Грејачи са вентилатором: нафта, гас, инфрацрвени, зидни, подни

Асортиман опреме за гријање, коју данас нуде домаћи и страни произвођачи, толико је широк да може задовољити потребе сваког потрошача. Истовремено се наставља рад на дизајнирању нових и побољшаних постојећих апарата за гријање, упркос чињеници да модерни гријачи већ имају сложене јединице, опремљене свим врстама система за побољшање функционалности, ефикасности и сигурности уређаја. Нема изузетака од нафтних радијатора, чији се број модела данас рачуна на стотине, док су први узорци били примитивни и мало подсећали на модерне агрегате. Осим обавезних компоненти - измјењивача топлине и гријаћег елемента, електрични гријачи пуњени уљем данас су опремљени поузданим суставом управљања и додатним опцијама које повећавају учинковитост и практичност кориштења гријача.

Размотримо детаљнији нафтно-електрични гријач, који има дизајн вентилатора.

Намена, уређај и принцип уљних електричних грејача

Уљани гријачи намијењени су за гријање просторија објеката најразличитијих намјена - стамбених, јавних, комерцијалних, индустријских и, у складу с низом фактора (површина простора, капацитет јединице, распоред оградних објеката с топлинском изолацијом) може се користити као примарно и секундарно средство гријање

Електрични грејач се састоји од водонепропусног металаљуска, најчешће израђена од обичног челичног лима дебљине 0,8-1,0 мм, напуњена са 85-90% трансформаторског уља. Дно контејнера постављен грејач (десет) кабловску везу на електричну домаћинства, која, ако је потребно, да се уклопе компактан уређај за намотавање. Унутар кућишта налази се метална плоча која се може скинути, испод које се налазе уређаји за управљање и сигурност рада уређаја са споља уклоњеним регулаторима и прекидачима. Уређај је монтиран на потпорним ногама или је због лакшег кретања опремљен малим точковима.

Случај грејач има заштитну боја, направљена од праха технологијом - Тхе Хот боди напилиуиетсиа посебну композицију у облику прашка, након чега се производ ставља у комори за сушење финале лечењу примењује слој. Ова метода "фарбања" обезбеђује грејачу не само трајност премаза, већ и висок степен термичке стабилности и заштите од корозије.

за лож уље простор грејач укључен у утичницу домаћинства, затим на страни ручно изабраног режима моћи и сет термостат температуре, примењен у облику огреботина.

Хеат Теном доње слојеве циркулације уља и расхладне течности иницира постепени завршити свој програм, тако да површина грејача равномерно загрева до одређене вредности широм подручја.

Врућа љуска уљног радијатора на месту уградње даје топлоту ваздухупростор, који изазива овакво образовање конвективних токова - кретање загрејаног ваздуха према горе са повратком топлоте на околне објекте и враћањем на доле за даље грејање.

Феномен конвекције је присутан када су сви грејни уређаји са грејачем и измењивачем топлоте у погону. Недостатак таквих агрегата је мала брзина конвективних струја, што узрокује споро загријавање просторије.


Грејне јединице пуњене уљем раде из мреже од 220 волти, за рад не захтевају уградњу додатне опреме, довољно компактне, једноставне и безбедне за употребу. Ова далеко не комплетна листа предности нафтних грејача резултира у њиховој конзистентно високој потрошачкој потражњи, која наставља да расте са појавом напреднијих модела овог типа грејних јединица на тржишту.

Једна од варијанти нафтних грејача је модел са уграђеним вентилатором.

Вентилатор са вентилатором за уље

Све горе наведено, у вези са грејалицама пуњеним уљем, важи и за разноликост овог уређаја - модел са вентилатором. Међутим, опрема вентилатора је омогућила да се убрза процес загревања просторије, везан за брзину конвективних струја - снажно прскани ваздушни пропелер простире се преко просторије и убрзава конвекцију. Поред тога, усмеравајући проток ваздуха у правом смеру, могуће је нагласити рад јединице на одређеном објекту, укључујући и особу, за разлику од гасног домаћинства грејача сафан који се не може послати људима.

дизајн уређаја

Вентилатор се састоји од електричног мотора и пропелера монтираног на његовој оси. Уређај је монтиран на тело грејача испод бочног поклопца, који је насупрот места његовог уградње кроз шупљине декоративног извођења. Вентилатор је опремљен са појединачним прекидачем са спољне стране на бочном поклопцу и покреће се ручно након што грејач досегне радну температуру. Пропелер ствара струју ваздуха, која се загрева од контакта са кућиштем приликом кретања, и пролази кроз отворе на бочном поклопцу. Уљни грејач са вентилатором је постављен тако да су прорези усмерени ка објекту за који је прво потребно грејање.

Када нестане потреба за усмереним грејањем просторије, вентилатор се искључује, а накнадно грејање се врши само конвекцијом. Начин загревања просторије у овом случају подсећа на рад другог грејача за кућу - инфрацрвени емитер са вентилатором.

Важно! Грејачи уља са вентилационим системом само изведба на поду - мала дебљина зидних модела спречава уградњу вентилатора.

Карактеристике

Листа параметара грејача уља са вентилатором се не разликује од листе карактеристика агрегата без ове опције. Хајде да наведемо главне:

 • снага - 0,75 - 3 кВ; Потрошња напона - 220 В;
 • број секција је 7-11, а више секција су оневише области преноса топлоте и ефикасности грејног уређаја;
 • број режима напајања - 1-3, више режима омогућавају глаткоћу подешавања и економичност рада;
 • доступност тајмера - смањује степен укључености потрошача у управљање јединицом;
 • опрема са хидратантном кремом - неутралише негативан споредни ефекат употребе јединице, а то је да се смањи влажност просторије у затвореном простору.

Одређивање потребног капацитета грејног уља са вентилатором

Вредност потребне снаге грејача уља се одређује на основу услова да за грејање 10 м квадрат. површина собе је 1 кВ. Прецизније, 1 кВ снаге је потребно за загревање 25 м кубних метара. обим просторије, јер висина стропова просторија може значајно варирати од 2,5 м до веће стране.

На величину потребне снаге грејача уља утичу бројни фактори: регион, присуство спољних зидова у затвореним објектима простора и степен њихове изолације, оријентација просторије на странама хоризонта, површина и начин остакљења, статус грејача (главни или додатни начин грејања) Зато је корисно извршити прецизније калкулације помоћу посебног калкулатора за одређивање снаге електричног грејача.

Употреба више агрегата, чији је укупни капацитет једнак потребном прорачуну, ефикаснија је од употребе једног моћног гријача, тј. 2 грејача снаге 1,5 кВ ефикаснијег од једног у3кВ

Важно! Присуство вентилатора у дизајну уљног грејача не повећава његову снагу и брзину грејања просторије, штавише, не понекад. Максимални ефекат рада вентилатора - када је усмјерен, локално гријање објекта или сектора.

критеријуми за избор

При куповини грејача уља са вентилатором, потребно је узети у обзир већину фактора који се узимају у обзир приликом куповине уређаја без уређаја за одзрачивање:

 • тако да гријач није препрека, његове димензије морају одговарати димензијама просторије, а локација могућег постављања је унапријед одређена;
 • мала тежина јединице указује на то да је челик од којег је тело направљено танак, а запремина уља можда није довољна за сигурну употребу (опасност од прегревања);
 • радијатор гријања не смије имати механичка оштећења;
 • гријање просторија површине 30 м2. мора бити направљен са два или више грејача;
 • рационална резерва капацитета купљеног гријача не би требала прелазити 50%, непоштовање овог правила ће довести до повећане потрошње електричне енергије и суше ваздуха у просторији;
 • рад апарата треба да буде праћен само лаганим шуштањем на раду вентилатора;
 • бољи су модели са неколико режима снаге и регулатором температуре са малим кораком, јер они тачно подржавају температурни режим (плус или минус 1 степен) који се приближава претварачу;
 • присуство система заштите на неколико нивоа (прегревање, ресетовање)вишак притиска, искључење у случају нужде) - обавезно стање;
 • котачи који се котрљају су бољи од гуме - не оштећују завршну обраду пода;
 • грејач са вентилатором по цени мањој од 2000 рубаља због ниског квалитета уређаја;
 • дужина кабла мања од 2 м ограничава могућност оптималног положаја гријача - потребан је продужни кабел;
 • обојени у тамне тонове, грејачи интензивно зраче инфрацрвене таласе;
 • сигурно сушење ствари на грејачу уља - само уз употребу специјалне сушилице за пешкире.

Преглед популарних модела

Вероватноћа да се данас купи нафтни грејач са недвосмислено ниским квалитетом је веома мали - већина модела је виша од просечне и високе класе перформанси. Ипак, дајемо примјере поузданих производа који су се доказали на руском тржишту.

ДЕЛТА Д-25Ф-7 је уљни грејач са механичком контролом, топлотна снага је 1,5 кВ при потрошњи електричне енергије од 2,1 кВ, што троши напон од 220/230 В.

Радијатор на поду, који има 7 секција, опремљен је механичким термостатом и системом аутоматског искључивања током прегревања. Гријач је опремљен вентилатором мале буке и системом који симулира ефекат камена.

Цена от 2600 руб.

Тимберк ТОР 31.2409 КТ - грејни изолациони подни грејач од 9 делова са механичком контролом температуре, топлотне снаге 2,4 кв. Јединица је опремљена термостатом са малим кораком контроле температуре, вентилатора, системаефекат камина, заштита од смрзавања и гашење током прегревања.

Цена от 2900 руб.

ОМВ-13с-2.9кВ је уљни 13-делни грејач са подним грејањем са грејним капацитетом од 2,9 кВ. Јединица је опремљена термостатом, уређајем за аутоматско искључивање током прегревања, вентилатором и системом ефекта камина. Цена продаје од 3900 рубаља.

закључак

Вентилатор у уљном гријачу - дио, у успоредби са комплексним чворовима сигурносних система, безначајан. Међутим, тестирање рада уља пуњене јединице са вентилатором, уз присуство њене две предности - убрзаног загревања просторије услед принудног мешања конвективних токова и могућности усмереног загревања одређеног објекта. Ово достојанство јединица са системом вентилације несумњиво оправдава нешто вишу цену ових уређаја за грејање.

Основна тачка чланка

 1. Електрични грејачи на бази уља - дуго познате потрошачке јединице, показали су се као погодни, сигурни и поуздани уређаји.
 2. Упркос једноставности дизајна и принципа рада, грејалице са пуњењем нафте настављају да се побољшавају и не губе потражњу потрошача.
 3. Вентилатор на грејачу уља - опција је јефтина, али знатно повећава функционалност јединице.
 4. Опрема вентилатора са вентилатором не мења критеријуме одабира јединице, већ им додаје волумен пропелера.
 5. Нешто виша цена модела електричних грејача са вентилационим системом са залихомоправдано је повећањем функционалности уређаја.