Грејање у дрвеној кући

У задње вријеме, живећи у дрвеним кућама, постао је модеран и популаран. То је због њихове еколошке прихватљивости, атрактивног изгледа, трајности итд. Ако је ранији живот у таквој кући био повезан са много неугодности, онда се сада све променило на боље.

Захваљујући употреби најновије технологије, живот у дрвеној кући може бити удобан и удобан. Али један од услова је доступност доброг гријања. Може се радити независно, без ангажовања специјалиста. Варијанте гријања куће могу бити различите и које одабрати, одлучити само за вас.

Правилан избор система

За висококвалитетно загревање дрвене куће много зависи од правилног избора горива за систем грејања. Како се енергија може користити:

 • течно гориво;
 • гас;
 • угаљ, огревно дрво, брикети;
 • електрична енергија.

При избору горива, узмите у обзир:

 • компатибилност са инсталираним системом гријања;
 • доступност у вашој области пребивалишта;
 • доступност простора за складиштење;
 • могућност аутоматске контроле;
 • једноставност његове примене.
Много тога зависи од цене енергије. Најјефтинији је гас.

Пажња: Користи се за загревање соларног уља или струје, коштаће много више. Ако намеравате да користите чврсто или дизел гориво, обратите пажњу не само на њихову цену, већ и на цену испоруке.

Важну улогу у квалитативном гријањуКод куће се опрема за производњу топлоте. Може бити пећница, конвектор, котао, камин или нешто друго.

Инсталација гријања у дрвеној кући захтијева израду схеме за постављање уређаја за гријање, јер од тога зависи расподјела топлине у згради. У овом случају, сложеност дизајна система гријања може бити било тко. Могуће је, на пример, инсталирати комплексан систем који се састоји од котла или пећи, цевовода, радијатора и разних додатних уређаја. Можете користити, на пример, обичне инфрацрвене грејаче, савршене за локално грејање.

Приликом одабира система гријања морате направити пројект и израчунати цијену свих потребних уређаја и цијену њихове инсталације. Приликом рачунања потребно је узети у обзир који се материјал користи за радијаторе и цијеви, узимајући у обзир површину зграде. Неопходно је унапријед одредити коју опрему бренд најбоље користи.

Трошкови опреме произведене у Русији су увијек нижи од њихових страних колега. Квалитет домаћих брендова је довољно добар. Ако одлучите да изаберете страну опрему, онда ће максимална цена бити од немачких и финских произвођача, али њихова поузданост и квалитет су увек на висини.

Не треба заборавити пажљиву анализу редовних трошкова гријања дрвене куће. Потребно је узети у обзир мјесечне трошкове горива и трошкове за евентуалну поправку или замјену елемената система. Размотрите, ако се користи систем грејања руске производње,елиминисање проблема у њему кошта много мање него ако је систем стран. Не можемо заборавити на трошкове његовог одржавања.

Пажња: Тек након пажљивих прорачуна треба одредити систем грејања, који ће бити најефикаснији, квалитетнији и истовремено најјефтинији.

Гасно грејање

Једно од најефикаснијих и најповољнијих је загревање дрвене куће гасом. Упркос сталном повећању трошкова овог носиоца енергије, његова употреба је много јефтинија од употребе чврстог, течног горива или електричне енергије. Поред тога, због гаса, могуће је загрејати кућу чак иу јаким мразима. Наравно, ако желите да користите овај носач енергије, не само да треба да спроводите грејање у самој згради, већ и да се прикључите на главни гас. Наравно, ако то није било раније.

Приликом загријавања гаса у сеоским кућама, треба имати на уму да је ова мјера прилично комплицирана, скупа и траје доста времена. Мора бити нацрт и направити потребне калкулације. Али повезујући гас са зградом, можете у потпуности уживати у топлини. Осим тога, кућа се може загријавати уз помоћ смањеног плина, након што је инсталиран у свом подручју гас гонддер. Овај начин грејања ефикасношћу није нижи од расположивости гасовода, али је и прилично скуп.

Ако намјеравате загријати сеоску кућу с том енергијом, бит ће потребно инсталирати плински котао, радијатор или сустав топле воде.сек Трошкови таквог гријања ће бити разумни и омогућити ће вам да брзо платите све трошкове.

Као што пракса показује, најрационалнија инсталација зидног котла, способног да не само ефикасно загрева зграду, већ служи и као извор топле воде у било које доба године. Једна од предности овог котла је његова сигурност, висока ефикасност и лакоћа одржавања.

Ако је површина дрвене куће мала, може се узети у обзир могућност уградње гасних конвектора. Њихови трошкови су објективни и разумни, а ефикасност гријања на висини. Али они су прилично "прождрљиви" и троше много више горива него котао.

Систем грејања у дрвеној кући на бази гаса, омогућиће вам да избегнете потребу за учешћем у процесу грејања. Само повремено ће бити потребно контролисати исправан рад система. Уз помоћ гаса, можете квалитетно загрејати кућу било ког подручја, чак иу јаким мразима. У исто време, трошкови плаћања за потрошњу гаса неће бити веома велики.

течно гориво

Ако кућа није гасификована, добра алтернатива гасу је текуће гориво. Гријање у дрвеној кући на овај начин захтијева уградњу дизелског котла. Упркос чињеници да је трошак инсталације оваквог система грејања сасвим пристојан, заслуга његовог рада је такође бројна. Као прво, то је аутономија. Такође, ефикасност дизел котлова није ни на који начин нижа од ефикасности њихових гасних аналога. Неће бити проблема са енергијом. На крају крајева, дизел уље је доступно по цијенипрактично сватко, и достави га у правој мјери, могуће је практично за свако рјешење.

Пажња: За грејне уређаје у дрвеној згради на бази течног горива, потребно је опремити посебну просторију у којој ће се уграђивати котао. Таква просторија треба да има добар систем вентилације, да буде отпорна на ватру. Једина потешкоћа је да, ако је кућа мала, биће потребно издвојити неколико квадратних метара слободног простора за уградњу котла.

Електрична енергија

Најједноставнији и најбржи начин загријавања дрвене куће је кориштење електричне енергије. Овај метод се одликује екологијом и добрим нивоом аутоматизације. Постоји много начина за загревање дрвене зграде електричном енергијом. Конкретно, могуће је размотрити опције као што су уградња конвектора, електрични намотај, топло постоље, инфрацрвени гријачи, итд. Трошкови електричних гријача су знатно нижи од оних који раде на плин или текућа горива.

Али упркос предностима, постоји систем електричног гријања и неки недостаци који се увијек морају узети у обзир. Ако се одлучите за гријање дрвене куће властитим рукама на бази електричне енергије, без ангажирања стручњака, свакако обратите пажњу на расположиве каблове. Мора бити нова, висококвалитетна и способна да издржи велика оптерећења.

Ако имате старо књижење и не можете га промјенити из било којег разлога, требали бисте одбити електрично гријање јер ризикујете најмањеостаните неко време без светла, а можда ћете морати да се суочите са гашењем пожара.

Овај систем грејања није веома ефикасан ако је површина зграде довољно велика. Такође троши велику количину електричне енергије, а њена цијена је прилично велика. Нарочито зими у хладном, морат ћете га укључити пуним капацитетом. Али ако је ваша кућа велика, онда чак ни у овом случају нећете моћи да је загрејете квалитативно.


Системи електричног гријања се најбоље користе ако не живите стално у кући, али ћете у њему провести мало времена, на примјер, за вријеме одмора, за вријеме празника или викендом. Погодно грејање је струја и као "бацк-уп" главног система грејања.

Чврсто гориво

Један од најприступачнијих извора енергије за загревање дрвене куће је чврсто гориво. Након инсталације котла на чврсто гориво, који може радити на угљу, дрва или брикета, могуће је постићи квалитетно гријање без посебних финансијских трошкова.

Један од недостатака је потреба за редовним праћењем рада система и високим ризиком од пожара. Уосталом, дрво брзо светли. Ако одлучите да користите систем грејања на чврсто гориво, у потпуности се придржавајте упутства за употребу.

Пажња: Опћенито, ова метода је прилично учинковита и доступна дрвеној кући. Користите систем исправно и придржавајте се сигурносних правила.

На шта скрећемо пажњу

Запамтите која врстане би изабрали грејање дрвене куће, безбедност би увек требало да буде прво место. То је због чињенице да је систем гријања, који се заснива на сагоријевању горива, увијек више или мање опасан. Међу могућим ризицима су:

 • цурење енергије;
 • отворена ватра;
 • снажно загревање димних гасова и опреме;
 • експлозија гаса;
 • Ватра.
Све ово је опасно не само за дом, већ и за људе који у њему живе. Због тога, без обзира на опрему коју нисте користили за грејање вашег дома, увек пратите упутства за рад.

Грејање приватне куће је немогуће без постојања стабилне вентилације. На крају крајева, производи сагоревања могу негативно да утичу на ваздух у кући. Прво, ово је карактеристично за камине, пећи и гасне конвекторе. Схема вентилације треба да се уведе у дизајн система за грејање.

Пажња: Приликом избора система грејања, неопходно је обратити пажњу на његову ефикасност. Уосталом, већина трошкова везаних за њих с њим. Покушајте да изаберете системе са ефикасношћу од 90%. Ако је нижа, онда ћете добити тај део новца који ћете бацити на ветар. На пример, ако је ефикасност једнака 75%, онда сваких 100 рубаља, 25 ћете губити.

Најјефтиније опције за гријање у кући властитим рукама је уградња котлова на плин и круто гориво, дрвених пећи, гасних конвектора. Најскупље су текућа горива и електрични системи за гријање.

МногоЗависи од брзине грејања зграде. Овде на првом месту излазе системи, а не грејање носиоца топлоте, али директно ваздух. На пример, инфрацрвени грејачи.

Потребно је обратити пажњу на једноставност и лакоћу рада система за гријање. Пожељно је да је контрола аутоматизована и да је учешће људи минимално. Овдје се прије свега ради о електричним, плинским и суставима за гријање на текућа горива.

Постоји много система гријања за дрвену кућу, а које је боље за гријање, само за вас. Главна ствар је да је била сигурна, ефикасна и брзо загрејана, а коришћени извори енергије су били доступни. Пре инсталације изабраног система, нацрт се мора саставити, извршити све прорачуне. Не заборавите да приликом руковања било којим системом, морате се придржавати свих препорука за његову употребу и придржавати се сигурносних правила.