Хидроизолација купатила корак по корак

Купатило је најљепши стан у стану, а како би се избјегли различити проблеми, потребно је уредити хидроизолацију просторије. Ова фаза рада у третману купатила је неопходна из неколико разлога: могућност ненамерног поплављивања комшија, на пример, у случају квара комуникационог система, елиминише високу влажност и не уништава материјал из кога се изводи.

Врсте материјала за изолацију

Хидроизолациони слој у купатилу је неопходан, а квалитет премаза зависи од врсте материјала и његове правилне примене. За данас на тржишту грађевинског материјала можете понудити различите инсталационе изолационе материјале.Најпопуларнији су:

 • Ламинирана изолација - која се продаје у ролнама или у облику филма, разликује се по начину монтаже: прва врста се мора загријати прије полагања, а друга се лијепи на површину без топлинског дјеловања.
 • Гумасти материјал - у праху или у облику пасте, направљен на бази полимера, битумена или кита.

 • Текућа изолација је једна од најпопуларнијих. Лако је покрити не само под, већ и плафон са зидовима. Постоје две врсте течне изолације:
  • Течно стакло - раствор калијума са натријумом. Овај материјал не ствара филм, дубоко продире у површину, сигурно зачепљује све пукотине и поре, стварајући заштитни слој који ефикасно штити од продирања влаге.
  • Течни битумен - емулзија се разблажује водом. Власништво овог материјала је токада се нанесе на површину, не ствара се само заштитни слој због дубоког продора, већ и јак филм на површини.

Како правилно инсталирати хидроизолацију

Не постоји ништа компликовано у таквом процесу, као да се хидроизолација пода у купатилу - то може учинити властитим рукама. Довољно је знати у ком редоследу треба да се постави инсталација, а резултат ће бити задовољавајући.

Започните било који рад на припреми површине. Ако купатило није ново, онда морате уклонити све старе премазе, тј. Очистити зидове и под до бетона.И тек након тога започети радови везани за изолацију просторија, која ће се одвијати у фазама:

 • површинско полирање;
 • хидроизолациони слој, материјал који сте преферирали;
 • распоред естриха;
 • изравнавање површине, ако је потребно;
 • завршни декоративни премаз.

Хидроизолација се дистрибуира према одређеним правилима:

 • главна ствар је да се материјал нанесе на површину. Ако се хидроизолација врши само на поду, онда треба ићи до зидова не мање од 15 центиметара. Потребно је не покварити материјал и не штедјети на његовом квалитету. Главна ствар је да слој буде равномеран, без пукнућа.
 • Цели периметар купатила или туша мора бити темељно разрађен.
 • Добро је замаглити површину у мјестима комуникације.
 • Вриједи изолирати зидове на мјестима гдје је инсталирана водоводна опрема, на примјер, ниво спремника за одводњутоалет мора бити изложен изолацији, као и локацији машине за прање веша.

Пожељно је изоловати све просторије купатила, укључујући и плафон, али ако нема времена за то. Нема средстава, а посебна пажња се посвећује подним и водоводним инсталацијама.

инсталација хидроизолације

Дакле, као што је раније писано, соба је очишћена од непотребних, укључујући и стари покривач. Ако је током радова демонтаже постало јасно да су цијеви комуникацијског система у очајном стању, онда их треба замијенити новим.

Слично томе, приликом демонтаже могу се отворити довољно велике пукотине на бази, које треба напунити грађевинском пјеном, која се након сушења реже на под или на површину зида.

Боље је оставити полагање комуникација касније. У овој фази су направљени цртежи локације водоводних уређаја.

Стање уземљења површине је обавезно, јер се адхезија повећава, а поред тога неки прајмери ​​дубоког продора имају додатну хидро заштиту.

Заштитни слој са течном изолацијом

Материјал који је врло удобан за употребу, лако је поставити на површину без стварања шавова, што није неважно. Осим тога, не само да изолује просторију, већ је и штити од појаве гљивица и плијесни.

Нанесите материал на 3 начина:

 • Попрскати, користећи распрскиваче жељене величине. Овај метод се користи само у оним случајевима када површина која се третира има велику површину. Недостатак овог метода може се узети у обзирнемогућност контроле дебљине изолационог слоја.
 • Сликање је најпопуларнији начин. Потребно је доста времена, које се може смањити када се котур на целој површини користи, а четкица за руковање само угловима.
 • Пуњење - једноставна и ефикасна технологија. Примењује се само за хоризонталне површине, али композиција добро продире у поре и пукотине, добро их зачепљује.

Према процјени професионалних градитеља, хидроизолација текућине је најквалитетнији и најједноставнији начин заштите просторије од влаге. Овај премаз се користи више од 30 година и није компликован процес.

распадни материјал

Ове композиције захтевају пре-припрему пре него што се примене. Ово се ради у складу са упутствима, која су регистрована на паковању, која се мора стриктно поштовати.

Техника инсталации:

 • Потребно је започети инсталацију хидроизолације овог типа из углова.
 • Посебна пажња се посвећује спојним тачкама пода са зидом. Стручњаци савјетују да се та мјеста ставе посебном бртвеном траком прије наношења изолације.

 • Тек након ове двије фазе почиње примјена главног слоја, који је опремљен лопатицом. Довољно је да се хидроизолациони материјал на поду и ниво до дебљине од једног и по милиметра, по целој површини.
 • Куглице морају бити неколико, али не мање од два. Сваки следећи слој се прави након сушења претходног.
 • Таква хидроизолација се плаши промаја током фазе инсталације, тако да морате да водите рачуна о њимаодсуство на површини не би требало да буде прашина.

Број слојева брусне хидроизолације може се смањити на пет ако постоји хитна потреба, на примјер, код дјеце која живе у стану и постоји велика вјеројатност поплаве сусједа.

Монтажа изолације ваљака

Најтежи материјал за уградњу, иако прилично јефтин. Пре него што почнете да лежите, морате измерити просторију и означити је. То се ради за то. Да бисте смањили потребну количину материјала из ролне, за једноставнију подну облогу у малом купатилу. Поред тога, вреди се сетити да многи ваљани материјали захтевају загревање током слагања.

Савети за инсталацију:

 • Изолација изолационе траке може се обавити само уз употребу плоче за кухање или лампе за лемљење, и радити само с великим опрезом. Отворена ватра и високе температуре могу довести до пожара.
 • Када се наноси самолепљиви материјал, површина се припрема веома пажљиво. Облога треба добро ваљати гуменим ваљком како би се искључило стварање мехура. Зидови су добро замотани ако се користи таква изолација.
 • Траке се постављају преко 5 цм у ширину.
 • Када се читав материјал положи на површину, спојеви се добро мешају са битуменом или посебним мастиком.

Минуси на този тип изолации за купатили в стану:

 • прије полагања изолације ваљака, површинеморат ће се поравнати, јер варијације у неправилностима не би требале бити веће од два милиметра;
 • прије завршетка обраде површина ће се морати темељито осушити, јер се изолација једноставно не може залијепити на влажним мјестима;
 • мирис битумена, који није само каустичан и оштар, већ и токсичан, тако да је његова употреба у стамбеном стану врло пожељна.

Стручњаци не препоручују стављање овог материјала у купаоницу. Обично се користи у комбинацији са другим врстама изолације.

Како изоловати горње границе

Иако многи од њих то занемарују, али изолација плафона у купатилу је неопходна, спасит ће вас од неочекиваног поплављивања сусједа одозго. Овај процес се не разликује много од хидроизолације целокупних просторија, али само сви материјали нису погодни и рад ће бити дуготрајан. Радије користите течне материјале или једнократну употребу, лакше је радити са њима у овој ситуацији.

Углови прикључка стропа и зидова су пожељно претходно залијепљени изолацијском траком и тек тада се примјењује састав изолације.

Вапно-цементни малтер, на бази прајмера, након наношења и сушења ствара одличан хидроизолациони слој на зидовима и плафону.

Последња фаза

Чим је хидроизолациони слој спреман, можете почети да пуните естрих. Боље је да се смеша купи у продавници (распон је сада прилично велик). Али ако се одлучите да то урадите сами, онда се кошуљица треба цементирати са малим додатком песка. Напетост ће битисухо, зависно од слоја током седмице, и тек тада ће бити могуће ставити завршни премаз.

У притвору

Многи људи се плаше да сами ураде хидроизолацију у купатилу, али како видимо процес није тако компликован као што они мисле. Тренутно, обиљем материјала и алата, тако је поједностављен процес полагања изолационог слоја, који се може брзо и квалитетно слагати самостално, без укључивања бригаде професионалаца.