Приликом куповине овог изолационог материјала, треба имати на уму да су неки његови типови сложени само на топли начин.

изолација од гипса

Једноставан и јефтин начин за хидроизолацију пода. Користи се једноставно раствор бетона или готова мешавина цементног малтера са додатком пластификатора. Размештена лопатица, у неколико слојева. Треба се сетити да сваки слој треба да се добро осуши.

Предност ове опције је што можете припремити посебан састав из властитог пијеска, цемента и воде, што ће вам уштедјети новац.

Како се пријавити:

 • Први корак је чишћење површине, изравнавање и наношење. То дри;
 • састав гипса се наноси равномерно, са суседним зидовима који се обрађују до висине од 20 цм, при чему се посебна пажња посвећује прелазима и угловима;
 • чим се први слој осуши, потребно је применити следећи слој, треба да буде више од три. Интервал између апликације је 25-30 минута.

Када се суше, на површини се могу појавити микропукотине, да би се спријечио овај тренутак, потребно је покрити површину полиетиленском фолијом, или је наводњавати водом свака три сата тијеком дана.

Овај начин хидроизолације се користи у случају када је завршни под у кухињи керамички. У овом случају, изолација од гипса ће бити најоптималнија опција, јер не треба трошити много материјала и алата.

Да резимирамо

Хидроизолација пода у кухињи је једноставан процес и лако га је организовати властитим рукама, важно је слиједити све препоруке.

Избор изолационог састава зависи од квалитета, стања и материјала површине. Не заборавите да обе ове метрике треба да буду компатибилне.

За поузданије покривање и заштиту може се применити више врста хидроизолације истовремено, на пример, боје, и ролни материјал, или изолационе импрегнације и хидроизолације малтера - то ће помоћи да се повећа чврстоћа површине и животни век изолационог слоја.