Грејање стакленика са гасним или гасним пиштољем

Многи власници сеоских кућа, вјероватно, не би одбили могућност бербе током цијеле године. Нажалост, у већини руских региона клима је таква да та жеља изгледа као утопија. Међутим, инсталација поузданог стакленика, опремљеног продуктивним системом гријања, може постати рјешење овог проблема. У посљедње вријеме, најчешћи је плинско гријање стакленика, због појаве модерне технологије на тржишту - инфрацрвених емитера и конвектора топлинског пиштоља.

класична верзија

Традиционални приступ коришћењу гаса у циљу обезбеђивања оптималне климе стакленика предвиђао је стварање термалног круга, чији је основни гасни котао. Ова метода је ефикасна и поуздана, али није добра за мали приватни стакленик, постоје значајна финансијска улагања, потребно је формирати сложене цјевоводе, монтирати запорне вентиле за прецизно подешавање и подешавање рада. За све остало, сличан начин загревања гаса у смислу добијања бројних референци и дозвола, техника је класификована као потенцијално опасна и стога неопходна одобрења од контролних органа.

Као резултат тога, ова шема је релевантна само у случају велике комерцијалне стаклене површине од неколико стотина квадратних метара. Тада можемо говорити о оправданости свих инвестиција, оне се брзо надокнађују. Креирање одвојеног термалног круга за мали пољопривредни дизајн је прикладно само уСтога, ако власници користе котао на гас за загријавање главне колибе, могуће је направити грану до стакленика.

Традиционална мобилна опрема

Гријање плином у приватном стакленику је исплативије ако власници користе преносне уређаје.

На модерном тржишту, приказане су следеће измене:

  • Грејач са отвореним горионицима. Дизајн укључује присуство термостата, главног горионика и помоћног уређаја. Као извор енергије користе се цилиндар и пртљажник. Пламен пламеника загријава зрак, који природно почиње да се диже на кров, а затим равномјерно таложи, подижући температуру у зони тла, точније гдје се налазе биљке. Главни недостатак технике је да процес сагоревања смањује садржај кисеоника у ваздуху, што је штетно за усеве. Овај феномен је могуће надокнадити опремањем једноставног система вентилације. Недалеко од грејача, пробијена је рупа у зиду пречника најмање 5 центиметара. У рупу је уметнута ПВЦ цев. За заштиту од инсеката и глодара, препоручује се уградња металне мреже са малим ћелијама.
  • Грејање са гасним конвекторима. Инсталација ове технике се изводи на зидовима, дизајн подразумијева присуство затворене коморе за сагоревање на бази челика или ливеног гвожђа. Унутар коморе налази се главни пламеник као и затворени круг измјене топлине. Рад уређаја контролише аутоматски, пртљажник илигас цилиндра улази у главни горионик, што доводи до унутрашњег загревања кућишта. Круг за измјену топлине преноси енергију унутар стакленика. У поређењу са уобичајеним отвореним грејачем, ова јединица самостално врши довод ваздуха и емисију продуката сагоревања, односно у пољопривредној згради не пада ниво кисеоника, елиминишући потребу за инсталацијом додатних вентилационих цеви. Уређај аутоматски подешава температуру у складу са подешеним вредностима, безбедност је загарантована механизмом за затварање, који зауставља довод горива у ситуацији вуче или пада притиска. Такав уређај за грејање је понекад додатно обезбеђен вентилатором. Модернизација повећава ефикасност, ваздух у стакленику се брже загрева, али постоји зависност од снабдевања електричном енергијом.

модеран приступ

ИР гријачи се сматрају најнапреднијим, штедљивијим и економичнијим начином. Принцип рада ИР технологије заснива се на електромагнетном зрачењу које стварају грејни елементи, који се пали у процесу сагоревања горива.

Прочитајте и: загревање воде стакленицима сопственим рукама.
Уређаји су подељени у две групе:

  • "Тамни" агрегати су опремљени цевним грејним елементима, чија је максимална температура 600 степени;
  • Светлосни уређаји су опремљени грејним елементима мреже или плочама на бази керамике са температуром већом од 600 степени.

НеЗаборавите да се упознате са материјалом из загревања пластеника сопственим рукама.

Разлог за ову подјелу на групе је способност "лаких" пламеника да производе свјетло видљивог спектра, у типу конвенционалних сијалица са жарном нити. Међутим, 60 процената укупног топлотног протока пада на инфрацрвено зрачење.

При разматрању структурних карактеристика, "тамни" уређаји се заснивају на елементу који је издужен у једном правцу, што се објашњава цевастим обликом грејног елемента. Монтирана је додатна цев за уклањање продуката сагоревања. "Светло" нема ИР аналоге сопствених димњака, производи сагоревања се емитују унутар стаклене баште, па је неопходно додатно опремити зграду вентилационим кутијама.

Предност технологије која ради у инфрацрвеном опсегу је да се лако може организовати локалне грејне зоне, спречити температуре у областима у којима расту термофилне културе. Пракса показује да су уређаји најефикаснији у клијавости семена, такође је потребно много топлотне енергије.

закључак

Дакле, грејање приватног топовог гаса није једини избор за развој догађаја уз коришћење ове врсте горива. Одговарајући приступ формирању шеме, приказ различитих фактора, пажња на модерне уређаје - све то ће помоћи да се успостави систем који неће имати слабости. С обзиром да је гас у Русији знатно јефтинији од струје или чврстог горива, компетентно опремљена шема ће моћи да се вратинеколико сезона.