Гријање гараже са властитим рукама

Стално повећање трошкова енергетских носилаца доводи до тога да власници гаража траже профитабилније начине грејања, тако да је рад просторија током целе године. Гријано загријавање зрака је један од начина на који се угодна температура формира искључиво у најпосећенијим подручјима, чиме се смањује количина потрошеног горива. Систем се састоји директно од генератора топлотне енергије, као и цеви и вентилационих система, при чему загрејани ваздух достиже радна места.

Да би се омогућило равномерно распоређивање ваздуха по запремини простора, користе се разводне главе, Т-комади, колена, регулатори протока, решетке итд. Алтернатива је употреба топлотних топова. Прилично опасно, захтева константну вентилацију, сагорева се кисеоник. Међутим, ова шема заслужује посебно разматрање.

Основни принципи и карактеристике

Стога ћемо покушати детаљније процијенити особитости функционисања таквог система. Генератор топлоте је уређај за течност или плин, чија конструкција укључује могућност аутоматске контроле температуре. Мајстори треба да запамте да ваздушна техника подразумева низак степен инерције, односно да се угодна температура постиже са минималним трошком времена.

Прије инсталирања генератора топлине вриједи размотрити додатну изолацију гараже. Уклањање пукотина, зидних облога специјалним изолационим панелима, заптивање прозорских оквира и врата - све тоМјере доприносе неутрализацији пропуха, елиминишу "цурење" загријаног ваздуха, чиме се штеди гориво, елиминишући потребу за континуираним радом опреме у пуном капацитету.

прелиминарне калкулације


Пре него што купите технику, морате прецизно да изаберете неопходне модификације, пошто сте направили прелиминарне прорачуне. Узимају се у обзир следећи фактори:

 • Одредити укупну површину гараже, број спратова, израчунати топлотне губитке одвојено за сваку од просторија (пракса показује да ако довољна изолација 10 квадратних метара површине треба да износи око 800 вати снаге).
 • Одређује се оптимални тип грејача, тако да његова снага у потпуности компензује све цурење енергије.
 • Прорачун ваздушних канала се изводи тако да пречници канала одговарају перформансама вентилатора, нема препрека које могу ослабити проток или променити оптимални вектор његовог кретања.

Одабир гријача и опрема система

Котао који има функције аутоматског укључивања, искључивања и контроле температуре у датом опсегу може се користити као главни извор енергије. Стога, избор се заснива на најјефтинијем носачу топлоте посебно у вашем региону.

Плин је погодан за велику гаражу (ако постоји аутопут, онда је одмах потребно започети рјешавање питања везаних за добијање дозвола, овај начин је најекономичнији), мале просторије - струја. Ако живите у природи, онда добро икотао за чврсто гориво, који пружа могућност подешавања интензитета пламена.

Аир-ефикасно загријавање гараже властитим рукама је организирано на основу сљедећих упута:

 • Купите потребне ставке. Ваздушни водови, сет гасних вентила, монтажна трака, грејач, вијци, лепљива трака на алуминијумској основи - неопходан минимум. Ако говоримо о материјалу за ваздушне канале, онда се он бира према врсти и капацитету котла. За системе са малом снагом, флексибилне опције за монтажу одговарају, али ако је потребно смањити отпорност, боље је да се зауставите на равним глатким цевима.
 • Инсталиран је котао. Ако се ради о гасном моделу, вреди привући професионалца, инсталацију других уређаја можемо обавити самостално.
 • Постављање ваздушних канала. У ситуацији када се планира и куповина клима уређаја, цијеви морају бити изолиране како би се спријечило падање кондензације. Главна цев се заснива на поцинкованом челику, изолација се изводи са посебном дебљином материјала од око 5 милиметара. Основне технике повезивања појединачних цијеви могу се наћи и путем видеа. Типично, са овим задатком је добро за монтажу траке, обујмице на бази поцинчаног челика.

Позитивне и негативне стране

Предности избора су следеће:

 • Ефикасност досеже 93%, што је знатно више од скупа аналога.
 • Не постоје посредне везе у преносу топлоте, тј. Радијатора. Одржава температуру, а такође поједностављује ијефтинија градња.
 • Отпорност на кварове. Како се користи расхладни ваздух, то јест, цеви се не могу прегрејати и пуцати, као у случају модификације воде.
 • Могућност синхронизованог коришћења система за грејање и климатизацију, чиме се постижу оптимални микроклиматски услови.
 • Минимална инерција, због које је постигнута тражена температура у року од неколико минута.

Ако говоримо о недостацима, онда су они мање бројни. Сушење ваздуха. Морат ћете редовито прегледавати гаражу за прашину и провјетравати просторије, превентивно одржавање - саставни елемент дјелотворног и дугорочног рада. Систем не предвиђа могућност даље модернизације, поред тога, он је овисан о електричној енергији, с којом навијачи, на примјер, раде.

Алтернативни метод

Горе описани метод је оптималан за гаражу која се редовно користи, користи се као радионица или чак за одмор. Ако се објекат користи с времена на вријеме, онда нема потребе за опремом тако сложеном схемом, и једноставнијим гријачем - топлотним пиштољем. Ова мобилна инсталација је једноставно укључена у стандардну електричну мрежу (постоје алтернативе за гас или дизел моторе) и шаље се на локацију која треба гријање. За неколико минута, температура у њој ће бити удобна. Јединице се разликују у погледу снаге, врсте горива и димензија, малих модела без проблемаможе се носити у пртљажнику аутомобила. Опасност: Када се користе гасни или дизел мотори, формира се угљен моноксид - најмање сумњив, потребно је вентилисати.

Дакле, гаража се лако може трансформисати у објекат који се користи током целе године, чак иу одсуству централизованог грејања. Довољно је само исправно приступити селекцији система, што елиминише непотребне финансијске трошкове, сва опрема функционише на кохерентан и ефикасан начин.