Грожђе у стакленичкој технологији узгоја видеа

Грожђе у стакленику се најчешће узгаја у подручјима са климом која не дозвољава да се процес раста и развоја одвија оптимално на отвореном терену. Други разлог може бити тај што вртлар ставља на тржиште додатне грожђе. Ова метода је карактеристична и за просторе са превладавањем зимских и сњежних зима. У сваком случају, употреба такве технологије помаже да се добије пожељна берба већ у априлу-мају. Несумњиво, узгој у стакленику захтијева посебан напор, али резултат је вриједан тога.

Припрема пластеника за узгој грожђа

Винова лоза се може засадити иу стакленику и изван њега. Неопходно је да главна стабљика уђе у простор стакленика. У ту сврху се на дну зида прави рупа. Земљиште унутар стакленика мора бити топлије од тла под отвореним небом. Ово се може постићи коришћењем вештачког грејања. Газишта треба да буду лабава. Овај резултат се врло лако постиже употребом такве мјешавине:

  • песак (2 дела);
  • иловача (7 делова);
  • тресет (3 дела);
  • минерална ђубрива;
  • насјецкана креда (90 г за сваку другу посуду од 10 литара).

Можете припремити дубоки ров и напунити га овом смјесом. Због тога ће грожђе развити веома важне дубоке коријене. Унутар стакленика морате затегнути жицу у хоризонталном положају. Уверите се да је горња жица удаљена 40 цм од зидова стаклене баште и подно скакача. Можешспречава опекотине биљака.

Технологија садње грожђа у стакленику

\ т

Језеро има два типа коријена: росно (близу површине) и дубоко.

Вртлари који немају прву годину искуства у различитим врстама узгоја грожђа у стакленику вјерују да је у тим увјетима потребно стимулирати развој дубоких коријена који извлаче храну и влагу из дубина. Међутим, коријени грма могу се продубити на више од 40 цм, а онда се коријени у прољеће загрију, вино ће временом пробити раст и сазријевати на вријеме.

Овакви услови се постижу стварањем оптималних услова земљишта: испод сваког грма грожђа, удаљавањем од зида стакленика 0,5 м. Копају се квадратне јаме са страном од 80 цм и дубином од 70 цм. Јама је проливена водом. Након узимања воде до дна заспати 2 литре дрвеног пепела, 2% суперфосфата 300 м. Површина ђубрива ствара дренажни слој капацитета 20 цм. У овом слоју на јужној страни убаците цев пречника не мање од 10 цм, а дужина цеви се узима тако да ће јој крај испружити изнад површине земље за 10 цм. Лоше влажне корене ће заостајати у развоју, што ће смањити вероватноћу смрзавања кореновог система грмља у хладној зими.

На дну јаме уметните број од 1,5 м. За даљње подвезице садница. На слоју шљунчаних штапова, комада плоча, плоча за спречавање насипања дренажног слоја.Поврх ове заштите, тло је прекривено дебљином од 20 цм и постављено је на сјеменку грожђа, чији су коријени усмјерени строго према доље. Јама пада у расуту земљу. Састав: 1 канта песка, 2 кашике вапна на 5 канте горњег плодног слоја. Све се промеша и опрезно сипа у јаму. Са веома малим запреминама, постепено сипајте кроз цев. Приликом таложења земље, сипајте нови дио мјешавине да бисте изравнали површину. Приликом садње низ жбуња копали су умјесто јама ров, стављајући саднице кроз 2 -2.5 м. Једне једна од друге. Технологија полагања рова је слична.

Технологија узгоја грожђа у пластеницима

Постоји више правила која осигуравају правилно одржавање винограда у условима стакленика. Приликом узгоја грожђа у стакленику са поликарбоната који је властитим рукама, како би се осигурао приступ дневној свјетлости, стакленик се поставља тако да се конструкција не блокира другим објектима. Висина плодног тла омогућава правилно слетање и потпуни раст винограда чак и када је подземна вода у непосредној близини површине. Додатни одводни канали само ће повећати потребну заштиту. Таписерија је један од главних елемената у постављању грмља. Извршите везивање помоћу жице растегнуте до полица хоризонтално, са кораком везивања од 20 до 30 цм, али не ближе од 35 цм до површине зидова од поликарбоната. Стакленици стаклене баште, који обезбеђују грејање за стварање потребног температурног режима, прилив свежег ваздухарегулише се специјалним кровним прозорима или уграђеним бочним отворима. Карактеристика температурног режима је разлика у загревању простора у различитим фазама: од слетања до тла и завршавања процеса сазревања кластера. Након жетве потребно је неко време да земља обезбеди нормално обнављање тла за поновљене процесе. Неопходно је да стакленик за грожђе стално има приступ свежем ваздуху, стварајући жељену микроклиму у просторији од -4 до + 4 степена. На крају 2 - 3 месеца јавља се поновљена фаза раста и експанзије бубрега, која захтева постепено повећање температуре у стакленику. Активирање процеса цветања је најодговорније, потребно је уложити све напоре да се осигурају најповољнији услови у стакленику. Температурни опсег који ће се одржавати у овом периоду је од 22 до 25 степени Целзијуса у току дана и најмање + 13 у ноћи. Правилан распоред бичева је веома важан за узгој грожђа у стакленику. Технологија припреме земљишта, која ће се користити током периода бербе грожђа, захтијева пажљиво балансирање свих елемената. Потребно земљиште се помеша са неколико компоненти: земљиште, песак, гранитна мрвица и компостна смеша, разблажена пепелом и суперфосфатом. Приликом мешања препоручује се употреба специјалних дуготрајних агенаса за продужено ослобађање.

Наводњавање грожђа у стакленику

Технологија наводњавања у стакленицимагрожђе је веома разликује од уобичајених процеса хумидификације погона који се налазе у отвореном терену.

1. У марту треба да упије тло водом.

2. После недеље заливањем треба поновити.

3. Употреба компост хумуса да одржи.

4. Када треба топлота лоза да се залије сваких 9 дана.

5. Лоза изван стакленику треба заливати само по сувом времену.

6. Са бобице је важно да се смањи наводњавање и избегавају прекривеном земљишта (због тога воће може полопатисиа).

7. Када грожђе почињу да се мењају боју, морате да потрошите још мање заливање.

8. Не навлажите земљу на крају дана.

9. Увече, отворен Вент 4 цм од виндвард стране.

10. Температура Избегавати кондензацију.

Феединг грожђе у пластеницима

Правилно и благовремено ђубрење зависи винове приносе у пластеницима. Недељу дана након садње, биљке у стакленику треба тражити да нахрани Калијум ђубрива. Након ђубрење спроводи даље према наведеном стандардном процедуром

  • први опруга оплодње остварује под лози утврђеним на основу суперфосфат 40 м, 30 м калијумове соли и 50 г азотног ђубрива са додатком "Растворин" стопа 50 мл. кофа воде;
  • Други исхрана се врши за две недеље пре цветања лозе и користи за израду првог храњење ђубрива;
  • у трећој фази храњења на бобица треба користитисамо фосфатна и поташна ђубрива.

У фази цветања добар резултат показује спровођење фолијарног храњења уз употребу таквих лекова као што су "Акуарине", "Новоферт" или "Кемира". За успоравање винограда у стакленику користе се душична или потпуно минерална ђубрива.

Обрезивање винове лозе у стакленику

Није потребно дирати стабљику чим се примарна резидба изведе. Неопходно је сачекати да нарасте до три метра и даће бочне изданке, који са почетком лета треба скратити на 5 листова. Такође је потребно везати изданке и стабљику до жице тако да се раст грожђа одвија слободно. Када на почетку зиме лишће пада, потребно је смањити винову лозу за две трећине.

На крају марта, када расте горњи бубрег, потребно је контролисати слободан раст грожђа. Лети, у периоду убрзаног раста, потребно је одсећи два бочна стабла (у присуству гроздова) на два листа која се налазе изнад цватова. Феталне стабљике не можете одсећи када се на њима појави 5 листова. Са почетком децембра одсећи лишће. Почевши од треће године, можете се бринути о лози на уобичајени начин.

Ако знате и слиједите основне препоруке за правилну његу грожђа у стакленику, узгајат ћете заиста дивну жетву.