Грејна пирамида - величина, прорачун, производна инструкција!

Да ли сте се икада запитали који ће принос ваше кућице зависити од облика стаклене баште? Не, то је далеко од дужине, ширине структуре - говоримо о њеној форми. Пирамида стакленика је одавно позната искусном вртлару као дизајну, заиста повећава приносе. И заиста, остаје чињеница - биљке расту много боље у дизајну овог облика. Дакле, данас ћемо говорити о томе како створити стакленичку пирамиду на лицу мјеста властитим рукама.

Пирамида

карактеристике дизајна

Чак су и древни Египћани знали да структуре у облику пирамида имају јединствене особине - оне (пирамиде) боље чувају објекте, а здравствено стање се побољшава. Редуковане копије пирамиде Кеопсове имају лековита својства, структура у облику таквог полиедра помаже особи да постигне хармонију и има много других јединствених својстава.

Филм пирамидални стакленик

Напомена! Вјерује се да на -30 ступњева, вода у пирамидалној структури не замрзава, а месо преостало у њему не угаси.

Од давнина људи су свесни јединствених својстава зграда у облику пирамиде

.

Пирамида - структура, по функционалности се не разликује од других стакленика, али има необичан облик. Његова база је једнакостранични квадрат са странама одређене дужине, а рубови оквира конвергирају се на врху строго изнад централне тачке базе. Улаз је нужно смјештен на сјеверној страни -Пирамида стакленика заснива се на строгој оријентацији на терену.

У стакленичким пирамидама, биљке се развијају брже и боље, практично се не разбољевају, дају укусне и велике плодове. Штавише, ако биљка умре у дизајну, поново ће оживјети, биће измењена и чак ће донети плодове. То је невероватно, али чињеница, и нико никада није успио да побије ове информације. У пирамиди је веома добро узгајати саднице, проклијати семе.

Пирамида, поглед изнутра

Ради пирамиде стаклене баште, коју сте, инспирирани овом информацијом, одлучили да инсталирате у вашој области, радили, потребно је током изградње строго одржавати однос величине свих његових делова. То су ширина и дужина основе, висина конструкције, дужина ребара и оријентација конструкције на тлу.

Оквир стакленика је постављен на темељ, често трака, и може бити израђен од дрвета или метала. Покријте стакленичку пирамиду апсолутно било којим покривним материјалом. Последњих година, целуларни поликарбонат се све више користи у ове сврхе као најуспешнија опција. Трајан је и служи дуги низ година пажљивим руковањем.

Још један пример филмске пирамиде стаклене баште

За и против

Поред невиности, али и стварних својстава стаклене пирамиде, она има доказане користи. Размотримо их више.

 1. Ово је прилично компактна структура. Пирамида стакленика се може инсталирати чак и на малом простору за викендице. Осим тога, можете ставити неколико одједномстакленици, док нико од њих неће створити другу сенку и сакрити је од светлости.
 2. Да бисте креирали такав дизајн у вашој земљи, нећете требати много времена и материјала.
 3. У таквом стакленику посебан систем природног свјетла. Будући да се структура на одређени начин налази у односу на стране свијета, а осим тога, има одређени кут нагиба страна, биљке у њему не могу "спалити" и сунце их неће спалити. На пример, у подне, зраци једноставно не улазе унутра, рефлектујући се са површине покривног материјала, а ујутру и увече, напротив, добро продиру у стакленик. Према томе, осветљење усева у таквом стакленику је што је више могуће, али не и опасно. У пирамидама можете узгајати различите културе ако их ставите у неколико слојева. Јасно, наравно, немојте се заглавити, али неколико полица са посудама у стакленику се могу објесити. Светлост је довољна за све.

  Карактеристике осветљења пирамидалне стаклене баште

 4. Површина пирамиде је мала и лако је створити услове неопходне за биљке. Посебан процес измјене зрака чини зрак оптималним за потрошњу постројења. Вруће неће узнемиравати усеве. Да бисте се ослободили сувог ваздуха у стакленику, лако је инсталирати мали контејнер са водом (на пример, канта) - природно испаравање је довољно да обезбеди ваздух ваздуха.
 5. Ако имате жељу да направите зелени преносиви стакленик, ова идеја је једноставна за имплементацију.
 6. Пирамида - прилично стабилан дизајн који неколапс због најмањег вјетра. Успут, и она добро хибернира - снијег се не задржава на својој површини, тако да нема потребе стално га чистити зими.
 7. Па, наравно, стакленичка пирамида је права боја сеоске куће. Она може играти декоративну улогу, претварајући се у прави уметнички објекат.

Грејна пирамида - права боја сеоске куће

У стакленику пирамиде постоји један недостатак који ће ударити против свих његових заслуга - то је мала област која неће дозволити да у њој расте превише биљака. А на ниској висини изградње биће незгодно кретати се у њему.

Величина таквих стакленика може бити свака

Израчуни и избор места

Да би пирамида стаклене баште имала сва горе описана својства, она мора бити изграђена на посебном систему, узимајући у обзир точне израчуне. Иначе, то ће бити обична пирамида, која ће, наравно, украсити вртни простор, али неће имати све јединствене особине, у присуству којих је такозвана "златна раскрсница" - однос дијагонале базе овог полигона до његове висине (као 0,62). Дакле, каква би требала бити права стаклена пирамида?

Принцип златног пресека у пирамидама

Према идеји, таква пирамида може имати апсолутно све параметре, али висина и дужина треба да буду у строгим пропорцијама. Дужина основе базе увек треба да буде 1.57075 пута већа од висине конструкције. Са таквим омјером се то може постићинајсавршенија "златна секција" пирамиде.

Висина полигоналне конструкције бит ће једнака дужини окомите површине уземљене линије, визуално нацртана од точке врха полигона до средишта базе, коју је лако пронаћи - једноставно нацртајте линије повезујући кутове квадратне базе на дијагонали. Тачка пресека је центар.

схема стакленика

Занимљиво је да што је пирамида већа, то више "раде" све њене јединствене особине. Стога, ако је могуће, немојте више прескочити и направити конструкцију.

Схема пирамиде и њена величина

Да бисте добили дужину база стаклене баште, морате помножити са 1.6 висине дизајна коју сте изабрали. Али висина бочног лица или апопеме (дужина дела оквира, који се протеже од базе и повезује се са другим деловима преко центра базе) може се израчунати множењем одабране висине стаклене баште за 1.4945.

Савет! Већ у фази пројектовања, запамтите да би висина пирамиде стаклене баште требала бити довољна за рад у њој - будите свјесни да су његови зидови нагнути под одређеним углом.

Табела. Димензије пластеника-пирамида.

Висина, м Дужина ивице базе, м Дужина ребра, м Подручје крије тло, м2
1.5 2.35 2.24 5.5225
2 3.14 2.99 9.8596
2.5 3.92 3.74 15.3664
3 4.71 4.48 22.1841
146.7 230.3 219.2 53038,09

За поређење у последњем реду табелеДати су параметри пирамиде Кеопса. Многи граде на својој сеоској кући стакленик сљедећих параметара: висина од 3,2 м, дужина руба базе - 1,42 м, и дијагонала - 2 м. Тада ће само однос дијагонале базе до висине конструкције бити једнак "златном дијелу" од 0,62.

пирамидални стакленик

Такође је веома важно изабрати право место за постављање пирамиде стаклене баште у викенд насељу. Пожељно је да буде на малој узвисини, да је једнака, и да није било електричних водова, зидова, бетонских објеката. Обавезно користите компас да бисте идентификовали стране света и оставите стакленик стриктно у правцу севера.

Важно је изабрати право место за стакленичку пирамиду

Миниатуре греенхоусе

Минијатурни стакленик или, како се другачије назива, геокамп је сферна структура која подсећа на велику хемисферу. Конструкција се заснива на темељној вези многих троугластих или хексагоналних сегмената. Прочитајте више овде.

Материјали и алати

Што се тиче материјала за изградњу стаклене пирамиде, они нису толико колико се чини.

 1. Потребне су 4-делне и 5 * 10-мм греде за темељ, као и 4 плоче исте дужине са пресјеком од 15,4 цм.
 2. За израду темеља потребно је имати цемент, даске за оплату, песак и шљунак - за пјешчани јастук. Арматура у овој фази је опционална.
 3. Купите и деликатније дрво из којег ћете изводитиостали делови стакленика - оквир, обруби, оквир врата и отвор за врата.
 4. Као материјал за покривање, можете користити филм, стакло, поликарбонат у количини потребној за покривање цијеле пирамиде.
 5. Потребно је купити и шупе, оловке, куке, које ће осигурати отварање и затварање врата и отвора, као и њихову фиксацију.
 6. Учврстите све делове стакленика лакше и практичније помоћу шрафова и углова. Потребни су вам и вијци за причвршћивање поликарбоната.

Алати за изградњу стакленичких пирамида:

  \ т
 • одвијач;
 • бушилица;
 • дрвосјеча, пила или шаблона;
 • Рулет;
 • маркер;
 • лопата;
 • лестве;
 • ниво зграде.

Инсталација и инсталација

Како изградити стакленичку пирамиду на њеној колиби? Следите доле наведена упутства да бисте олакшали и олакшали рад.

Главне фазе изградње стаклене пирамиде на дрвеном оквиру

Корак 1. Развијте пројекат - једноставно речено, нацртајте структуру структуре коју желите да добијете и израчунајте све њене параметре.

У почетку је потребно израдити нацрт

Цртежи за изградњу пластеника у облику пирамиде

Друга схема дизајна

Корак 2. Изаберите парцелу за изградњу стакленика. Ставите га испод будућег стакленика, судећи по његовој локацији према величини базе и бочним странама светла.

Приликом одабира парцеле за градњу, пловите боковиматхе ворлд

Корак 3. Започните инсталацију темеља темеља. Да бисте то урадили, ископајте плитки ров дубине око 30 цм, ставите мешавину песка и шљунка на дно - то ће бити пјешчани јастук. Затим изградите оплату на земљишту дуж ивица рова. Припремите бетонску смјесу цемента, шљунка, пијеска у омјеру 1: 5: 3 и сипајте у ров и оплату. Пустите да се темељ добро осуши неколико недеља (3 или 4).

Опције за темеље за стакленике од поликарбоната

Пуњење темеља траке

Напомена! Стаклена пирамида - дизајн је лаган, и може се уградити без темеља, једноставно га фиксирајући у тло. Али да би зграда била главни град, фондација је обавезна. За оне којима није потребна, корак 3 се може прескочити.

Када је темељ спреман, нанесите хидроизолацију (на пример, рубероид) и почните монтирати темељ.

Ако је тло лабаво и постоји вјероватноћа снажног скупљања, онда направите опцију за копчање. На дубини од око 30 цм, копајте ширину рова 20-30 цм. У угловима, избушите рупе 1 м, затим ставите оплату. У шкољкама, поставите азбестно-цементне цеви (потоње могу сами, претварајући се у неколико слојева кровног материјала). Затим направите јастук, као у претходној верзији, изведите арматуру и напуните бетоном.

Уређај за темељење пиластих трака

Изградња темеља на темељима пилота

Корак 4. Почните директно са стварањем стаклене баште.Започните радове на полагању и причвршћивању потпорне греде на темељ или темељ. Могуће је спојити греду помоћу углова и саморезних вијака.

Монтажа греде на темељ

Полагање дрвета на земљи

\ т

Савет! Свим дрвеним дијеловима стаклене пирамиде морају се руковати заштитним средствима, тако да не труну и служе што је дуже могуће.

Корак 5. Да би стакленик био мало виши и удобнији, можете направити ниске оквире који ће се налазити између базе и пирамидалног крова и постаће дио зидова. Направите оквир са шипкама високим, који не разбија "златну секцију" (око 50 цм). Мора да постоје три таква оквира.

Да би се повећала висина структуре, можете направити ниске оквире

Корак 5. Инсталирајте оквир на основну шипку. Имате оквир темеља три од четири стране будућег стакленика. Са четврте стране у будућности ће бити врата.

Кадрирање оквира на сноп

Корак 6. Сада се припремите да инсталирате ивице пирамиде. Имају их четири. Узмите два од њих и фиксирајте их у супротним угловима тако да се елементи причврсте на другим крајевима изнад центра базе. Истовремено ојачајте шипку у доњим деловима тако да се може слободно кретати.

Инсталирање ребара пирамиде

Корак 7. Инсталирајте преостале двије шипке према принципу као у кораку 6.

Корак 8. Направите мали квадрат од танких шипки - ово ће бити прозор за вентилацију. Осигурајте га између постављених шипкигорњи дио будућег стакленика.

Локација прозора за вентилацију

Корак 9. Спојите плоче на три стране помоћу дистанчника. Ово ће додати снагу структури и неће дозволити да се пирамида распада.

Схема за монтажу дистанцера

Корак 10. Поставите врата и причврстите их на дрвену основу, а са размакницама - на ивице пирамиде на страни на којој нисте направили оквир.

Место постављања отвора за врата

Корак 11. Направите малу пирамиду из шипки истих димензија као и горњи отвор за прозрачивање. Инсталирајте ову подлогу са сунцобранима.

Врх пирамиде преко прозора за вентилацију

Корак 12. Поправите све зглобне делове оквира стаклене баште. Иначе, сви детаљи међусобно се најбоље повезују са истим металним угловима и самонарезањем.

Како повезати делове између себе

Корак 13. Направите и инсталирајте врата стаклене баште.

Корак 14. Покријте стакленик листовима поликарбоната, причвршћујући их на оквир помоћу вијака и подлошка. Најбоље је да поликарбонатне полистирене затворите било којим углом, тако да стакленик постане херметичан и не ослобађа топлоту.

Пирамидни стакленик прекривен поликарбонатом

Корак 13. Уградите дугмад и куке. Размислите о томе како се прозор за прозрачивање отвара и затвара, монтирајте овај систем.

Корак 14. Ставите кревете у стакленик. Обично су распоређени по ободу, али ако величина дозвољава, ондаједан додатни кревет се може направити директно у центру пројекта. На зидовима стакленика можете поставити кукице за вјешање лонаца или малих полица за биљке.

Унутрашњи распоред пирамидалних пластеника

Друга варијанта конструкције

Изградња пространих пирамидалних пластеника

Видео - Изградња пирамидалних пластеника

Као што видимо, сам процес изградње је прилично једноставан и брз. Сада морате само да тестирате стакленик у јесен да бисте уживали у великој жетви.