Хидроизолација на бази цемента типа трљања

У савременом животу, за заштиту зидова зграда користе се хидроизолациони материјали. У овом случају, најпопуларније су звецкање или бојење њихових сорти. Повезан је, пре свега, са једноставношћу њихове примене, као и одличним водоотпорним својствима. Правилно нанесена на грађевински слој хидроизолационог материјала, дуги низ година постаје поуздана заштита од влаге.

Треба напоменути да хидроизолација мазива и рад с њом неће узроковати никакве компликације чак ни од неискусног градитеља, јер процес облагања зидова дјеломично подсјећа на сликање уз употребу дебљег материјала.

Врсте материјала за бртвљење хидроизолације

Користећи као хидроизолациони материјал за облагање, прво стварате поуздану баријеру за влагу кроз композиције велике густине, док су отпорне на ефекте воде и других атмосферских падавина.

 • Полимерни китови, овај материјал карактерише прилично дуг животни вијек.
 • Полимерни цементни малтери. Овај тип хидроизолације не само да поуздано штити површину зидова од влаге, већ и омогућава значајно јачање дизајна.
 • Жбука са вискозним ефектом, укључујући специјалне хидрофобне не-клизне компоненте.
 • Битуменски китови, овај материјал се уопште не разликујеатрактиван изглед, али одличне водоодбојне особине.
Сваки појединачно именован материјал има своје позитивне и негативне особине. На пример, хидроизолација темеља се не може увек користити за заштиту зидова од влаге. Због тога је неопходно да се сваки тип материјала разматра одвојено, при чему је посебна пажња заустављена на цементним хидроизолационим материјалима.

Битуменска хидроизолација типа трљања

Ове композиције се широко користе не само за спољне примене, већ се често користе и за унутрашњу заштиту конструкција од влаге. Наношење на површину битумена, поуздано штити и од капиларне влаге и од намјенског воденог млаза. Овај премаз може издржати оптерећење од 0,2 МПа.

Треба напоменути да се такве композиције наносе на површину зидова у растопљеном облику, са неколико слојева, чија укупна дебљина може бити у распону од 2 до 20 милиметара.

Једини недостатак такве хидроизолације је прилично кратак вијек трајања.Чак и са најбољим резултатима догађаја, покривеност ће ретко трајати дуже од шест година. Осим тога, битуменски китови слабо подносе контакт са ниским температурама, чак и када је термометар означен на 0 степени Целзијуса, битуменски мастикс губи еластична својства. Због тога се овај материјал најчешће користи као лепак или прајмер.

Због слабе отпорности на ниске температуре, у чистом облику, такви материјали за хидроизолацијукористе се изузетно ретко. У савременом животу учестали су случајеви додавања одређених полимерних адитива, што чини битуменску хидроизолацију отпорнијом на негативне температуре.

Цементна хидроизолација типа премаза

Овај тип хидроизолације разликује се од битуменских китова са много живљим показатељима и квалитетима, наиме:

 • Прво, ова композиција се наноси на површину зида нагињањем, са даљим поравнањем. Дакле, поступак се обавља слично као и жбукање, а не са бојањем, због чега се наноси хидроизолациони слој излази много дебље.
 • Цементна хидроизолација се састоји од двије главне компоненте - текуће и цементне базе, које се спајају непосредно прије наношења. На тај начин, поуздан изолациони материјал је лак и практичан за употребу.
 • Дебљина слоја изолационе влаге је 5 центиметара, што омогућава да се издрже знатно већа оптерећења. Типично, такав слој лако може издржати притисак од 5-6 атмосфера. Не може се слагати да се тако високе стопе асфалтних китова не могу похвалити.

Из тих разлога, цементна изолација од влаге се широко користи не само за зидове зграда, већ се често користи иу изградњи базена и многих других конструкција. Поред тога, под плочицом се често користи слична хидроизолација, која поуздано штити зидове од утицаја влаге.

Састав сличне хидроизолацијеМешавине укључују портланд цемент бијеле или сиве боје, који се комбинира с различитим адитивима неорганског поријекла. Поред тога, могу се додати различити полимери, адитиви, акрилне смоле и друге компоненте како би се постигла најбоља својства адхезије, што увелико повећава чврстоћу примењеног изолационог слоја.

Тренутно је могуће набавити готово сваки хидроизолацијски материјал са цементном подлогом. Овде, као иу многим другим областима градње, све зависи од износа новца који сте спремни да платите за складиште. Могуће је купити и јефтину смјесу и материјал с додатним органским или неорганским адитивима, испоручити својства, али по вишој цијени.

Међутим, поред тога, постоје и снажнија складишта за употребу у комбинацији са једноставнијим грађевинским материјалима као што су: газирани бетон, пнеуматски бетон, пјенасти бетон.

Треба напоменути да ако се ови материјали користе обичном хидроизолацијом, онда неће бити високе заштите од влаге, јер материјали имају високу паропропусност, због чега је овдје потребно користити поузданије цементне хидроизолационе смјесе.

Хидроизолација на бази цемента и њена примена

Слична хидроизолација мазива и начин наношења на површину зидова, дјелимично подсјећа на рад са жбуком.Ако скренемо пажњу на праксу, онда се овај процес може поделити на следеће узастопне акције:

 • у првој фази са површине, где ће се изводити хидроизолација,уклањају се сва прљавштина и прашина, као и преостали трагови прошлог покривања;
 • даље, након што је површина припремљена, мора се темељито навлажити;
 • док се површина зида суши, можете припремити хидроизолацију на бази цемента. Да бисте то урадили, потребно је да спојите течну емулзију са сувом мешавином;
 • након што је раствор готов, мора се нанети лопатицом равномерно на површину зида. Даљње поравнање хидроизолационог слоја врши се по правилу.

Након наношења изолационог слоја, мора се оставити да се осуши до пуног дана сушења. У том случају, док је материјал сув, не препоручује се да га додирујете, у супротном ризикујете да прекинете својства водоодбојности хидроизолационог слоја.

Сорте цементне хидроизолације

До данас постоји велика количина цементних мјешавина које обављају хидроизолациона својства.Сваку од опција треба разматрати одвојено, јер су њихове карактеристике и својства различити:

 • Смеше са додатком неорганских везујућих компоненти. Овај тип хидроизолације може се примијенити, као начин жбукања, било распршивањем. У случају прскања, морате користити пнеуматски бетон.
 • Цементно-песковита хидроизолација. Најчешће се таква смјеса користи на монолитним темељима. У том случају, површина мора бити влажена 15 дана од тренутка наношења. Да би се постигла најбоља квалитета лепљења, смешаИзводи се из три компоненте компоненте: Портланд цемент, Гипсоглиноземист и глино-земни цемент. Користећи такве компоненте добија се идеалан изолациони слој, који поуздано штити површину зида од влаге.
 • Цементно-латекс хидроизолација. Ова складишта су базирана на посебним адитивима који имају својства гуме. Тако се добија поуздан слој гуме, који штити монолитне конструкције од продора воде.

закључак

Поред тога, треба напоменути да је тренутно цементна хидроизолација врло популарна међу потрошачима због практичности рада с њом, као и прилично дугог вијека трајања. У овом случају, много тога зависи и од квалитета обављеног посла, који треба третирати са одговарајућим приступом, јер животни век читаве куће директно зависи од њега.