Хидроизолација балкона или лође властитим рукама

У последњој деценији, услуга застакљивања логгиа је постала широко распрострањена. Сваког дана све је више људи који желе да јој дају атрактивнији изглед. Постоји још један разлог. Понекад балкони одозго тече, што је неопходно за темељно бртвљење.

Важно је разумети: да би ова просторија била удобан продужетак стана, једна чаша очигледно није довољна. Једнако је важно заштитити га од продирања влаге са улице. У ту сврху се користи полагање посебних материјала. Врло често, за извођење таквих радова, унајмите искусне мајсторе, али савјети стручњака ће вам помоћи да се носите са радом властитих руку, чак и почетника.

Хидроизолација балкона и лођа

Овај концепт укључује скуп радова који имају за циљ заштиту зграде од влаге. Вода може продријети или ложе за вријеме кише, снијега, испаравања из подрума (на првим катовима), с крова или горњег ката.

Хидроизолација балкона са унутрашње и унутрашње стране омогућава стварање јаког заштитног слоја специјалних материјала, који спречава улазак влаге у унутрашњост. Захваљујући томе могуће је решити неколико проблема одједном.

 • Заштита од уништења. Улазећи у микропукотине бетона или другог грађевинског материјала, влага почиње да га уништава. Као резултат тога, поправак ће се обавити врло брзо.
 • Блокирање развоја плијесни и гљивица.Висока влажност у затвореном простору прије или касније доводи до појаве гљивица и плијеснизидови, плафон и под. Овакав феномен се често може видети у купатилу или санитарној јединици, где увек постоји висока влажност ваздуха. Овај фактор негативно утиче на здравље становника стана, доприноси појави лошег мириса. Подводна ложа изнутра ће у потпуности ријешити ово питање.
 • Заштита од корозије.Метални затварачи и елементи када су у контакту са водом су склони корозији. Појава рђе указује на почетак разарања метала.

За хидроизолацију, све површине ложе захтијевају: зидове, подове и стропове.

врсте материјала

Градјевинско трзисте данас нуди на десетине артикала свих врста материјала. Изградња мајстор ће лако изабрати из овог асортимана производа, придошлица у овом случају неће бити лако. Најбоље је да се не ослањате на савете консултаната у продавници, већ да изаберете одговарајући грађевински материјал у складу са грађевинским стандардима и захтевима.

У овом случају, хидроизолација балкона изнутра ће дати добар резултат. Све корице су подељене у само неколико група.

 • Ребрасти (често се називају и кополимери).Ова опција је једна од најпоузданијих и најлакших за инсталирање својим рукама. Типични представници ове класе су асфалтни премази, китови. Једини недостатак такве технологије је висока цијена.
 • импрегнација . Ови материјали дубоко продиру у грађевински материјал и поуздано га штите. Постоје специјални продори за бетон, дрво,других материјала.
 • Роллс.Инсталирање такве заштите од влаге неће дозволити становницима да пожале своје изборе. Ови полимерни битуменски премази гарантују високу поузданост и дуг вијек трајања, међутим, закључак захтијева пуно рада и искуства.
 • Складишта за бојење.Главна сврха таквих материјала је заштита од влаге металних елемената. Међу предностима - релативна јефтиност, лакоћа примјене изолације.
 • Жбукање. Овај метод се сматра једним од најпознатијих и најједноставнијих. Истовремено, за дугогодишњу примјену, доказала је своју високу ефикасност.
 • Заштита лима.Ова класа је представљена металним и пластичним листовима. Користите их рационално само у случајевима када се друге опције не могу примијенити из било којег разлога.
 • Заштита од убризгавања.Овај тип се користи за изолацију пукотина, спојева. Ово заптивање балкона постаје могуће помоћу адстригентних раствора.

Припремни рад

Пре него што наставите са поправкама својим рукама, површина мора бити пажљиво припремљена.То ће зависити од квалитета изведбе и вијека трајања премаза.

 • Ако постоји декоративни украсни под, врши се његово демонтирање.Све радове треба обавити пажљиво како би се избјегло оштећење бетонске плоче.
 • Прегледајте саму плочу и пронађите све рупе, оштећења и пукотине.
 • Све зоне са слободним, одвојеним бетоном се уклањају уз помоћперфоратор
 • Темељно очистите подлогу од прљавштине и прашине. То се може урадити брзо и једноставно помоћу дугих чекиња од чекиња.
 • Ако плоча садржи мале пукотине, оне се мало шире бушењем.Ово ће омогућити продор дубљег и добро ојачаног рјешења. Велике пукотине су поравнате са вратилом у облику слова П.
 • Ако је приликом уништавања балкона плоча арматуре била изложена, она пажљиво уклања знакове корозије.Најбољи начин је руковање посебним кемијским саставом.
 • Нехрђајући метал је прекривен антикорозивном композицијом.
 • Прије хидроизолације балкона, она се обнавља.У ту сврху можете користити конвенционалне цементе или специјалне композиције.
 • Погледајте зидове балкона и крова, обратите пажњу на сва проблематична подручја на којима балкон пропушта.

Да ли је могуће без остакљења

Многа питања се постављају о потреби за хидроизолацијом отвореног балкона? Стручњаци се слажу око тога шта је потребно. Упркос чињеници да ће киша и даље падати, балконска плоча остаје довољно заштићена од продора воде. То значајно продужава живот његове службе, успорава уништавање.

За оне који су одлучили да потпуно блокирају ослобађање влаге, ипак треба да размисле о инсталирању прозора са двоструким стаклом.Ово је посебно важно у случајевима када се ради о хидроизолацији балкона над штапом или другим стамбеним просторијама.

Прво и најважније, инсталирани су прозори с двоструким стаклом и вањски вијенац.Све празнине и празнине су елиминисане. Обично се на балкону након остакљења печати сами мајстори. Међутим, ако након тога остане пукотина, можете се носити с њима властитим рукама. Једноставно је потребно користити монтажну пену или заптивач за употребу у условима температурних флуктуација.

подна инсталација

Прије свега, потребно је осигурати да се влага уклони правилно. Ако је падина направљена од зида, онда се може наставити хидроизолација пода на балкону.Ако је падина направљена до зида, онда ће сва вода тећи у кућу.Морате га поправити својим рукама користећи кравату. У ту сврху припремити смјесу цемента и пијеска (омјер 1: 3), нанијети на очишћену основу балкона. Нагиб влаге треба бити 1-2 степена према ван.

Након што се смицање осуши и стврдне, можете прећи на следеће кораке:

 • Очистите подлогу од прљавштине, прашине, добро навлажите.
 • Покрити плочу слојем продорног материјала.Најбоље је увијек премазати у једном смјеру. То ће помоћи у спречавању одвајања.
 • Након сушења, површина је прекривена другим слојем.Овог пута се размазује у окомитом правцу првог слоја. Ово ће обезбедити максималну заштиту од воде.
 • Овај слој се 3 дана повремено навлажи, спречавајући његово сушење.
 • Следећи слој је изолатор од ролне фолије. Листови се преклапају у неколико центиметара, а места за лепљење су лепљена мастиком.
 • Плоче су постављене на подудрво, а празнине између њих испуњавају пјенасти полистирен.
 • Сви формирани шавови и спојеви се уклањају монтажном пјеном.
 • На даскама наслагати груби под. У ту сврху се често користе ОСБ плоче које их причвршћују помоћу вијака.
 • Обавити чисту завршну обраду пода.

Ако зелите да застите балкон од влаге на балкону изнад еркера, веранде или алкемицара, онда се изолација треба обавити сто је могуце темељније, јер изглед тока це оштетити унутрашњи поправак просторије која се налази испод.

Рад са зидовима и преградама

За декорацију зидова и преградних зидова у хидроизолацији балкона, најпогодније је користити ролне материјале, на пример, фолијски пенасти полистирен. Причвршћује се на вертикалну површину помоћу малтера. При куповини ове мешавине морате обратити пажњу на њене карактеристике отпорне на хладноћу.

Након стврдњавања слоја, површина се обилно навлажи водом и прекрије са композицијом за облагање у 2 слоја. Хидроизолација балкона у дрвеној кући врши се уз помоћ специјалних транспарентних лакова који не нарушавају изглед природног дрвета.

Тачна обрада плафона

За извођење радова на стропу могуће је позвати мајстора или обавити тај задатак властитим рукама.

Ако балкон тече са врха, поставља се питање: "шта да радимо?"Обично их има доста и не могу се наћитешко је - разводи се формирају око пукотина, мокрих на додир. У току поправке елиминисани су сви кварови стропа на балкону:

 • за боље пријањање стропа је јако навлажено водом;
 • на површину стропа помоћу четке за наношење слоја мастика;
 • остављају први слој за делимично сушење. Када се мастика мало зграби, прекријте други слој;
 • поред самог плафона, извори цурења су спојеви стропа и зидова.Како би се смањио ризик од зглобова и зида (15-20 цм од стропа) такођер су покривени импрегнирани мастикс;
 • од тренутка наношења мастика 3 дана, осликана површина треба бити навлажена спрејом и покривена филмом, штитећи од сушења;
 • хидроизолација крова балкона може се извести употребом пјенастих полистиренских плоча. Причвршћују се специјалним прикључцима или грађевинским љепилом.Плоче се пуне пјеном која не садржи толуен. Таква хидроизолација стропа балкона изнутра пружа максималну заштиту од влаге и хладноће.

Правилно одабрани материјали и квалитативно изведени радови гарантују одсуство влаге, дуготрајну прераду и очување ложа од уништења.